19.2 C
Brussel
onsdag 29. mai 2024
EuropaOrgan for etiske standarder: MEP-er støtter avtale mellom EU-institusjoner og -organer

Organ for etiske standarder: MEP-er støtter avtale mellom EU-institusjoner og -organer

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Mandag godkjente komiteen for konstitusjonelle saker avtalen om et organ for å styrke integritet, åpenhet og ansvarlighet i europeiske beslutninger.

Avtalen som ble oppnådd mellom åtte EU-institusjoner og -organer (nemlig parlamentet, rådet, kommisjonen, domstolen, Den europeiske sentralbanken, Den europeiske revisjonsretten, Den europeiske økonomiske og sosiale komité og Den europeiske komité for Regioner) sørger for felles opprettelse av et nytt organ for etiske standarder. MEP-er støttet avtalen med 15 stemmer for, 12 mot, og ingen avsto.

Organet vil utvikle, oppdatere og tolke vanlige minimumsstandarder for etisk oppførsel, og publisere rapporter om hvordan disse standardene har blitt reflektert i hver underskrivers interne regler. Institusjonene som deltar i organet vil være representert av ett seniormedlem, og stillingen som leder av organet vil rotere hvert år mellom institusjonene. Fem uavhengige eksperter vil støtte organets arbeid, som vil være tilgjengelig for å bli konsultert av en part i avtalen om standardiserte skriftlige erklæringer, inkludert interesseerklæringer.

Et vellykket push for vakthundfunksjoner

Parlamentet var representert i forhandlingene av visepresident Katarina Barley (S&D, DE), leder av komiteen for konstitusjonelle saker Salvatore De Meo (EPP, IT), og ordfører Daniel Freund (De Grønne/EFA, DE). De klarte å forbedre kommisjonens forslag betydelig, beskrevet som "utilfredsstillende" av MEP-er i juli 2023, ved å legge til oppgavene til de uavhengige ekspertene kompetansen til å undersøke enkeltsaker og gi anbefalinger. Den foreløpige avtalen ble godkjent av parlamentet Conference of Presidents på torsdag.

Quotes

Parlamentets medforhandlere uttalte følgende.

Daniel Freund (Greens/EFA, DE): «Lobbyingsregler i EU-institusjonene vil endelig håndheves av en uavhengig dommer. Det vil være en massiv forbedring av det nåværende defekte systemet for selvkontroll. Uavhengige kontroller utført av det nye etiske organets eksperter er en hardt vunnet suksess som vil forbedre åpenheten i lobbyvirksomheten. Dette vil sende et tydelig signal til velgerne: din stemme teller. Uavhengig kontroll av lobbyregler vil øke innbyggernes tillit til det europeiske demokratiet.»

Katarina Barley (S&D, DE): «Etikkorganet er et stort skritt fremover for åpenhet og åpenhet i Europa. Dette handler om å sette innbyggernes interesser først og sørge for at EU-institusjonene holder seg til de høyeste etiske standardene. Jeg er stolt over at dette gjennombruddet ble muliggjort av parlamentets urokkelige dedikasjon til å tjene europeere. Etableringen av denne nye myndigheten viser vår dedikasjon til rettferdighet og pålitelighet i hele EU.»

Salvatore De Meo (EPP, IT): «Den foreløpige avtalen som ble stemt i dag i AFCO-komiteen, representerer et første skritt mot opprettelsen av felles regler for etikk og åpenhet mellom de forskjellige institusjonene. Det er nå opp til plenum å bekrefte støtten til denne avtalen som, til tross for dens flere mangler, vil bidra til mer harmonisert praksis mellom de europeiske institusjonene.»

Neste trinn

Parlamentet vil holde en endelig avstemning om hvorvidt avtalen skal godkjennes under plenumsmøtet som for tiden pågår i Strasbourg, torsdag 25. april. Den foreløpige avtalen vil fortsatt måtte undertegnes av alle parter før den kan tre i kraft.

Bakgrunn

Europaparlamentet har bedt om at EU-institusjonene skal ha et etikkorgan siden september 2021, en med reell etterforskningsmyndighet og en struktur tilpasset formålet. MEP-medlemmer gjentok oppfordringen desember 2022, i umiddelbar etterkant av anklagene om korrupsjon som involverer tidligere og nåværende MEP-medlemmer og ansatte, sammen med en rekke interne forbedringer av forbedre integritet, åpenhet og ansvarlighet.

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -