18.9 C
Brussel
Søndag juni 16, 2024
institusjonerforente nasjonerKort om verdensnyheter: Flere Ukraina-angrep, rettighetsappell for fengslede nigerianere...

Verdensnyheter i korte trekk: Flere Ukraina-angrep, rettighetsappell for fengslet nigeriansk sanger, internasjonal dag mot homofobi

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

«Sikkerheten til sivile, hjem, skoler og sykehus må sikres. De er ikke et mål," sa Denise Brown en uttalelse, som understreker at internasjonal humanitær lov må respekteres. 

Brown sa at disse siste angrepene kom dagen etter at hun kom tilbake fra Kharkiv-regionen i det nordøstlige Ukraina, som har vært utsatt for nådeløs beskytning de siste dagene. 

"Jeg så de forferdelige konsekvensene av de intensiverte angrepene fra den russiske føderasjonens væpnede styrker på tusenvis av mennesker som måtte flykte for livet og la alt de eier bak seg," sa hun.  

"Mange er eldre mennesker som frykter at de aldri vil kunne gå tilbake." 

Hun berømmet også de humanitære som «arbeider utrettelig for å støtte mennesker midt i denne menneskelige tragedien». 

Nigeria oppfordret til å frigjøre musiker som står overfor henrettelse for blasfemi 

Uavhengige FNs menneskerettighetseksperter ba torsdag Nigeria om å umiddelbart løslate en sanger som ble dømt for blasfemi i 2020. 

Den sufi-muslimske musikeren Yahaya Sharif-Aminu ble dømt til døden ved å henges for å ha skrevet en sang og delt den på den sosiale meldingstjenesten WhatsApp. 

«Selv om dødsdommen hans ble opphevet av en ankedomstol, er vi fortsatt dypt bekymret for at Sharif-Aminus sak vil bli forfulgt på nytt basert på det samme juridiske rammeverket, Kano State Sharia Penal Code Law, med alvorlig risiko for dødsfallet dommen vil bli bekreftet,» ekspertene sa

Avskaffe dødsstraff 

Selv om den nigerianske høyesterett har tatt opp saken, sa ekspertene at de fortsatt er dypt bekymret over at Sharif-Aminu har sittet i fengsel for lenge for å ha utøvd sine menneskerettigheter.  

Alle mennesker har rett til ytringsfrihet, og til religion eller tro, sa de, samt til å ta del i kulturlivet og utviklingen av sitt samfunn gjennom kunstneriske ytringer, uten frykt for fengsling, represalier eller henrettelse. 

De oppfordret Høyesterett til å vurdere Sharif-Aminus sak som en prioritet, og anbefalte Nigeria å etablere et moratorium for dødsstraff, med sikte på å fullstendig avskaffe den. 

De tre spesialrapportørene som avga uttalelsen ble oppnevnt av FN Human Rights Council, Organisasjonens høyeste organ for menneskerettigheter. De opererer i sin individuelle kapasitet, er ikke FN-ansatte og tar ikke ut lønn for arbeidet sitt. 

Regnbueflagget vaier i vinden ved San Franciscos Castro-distrikt. Kreditt: Benson Kua

Respekter menneskerettighetene på den internasjonale dagen mot homofobi, bifobi og transfobi 

FNs generalsekretær ba om forpliktelse til å bygge en verden med respekt, verdighet og menneskerettigheter for alle i sitt budskap for å markere den internasjonale dagen mot homofobi, bifobi og transfobi, som ble observert fredag.  

António Guterres applauderte det modige arbeidet til lesbiske, homofile, bifile, transseksuelle, interseksuelle og skeive (LGBTIQ+) aktivister som kjemper for å forby diskriminering og sikre likhet for loven. 

"Allikevel er det en bekymringsfull økning i motsatt retning," advarte han. "Nye lover kodifiserer gamle bigotterier, utnytter frykt og fyrer opp hat." 

Han sa at temaet for årets markering av den internasjonale dagen – «Ingen etterlatt: likhet, frihet og rettferdighet for alle» – er en påminnelse om forpliktelsen til å respektere menneskerettighetene og verdigheten til enhver person. 

«Vi trenger handling over hele verden for å gjøre disse rettighetene til virkelighet», sa FN-sjefen, og ba om en slutt på kriminaliseringen av forhold mellom samme kjønn og diskriminering og skadelig praksis mot LHBTIQ+-samfunn.  

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -