25.3 C
Brussel
Monday, July 15, 2024
AsiaAnkara: nytt mislykket kuppforsøk mot Erdoğan?

Ankara: nytt mislykket kuppforsøk mot Erdoğan?

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Lahcen Hammouch
Lahcen Hammouchhttps://www.facebook.com/lahcenhammouch
Lahcen Hammouch er journalist. Direktør for Almouwatin TV og radio. Sosiolog ved ULB. President for African Civil Society Forum for Democracy.

Den tyrkiske regjeringen har avverget det de beskrev som et nytt kuppforsøk på å styrte det nåværende regimet ved å implisere personer nær president Recep Tayyip Erdoğan i korrupsjonssaker for å svekke deres image. Erdoğan innkalte etterretningssjef İbrahim Kalın og justisminister Yılmaz Tunç til et hastemøte i presidentpalasset i Ankara sent sist tirsdag kveld, hvor de diskuterte arrestasjonen og avskjedigelsen av flere polititjenestemenn.

Gjentakelse av et tidligere forsøk

Handlingen følger avsløringen av Nationalist Action Party-leder Devlet Bahçeli på sitt partis parlamentariske gruppemøte tirsdag lunsjtid av et kuppforsøk som ligner på korrupsjons- og bestikkelsesundersøkelsene i 2013. Han sa at en gruppe påtalemyndigheter og sikkerhetstjenestemenn knyttet til Fethullah Gülens organisasjon hadde fabrikkert korrupsjonssaker og ulovlig avlytting for å svekke bildet av folk nær Erdoğan, men regjeringen hadde klart å motarbeide dem på den tiden. Bahçeli sa: "Det er en pågående konspirasjon som ikke kan utryddes ved å sparke bare noen få politisjefer. Vi er klar over nettverket av ulovlige forbindelser, og målet er Folkealliansen.»

Massearrestasjoner

Disse hendelsene falt sammen med kunngjøringen tirsdag morgen av den tyrkiske innenriksministeren Ali Yerlikaya om arrestasjonen av 544 personer anklaget for å tilhøre Gülen-samfunnet, i en storstilt operasjon utført i 62 tyrkiske provinser. De mistenkte er anklaget for å ha forsøkt å infiltrere statlige institusjoner og brukt «ByLock»-applikasjonen for å kommunisere med hverandre, en applikasjon som myndighetene har antydet ble brukt av gjerningsmennene til det mislykkede kuppforsøket i 2016.

Ankara påtalemyndighet kunngjorde onsdag også arrestasjonen av fire ansatte i den antiorganiserte kriminalavdelingen i Ankara sikkerhetsdirektorat, inkludert nestlederen for Ankara-politiet, Murat Çalık, og direktøren for den antiorganiserte kriminalavdelingen, Kerem Öner. Tyrkiske medier rapporterte at disse polititjenestemennene hadde drevet lobbyvirksomhet for å involvere folk nær Erdoğan, slik som sjefen for presidentkommunikasjon Fahrettin Altun, direktør for presidentens kontor Hasan Doğan og tidligere innenriksminister Süleyman Soylu, i oppdiktede saker for å svekke deres rykte.

Røttene til saken

Røttene til hendelsene går tilbake til 8. september 2023, da antiorganiserte kriminalitetsteam i Ankara arresterte lederen av den kriminelle organisasjonen 'Kaplanlar', Ayhan Bora Kaplan, da han prøvde å flykte fra Tyrkia. Han ble dømt til opptil 169 år og 6 måneders fengsel for to drap. Som svar på påstander om involvering av visse politifolk i organisasjonen, startet Generaldirektoratet for Sikkerhet i Ankara en administrativ etterforskning, som førte til suspendering av ni politifolk, inkludert en tidligere direktør for sikkerhetsavdelingen og en tidligere direktør for våpen- og sprengstoffgrenen til Ankara-politiet.

Politiet arresterte deretter Serdar Serçelik, organisasjonens nummer to, og plasserte ham i husarrest. Han flyktet imidlertid til utlandet etter å ha avgitt et 19 sider langt vitneforklaring som beskyttet vitne. I en video publisert etter flyturen sa Serçelik at noen politifolk hadde styrt vitnesbyrdet hans og tvunget ham til å komme med uttalelser mot ministre og politikere, med henvisning til en konspirasjon mot Justice and Development Party og Nationalist Action Party. Politi og etterretningsteam begynte deretter å identifisere de skyldige på grunnlag av denne informasjonen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -