22.4 C
Brussel
Mandag juni 24, 2024
Redaktørens valgItalias nasjonale kringkaster diskriminerer ikke-nasjonale universitetslærere, Lettori, i...

Italias nasjonale kringkaster setter diskriminering av ikke-nasjonale universitetslærere, Lettori, i søkelyset

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Henry Rodgers
Henry Rodgers
Henry Rodgers underviser i engelsk ved «La Sapienza»-universitetet, Roma og har publisert mye om diskrimineringsspørsmålet.

Sist helg sendte Rai 3, en TV-kanal til Italias nasjonale kringkastingstjeneste, et program om Italias manglende oppfyllelse av sine forpliktelser som medlem av EU. Hvor tilslutningsvis et medlemsland er til disse forpliktelsene, måles ved antall traktatbruddssaker tatt mot det av EU-kommisjonen for antatte brudd på traktatforpliktelser. Sammenlignende statistikk over overtredelsessaker tatt av kommisjonen mot medlemsland over tid, som er bredt oppfattet som en av de mest pro-europeiske statene, viser at Italia har en markant dårlig status når det gjelder å respektere EU-lovgivningen.

Ikke overraskende ble diskrimineringen av "Lettori", det ikke-nasjonale lærerpersonalet ved italienske universiteter, tatt opp i Snakket 3 program. Diskrimineringen representerer det lengste bruddet på traktatens bestemmelse om likebehandling i EUs historie. Videre er det nyhetsverdig at kommisjonen i juli i fjor tok beslutningen om å henvise nok en bruddsak mot Italia til EU-domstolen (CJEU). En serie artikler i The European Times sporer den juridiske historien til Lettori og deres kampanje mot diskrimineringen de har lidd under den første av de Allué-kjennelser i 1989 til vedtak av College of kommissærer å henvise den siste krenkelsessaken mot Italia til EU-domstolen i juli i fjor.

John Gilbert er nasjonal Lettori-koordinator for FLC CGII, Italias største fagforening. Intervjuet av Rai 3 ved Universitetet i Firenze, hvor han underviser, skisserte han kort bakgrunnen for diskrimineringssaken som er under gransking. I rettslinjen som fører fra Allué-dommen fra 1989 til den verserende krenkelsessaken mot Italia, har Lettori vunnet 4 saker for EU-domstolen om spørsmålet om likebehandling med sine italienske kolleger. Denne statistikken sjokkerte sannsynligvis Rai-publikummet, gitt den generelle oppfatningen om at dommer fra EU-domstolen er endelige og definitive. Varigheten av rettssaken har ført til at mange Lettori har trukket seg uten noen gang å ha jobbet under de ikke-diskriminerende forholdene som traktatens likebehandlingsbestemmelse gir dem rett til. Videre er diskrimineringen også i realiteten en kjønnsbasert diskriminering: 80 % av de 1,500 Lettoriene som underviser eller har undervist før pensjonering ved de italienske universitetene er kvinner, påpekte Mr. Gilbert.

At FLC CGIL, den største fagforeningen i landet, ville oppfordre EU-kommisjonen til å straffeforfølge Italia for sin diskriminerende behandling av den ikke-nasjonale Lettori var åpenbart et overbevisende poeng for et publikum av italienske seere. Mr. Gilbert refererte til de syv nylige representasjonene til kommissær for jobber og sosiale rettigheter, Nicolas Schmit, til fordel for Lettori. I tillegg til disse representasjonene, og sammen med Asso.CEL.L, en offisiell klager i kommisjonens overtredelsessak mot Italia, FLC CGIL gjennomførte en nasjonal Folketelling av Lettori, som dokumenterte til kommisjonens tilfredshet utbredelsen av diskriminering av Lettori ved de italienske universitetene og var innflytelsesrik i åpningen av denne overtredelsessaken.

Dekningen av Lettori-saken av RAI, den offisielle nasjonale kringkasteren, fortsetter den nylige interessen som italienske medier har vist for Lettori-saken. Den ene dagen FLC CGIL streik juni 2023 på campus over hele Italia ble godt dekket i sympatiske lokale italienske medier, med TV-dekning av protestene i Firenze. Padova og Sassari. Den nasjonale kringkasteren var spesielt sympatisk til Lettori-saken, og understreket deres høye kvalifikasjoner og den grunnleggende lærerrollen Lettori spiller på de italienske universitetene. Som et undersøkende aktualitetsprogram vil konklusjonene som trekkes, veie tungt for opinionen. Spesielt var Rai 3 skremmende at en diskriminering som til slutt kunne føre til at Italia ble ilagt høye bøter, skulle ha fått fortsette i flere tiår i strid med dommer fra EU-domstolen.

Foreløpig er det ikke satt noen dato for høringen i kommisjonens sak mot Italia, oppført i CJEU-registeret som sak C-519/23. Utover den åpenbare interessen som vises i Italia, blir saken fulgt tett over hele Europa, spesielt av lærde av EU-rett. Dette er fordi historien til saken og spørsmålene som står på spill går til selve kjernen av effektiviteten til krenkelsessaken som et middel til å håndheve EU-retten. For en bedre forståelse av disse utvilsomt komplekse spørsmålene og deres viktige implikasjoner for rettsforvaltningen i EU, er det lærerikt å minne om håndhevingsavgjørelsen fra 2006 fra EU-domstolen i Sak C-119/04. Det var på grunn av manglende gjennomføring av denne kjennelsen at kommisjonen tok overtredelsessaken som nå er til behandling for domstolen.

I sak C-119/04 anbefalte kommisjonen ileggelse av dagbøter på €309.750 XNUMX på Italia for dets fortsatte diskriminering av Lettori. Italia vedtok en lov i siste liten i mars 2004, der bestemmelsene som EU-domstolen mente kunne avhjelpe diskrimineringen. I mangel av bevis i forklaringene om hvorvidt denne loven var riktig implementert, avviste domstolen å bøtelegge Italia. At kommisjonen åpnet en påfølgende krenkelsessak viser klart at den mener at bestemmelsene i loven fra mars 2004 aldri senere ble korrekt implementert.  

Lettori-saken gir da opphav til en rekke viktige hensyn i forhold til gjennomføringen av krenkelsessaker: 

 1. Traktatens bestemmelser for overtredelsessaker: Roma-traktaten ga kommisjonen fullmakt til å ta overtredelsessak mot medlemsland for antatt brudd på traktatforpliktelser. Senere ga en bestemmelse i Maastricht-traktaten kommisjonen ytterligere fullmakt til å ta håndhevelsesprosedyrer for ikke-implementering av overtredelsesavgjørelser og ga EU-domstolen makt til å ilegge bøter for manglende overholdelse. Det er klart at tvangsfullbyrdelsesprosessen ble innført for å avslutte. Lettori-saken viser at de ikke har klart å gjøre det.

2. Bevis: I sak C-119/04 bemerket dommerne presist at det ikke var bevis fra Lettori i kommisjonens forklaringer for å motarbeide Italias påstander om at loven fra mars 2004 var korrekt implementert. Hadde dette beviset blitt gjort tilgjengelig for domstolen, ville saken åpenbart fått et helt annet utfall. Det er behov for sikkerhetstiltak for å sikre at klagere, på hvis vegne kommisjonen tar overtredelsessaker, kan kontrollere og svare på deponeringsbevisene fra medlemslandene.

 3.Konfidensialitetskravet. Selv om overtredelsessaker tas på vegne av klagere, er klagerne ikke teknisk part i saksbehandlingen, og utvekslinger mellom kommisjonen og medlemsstaten forblir konfidensielle. I rettferdighet overfor kommisjonen har den samlet inn rikelig med dokumentasjon fra Lettori-klagerne i løpet av denne saksgangen. Men under dagens ordninger forblir klagere i mørket med hensyn til et medlemslands svar på deres bidrag. Ved «La Sapienza»-universitetet i Roma, for eksempel, har kommisjonen blitt informert om at en kontrakt anses diskriminerende i en 2001-dommen fra EU-domstolen gjelder i dag. Lettori, i tjeneste i flere tiår, kan motta samme lønn som kolleger ansatt år etter Allué-dommene i strid med den samme dommen fra 2001. Tilgang til et medlemslands motargumenter i situasjoner som disse vil være lærerikt og nyttig for klager.

 4.Retrospektiv medlemslandslovgivning for å tolke EU-domstolens avgjørelser

Etter kjennelsen i sak C-119/04 og domstolens aksept av at vilkårene i den italienske loven fra mars 2004 kunne avhjelpe diskrimineringen, tildelte lokale italienske domstoler rutinemessig Lettori-saksøkere uavbrutt oppgjør for rekonstruksjon av karriere fra datoen for første ansettelse. Men i desember 2010 vedtok Italia Gelmini-loven, en lov som påsto å gi en autentisk tolkning av loven fra mars 2004, og dermed den medfølgende dommen fra EU-domstolen.

Gelmini begrenser den fullstendige rekonstruksjonen av karrieren på grunn av Lettori til året 1995 - en grense som ikke er foreskrevet i CJEU-dommen eller i loven fra mars 2004. I strid med avgjørelser fra det lokale italienske rettsvesenet, er det også i strid med nylige avgjørelser fra noen italienske universiteter, som Milan og Tor Vergata, som har tildelt sine Lettori uavbrutt rekonstruksjoner av karrieren.   

Poenget som står på spill her er åpenbart og trenger ikke å overarbeides. At et medlemsland i etterkant kan få lov til å tolke lovgivning som EU-domstolen allerede har tatt stilling til, og til sin egen fordel, vil skape en presedens med svært alvorlige implikasjoner for rettsstaten i EU.

Kurt Rollin er Asso.CEL.L-representant for pensjonerte Lettori. I en kommentar til Rai 3-programmet og den verserende CJEU-saken mot Italia, sa Rollin:

«Den italienske statens uforsonlighet har trukket Lettori inn i en juridisk hengemyr i over fire tiår. Til tross for bruk av alle tilgjengelige midler for oppreisning, har Italia, med tilsynelatende straffrihet, holdt tilbake vår traktatrett til likebehandling. Det er oppmuntrende at RAI, Italias nasjonale kringkaster, og FLC CGIL, Italias største fagforening, har gått så klart ut til fordel for den ikke-nasjonale Lettori. Forhåpentligvis vil den verserende krenkelsessaken for EU-domstolen levere en forsinket rettssak for vår kategori.»

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -