16 C
Brussel
Lørdag, mai 18, 2024
MeningMarokko: Økning i arbeidsledighet og sosioøkonomiske ulikheter møtt med økningen av...

Marokko: Økning i arbeidsledighet og sosioøkonomiske ulikheter møtt med økningen i statsministerens formue

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Lahcen Hammouch
Lahcen Hammouchhttps://www.facebook.com/lahcenhammouch
Lahcen Hammouch er journalist. Direktør for Almouwatin TV og radio. Sosiolog ved ULB. President for African Civil Society Forum for Democracy.

Marokko står overfor flere utfordringer i dag, inkludert:

1. Arbeidsledighet og undersysselsetting: En økning i arbeidsledigheten, spesielt blant ungdom, og vedvarende undersysselsetting utgjør økonomiske og sosiale utfordringer.

2. Sosioøkonomiske ulikheter: Ulikhetene vedvarer, skaper ulikhet mellom ulike segmenter av befolkningen og vekker bekymring for fordelingen av rikdom.

3. Fattigdom og økonomiske vanskeligheter: Økende økonomiske vanskeligheter og høye fattigdomsrater utfordrer landets sosioøkonomiske stabilitet.

4. Inflasjonspress: Tosifret inflasjon legger press på levekostnadene, spesielt på grunnleggende matvarer, noe som skaper bekymring blant befolkningen.

5. Styresett og teknokrati: En økende oppfatning av en teknokratisk og uholdbar regjering, som vekker bekymring for myndighetenes evne til å møte befolkningens behov.

6. Sosialt brudd: Et økende skille mellom en befolkning som søker et bedre liv og en regjering som oppfattes som frakoblet daglige bekymringer.

7. Politisk usikkerhet: Politisk usikkerhet kan også utgjøre en utfordring, med noen ganger uoppfylte forventninger fra befolkningens side.

8. Næringsklima: Økonomiske reformer for å forbedre næringsklimaet og oppmuntre til investeringer er nødvendig for å stimulere økonomisk vekst.

9. Utdanning og ferdigheter: Å forbedre utdanningssystemet og matche ferdigheter med arbeidsmarkedets behov er avgjørende for å fremme bærekraftig utvikling.

10. Sikkerhet og regional stabilitet: Sikkerhetsutfordringer og regional dynamikk kan også påvirke stabiliteten i Marokko.

Å løse disse utfordringene krever en helhetlig og koordinert tilnærming, som kombinerer økonomiske, sosiale og politiske reformer for å fremme inkluderende og bærekraftig utvikling.

Ved inngangen til 2023 står Marokko overfor en økning i arbeidsledigheten, noe som særlig rammer ungdom. I følge data fra Høykommisjonen for planlegging økte antallet arbeidsledige med 83,000 1,446,000, fra 1,549,000 6 67,000 til 16,000 XNUMX XNUMX, en økning på XNUMX %. Denne økningen forklares med en økning på XNUMX XNUMX arbeidsledige i urbane områder og XNUMX XNUMX på landsbygda.

Den totale arbeidsledigheten økte med 0.8 poeng, fra 12.1 % til 12.9 %, med markante forskjeller mellom urbane (17.1 %) og landlige (5.7 %) områder. Denne trenden er også synlig etter kjønn, med en økning i arbeidsledigheten blant menn (fra 10.5 % til 11.5 %) og kvinner (fra 17.3 % til 18.1 %).

Marokkanske ungdom er sterkt berørt, med en økning på 1.9 poeng i aldersgruppen 15 til 24 år, fra 33.4 % til 35.3 %. Personer i alderen 25 til 34 år opplevde også en økning på 1.7 poeng, fra 19.2 % til 20.9 %.

Bygg- og anleggssektoren skapte 28,000 247,000 arbeidsplasser, mens landbruk, skogbruk og fiskeri hadde et fall på 56,000 10,000 arbeidsplasser. Tjenestesektoren mistet også XNUMX XNUMX arbeidsplasser, og industrien mistet XNUMX XNUMX arbeidsplasser.

Generelt opplevde Marokko et nettotap på 280,000 2022 arbeidsplasser mellom første halvdel av 2023 og samme periode i 267,000, hovedsakelig på grunn av tapet av 13,000 XNUMX ubetalte jobber og XNUMX XNUMX betalte jobber.

Undersysselsetting er fortsatt et problem, med 513,000 4.9 personer undersysselsatt i forhold til antall arbeidstimer, noe som representerer 562,000 %. I tillegg er 5.4 2,075,000 personer undersysselsatte på grunn av utilstrekkelig inntekt eller uforenlighet med deres kvalifikasjoner, noe som representerer 9.2 %. Totalt når den aktive befolkningen i en situasjon med undersysselsetting 10.3 XNUMX XNUMX personer, med en undersysselsettingsrate som øker fra XNUMX % til XNUMX %.

Den økonomiske situasjonen i Marokko byr på utfordringer når det gjelder fattigdom, med vedvarende ulikheter. Befolkningen står overfor økende vanskeligheter, mens økonomisk ulikhet fremhever sosiale ulikheter og vekker bekymring for fordelingen av rikdom i landet.

Faktisk vokser en dyp splittelse dypere for hver dag mellom en befolkning som ønsker et bedre liv, som lovet ved forrige valg, og en regjering som oppfattes som teknokratisk og vanskelig å bære.

Den største bekymringen nå er de høye prisene på grunnleggende matvarer, en bekymring som truer med å fortsette med mindre konkrete tiltak blir iverksatt, og dessverre ser det ut til at lite faktisk blir gjort.

Stillet overfor denne bekymringen presenterer regjeringen en ministeriell kakofoni, med motstridende erklæringer. Noen statsråder forsikrer at det iverksettes tiltak for å kontrollere og sanksjonere, mens en annen oppfordrer til oppsigelse, og innrømmer også at statlige tiltak ikke har hatt ønsket effekt.

Denne regjeringens impotens i møte med stigende matvarepriser vekker bekymring for fordelingen av rikdom og regjeringens evne til å møte befolkningens behov.

Samtidig har formuen til den marokkanske statsministeren, «Aziz Akhannouch & Family», rangert på 14. plass ifølge Forbes, eksplodert. Med en økning fra 1.5 milliarder dollar i 2023 til 1.7 milliarder dollar i januar 2024, reiser denne økningen på 200 millioner dollar fra året før spørsmål om økonomisk ulikhet og rikdomsfordeling i landet.

L.Hammouch

Opprinnelig publisert på Almouwatin.com

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -