9.5 C
Brussel
Onsdag, juni 12, 2024
institusjonerforente nasjonerPå Arab League-toppmøtet appellerer Guterres for Gazas våpenhvile og regional enhet

På Arab League-toppmøtet appellerer Guterres for Gazas våpenhvile og regional enhet

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

"Krigen i Gaza er et åpent sår som truer med å infisere hele regionen," han sa

"I sin hastighet og omfang er det den dødeligste konflikten i min tid som generalsekretær - for sivile, hjelpearbeidere, journalister og våre egne FN-kolleger." 

Han understreket at ingenting kan rettferdiggjøre de avskyelige terrorangrepene 7. oktober fra Hamas mot Israel, eller den kollektive straffen av det palestinske folket. 

Rafah-angrep «uakseptabelt» 

Generalsekretæren advarte mot et angrep på Rafah, som ville være «uakseptabelt» ettersom «det ville påføre en ny bølge av smerte og elendighet når vi trenger en økning i livreddende hjelp». 

Han ga også uttrykk for bekymring over spenningene på den okkuperte Vestbredden, og fremhevet økningen i ulovlige israelske bosetninger, bosetternes vold og overdreven bruk av makt fra de israelske forsvarsstyrkene, samt riving og utkastelser. 

FNs kontor for humanitære anliggender, OCHA, rapporterte torsdag at situasjonen på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, forblir alarmerende. Nesten 1,400 mennesker – de fleste fra gjeterfamilier – har blitt fordrevet siden oktober, midt i pågående nybyggervold og adgangsbegrensninger. 

OCHA sa tidligere denne uken at de to siste gjenværende familiene i Ein Samiya-gjetersamfunnet i Ramallah ble tvunget til å forlate, etter angrep fra israelske bosettere som forblir i området, og dermed forhindret deres retur.

Generalsekretæren fortalte arabiske ledere at den eneste permanente måten å få slutt på syklusen av vold og ustabilitet mellom israelere og palestinere er gjennom en tostatsløsning. 

"Den demografiske og historiske karakteren til Jerusalem må bevares, og status quo på de hellige stedene må opprettholdes, i tråd med den spesielle rollen til det hashemittiske kongeriket Jordan," la han til.

Fred for Sudan 

Når det gjelder Sudan, oppfordret FN-sjefen det internasjonale samfunnet til å intensivere innsatsen for fred og ba de stridende partene om å bli enige om en varig våpenhvile.

Mer enn ett år med kamper mellom den sudanesiske hæren og rivaliserende paramilitære kjent som Rapid Support Forces (RSF) har skapt en humanitær krise. Tusenvis av sivile er drept og 18 millioner står overfor truende hungersnød. 

Han ba også om å beskytte «de skjøre politiske prosessene i Libya og Jemen», og oppfordret det syriske folket til å komme sammen i en ånd av forsoning, ære deres mangfold og respektere menneskerettigheter for alle. 

Reformere det multilaterale systemet 

Guterres fokuserte også på andre alvorlige globale kriser, inkludert klimakrisen; økende ulikhet, fattigdom og sult; knusende gjeld; og potensialet og farene ved ny teknologi som kunstig intelligens (AI). 

"Vi trenger dype reformer av det globale multilaterale systemet - fra Sikkerhetsrådet til den internasjonale finansarkitekturen – så de er virkelig universelle og representative for dagens realiteter,” la han til. 

Han pekte på Fremtidens toppmøte ved FNs hovedkvarter i september som «en sentral mulighet til å skape momentum for en mer nettverksbasert og inkluderende multilateralisme».  

Appell om enhet 

Generalsekretæren pekte på det enorme potensialet i den arabiske regionen.  

Han understreket at enhet er den ene betingelsen for suksess i verden i dag, og sa at splittelser lar utenforstående gripe inn – fremme konflikter, vekke sekteriske spenninger og utilsiktet gi næring til terrorisme. 

"Dette er hindringer for fredelig utvikling og deres folks velvære," sa han til lederne. 

"Å overvinne disse hindringene krever å bryte den onde sirkelen av splittelse og utenlandsk manipulasjon - og gå videre sammen for å bygge en mer fredelig og velstående fremtid for folket i den arabiske verden og utover." 

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -