13.4 C
Brussel
Fredag, juni 14, 2024
Human RightsFNs rettighetssjef, uavhengige eksperter fordømmer Georgias nye lov om "utenlandske agenter".

FNs rettighetssjef, uavhengige eksperter fordømmer Georgias nye lov om "utenlandske agenter".

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Loven om åpenhet om utenlandsk innflytelse krever at media, ikke-statlige organisasjoner (NGOer) og andre ideelle organisasjoner registrerer seg som "forfølger interessene til en fremmed makt" hvis de mottar mer enn 20 prosent av finansieringen fra utlandet. Den ble vedtatt tirsdag.

Adopsjonen har utløst protester i hovedstaden Tbilisi og har blitt fordømt av Georgias opposisjon som et forsøk på å slå ned på uavhengige medier, sivilsamfunn, rettighetsaktivister og regjeringskritikere

Avkjølende effekt

Volker Türk, FNs høykommissær for menneskerettigheter, sa at ved å vedta loven, valgte myndigheter og lovgivere å se bort fra advarslene fra rettighetsforkjempere og sivilsamfunnet.

«Konsekvensene for rettighetene til ytrings- og organisasjonsfrihet i Georgia, dessverre nå risikerer å bli betydelig, ”Advarte han.

Registreringskravet kan også ha en avslappende effekt på de som jobber for borgerfrihet og reduserer deres aktiviteter betydelig, la Türk til.

"Å kvele forskjellige stemmer i saker av alvorlig offentlig interesse vil bare komplisere regjeringens evne til å svare effektivt på de mange utfordringene landet står overfor med solide lovgivningsmessige og politiske tiltak," sa han.

Forsikringer brutt

I mellomtiden fordømte uavhengige rettighetseksperter også vedtakelsen av loven, som de sa skjedde til tross for forsikringer etter tilbaketrekkingen av en annen identisk lov i fjor.

Dette lovforslaget ble trukket tilbake i mars 2023, etter store protester, og i november forsikret høytstående embetsmenn og parlamentarikere FNs spesialrapportør om situasjonen til menneskerettighetsforkjempere om at utkastet ikke ville bli gjeninnført.

"Vi er sjokkerte at selv i lys av tydelig motstand fra en betydelig del av Georgias folk, ble loven fremskyndet gjennom parlamentet med representanter for media og sivilsamfunnet nektet tilgang til saksbehandlingen,» Human Rights Council- sa oppnevnte eksperter.

De ga også uttrykk for alvorlig bekymring over hastigheten på behandlingene i parlamentet, «som ser ut til å ha funnet sted uten inkluderende, transparente og ekte konsultasjoner med sivilsamfunnet, storsamfunnet og opposisjonspartier.»

Rettighetsaktivister ikke fiender av staten

Mr. Türk ba om at loven ble skrinlagt, og at myndighetene skulle gå i dialog med media, sivilsamfunnsorganisasjoner og menneskerettighetsforkjempere.

De uavhengige ekspertene advarte videre om at dersom presidenten undertegner loven, vil det sette Georgia i strid med sine menneskerettighetsforpliktelser, særlig når det gjelder organisasjonsfrihet.

"For Georgia, dette er et skritt i feil retning", sa ekspertene.

«Menneskerettighetsforkjempere, unge mennesker og Fredelige demonstranter er ikke fiender av staten", understreket de.

Uavhengige rettighetseksperter

Ekspertene som ringte, inkluderte spesialrapportørene om menneskerettighetsforkjempere, om frihet til fredelige forsamlinger og om menings- og ytringsfrihet; samt den uavhengige eksperten på menneskerettigheter og internasjonal solidaritet.

Oppnevnt av Menneskerettighetsrådet – FNs høyeste mellomstatlige forum for menneskerettigheter – og utgjør en del av dets Spesielle prosedyrer, spesialrapportører og uavhengige eksperter har mandat til å overvåke og vurdere rettighetssituasjonen i visse tematiske eller landsituasjoner.

De jobber frivillig, er ikke FN-ansatte og får ikke lønn.

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -