12.3 C
Brussel
Fredag, mai 24, 2024
IntervjuSpektakulære samtidige SWAT-raid på rumenske yogasentre i Frankrike: faktasjekking

Spektakulære samtidige SWAT-raid på rumenske yogasentre i Frankrike: faktasjekking

Operasjon Villiers-sur-Marne: Vitnesbyrd

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, tidligere chargé de mission ved kabinettet til det belgiske utdanningsdepartementet og ved det belgiske parlamentet. Han er direktør for Human Rights Without Frontiers (HRWF), en NGO med base i Brussel som han grunnla i desember 1988. Hans organisasjon forsvarer menneskerettigheter generelt med et spesielt fokus på etniske og religiøse minoriteter, ytringsfrihet, kvinners rettigheter og LHBT-personer. HRWF er uavhengig av enhver politisk bevegelse og enhver religion. Fautré har utført faktaoppdrag om menneskerettigheter i mer enn 25 land, inkludert i farlige regioner som i Irak, i det sandinistiske Nicaragua eller i maoistiske territorier i Nepal. Han er foreleser ved universiteter innen menneskerettigheter. Han har publisert mange artikler i universitetstidsskrifter om forholdet mellom stat og religioner. Han er medlem av Presseklubben i Brussel. Han er menneskerettighetsforkjemper i FN, Europaparlamentet og OSSE.

Operasjon Villiers-sur-Marne: Vitnesbyrd

Operasjon Villiers-sur-Marne: Vitnesbyrd

Den 28. november 2023, like etter klokken 6, gikk et SWAT-team på rundt 175 politimenn iført svarte masker, hjelmer og skuddsikre vester samtidig ned på åtte separate hus og leiligheter i og rundt Paris, men også i Nice, med halvautomatiske rifler. De knuste inngangsdørene og løp opp og ned trappene og ropte ordre.

Disse søkte stedene ble brukt av yogautøvere knyttet til MISA yogaskole i Romania for åndelige retreater. Den skjebnesvangre morgenen var de fleste fortsatt i sengen. Noen få var på kjøkkenet og kokte vann til urtete. Det maskerte politiet satte håndjern på en rekke av dem, fikk dem til å stå utenfor uten frakker eller sko på den iskalde gårdsplassen, og tok dem deretter med buss til politistasjonen.

Resultatene av denne enorme operasjonen: noen få titalls mennesker ble arrestert, hvorav 15 – 11 menn og 4 kvinner, alle av rumensk nasjonalitet – ble tiltalt for «menneskehandel», «tvangsfengsling» og «misbruk av sårbarhet». i organisert gjeng.

Gregorian Bivolaru (72), en av grunnleggerne og den åndelige lederen av MISA, var blant de arresterte, men i hans tilfelle ble han etterlyst av Finland under anklagen om seksuelle overgrep mot finske kvinner i Frankrike for flere år siden. I rammen av en forskningsartikkel med tittelen "Kontroversene rundt Natha Yoga Center i Helsinki: Bakgrunn, årsaker og kontekst”, undersøkte avdøde prof. Liselotte Frisk (Universitetet i Dalarna, Falun, Sverige) solid anklagene mot Bivolaru i Finland (s. 20, 21, 27).

Så lenge en rettsavgjørelse ikke har bekreftet de nevnte anklagene, må Gregorian Bivolaru fortsette å nyte godt av uskyldspresumsjonen, som enhver vanlig borger eller kjent offentlig personlighet.

Ingen kvinne som ble avhørt innenfor rammen av SWAT-operasjonen 23. november 2023 har sendt inn en klage mot ham.

Siden raidet har Bivolaru og fem andre personer sittet i varetekt før rettssaken i Frankrike.

Human Rights Without Frontiers kontaktet CC (*), en MISA-utøver i 20 år. Hun var på yogasenteret i Villiers-sur-Marne på tidspunktet for raidet. I 2002-2006 studerte hun ved Fakultet for historie og filosofi fra Babeș-Bolyai University, Cluj-Napoca (Rumania). I 2005-2006 var hun journalist ved den nasjonale daglige Romania Liberă. Her er hennes vitnesbyrd om SWAT-operasjonen:

Spørsmål: Du har praktisert yoga i MISA-gruppen i Romania i 20 år, men mens du var på et åndelig tilfluktssted i Villiers-sur-Marne, var det en Swat-operasjon mot gruppen. Kan du fortelle meg hva som skjedde?

A.: Jeg har vært mange ganger i Frankrike for slike retreater siden 2010, og jeg liker det veldig godt. Derfor hadde jeg i fjor planlagt å bli to måneder igjen i Villiers-sur-Marne, fra slutten av september til slutten av november. Jeg bestilte et fly til Paris og venner hentet meg på flyplassen for å ta meg til yogasenteret.

Tidlig morgen gjorde et SWAT-team en spektakulær inngang i senteret vårt hvor dusinvis av yogautøvere var vert for deres retreat. Politimennene satte alt på hodet, skapte et forferdelig rot og knuste til og med mange ting.

I mitt tilfelle tok de bort veskene mine, papirene mine, telefonen min, nettbrettet, datamaskinen min, en konvolutt med 1000 EUR og lommeboken min med rundt 200 EUR. Fire måneder senere har jeg fortsatt ikke fått tilbake pengene mine og materialet mitt. Det var iskaldt på rommet mitt fordi døren var åpen og jeg bare var i pysjamas. Offiserene tok meg og mange andre til politistasjonen.

Q.: Hva skjedde på politistasjonen?

A.: Først og fremst må jeg si at jeg bare hadde på meg pysjamasen min, en frakk og et par gatesko. Da vi kom til politistasjonen var det ingen som forklarte meg noe om fremgangsmåten, tilgang på mat og vann eller andre grunnleggende ting. Jeg trengte ofte å drikke, men fikk bare et veldig lite plastglass med vann. Det var også misforståelser om maten. De satte meg i en kald celle med betonggulv. På sengen var det en tynn madrass, og jeg fikk akkurat ett tynt laken. Det var ikke toalett i cellen, jeg kunne ikke vaske om morgenen eller pusse tennene.

Hver gang jeg trengte å gå på do, måtte jeg vinke til det interne overvåkingskameraet, men ganske ofte måtte jeg vente i en eller to timer før jeg ble tatt hånd om. Toalettet kunne ikke lukkes ordentlig og en politimann sto utenfor.

Jeg ble fortalt at jeg var mistenkt for medvirkning til voldtekt og menneskehandel. Jeg ønsket å få hjelp av en advokat, men de svarte at det var umulig fordi for mange mennesker hadde blitt arrestert og etter to timer kunne de starte avhøret hvis ingen advokat var tilgjengelig.

Den andre dagen av min internering tok de fingeravtrykket mitt og bildet mitt. Under avhøret var det klart at de ville at jeg skulle si at jeg spilte en viktig rolle i MISA, men det gjorde jeg ikke. De løslot meg klokken 9.30, men først måtte jeg signere et løslatelsesskjema som ikke nevnte noen liste over beslaglagte gjenstander eller beløpene med konfiskerte penger. Dessverre fikk jeg ikke en kopi av den.

Uten penger og telefon ble jeg stående utenfor politistasjonen i den kalde sene novembernatten i nesten 9 timer, til klokken 6, da jeg endelig kunne nå noen som kunne hjelpe meg.

Q.: Franck Dannerolle, den leder av sentralkontoret for undertrykkelse av vold mot mennesker (OCRVP) som har ansvaret for etterforskningen, ble sitert av noen franske aviser som sa at yogautøverne var "innlosjert under vanskelige forhold, med betydelig promiskuitet, uten privatliv." (**) Kan du fortelle meg mer om dine levekår i Villiers-sur-Marne?

A.: Det er ikke sant i det hele tatt. I mitt tilfelle hadde jeg valgt å bo i en liten komfortabel paviljong (ca. 7 kvadratmeter) utenfor hovedbygningen fordi jeg ønsket å praktisere yoga retreat alene og meditere i stillhet, noen ganger uten å sove eller spise i 24 timer.

2024 04 16 10.09.52 Spektakulære samtidige SWAT-raid på rumenske yogasentre i Frankrike: faktasjekking
Spektakulære samtidige SWAT-raid på rumenske yogasentre i Frankrike: Faktasjekk 3

Andre hadde valgt å dele soverom i hovedhuset: 2, 3 eller 4 sammen, menn og kvinner hver for seg. Bygningen tilhører Sorin Turc, en fiolinist som spilte med Monaco-orkesteret og er tilhenger av MISA. Det er romslig og komfortabelt: det er nok bad og dusjer for yogautøverne. Det er et stort rom for kollektiv utøvelse av yoga. Det er et stort kjøkken med komfyrer, to store frysere, en drikkedispenser med fruktjuicer, brødristere og andre fasiliteter som vaskemaskin og tørketrommel.

2024 04 16 10.10.38 Spektakulære samtidige SWAT-raid på rumenske yogasentre i Frankrike: faktasjekking
Spektakulære samtidige SWAT-raid på rumenske yogasentre i Frankrike: Faktasjekk 4

For våre egne måltider skulle vi til et lokalt supermarked for å handle og vi laget maten vår selv.

Hvis levekårene var så dårlige som Dannerolle sa, ville det ikke vært så mange utøvere, og jeg ville aldri ha kommet tilbake så mange ganger til Villiers-sur-Marne.

På tidspunktet for raidet lå julen i luften og mye pynt var allerede installert. Alt så fint ut, men etter SWAT-operasjonen ble lokalene forlatt i et ødeleggende rot.

Q. Hvordan kommer det seg at du ble med i MISA-yogagruppen?

A.: Jeg er nå 39, men da jeg var tenåring, var jeg, og jeg er fortsatt, på jakt etter sannheten om meningen med livet og Guds eksistens. I en alder av 16 gjorde jeg til og med et retreat på to måneder i et ortodoks kloster, og jeg ønsket å bli nonne. Så møtte jeg baptistene. Etterpå følger hinduer og Hare Krishna før de kommer i kontakt med MISA yogagruppe. Jeg ble tiltrukket av meditasjon og spiritualitet. Jeg tror på Gud, jeg er ortodoks og føler meg bra med MISA.

Om noe mediedekning: skyldpresumpsjonen

En rekke franske medier gikk vill i dekningen av hele denne saken og holdt sin egen domstol, som noen av deres vrangforestillinger kan vise, selv om ingen fransk domstol har fastslått sannheten om de påståtte fakta på dette stadiet:

L'homme qui a contribué à faire tomber la secte de yoga tantrique / Mannen som hjalp til med å få ned den tantriske yoga-sekten
Violer, lavage de cerveau, yoga tantrique: l'effrayant parcours de Gregorian Bivolaru, le gourou roumain mis en examen et écroué en France / Voldtekt, hjernevasking, tantrisk yoga: den skremmende reisen til Gregorian Bivolaru, den rumenske guruen tiltalt og fengslet i Frankrike.
Secte Misa: «Le gourou Bivolaru aurait pu faire de moi ce qu'il voulait» / Misa Cult: «Guru Bivolaru kunne ha gjort med meg det han ville»
Fioler, fuite et yoga ésotérique: qui est le gourou Gregorian Bivolaru arrêté ce mardi? / Voldtekt, flukt og esoterisk yoga: hvem er guruen Gregorian Bivolaru som ble arrestert denne tirsdagen?
Agressions sexuelles sur fond de yoga tantrique: un gourou interpellé en France. "Il préférait les vierges": des victimes du gourou Bivolaru témoignent / Seksuelle overgrep mot bakteppet av tantrisk yoga: en guru arrestert i Frankrike. "Han foretrakk jomfruer": ofre for guru Bivolaru vitner

To felles poeng for alle disse artiklene. For det første klarte ikke forfatterne å møte og intervjue yogautøverne som ble arrestert og internert for avhør ("garde à vue") i opptil 48 timer. For det andre gjentok de sladder og ubeviste påstander, som ikke er journalistikk og skjemmer det edle bildet av journalistikk.

Det er etiske standarder innen journalistikk, og det er en høyere myndighet i Frankrike som er ansvarlig for å sikre at de blir respektert.

I 2016 var mediedekningen av MISA-spørsmål i Romania gjenstand for en forskningsartikkel med tittelen "Effekten av den vedvarende mediekampanjen på den offentlige oppfatningen – MISA & Gregorian Bivolaru Case Study” og utgitt av World Journal of Social Sciences and Humanities. Franske forskere i religionsvitenskap ville være godt inspirert til å lage en sammenlignende studie om det samme temaet i deres land.

Human Rights Without Frontiers forsvarer pressefriheten og ytringsfriheten til journalister, men bekjemper også hatytringer, falske nyheter og stigmatisering. Human Rights Without Frontiers forsvarer respekten for prinsippet om uskyldspresumsjon og anerkjenner endelige rettsavgjørelser som den rettslige sannheten.

(*) Av respekt for personvernet til intervjuobjektet setter vi bare initialene hennes, men vi har hennes fulle navn og kontaktdata.

(**) Det åndelige retrettsenteret i Villiers-sur-Marne ble aldri anklaget eller til og med mistenkt for uhygieniske forhold. Se galleri med bilder av stedet.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -