9.8 C
Brussel
Torsdag juni 13, 2024
Human RightsIndias LGBTQIA+-samfunn oppnår juridiske seire, men står fortsatt overfor sosiale hindringer for å...

Indias LGBTQIA+-samfunn oppnår juridiske seire, men står fortsatt overfor sosiale hindringer for aksept, like rettigheter

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

UNAIDS, hovedforkjemperen for koordinert global handling mot HIV/AIDS-pandemien, og FNs utviklingsprogram (UNDP) kontorer i India har vært viktige partnere i dette arbeidet. 

På denne internasjonale dagen mot homofobi, bifobi og transfobi (IDAHOBIT), som feires årlig 17. mai, reflekterer vi over reisen til noen medlemmer av dette fellesskapet i India og kaster lys over utfordringene de fortsatt står overfor.

'Helvete brøt løs'

Noyonika* og Ishita*, innbyggere i en liten by i den nordøstlige indiske delstaten Assam, er et lesbisk par som jobber med en organisasjon som går inn for LHBTQIA+-rettigheter.

Men til tross for sin forkjemperrolle i samfunnet, har Noyonika ikke vært i stand til å samle mot til å fortelle sin egen familie at hun er homofil. "Svært få mennesker vet dette," sier hun. "Familien min er veldig konservativ, og det ville være utenkelig for [dem] å forstå at jeg er homofil."

Noyonikas partner, Ishita, er Agender (identifiserer seg ikke med noe kjønn, eller har mangel på kjønn). Hun forteller at hun skjønte i barndommen at hun var annerledes enn andre jenter og ble tiltrukket av jenter i stedet for gutter. Men familien hennes er også veldig konservativ, og hun har ikke fortalt faren om virkeligheten sin.

Tjuetre år gamle Minal* og 27 år gamle Sangeeta* har en lignende historie. Paret er innbyggere i en liten landsby i den nordvestlige delstaten Punjab. De bor nå i en storby og jobber for et velrenommert firma.

Sangeeta sa at selv om hennes egne foreldre til slutt kom overens med forholdet, var Minals familie ekstremt motstandere til poenget med å trakassere paret. "Helt helvete brøt løs," sa Minal.

"I 2019 fikk vi tillatelse til å bo sammen gjennom en rettskjennelse," forklarte Sangeeta, men etter dette begynte Minals familie å true henne over telefon.

«De pleide å si at de ville drepe meg og sette familien min i fengsel. Selv familiemedlemmene mine var redde for disse truslene. Etter det fortsatte [Minals familie] å forfølge og trakassere oss i to til tre år," sa hun.

I dag sliter Sangeeta og Minal fortsatt med å få forholdet sitt juridisk anerkjent.

*Navn er endret for å beskytte identiteter.

Kamper om aksept

Slike hjerteskjærende historier kan bli funnet over hele India, der sosiale fordommer og trakassering fortsetter å plage lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, skeive og interseksuelle samfunn.

Sadhna Mishra, en transseksuell aktivist fra Odisha, driver en samfunnsorganisasjon kalt Sakha. Som barn møtte hun undertrykkelse fordi hun ble sett på som ikke i samsvar med samfunnsmessige kjønnsnormer. I 2015 gjennomgikk hun en kjønnsbekreftende operasjon og reisen mot hennes autentiske jeg begynte.

Hun husket de smertefulle dagene i barndommen hennes, og sa: «På grunn av min femininitet ble jeg et offer for voldtekt igjen og igjen. Når jeg pleide å gråte, spurte moren min hvorfor, og jeg kunne ikke si noe. Jeg pleide å spørre hvorfor folk ringte meg Chhakka og Kinnar [transkjønn eller intersex]. Moren min smilte og sa at det er fordi du er annerledes og unik.»

Det er på grunn av morens tro på henne at Sadhna nå er aktiv i å kjempe for rettighetene til andre transpersoner.

Likevel husker hun godt hindringene hun har møtt, som de første dagene da hun forsøkte å få i gang organisasjonen hennes og vanskelighetene hun hadde med å finne et sted for Sakhas kontor. Folk var motvillige til å leie ut plass til en transperson, så Sadhna ble tvunget til å jobbe på offentlige steder og i parker.

Sosiale fordommer

Mangel på forståelse og intoleranse overfor LGBTQIA+-samfunnet er lik, enten det er i større byer eller på landsbygda.

Noyonika sier at organisasjonen hennes ser mange tilfeller der en mann er gift med en kvinne på grunn av samfunnspress, uten å forstå hans kjønnsidentitet. "I landsbyer og byer vil du finne mange ektepar som har barn og er tvunget til å leve et falskt liv."

Når det gjelder de landlige områdene i Assam der organisasjonen hennes jobber, ga Ishita eksempel på en kulturfestival Bhavna blir feiret i Naamghars, eller steder for tilbedelse, hvor dramaer basert på mytologiske historier presenteres. 

De kvinnelige karakterene i disse dramaene spilles for det meste av menn med feminine egenskaper. Under festivaler får de mye ros, og deres feminine egenskaper blir applaudert, men utenfor rampelyset kan de bli ofre for trakassering.

"De blir skremt, de blir seksuelt utnyttet, de blir misbrukt," forklarte Ishita.

En langsom vei til fremgang

De siste årene har det vært positive juridiske og politiske beslutninger som anerkjenner LGBTQIA+-samfunnet i India. Dette inkluderer NALSA-avgjørelsen (National Legal Service Authority) fra 2014, der domstolen opprettholdt alles rett til å identifisere sitt eget kjønn og juridisk anerkjente hijras og kinnar (transpersoner) som et "tredje kjønn". 

I 2018 ble anvendelsen av deler av paragraf 377 i den indiske straffeloven for å kriminalisere privat samtykkende sex mellom menn dømt grunnlovsstridig av Indias høyesterett. Videre, i 2021, påla en skjellsettende dom fra Madras High Court staten til å tilby omfattende velferdstjenester til LGBTQIA+-samfunnene.

I løpet av de siste 40 årene har regnbue-Pride-flagget blitt et symbol som er synonymt med LGBTQ+-samfunnet og dets kamp for like rettigheter og aksept over hele verden.

FNs talsmann

Kommunikasjon er en viktig måte å fremme dialog og bidra til å skape et mer tolerant og inkluderende samfunn, og gradvis, kanskje til og med endre tankesett.

Til dette formål, UN Women, i samarbeid med Indias departement for kvinner og barns utvikling, har nylig bidratt til utviklingen av en kjønnsinkluderende kommunikasjonsveiledning.

I mellomtiden jobber UNAIDS- og UNDP-kontorene i India for å hjelpe LGBTQIA+-samfunnet ved å kjøre bevisstgjørings- og myndiggjøringskampanjer, samt gi disse samfunnene bedre helse- og sosialbeskyttelsestjenester.

"UNAIDS støtter LHBTQ+-folks lederskap i HIV-responsen og i forkjemper for menneskerettigheter, og jobber for å takle diskriminering, og for å bidra til å bygge inkluderende samfunn der alle er beskyttet og respektert," sa David Bridger, UNAIDS landsdirektør for India.

Han la til: "Hiv-responsen har tydelig lært oss alle at for å beskytte alles helse, må vi beskytte alles rettigheter."

I tråd med FNs 2030 Agenda for Sustainable Development og organisasjonens brede forpliktelse til å «late ingen bak», UNDP, jobber med regjeringer og partnere for å styrke lover, retningslinjer og programmer som adresserer ulikheter og søker å sikre respekt for menneskerettighetene til LHBTQIA+-personer. 

Gjennom programmet «Being LGBTI in the Asia and the Pacific» har UNDP også implementert relevante regionale initiativ.

Muligheter og utfordringer

UNDP Indias nasjonale programleder (helsesystemstyrkende enhet), Dr. Chiranjeev Bhattacharjya sa: "Hos UNDP India har vi jobbet veldig tett med LHBTQI-samfunnet for å fremme rettighetene deres." 

Faktisk, fortsatte han, er det for tiden flere muligheter til å støtte fellesskapet på grunn av progressive juridiske landemerker som NALSA-dommen, avkriminalisering av relasjoner av samme kjønn (377 IPC) og Transgender Persons (Protection of Rights) Act fra 2019 som har økt bevisstheten angående deres utvikling. 

"Men det er implementeringsutfordringer som vil trenge samarbeid med flere interessenter, og vi vil fortsette å jobbe med samfunnet for å løse dem slik at vi ikke etterlater noen," sa han.

Selv om det indiske juridiske landskapet har beveget seg mot bredere inkludering med opphevelsen av § 377, venter fortsatt landets LGBTQIA+-samfunn på anerkjennelse – og rettferdighet – når de håndterer mange områder av deres hverdag og interaksjoner, for eksempel: hvem kan bli utpekt som ' pårørende hvis en partner er innlagt på sykehus; kan en partner legges til en livsforsikring; eller om lovlig anerkjennelse kan gis til homofile ekteskap. 

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -