14.9 C
Brussel
Lørdag, mai 25, 2024
Human RightsFN-rapport beskriver fryktklimaet i russisk okkuperte områder i Ukraina

FN-rapport beskriver fryktklimaet i russisk okkuperte områder i Ukraina

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Russland har innpodet et gjennomgripende klima av frykt i de okkuperte områdene i Ukraina, og begått grove brudd på internasjonale humanitære lover og menneskerettighetslover i et forsøk på å sementere landets kontroll, ifølge en ny rapport fra FNs menneskerettighetskontor, OHCHR, offentliggjort onsdag. .

Basert på over 2,300 vitnesbyrd fra ofre og vitner, rapporterer beskriver tiltak som er tatt av Russland for å påtvinge russisk språk, statsborgerskap, lover, rettssystem og utdanningsplaner i de okkuperte områdene, samtidig som det undertrykker uttrykk for ukrainsk kultur og identitet, og avvikler dets styresett og administrative systemer.

"Den russiske føderasjonens handlinger har brutt det sosiale strukturen i lokalsamfunn og etterlatt individer isolert, med dype og langvarige konsekvenser for det ukrainske samfunnet som helhet," sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk.

Selv om den russiske føderasjonen startet sin annektering av ukrainsk territorium på Krim i 2014, konsentrerer rapporten seg om kjølvannet av den fullskala invasjonen i februar 2022.

Utbredte brudd

Russiske væpnede styrker, som opererte med «generalisert straffrihet», begikk omfattende brudd, inkludert vilkårlige interneringer ofte ledsaget av tortur og mishandling, noen ganger kulminerte med tvungne forsvinninger.

"Mens russiske væpnede styrker i utgangspunktet målrettet individer som ble oppfattet som en sikkerhetstrussel, ble det over tid kastet et bredere nett for å inkludere enhver person som ble oppfattet som motstander av okkupasjonen," OHCHR sa i en pressemelding som fulgte med rapporten.

Fredelige protester ble undertrykt, ytringsfriheten begrenset og innbyggernes bevegelser sterkt begrenset, la den til, og la også merke til at hjem og bedrifter ble plyndret og ukrainske internett- og kommunikasjonsnettverk ble stengt, kuttet bånd med uavhengige nyhetskilder og isolerte befolkningen.

"Folk ble oppfordret til å informere om hverandre, slik at de ble redde selv for sine egne venner og naboer."

Barn som er verst rammet

I følge rapporten var det barn som bar hovedtyngden av virkningen, med ukrainske læreplaner erstattet av russiske læreplaner på mange skoler og introduserte lærebøker med fortellinger som forsøkte å rettferdiggjøre det væpnede angrepet på Ukraina.

Russland vervet også barn til ungdomsgrupper for å innprente russisk uttrykk for patriotisme.

Rapporten la til at innbyggere i okkuperte områder ble tvunget til å ta russiske pass. De som nektet ble skilt ut, møtte strengere restriksjoner på bevegelsen, og ble gradvis nektet ansettelse i offentlig sektor, tilgang til helsetjenester og trygdeytelser.

Et landminevarselskilt bak et gjerde til et ødelagt hus i Posad-Pokrovske i Kherson-regionen i Ukraina. (fil)

Kollapset lokal økonomi

Rapporten beskrev også situasjonen i områder som ble gjenerobret av ukrainske styrker sent i 2022, inkludert Mykolaiv og deler av Kharkiv og Kherson-regionene.

"Invasjonen, okkupasjonen og den påfølgende gjenerobringen av Ukraina av disse områdene etterlot skadede hjem og infrastruktur, land forurenset av miner og eksplosive rester av krig, plyndrede ressurser, en kollapset lokal økonomi og et traumatisert, mistillit samfunn," heter det i rapporten.

Den la til at den ukrainske regjeringen sto overfor utfordringen med å gjenoppbygge og gjenopprette tjenester i disse områdene, samtidig som de måtte kjempe med arv etter brudd på internasjonal humanitær lov og internasjonal menneskerettighetslov under okkupasjonen.

"Altfor bred" ukrainsk lovbestemmelse

Rapporten uttrykte også bekymring for at en "altfor bred og upresis bestemmelse" i den ukrainske straffeloven førte til at personer ble tiltalt under anklager om samarbeid med okkupasjonsmyndighetene for handlinger som lovlig kan tvinges av okkupasjonsmyndighetene iht. internasjonal humanitær rett, for eksempel arbeid for å sikre viktige tjenester.

«Slike straffeforfølgelser har tragisk nok ført til at noen mennesker har blitt utsatt to ganger – først under den russiske okkupasjonen og så igjen når de blir tiltalt for samarbeid,» advarte høykommissær Türk og oppfordret Ukraina til å revidere sin tilnærming til slike rettsforfølgelser.

Han gjentok videre sin oppfordring til Russland om å umiddelbart stanse sitt væpnede angrep mot Ukraina og trekke seg tilbake til internasjonalt anerkjente grenser, i tråd med de relevante resolusjonene i FNs generalforsamling og folkeretten.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -