20.6 C
Brussel
Mandag juni 17, 2024
institusjonerforente nasjonerFN lover å stå sammen med Gazas i Rafah; Guterres sier mulighet til våpenhvile...

FN lover å stå sammen med Gazas i Rafah; Guterres sier muligheten for våpenhvile "ikke kan gå glipp"

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Flere nyhetskanaler har rapportert at Hamas' øverste leder, Ismail Haniyeh, hadde bekreftet den militante gruppens aksept av det den uttalte var Israels våpenhvilevilkår i en telefonsamtale med Qatars statsminister og en senior egyptisk minister. De to landene har ledet forhandlinger mellom de stridende partene. 

Imidlertid har den israelske ledelsen angivelig indikert at avtalen som Hamas indikerte, ikke oppfyller kravene for å avslutte kampene. Israel sa at de ville sende en delegasjon for å fortsette samtalene om våpenhvile og også fortsette sin Rafah-operasjon i mellomtiden. 

'Gjør en avtale': Guterres 

UN Generalsekretær António Guterres gjentok sin presserende oppfordring til begge sider "om å gå den ekstra milen som trengs for å få en avtale til å gå i oppfyllelse og stoppe den nåværende lidelsen", sa hans talsperson i en uttalelse

Generalsekretæren ga også uttrykk for dyp bekymring over indikasjoner på at en storstilt militæroperasjon i Rafah kan være nært forestående. 

"Vi ser allerede bevegelser av mennesker - mange av disse er i desperat humanitær tilstand og har blitt fordrevet gjentatte ganger," sa uttalelsen.

Generalsekretæren minnet også partene om at beskyttelse av sivile er overordnet i internasjonal humanitær rett.

Muligheten "kan ikke gå glipp av"

Snakker senere på kvelden New York-tid sa Guterres til journalister på et pressemøte sammen med Italias president at han hadde kommet med «en veldig sterk appell til Israels regjering og til ledelsen i Hamas for å gå en ekstra mil for å realisere en avtale. det er helt avgjørende».

«Dette er en mulighet som ikke kan gå glipp av», understreket FN-sjefen.

"En bakkeinvasjon i Rafah ville være utålelig på grunn av dens ødeleggende humanitære konsekvenser og på grunn av dens destabiliserende innvirkning i regionen».

Ingen UNRWA-evakuering

Tidligere på morgenen etter nyheten om den israelske evakueringsordren, FN-byrået for palestinske flyktninger UNRWA sa i et innlegg på X at «en israelsk offensiv i Rafah ville bety flere sivile lidelser og dødsfall. Konsekvensene ville være ødeleggende for 1.4 millioner mennesker».

"UNRWA evakuerer ikke: byrået vil opprettholde en tilstedeværelse i Rafah så lenge som mulig og vil fortsette å gi livreddende hjelp til mennesker."

Barn på "randen av å overleve"

Som et ekko av den varslingen, FNs barnefond (UNICEF) advarte at "en militær beleiring og bakkeinnrykk i Rafah ville utgjøre en katastrofal risiko for de 600,000 XNUMX barna" som huser der.

Mange "er svært sårbare og på kanten av overlevelse", FN-byrået sa i en uttalelse, som fremhever økt vold i Rafah og det faktum at potensielle evakueringskorridorer var "sannsynligvis utvunnet eller overfylt med ueksplodert ammunisjon".

Ethvert militært grep mot Rafah vil sannsynligvis resultere i svært høye sivile tap, samtidig som de ødelegger «de få gjenværende grunnleggende tjenestene og infrastrukturen» som folk trenger for å overleve, insisterte UNICEF.

"Hundretusenvis av barn som nå er inneklemt i Rafah er skadet, syke, underernærte, traumatiserte eller lever med funksjonshemminger", sa UNICEFs administrerende direktør Catherine Russell. «Mange har blitt fordrevet flere ganger og har mistet hjem, foreldre og kjære. De må beskyttes sammen med de gjenværende tjenestene de er avhengige av, inkludert medisinske fasiliteter og husly.»

Hør nedenfor til vår dybdeintervju med UNRWAs Louise Wateridge mens frykten bygger seg opp for en fullblåst invasjon av Rafah:

Fullstendig hungersnød

I en relatert utvikling, lederen av FNs verdensmatprogram (WFP) sa det Nord-Gaza opplever nå "full hungersnød ... og det beveger seg sørover".

Cindy McCains uttalelser søndag gjentok alvorlige og gjentatte bekymringer fra andre høytstående FN-tjenestemenn og det internasjonale samfunnet om bistandsbegrensninger og forsinkelser pålagt av israelske myndigheter.

– Israelske myndigheter fortsetter å nekte humanitær tilgang til FN, insisterte UNRWA-sjef Philippe Lazzarini. «Bare i løpet av de siste to ukene har vi registrert 10 hendelser med skyting mot konvoier, arrestasjoner av FN-ansatte, inkludert mobbing, kle av dem, trusler med armer og lange forsinkelser ved sjekkpunkter som tvinger konvoier til å bevege seg i mørket eller avbryte», sa han i et innlegg på X søndag.

UNRWAs generalkommissær fordømte også rakettangrep på Kerem Shalom-overgangen til Gaza som angivelig drepte tre israelske soldater, noe som førte til stengningen. Krysset er et viktig inngangspunkt for humanitær nødhjelp.

"Al Mawasi er ikke trygg"

I følge medieoppslag rådet brosjyrer fra det israelske militæret over østlige Rafah lokalsamfunn til å flytte til den såkalte trygge sonen Al Mawasi, vest for Rafah, ved Middelhavet.

FNs humanitære folk har tidligere avvist lignende evakueringsinitiativer fra det israelske militæret med den begrunnelse at de representerer tvangsflytting.   

"I Al Mawasi er det en alvorlig mangel på tilstrekkelig infrastruktur, inkludert vann tilgjengelig, og det er ikke mulig å støtte titusenvis av fordrevne der", fortalte UNRWA-talsperson i Gaza Louise Wateridge FNs nyheter.

Mer enn 400,000 XNUMX mennesker har allerede husly på kystområdet, ifølge FN-byråets siste evaluering, som rapporterte en tilstrømning av fordrevne personer fra den nærliggende byen Khan Younis. For å hjelpe dem har UNRWA to midlertidige helsesentre i Al Mawasi, sammen med andre nyetablerte medisinske punkter i området.

"I motsetning til påstander [om det motsatte], er det langt fra trygt fordi ingen steder er trygt i Gaza", insisterte UNRWAs kommunikasjonsdirektør Juliette Touma.

Siden 7. oktober, da Hamas-ledede terrorangrep mot det sørlige Israel førte til massive israelske bombardementer og en bakkeoffensiv, har minst 34,680 palestinere blitt drept, inkludert over 14,000 barn, og over 78,000 såret, ifølge Gazas helsemyndigheter. Rundt 1,250 mennesker ble drept i sørlige israelske samfunn og mer enn 250 ble tatt som gisler.

'Inhuman' ordre om å evakuere: Rettighetssjef

FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk mandag advart det sivile dødsfall, lidelser og ødeleggelser var satt til å øke utover allerede uutholdelige nivåer etter den østlige Rafah-evakueringsordren. 

«Dette er umenneskelig. Det er i strid med de grunnleggende prinsippene i internasjonale humanitære lover og menneskerettighetslover, som har effektiv beskyttelse av sivile som sitt overordnede anliggende.

«Å tvangsflytte hundretusener fra Rafah til områder som allerede har blitt flatet og hvor det er lite ly og praktisk talt ingen tilgang til humanitær hjelp som er nødvendig for deres overlevelse, er utenkelig. Det vil bare utsette dem for mer fare og elendighet.» 

"Flere angrep på det som nå er det primære humanitære knutepunktet på Gazastripen er ikke svaret", la Mr. Türk til. 

 

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -