18.7 C
Brussel
onsdag 29. mai 2024
ReligionKristendomHun ble himmelen, uten å vite at solen ville stå opp fra...

Hun ble himmelen, uten å vite at solen ville stå opp fra henne

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

By St. Nicholas Kavasila, Fra «Tre prekener on Jomfruen"

Den bemerkelsesverdige Hesychast-forfatteren fra det 14. århundre St. Nicholas Kavasila (1332-1371) dedikerer dette preken til kunngjøringen av den hellige Guds mor, som avslører for oss den bysantinske mannens syn på Guds mor. En preken fylt ikke bare med ivrig religiøs følelse, men også med dyp dogmatikk.

Om kunngjøringen av Vår velsignede frue og den salige jomfru Maria (Three Theotokos)

Hvis mennesket noen gang skulle glede seg og skjelve, syng med takk, hvis det er en periode som krever at mennesket ønsker det største og det beste, og får det til å streve etter bredest mulig forbindelse, den vakreste ytring og sterkeste ord for å synge hans majestet , jeg ser ikke hvem andre det kan være enn dagens fest. For det var som om i dag kom en engel fra himmelen og varslet begynnelsen på alle gode ting. I dag er himmelen forstørret. I dag gleder jorden seg. I dag gleder hele skapelsen seg. Og utover denne festen forblir han som holder himmelen i sine hender ikke. For det som skjer i dag er en skikkelig feiring. Alle møtes i den, med like stor glede. Alle lever og gir oss den samme gleden: Skaperen, alle skapninger, selve Skaperens mor, som sørget for vår natur og dermed gjorde Ham til del i våre gledelige sammenkomster og høytider. Fremfor alt gleder Skaperen seg. Fordi han er en velgjører fra begynnelsen, og fra begynnelsen av skapelsen, er hans arbeid å gjøre godt. Han trenger aldri noe og vet ingenting annet enn å gi og velvillig. Men i dag, uten å stoppe hans frelsende arbeid, passerer han på andreplass og kommer blant dem som er favorisert. Og han gleder seg ikke så mye for de store gavene som han gir skaperverket og som åpenbarer hans generøsitet, men for de små tingene som han mottok fra de begunstigede, for dermed er det klart at han er en elsker av menneskeheten. Og han tror at Han blir herliggjort ikke bare av det han selv ga til de fattige slavene, men også av det som de fattige ga ham. For selv om han valgte forminskelse fremfor den guddommelige herlighet og gikk med på å ta imot vår menneskelige fattigdom som en gave fra oss, forble Hans rikdom uendret og gjorde gaven vår til en pryd og et rike.

For også skapelsen – og med skapelsen mener jeg ikke bare det som er synlig, men også det som er utenfor det menneskelige øyet – hva kan være en større anledning til takksigelse enn å se dens Skaper komme inn i den og alles Herre for å ta en plass blant slavene? Og dette uten å tømme seg for sin autoritet, men å bli en slave, ikke avvise (hans) rikdom, men gi den til de fattige, og uten å falle fra hans høyder, opphøyer de ydmyke.

Jomfruen gleder seg også, for hvis skyld alle disse gavene ble gitt til menn. Og han er glad av fem grunner. Fremfor alt som en person som deltar, som alle andre, i fellesgodene. Men hun gleder seg også fordi varene ble gitt til henne allerede før, enda mer perfekt enn til andre, og enda mer fordi hun er grunnen til at disse gavene blir gitt til alle. Den femte og største grunnen til Jomfruens glede er at Gud, ikke bare gjennom henne, men hun selv, takket være de gavene hun kjente og først så, brakte menneskenes oppstandelse.

2. For jomfruen er ikke som jorden, som formet mennesket, men selv ikke gjorde noe for dets skapelse, og som ble brukt som enkelt materiale av Skaperen og rett og slett "ble" uten å "gjøre" noe. Jomfruen innså i seg selv og ga til Gud alle de tingene som tiltrakk seg jordens skaper, som tilskyndet hans skapende hånd. Og hva er disse tingene? Livet ulastelig, livet rent, fornektelse av alt ondt, utøvelse av alle dyder, sjel renere enn lys, kropp fullkommen åndelig, lysere enn solen, renere enn himmelen, helligere enn kjerubiske troner. En sinnsflukt som ikke stopper før noen høyde, som overgår til og med englenes vinger. En guddommelig eros som har slukt alle andre ønsker fra sjelen. Guds land, enhet med Gud som ikke rommer noen menneskelig tanke.

Dermed var hun i stand til å tiltrekke seg Guds blikk, da hun prydet sin kropp og sjel med en slik dyd. Takket være hennes skjønnhet avslørte hun en vakker felles menneskelig natur. Og slå lureren. Og han ble menneske på grunn av jomfruen, som ble hatet blant menneskene på grunn av synd.

3. Og "fiendskapets mur" og "barrieren" betydde ingenting for Jomfruen, men alt som skilte menneskeheten fra Gud ble avskaffet for henne. Så selv før den generelle forsoningen mellom Gud og Jomfruen, hersket fred. Dessuten hadde hun aldri behov for å ofre for fred og forsoning, for fra begynnelsen var hun først blant venner. Alle disse tingene skjedde på grunn av andre. Og han var forbederen, "var en talsmann for oss for Gud," for å bruke Paulus' uttrykk, og løftet opp til Gud for menneskene, ikke hans hender, men selve hans liv. Og en sjels dyd var tilstrekkelig til å stoppe ondskapen til mennesker i alle aldre. Ettersom arken reddet mennesket i universets generelle flom, ikke deltok i ulykkene og reddet menneskeslekten muligheten til å fortsette, skjedde det samme med Jomfruen. Hun holdt alltid tanken sin som uberørt og hellig, som om ingen synd noen gang hadde rørt jorden, som om alt forble tro mot det de burde, som om alle fortsatt bodde i paradis. Han kjente ikke engang ondskapen som veltet over hele jorden. Og syndeflommen, som spredte seg overalt og lukket himmelen, og åpnet helvete, og dro menneskene inn i krig med Gud, og drev ut de gode fra jorden, og førte i hans sted de ugudelige, rørte ikke en gang den salige jomfruen litt. Og mens den hersket over hele universet og forstyrret og ødela alt, ble ondskapen beseiret av en enkelt tanke, av en enkelt sjel. Og ikke bare ble det erobret av jomfruen, men takket være hennes synd falt fra hele menneskeslekten.

Dette var Jomfruens bidrag til frelsesverket, før dagen kom da Gud etter sin evige plan skulle bøye himmelen og stige ned til jorden: fra det øyeblikket hun ble født, bygde hun et ly for ham som kunne for å frelse mennesket, strevde han etter å gjøre Guds bolig vakker, selv, slik at den skulle være Ham verdig. Dermed ble det ikke funnet noe som kunne bebreide kongens palass. Dessuten ga jomfruen ham ikke bare en kongelig bolig verdig Hans majestet, men forberedte også for ham av seg selv en kongelig kappe og et belte, som David sier, «velvilje», «styrke» og selve «riket». Som en praktfull stat, som overgår alle andre i sin størrelse og skjønnhet, i sitt høye ideal og antall innbyggere, i rikdom og makt, begrenser seg ikke til å ta imot kongen og gi ham gjestfrihet, men blir hans land og makt, og ære og styrke og våpen. Slik også Jomfruen, som tok imot Gud i seg selv og ga Ham sitt kjød, gjorde det slik at Gud viste seg i verden og ble for fiender et uforgjengelig nederlag, og for venners frelse og kilden til alle gode ting.

4. På denne måten kom hun menneskeslekten til gode allerede før den alminnelige frelses tid kom: Men da tiden kom og det himmelske sendebud dukket opp, tok hun igjen aktiv del i frelsen ved å tro på hans ord og samtykke til å ta imot tjenesten, hva Gud spurte henne. Fordi også dette var nødvendig og utvilsomt nødvendig for vår frelse. Hvis jomfruen ikke hadde oppført seg slik, ville det ikke vært noe håp igjen for mennesker. Som jeg sa tidligere, ville det ikke vært mulig for Gud å se med gunst på menneskeslekten og ønske å komme ned til jorden, hvis jomfruen ikke hadde forberedt seg, hvis hun ikke var der som skulle ønske ham velkommen og som kunne tjene til frelse. Og igjen, det var ikke mulig for Guds vilje å bli oppfylt for vår frelse hvis jomfruen ikke hadde trodd på den og hvis hun ikke hadde gått med på å tjene ham. Dette blir synlig fra "glede" som Gabriel sa til jomfruen og fra det faktum at han kalte henne "nådig", som han avsluttet oppdraget med, avslørte hele hemmeligheten. Men mens jomfruen ønsket å forstå måten unnfangelsen skulle foregå på, kom ikke Gud ned. Mens i det øyeblikket hun ble overbevist og tok imot invitasjonen, ble hele arbeidet umiddelbart fullført: Gud tok på seg selv som en klesmann og Jomfruen ble Skaperens mor.

Enda mer forbløffende er dette: Gud verken advarte Adam eller overtalte ham til å gi hans ribbein som Eva skulle skapes av. Han fikk ham til å sove og tok dermed fra seg sansene hans og tok hans del. Mens han, for å skape den nye Adam, underviste Jomfruen på forhånd og ventet på hennes tro og aksept. I skapelsen av Adam rådfører han seg igjen med sin enbårne Sønn og sier: "Vi har skapt mennesket." Men da den førstefødte skulle «gå inn», den «vidunderlige rådgiveren» «inn i universet», som Paulus sier, og skape den andre Adam, tok han Jomfruen som sin medarbeider i sin avgjørelse. Dermed ble Guds store «avgjørelse», som Jesaja taler om, kunngjort av Gud og bekreftet av Jomfruen. Således var Ordets inkarnasjon ikke bare et verk av Faderen, som "begunstiget" og av Hans kraft, som "overskygget", og av Den Hellige Ånd, som "boende", men også av ønsket og troen til Jomfru. For uten dem var det ikke mulig å eksistere og å foreslå mennesker løsningen for inkarnasjonen av Ordet, likeledes uten ønske og tro fra Den Rene var det umulig for Guds løsning å bli realisert.

5. Etter at Gud på denne måten hadde veiledet og overtalt henne, gjorde han henne til sin mor. Slik ble kjødet gitt av en mann som ønsket å gi det og visste hvorfor han gjorde det. For det samme som skjedde med ham, skulle skje med jomfruen. Som Han ville og «kom ned», slik skulle hun bli gravid og bli mor, ikke under tvang, men med all sin frie vilje. For hun hadde – og dette er mye viktigere – ikke bare å delta i konstruksjonen av vår frelse som noe flyttet utenfra, som ganske enkelt brukes, men å tilby seg selv og bli Guds medarbeider i omsorgen for menneskeslekten. , for at hun kunne ha del med ham og få del i herligheten som oppsto fra denne kjærligheten til menneskeheten. Siden Frelseren ikke bare var et menneske i kjødet og en menneskesønn, men også hadde en sjel, og sinn, og vilje og alt menneskelig, var det nødvendig å ha en perfekt mor som ikke bare kunne tjene hans fødsel med kroppens natur, men også med sinn og vilje, og hele hennes vesen: å være mor både i kjød og sjel, for å bringe hele mennesket inn i den usagte fødselen.

Dette er grunnen til at jomfruen, før hun ga seg til tjeneste for Guds mysterium, tror, ​​ønsker og ønsker å oppfylle det. Men dette skjedde også fordi Gud ønsket å synliggjøre Jomfruens dyd. Det vil si, hvor stor var hennes tro og hvor høy var hennes tankegang, hvor upåvirket var hennes sinn og hvor stor var hennes sjel – ting som ble åpenbart av måten Jomfruen tok imot og trodde på det paradoksale ord om Engel: at Gud virkelig ville komme til jorden og personlig vil sørge for vår frelse, og at hun vil være i stand til å tjene, ta aktiv del i dette arbeidet. Det faktum at hun først ba om en forklaring og var overbevist er et lysende bevis på at hun kjente seg selv veldig godt og ikke så noe større, ikke noe mer verdig hennes ønske. Dessuten beviser det faktum at Gud ønsket å avsløre hennes dyd at jomfruen visste storheten av Guds godhet og menneskelighet. Det er tydelig at hun nettopp derfor ikke ble direkte opplyst av Gud, slik at det skulle bli fullt ut oppdaget at hennes tro, som hun levde nær Gud ved, var et frivillig uttrykk for henne, og at de ikke skulle tro at alt det som skjedde var et resultat av kraften til den overbevisende Gud. For likesom de som tror som ikke har sett og trodd er mer velsignet enn de som ønsker å se, slik har også de som har trodd budskapene som Herren sendte dem gjennom sine tjenere, mer sjalusi enn de som hadde behov for å overbevise dem personlig. . Bevisstheten om at hun ikke hadde noe i sjelen som var uegnet for nadverden, og at hennes temperament og skikker passet perfekt til det, slik at hun ikke nevnte noen menneskelig skrøpelighet, heller ikke tvilte på hvordan alt dette ville skje, eller diskutere i det hele tatt. veiene som ville ha ført henne til renhet, og hun trengte heller ikke en hemmelig veileder - alle disse tingene vet jeg ikke om vi kan anse dem for å tilhøre den skapte naturen.

For selv om han var en kjerub eller en seraf, eller noe mye renere enn disse engleskapningene, hvordan kunne han bære den stemmen? Hvordan kunne han tro det var mulig å gjøre det han ble fortalt? Hvordan ville hun finne styrke nok til disse mektige gjerningene? Og Johannes, som «det var ingen større» blant mennesker, ifølge Frelserens vurdering, mente seg ikke verdig til å røre ved hans sko, og det, da Frelseren viste seg i fattig menneskelig natur. Inntil den Ulastelige våget å ta i hennes liv selve Ordet til Faderen, selve Guds hypostase, før det ennå var blitt mindre. «Hva er jeg og min fars hus? Vil du frelse Israel ved meg, Herre?» Disse ordene kan du høre fra de rettferdige, selv om de har blitt kalt mange ganger til gjerninger og mange har utført dem. Mens engelen ba den velsignede jomfru om å gjøre noe ganske uvanlig, noe som ikke var i samsvar med menneskets natur, som oversteg logisk forståelse. Og faktisk, hva annet ba hun om enn å heve jorden til himmelen, å bevege seg og forandre, ved å bruke seg selv som et middel, universet? Men sinnet hennes ble ikke forstyrret, og hun syntes heller ikke at hun var uverdig til dette arbeidet. Men ettersom ingenting forstyrrer øynene når lyset nærmer seg, og ettersom det ikke er rart for noen å si at så snart solen står opp er det dag, så var jomfruen slett ikke forvirret da hun forsto at hun ville være i stand til å motta og unnfang de uegnede på alle steder Gud. Og han lot ikke engelens ord passere ugransket, og han ble heller ikke revet med av de mange lovsangene. Men han konsentrerte bønnen og studerte hilsenen med all oppmerksomhet, og ønsket å forstå nøyaktig måten unnfangelsen ble utført på, så vel som alt knyttet til den. Men utover det er hun slett ikke interessert i å spørre om hun selv er kapabel og egnet til en så høy tjeneste, om hennes kropp og sjel er så renset. Han undrer seg over miraklene som overgår naturen og overser alt relatert til hennes beredskap. Derfor ba han om en forklaring på det første fra Gabriel, mens hun kjente det andre selv. Jomfruen fant motet til Gud i seg selv, fordi, som Johannes sier, "hennes hjerte fordømte henne ikke", men "vitnet" for henne.

6. "Hvordan skal dette gjøres?" hun spurte. Ikke fordi jeg selv trenger mer renhet og større hellighet, men fordi det er en naturlov som de som i likhet med meg har valgt jomfrudommens vei ikke kan tenke seg. "Hvordan vil dette skje, spurte han, når jeg ikke er i et forhold med en mann?" Jeg er selvfølgelig, fortsetter hun, klar til å ta imot Gud. Jeg har forberedt meg nok. Men fortell meg, vil naturen være enig, og på hvilken måte? Og så, så snart Gabriel fortalte henne om veien til den paradoksale forestillingen med de berømte ordene: "Den Hellige Ånd vil komme over deg og Den Høyestes kraft vil overskygge deg", og forklarte alt for henne, Jomfruen nei tviler lenger på engelens budskap om at hun er velsignet, både for de så fantastiske tingene hun tjente, og for de hun trodde på, nemlig at hun ville være verdig til å ta imot denne tjenesten. Og dette var ikke frukten av lettsindighet. Det var en manifestasjon av den fantastiske og hemmelige skatten som jomfruen gjemte i seg selv, en skatt fylt med overlegen klokskap, tro og renhet. Dette ble åpenbart av Den Hellige Ånd, og kalte jomfruen "velsignet" - nettopp fordi hun tok imot nyhetene og ikke fant det vanskelig i det hele tatt å tro på de himmelske budskapene.

Johannes' mor, så snart hennes sjel ble fylt av Den Hellige Ånd, trøstet henne og sa: "Salig er hun som tror at det som Herren har sagt til henne, skal skje." Og jomfruen selv sa om seg selv og svarte engelen: "Her er Herrens tjenerinne." For hun er virkelig en Herrens tjener som så dypt forsto hemmeligheten bak det som skal komme. Hun som «så snart Herren kom» åpnet umiddelbart hjemmet til sin sjel og kropp og ga Ham som før henne var virkelig hjemløs, en ekte bolig blant menneskene.

I det øyeblikket skjedde noe lignende det som skjedde med Adam. Mens hele det synlige universet ble skapt for hans skyld, og alle andre skapninger hadde funnet sin passende følgesvenn, fant ikke Adam alene, før Eva, en passende medhjelper. Slik også for Ordet, som brakte alle ting til, og tildelte hver skapning sin rette plass, var det ikke noe sted, ingen bolig for Jomfruen. Jomfruen ga imidlertid ikke «søvn for øynene og heller ikke tretthet til øyelokkene» før hun ga ham husly og plass. For ordene talt av Davids munn, må vi betrakte som stemmen til Den Rene, fordi han er stamfaderen til hennes slekt.

7. Men det største og mest paradoksale av alt er at hun, uten å vite noe på forhånd, uten noen forvarsel, var så godt forberedt på nadverden at hun, så snart Gud plutselig viste seg, var i stand til å ta imot Ham som hun skulle – med en klar, våken og urokkelig sjel. Alle mennesker skulle vite om hennes klokskap, som den salige jomfru alltid levde av, og hvor mye høyere enn menneskets natur hun var, hvor unik, hvor større enn alt menneskene kunne fatte – hun som tente i hennes sjel en så sterk kjærlighet til Gud, ikke fordi hun var blitt advart om hva som var i ferd med å skje med henne og som hun var i ferd med å ta del i, men på grunn av de generelle gaver som ble gitt eller ville bli gitt av Gud til mennesker. For ettersom Job ikke ble begunstiget så mye for den tålmodighet han viste i sine lidelser, som fordi han ikke visste hva som ville bli gitt ham som kompensasjon for denne tålmodighetens kamp, ​​så viste hun seg verdig til å motta de gaver som overgår menneskelig logikk, fordi han ikke visste (om dem på forhånd). Det var en ekteseng uten å vente på brudgommen. Det var himmelen, selv om han ikke visste at solen ville stå opp fra den.

Hvem kan tenke seg denne storheten? Og hvordan ville hun vært hvis hun visste alt på forhånd og hadde håpets vinger? Men hvorfor ble hun ikke informert på forhånd? Kanskje fordi det dermed gjør det klart at det ikke var noe annet sted for henne å gå, siden hun hadde besteget alle tinder av hellighet, og at det ikke var noe hun kunne legge til det hun allerede hadde, og heller ikke kunne bli bedre i dyd, siden hadde hun nådd helt til topps? For hvis det fantes slike ting og de var gjennomførbare, hvis det bare fantes ett topppunkt til dyd, ville jomfruen vite det, for det var grunnen til at hun ble født, og fordi Gud lærte henne, slik at hun kunne undertrykke det toppmøte også. , for å være bedre forberedt til nadverdstjenesten. Det var hennes uvitenhet som avslørte hennes fortreffelighet – hun som, selv om hun manglet de tingene som kunne tvinge henne til dyd, perfeksjonerte sin sjel så mye at hun ble utvalgt av den rettferdige Gud fra all menneskelig natur. Det er heller ikke naturlig at Gud ikke smykker sin mor med alle gode ting, og ikke skaper henne på den beste og perfekte måte.

8. Det faktum at Han tiet og ikke fortalte henne noe om hva som var i ferd med å skje, beviser at Han ikke visste noe bedre eller større enn det Han hadde sett Jomfruen utrette. Og her ser vi igjen at Han valgte for sin mor ikke bare den beste blant andre kvinner, men den perfekte. Hun var ikke bare mer egnet enn resten av menneskeheten, men hun var den som var perfekt egnet til å være hans mor. For utvilsomt var det en gang nødvendig for menneskenes natur å bli egnet til det arbeidet den ble skapt for. Med andre ord, å føde en person som vil være i stand til å tjene Skaperens hensikt verdig. Vi finner det selvsagt ikke vanskelig å krenke formålet de ulike verktøyene ble laget for ved å bruke dem til en eller annen aktivitet. Skaperen satte imidlertid ikke et mål for menneskets natur i begynnelsen, som han så endret. Fra første øyeblikk skapte han henne slik at når hun skulle bli født, ville han ta henne som en mor for seg selv. Og etter å ha gitt denne oppgaven til menneskets natur, skapte han deretter mennesket ved å bruke denne klare hensikten som regel. Derfor var det nødvendig at en mann skulle dukke opp en dag som kunne oppfylle dette formålet. Det er ikke tillatt for oss å ikke anse som formålet med menneskets skaperverk den beste av alt, den som vil gi Skaperen den største ære og pris, og vi kan heller ikke tenke at Gud på noen måte kan svikte i ting som han skaper. . Dette er absolutt uaktuelt, siden selv murere og skreddere og skomakere klarer å skape sine kreasjoner alltid etter den mål de ønsker, selv om de ikke har fullstendig kontroll over materien. Og selv om materialet de bruker ikke alltid adlyder dem, selv om det noen ganger motstår dem, klarer de ved sin kunst å undertrykke det og presse det til målet. Hvis de lykkes, hvor mye mer naturlig er det da at Gud skulle lykkes, som ikke bare er herskeren over materien, men dens Skaper, som, da Han skapte den, visste hvordan Han ville bruke den. Hva kan hindre den menneskelige natur i å i alle ting tilpasse seg den hensikten som Gud skapte den for? Det er Gud som styrer husholdningen. Og dette er nettopp Hans største verk, Hans henders fremste verk. Og gjennomføringen av den betrodde han ingen mann eller engel, men holdt den for seg selv. Er det ikke logisk at Gud passer mer på enn noen annen håndverker for å overholde de nødvendige regler i skaperverket? Og når det ikke gjelder hva som helst, men det beste av hans kreasjoner? Hvem andre ville Gud gi hvis ikke til seg selv? Og sannelig ber Paulus biskopen (som som kjent er et gudsbilde) før han tar seg av det felles beste, om å ordne alt som har en forbindelse med ham selv og hans husholdning.

9. Når alle disse tingene skjedde på ett sted: universets mest rettferdige Hersker, den mest passende tjeneren for Guds plan, den beste av alle Skaperens gjerninger gjennom tidene – hvordan kunne noe nødvendig mangle? For det er nødvendig å bevare harmoni og fullstendig symfoni i alt, og ingenting skal være upassende for dette store og fantastiske verket. Fordi Gud er overordnet rettferdig. Han som skapte alle ting slik de skulle, og «veier alle ting i sin rettferdighets vekt». Som et svar på alt som Guds rettferdighet ønsket, ga Jomfruen, den eneste som var egnet for det, sin Sønn. Og hun ble mor til den som det i all rettferdighet var å bli mor for. Og selv om det ikke var noen annen fordel av det faktum at Gud ble menneskesønn, kan vi argumentere for at det faktum at det var i all rettferdighet at jomfruen skulle bli Guds mor, var tilstrekkelig til å forårsake inkarnasjonen av Ordet. Og at Gud ikke kan unnlate å gi hver av sine skapninger det som passer ham, dvs. alltid handler etter sin rettferdighet, dette faktum alene var en tilstrekkelig grunn til å få til denne nye eksistensmåten til de to naturene.

For hvis den Ulastelige observerte alle tingene hun var nødt til å observere, hvis hun viste seg som en mann så takknemlig at hun ikke gikk glipp av noe av det hun skyldte, hvordan kunne Gud da være like rettferdig? Hvis jomfruen ikke utelot noe av det som kan åpenbare Guds mor, og elsket ham med en så intens kjærlighet, at det selvfølgelig ville være helt utrolig at Gud ikke skulle se det som sin plikt å gi henne en lik kompensasjon, å bli henne Sønn. Og la oss si igjen, hvis Gud gir til onde herrer etter deres ønske, hvordan vil han da ikke ta for sin mor den som alltid og i alt stemte med hans ønske? Denne gaven var så snill og egnet for den velsignede. Derfor, da Gabriel tydelig fortalte henne at hun ville føde Gud selv - for dette ble tydeliggjort av hans ord, at den som skulle bli født "skal regjere over Jakobs hus til evig tid, og hans rike skal ikke ha noen ende." og jomfruen tok imot nyhetene med glede, som om han hørte noe vanlig, noe som slett ikke var rart, og heller ikke i strid med det som vanligvis skjer. Og så, med en velsignet tunge, med en sjel fri for bekymringer, med tanker fulle av fred, sa hun: "Her er Herrens tjenerinne, la det skje med meg etter ditt ord."

10. Han sa dette og umiddelbart skjedde alt. "Og Ordet ble kjød og tok bolig iblant oss." Så snart jomfruen svarte Gud, mottok hun umiddelbart fra ham Ånden som skaper det gudelignende kjødet. Stemmen hennes var «maktens stemme», som David sier. Og så, med en mors ord tok Faderens Ord form. Og med skapelsens stemme bygger Skaperen. Og akkurat som da Gud sa «la det bli lys», straks ble det lys, slik oppsto det sanne lys umiddelbart med Jomfruens røst og forenet med menneskelig kjød, og Han som opplyser «hvert menneske som kommer til verden» var unnfanget. Å hellige røst! Å, ord om at du gjorde så storhet! Å, salige språk, som i et enkelt øyeblikk kalte hele universet fra eksil! Å, den rene sjels skatt, som med sine få ord har spredt over oss slike uforgjengelige goder! For disse ordene gjorde jorden til himmel og tømte helvete, og løslot de fengslede. De gjorde himmelen bebodd av mennesker og brakte englene så nærme menneskene at de flettet den himmelske og menneskeslekten sammen i en unik dans rundt Han som er begge på samme tid, rundt Han som, som Gud, ble menneske.

For disse ordene dine, hvilken takknemlighet vil være verdig å tilby deg? Hva skal vi kalle deg, siden det ikke er noe som ligner deg blant mennesker? For våre ord er jordiske, inntil du har passert alle verdens topper. Derfor, hvis lovord må rettes til deg, må det være englenes verk, kjerubenes sinn, i en ildtunge. Derfor ønsker vi også, etter å ha husket så mye vi kunne, dine prestasjoner og sunget etter beste evne til deg, vår frelse, nå å finne en englestemme. Og vi kommer til Gabriels hilsen, og hedrer dermed hele prekenen vår: "Gled deg, velsignede, Herren er med deg!".

Men gi oss, jomfru, ikke bare å tale om det som bringer ære og ære til ham og til deg, som fødte ham, men også å praktisere dem. Forbered oss ​​til å bli hans boliger, for Ham tilhører æren gjennom tidene. Amen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -