13.2 C
Brussel
Søndag, mai 19, 2024
AfrikaGlobal Christian Forum: Mangfold av global kristendom utstilt i Accra

Global Christian Forum: Mangfold av global kristendom utstilt i Accra

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

Av Martin Hoegger

Accra Ghana, 16th april 2024. I denne afrikanske byen som yrer av liv, samler Global Christian Forum (GCF) kristne fra mer enn 50 land og fra alle familier i kirker. Av ghanesisk opprinnelse, generalsekretæren Casely Essamuah forklarer at GCF ønsker å gi kristne mulighet til å kjenne og motta gavene som Den Hellige Ånd har plassert i de ulike kirkene. «Det er et rom for et dypt møte med tro. Vi lærer dermed å oppdage Kristi rikdom, sier han.

Verden trenger å se kristne sammen

Forumet begynner i tilbedelsesrommet til Ridge Church, en stor tverrkirkelig kirke. Et kor leder menigheten i sanger fra ulike tradisjoner. Forkynnelsen er levert av Lydia Neshangwe, en ung pastor, moderator for Presbyterian Church of Zimbabwe. Hennes kirkelige erfaring taler for seg selv: «Jeg ble født inn i en uavhengig kirke. Jeg er takknemlig for pinsevennene som da ga meg et godt grunnlag for min tro, til den katolske kirke som utdannet meg på skolene sine. Deretter fulgte jeg teologisk opplæring hos presbyterianerne. Men min favorittkirke er metodisten, som ga meg en mann!»

For å vise behovet for å betrakte mangfoldet vårt som komplementaritet, tar hun eksemplet med Paulus og Barnabas. Hun oppdaget tretten forskjeller mellom dem; Sannsynligheten for splittelse mellom dem var stor, men de ble sendt sammen. Hvorfor førte Den Hellige Ånd dem sammen når de er så forskjellige, som vist i Apostlenes gjerninger? (13.1-2)

Det samme gjelder våre kirker. De er veldig forskjellige, men Den Hellige Ånd bringer oss sammen og sender oss ut slik at verden skal vite hvem Kristus er. «Hvis vi er forent i vårt oppdrag om å forkynne Kristus, er vårt mangfold en velsignelse, ikke en forbannelse. Det er dette verden trenger, sier hun.

For å illustrere det ekstraordinære mangfoldet av global kristendom, amerikansk teolog Gina A. Zurlo viser at den har flyttet sørover. I motsetning til for hundre år siden, er det 2.6 milliarder kristne der, enten det er katolsk, protestantisk eller uavhengig, evangelisk eller pinsevenn. Mens de ortodokse er flertallet i østeuropeiske land. https://www.gordonconwell.edu/center-for-global-christianity/publications

Del vår trosreise

I hjertet av forumets tilnærming er deling av "trosreiser" i små grupper på maksimalt ti personer. Det eneste å gjøre er å lytte til hva Ånden ønsker å fortelle oss gjennom andres reise med Kristus. På sju minutter! Rosemarie Bernard, sekretær for World Methodist Council, forklarer: «Å se Kristus i andre er målet med denne øvelsen. La Den Hellige Ånd lede våre ord og lytte oppmerksomt til andres historier. »

Jerry Pillay, generalsekretær i Kirkenes Verdensråd, ser denne delingen av våre personlige troshistorier som «et veldig vakkert billedvev». Det er som en "vei til Emmaus" hvor hjerter brenner av lidenskap for Kristus. «Å lytte sammen til hyrdens røst, skjelne og handle sammen fornyer vår tillit til Guds forvandlende kraft. En verden i krise trenger kristne som står sammen.»

Dette er femte gang jeg gjør denne øvelsen. Dens frukt er, hver gang, en stor glede som vil sette tonen i møtet. Denne delingen utløser et åndelig vennskap som deretter lar oss bære vitnesbyrd om hjertet av vår felles tro.

Relasjoner til oppdraget

Billy Wilson, president for World Pentecostal Fellowship, sier han er takknemlig for at pinsevenner – den raskest voksende kirkefamilien – blir ønsket velkommen rundt GCF-bordet. De lærer dermed å kjenne andre kirker bedre. Han reflekterte mye over kapittel 17 i Johannesevangeliet 17, hvor Jesus ber om enhet. Ifølge ham er denne enheten fremfor alt relasjonell. Så blir det realisert i misjonen: «slik at verden kan vite og tro». Til slutt er det åndelig, som relasjonene mellom personene i Treenigheten.

«Hvis relasjonene våre ikke fører til misjon, vil vår enhet forsvinne. Vårt håp springer ut fra den tomme graven i påsken. Måtte dette forumet forene oss på en ny måte for å bringe den oppstandne Jesus til denne generasjonen, avslutter han.

På ettermiddagen latinamerikansk evangelisk teolog Ruth Padilla Deborst bringer en meditasjon over Johannes 17, hvor hun understreker vårt ansvar for å søke en enhet i kjærlighet, som gjenspeiler hvem Gud er i sannhet. «Kjærlighet er ikke en følelse, men en radikal forpliktelse til gjensidig underkastelse. Slik vil vi bli sendt slik at alle kan kjenne Guds kjærlighet.» I likhet med den forrige foredragsholderen, insisterer hun på at enhet ikke er et mål i seg selv, men har i sikte vitne. Imidlertid er dette vitnesbyrdet bare troverdig hvis vi er sammen i denne splittede verden slik at den kan kjenne Guds kjærlighet.

Dagen avsluttes med tre ganger med deling. Først om denne bibelteksten, deretter mellom Kirkens familier, og til slutt mellom mennesker som kommer fra samme kontinent. Dagen etter skal vi til Cape Coast, festningen hvorfra tre millioner slaver brutalt ble sendt til Amerika.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -