16.9 C
Brussel
Mandag juni 17, 2024
Human RightsRettighetsekspert fordømmer døden til palestinsk lege i israelsk varetekt, oppfordrer uavhengig...

Rettighetsekspert fordømmer døden til en palestinsk lege i israelsk varetekt, oppfordrer til uavhengig etterforskning

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Dr. Adnan Al Bursh, 50, leder for ortopedisk avdeling ved Al-Shifa sykehus i Gaza by, døde 19. april 2024 i Ofer fengsel, et interneringsanlegg på Vestbredden. Liket hans er ennå ikke frigitt av israelske myndigheter.

Før hans død hadde han angivelig blitt slått i fengsel, med kroppen hans som viser tegn til tortur.

Dr. Al Bursh hadde blitt arrestert sammen med andre leger og medisinsk personell av israelske styrker 18. desember 2023 på Al Awda sykehus i Nord-Gaza. På den tiden var han generelt ved god helse og utførte pliktene sine normalt.

Ring for uavhengig etterforskning

Tlaleng Mofokeng, FNs spesialrapportør for retten til helse, sa hun ble "forferdet" over nyhetene.

"Han ble varetektsfengslet mens han påtok seg sin plikt overfor pasienter og omsorg for dem i henhold til eden han avla som lege ... han døde for å prøve å beskytte rettighetene til liv og helse til pasientene sine," sa hun.

Eksperten understreket behovet for en uavhengig sonde.

«Dr. Adnans sak reiser alvorlig bekymring for at han døde etter tortur fra israelske myndigheters hender. Hans død krever en uavhengig internasjonal etterforskning, sa spesialrapportøren.

Bekymringer om helsepersonells sikkerhet

Mofokeng reiste også bekymring over sikkerheten til helsepersonell midt i Israels nådeløse militæroperasjon i Gaza etter de brutale angrepene fra Hamas og andre grupper i det sørlige Israel 7. oktober.

"Jeg er dypt trist over at jeg fortsetter å motta rapporter om leger som er drept i denne konflikten," sa hun.

Helsedepartementet i Gaza har rapportert at minst 493 helsearbeidere fra Gaza har blitt drept siden 7. oktober 2023. Dette inkluderer sykepleiere, paramedikere, leger og annet medisinsk personell. Mange flere har blitt skadet.

FNs Verdens helseorganisasjon (HVEM) har rapportert at minst 214 helsearbeidere har blitt arrestert av israelske styrker mens de var på vakt.

Leger bør ikke drepes

«Drap og internering av helsepersonell er ikke en legitim metode for krigføring. De har en legitim og viktig rolle i å ta vare på syke og sårede personer i tider med konflikt, sa Mofokeng.

"Helsearbeidere bør ikke bli drept når de utøver yrket sitt."

Spesialrapportøren oppfordret Israel til umiddelbart å løslate alle helsearbeidere som er vilkårlig internert i Israel og det okkuperte palestinske territoriet, og gjentok hennes oppfordring om en umiddelbar våpenhvile.

Uavhengig ekspert

Utnevnt av Human Rights Council – FNs høyeste mellomstatlige forum for menneskerettigheter – og utgjør en del av det Spesielle prosedyrerSpesialrapportører har mandat til å overvåke og vurdere rettighetssituasjonen i visse tematiske eller landsituasjoner.

De jobber frivillig – uavhengig av regjeringer og FN, er ikke FN-ansatte og mottar ikke lønn.

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -