12.3 C
Brussel
Lørdag, mai 25, 2024
Human Rights«Foreløpig utrygt å returnere» til Hviterussland, hører menneskerettighetsrådet

«Foreløpig utrygt å returnere» til Hviterussland, hører menneskerettighetsrådet

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Med fokus på utviklingen i 2023, bygger rapporten på tidligere funn i kjølvannet av store offentlige protester som brøt ut i 2020 etter en omstridt presidentmåling. 

Til tross for manglende samarbeid fra hviterussiske myndigheter, har FNs menneskerettighetskontor (OHCHR) nevnte bevis som er samlet viser at omfanget og mønsteret av brudd har fortsatt.

Kontoret har funnet at den kumulative effekten av brudd på ytrings-, forenings- og forsamlingsfriheten siden 1. mai 2020 har stengt uavhengige samfunnsrom og effektivt fratatt mennesker i Hviterussland deres evne til å utøve disse rettighetene”, sa Christian Salazar Volkmann, direktør for feltoperasjoner og teknisk samarbeid ved OHCHR, og orienterte om Human Rights Council.

Opposisjon blokkert

Han bemerket det ingen opposisjonspartier kunne engang registrere seg for parlamentsvalget i forrige måned, noe som vekker bekymring når Hviterussland nærmer seg nytt presidentvalg neste år.

Lover vedtatt eller endret siden 2021 har ført til undertrykkelse og straff av opposisjonelle stemmer, mens flere fremtredende menneskerettighetsforkjempere, journalister og fagforeningsmenn har fått lange fengselsstraffer.

Tusenvis har blitt vilkårlig arrestert og varetektsfengslet for å utøve ytrings- og forsamlingsfrihet, noen for handlinger som dateres tilbake til 2020. Arrestasjonene har fortsatt inn i 2024.

Nedverdigende behandling i forvaring

Siden 2020 har tusenvis av hviterussere blitt utsatt for grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff i interneringsanlegg over hele landet, heter det i rapporten. 

Noen tilfeller av tortur har resultert i alvorlige skader og seksuell og kjønnsbasert vold. FNs rettighetskontor fant også brudd på retten til liv på grunn av medisinsk uaktsomhet og to registrerte dødsfall i varetekt i 2024.

FN-tjenestemenn uttrykte alarm over mulige påtvungne forsvinninger av kjente opposisjonsmedlemmer som sto overfor politisk motiverte anklager, og oppfordret myndighetene til å gi informasjon om deres skjebne og oppholdssted. 

Barn arrestert

Med mange unge mennesker som drev demonstrasjonene i 2020, fant OHCHR utbredte vilkårlige arrestasjoner av barn i etterkant, med over 50 politisk motiverte straffesaker mot personer under 18 år mangler beskyttelse garantert av internasjonal lov.

Myndighetene har brukt et påskudd av «sosialt farlige situasjoner»-prosedyre for å fjerne barn fra foreldrene, etterlater noen uten omsorg eller i varetekt av slektninger eller venner.

Ikke trygt å returnere 

Opptil 300,000 2020 hviterussere har blitt tvunget til å forlate siden mai XNUMX, anslår rapporten, med regjeringen som begrenser rettighetene til de som er i eksil, inkludert å forhindre utstedelse av pass i utlandet og en politikk med å arrestere hjemvendte. 

"Det sies at Minst 207 personer ble arrestert i 2023 da de returnerte til Hviterussland og arrestasjonene har fortsatt i 2024. Det er foreløpig ikke trygt for de som er i eksil å returnere til Hviterussland,” sa Volkmann og ba medlemslandene om å legge til rette for internasjonal beskyttelse av flyktninger for de som er i eksil.

Rapporten sa at det er det rimelig grunn til å tro at «forbrytelsen mot menneskeheten med forfølgelse kan ha blitt begått".

OHCHR oppfordrer Hviterussland til å løslate alle vilkårlig internerte individer og avslutte de pågående rettighetsbruddene, samtidig som de ber medlemslandene gjøre alt de kan for å bringe Hviterussland i samsvar med internasjonal lov. 

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -