10.2 C
Brussel
Mandag, april 15, 2024
Vitenskap og teknologiArkeologiKlimaendringer er en trussel mot antikviteter

Klimaendringer er en trussel mot antikviteter

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

En studie i Hellas viser hvordan værhendelser påvirker kulturarven

Økende temperaturer, langvarig varme og tørke påvirker klimaendringene over hele verden. Nå viser den første studien i Hellas som undersøker effekten av klimaendringer på det fremtidige mikroklimaet til historiske monumenter og gjenstander oss hvordan ekstreme værhendelser også vil påvirke landets kulturarv.

"I likhet med menneskekroppen er monumenter bygget for å tåle forskjellige temperaturer. Takket være dataene våre var vi i stand til å beregne virkningen av klimakrisen på gjenstander i museer og arkeologiske steder, sier studieforfatter Efstatia Tringa, doktorgradsstudent og forsker, til Kathimerini i meteorologi og klimatologi ved Aristoteles-universitetet i Thessaloniki.

For å samle inn nødvendige data er det plassert sensorer som måler temperatur og fuktighet på det arkeologiske stedet og museet i Delphi, samt i det arkeologiske museet i Thessaloniki og i den bysantinske kirken Panagia Acheiropoetos fra 5-tallet.

Samlet sett er funnene av studien at kombinasjonen av stigende temperaturer og høyere luftfuktighetsnivåer i de kommende årene kan alvorlig påvirke den kjemiske sammensetningen til enkelte materialer som brukes i konstruksjon eller produksjon av gjenstander, og dermed akselerere nedbrytningen eller bidra til spredning av destruktive muggsopp. . Utfordringene er enda større for utendørs monumenter, som «må tilpasses de nye temperaturforholdene», forklarer Tringa.

Studien viser spesifikt at sannsynligheten for skader øker når klimaet varmes opp. "I 2099 vil det være 12 prosent flere år med risiko for monumenter enn tidligere," sier hun og peker på dagens temperaturtrender.

Endringer kan også sees inne i de to museene, selv om de er utstyrt med klimaanlegg. Om sommeren holdt temperaturen inne i dem under 30 grader Celsius, selv når utetemperaturen nådde 40C. I kirken steg imidlertid den indre temperaturen i takt med den ytre temperaturen, og nådde noen ganger 35C.

– Temperaturnivåene i museene endret seg ikke nevneverdig, selv om vi så en plutselig økning i juli i fjor under den svært lange hetebølgen, sier Tringa.

Uten klimaanlegg, med mange tredetaljer i taket og med malerier 800 år gamle, er den bysantinske kirken tvert imot mye mer sårbar. Utstyret til slike monumenter med klimakontrollsystemer er tydelig indikert.

"Det som er interessant fra vårt synspunkt gjelder mengden energi som museene vil måtte forbruke i fremtiden for å opprettholde disse spesifikke temperaturene," legger hun til.

På spørsmål om det var en liste over museer eller monumenter som burde prioriteres, understreket Tringa at «alle monumentene våre er viktige. Det folk må huske på er at ved å beskytte fortiden, forbedrer vi fremtiden.»

Foto av Josiah Lewis: https://www.pexels.com/photo/stonewall-palace-772689/

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -