9.2 C
Brussel
Tirsdag, april 23, 2024
Redaktørens valgReligionsfrihet og likhet i EU: Uklare veier fremover

Religionsfrihet og likhet i EU: Uklare veier fremover

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Reporter kl The European Times Nyheter

Madrid. Santiago Cañamares Arribas, professor i kirkerett ved Complutense universitet i Madrid, leverte en tankevekkende analyse av religionsfrihet og likhet i EU på det nylige reiseseminaret arrangert av Association of Ecclesiastical Law Professors.

I dette nylige foredraget Prof. Cañamares Arribas, en fremtredende forsker innen religionsfrihet, delte sin dype innsikt om det intrikate forholdet mellom religion og det juridiske rammeverket til Den Europeiske Union. Arrangementet, som markerer et viktig øyeblikk i den akademiske og personlige konvergensen mellom Madrids universiteter og utover, fremhevet den utviklende dynamikken til religiøs frihet innenfor EU.

Prof. Cañamares Arribas begynte sin tale med å uttrykke takknemlighet til foreningen for å gjenopplive tradisjonen med slike meningsfulle seminarer, en praksis som en gang var vanlig da han var en del av Institutt for kirkerett.

Kjernen i Prof. Cañamares Arribas sin presentasjon dreide seg om hans nylige forskning og publikasjon om religionens rolle i EU, et emne som har opptatt hans vitenskapelige sysler i årevis. Han påpekte et paradoks innenfor EUs tilnærming til religionsfrihet og likhet. "Mens EU-lovgiveren viser en forpliktelse til religionsfrihet og likhet gjennom spesifikke normer og unntak av religiøse grunner, ser ikke denne forpliktelsen ut til å være speilet i avgjørelsene fra EU-domstolen (CJEU)," observerte han.

Prof. Cañamares Arribas analyserte kritisk EU-domstolens restriktive tolkning av religionsfrihet, i kontrast til de bredere kvotene innenfor EU-lovgivningen. Han siterte den nylige "Kommune d'Ans”-saken som et godt eksempel, der spørsmål fra en belgisk domstol førte til en kjennelse som har utløst ytterligere debatt om EUs holdning til religiøse symboler i arbeidsmiljøer.

Seminaret fordypet seg i to store uløste spørsmål innenfor EU-retten: skillet (eller mangelen på det) mellom religion og personlig overbevisning som gjenstander for beskyttelse, og medlemslandenes autonomi når det gjelder å definere deres forhold til religiøse bekjennelser. Prof. Cañamares Arribas fremhevet EUs grunnleggende økonomiske fokus, men understreket viktigheten av å ikke overse de sosiale og personlige dimensjonene, inkludert religionsfrihet og likhet.

Videre kritiserte prof. Cañamares Arribas EUs potensielle tilslutning til laisisme, og stilte spørsmål ved om den stemmer overens med de grunnleggende rettighetene og verdiene Unionen påstår å opprettholde. Han refererte til "Refah Partisi mot Tyrkia” sak av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for å illustrere de potensielle konfliktene mellom visse modeller for forhold mellom stat og religion og beskyttelse av grunnleggende rettigheter.

Prof. Cañamares Arribas etterlyste en mer nyansert forståelse og anvendelse av religionsfrihet og likhet innenfor EU. Han antydet at gjennom gjensidig læring mellom EU-domstolen og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, samt bidragene fra generaladvokatene, er det rom for optimisme og forbedring i hvordan EU navigerer i det komplekse terrenget av religion og lov.

Seminaret ga ikke bare en plattform for akademisk diskusjon, men kastet også lys over de pågående utfordringene og mulighetene for å styrke religionsfrihet og likhet i EU. Ettersom EU fortsetter å utvikle seg, vil innsikten som deles av prof. Santiago Cañamares Arribas utvilsomt bidra til den bredere samtalen om hvordan man best kan balansere disse grunnleggende rettighetene innenfor sitt juridiske rammeverk.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -