20.3 C
Brussel
Søndag, juli 21, 2024
KunnskapEn menneskelig familie. Nye veier for dialog

En menneskelig familie. Nye veier for dialog

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

Av Martin Hoegger. www.hoegger.org

Jøder, kristne, muslimer, hinduer, buddhister, sikher, bahaier samlet seg i Romas høyder, for en uke med intens dialog i ånden til åndeligheten til Focolare-bevegelsen, fra 30. mai til 4. juni. I en «splittelsestid , dialog teller», har dette vært maksimen i disse dager

Den røde tråden i dette møtet var fred mellom oss og med skaperverket. Hvordan utforme en fredspolitikk? Hvordan engasjere seg i en økonomi av fred? Og hvordan leve fred med skaperverket. Gruppen på 450 mennesker fra 40 land og alle kontinenter hadde også audiens hos pave Frans og dro til Assisi for å lytte til visdommen til en annen Frans, "Poverello" fra Assisi.

Finne nye veier gjennom dialog

«Dialog betyr dyp lytting, deling, gjensidig tillit, for å bringe håp og bygge broer ", forklarer Rita Moussalem , leder for Focolare Center for Interreligious Dialogue. Til Anthony Salimbeni , medansvarlig, "disse dager var et laboratorium for brorskap".

Under denne konferansen oppdaget jeg fruktbarheten av åndeligheten til Focolare, også opplevd, i ulik grad, av mennesker med svært forskjellige bakgrunner. Det nye – og overraskende – er at folk fra andre religioner har begynt å slutte seg til den.

Margaret Karram, den nåværende presidenten for Focolare, uttrykker sin takknemlighet til Chiara Lubich, grunnleggeren av denne bevegelsen: «Hun lærte oss hvordan vi kan snakke og inngå relasjoner med andre med den største respekt, med lidenskap og besluttsomhet. Ved hvert møte kom hun tilbake styrket i sin egen tro og oppbygget av andres ».

En kristen araber, statsborger i Israel, M. Karram selv levde denne opplevelsen intenst. Hun er overbevist om at det er mulig å finne nye veier gjennom dialog. Det er til og med en presserende plikt som Gud kaller oss til. «Vi er her sammen for å leve en unik menneskelig familie, i sitt store mangfold. Måtte denne kongressen gi oss muligheten til å dele våre erfaringer og utdype vennskapet vårt !

 Møte med pave Frans

Hensikten med besøket til pave Frans 3. juni, i Clementine-rommet, var å presentere for ham opplevelsen vi nettopp hadde hatt. Han uttrykte takknemlighet for reisen startet av C. Lubich med mennesker fra andre religioner som deler åndeligheten til enhet, "en revolusjonær reise som gjorde mye godt for kirken ", Og" en opplevelse animert av Den Hellige Ånd, forankret, kan vi si, i Kristi hjerte, i hans tørst etter kjærlighet, fellesskap og brorskap".

Han erkjenner at det er Ånden som åpner "veier for dialog og møte, noen ganger overraskende", som i Algerie, hvor et helt muslimsk samfunn som sluttet seg til bevegelsen ble født.

Paven ser grunnlaget for denne erfaringen i "den kjærlighet til Gud som uttrykkes gjennom gjensidig kjærlighet, lytting, tillit, gjestfrihet og gjensidig kunnskap, med respekt for hver persons identitet."

Med ikke-kristne som deler og lever visse trekk ved Focolares spiritualitet, "vi går utover dialog, vi føler brødre og søstre, deler drømmen om en mer forent verden, i harmoni med mangfold ," han sa. Dette vitnesbyrdet er en kilde til glede og trøst, spesielt i disse tider med konflikt, hvor religion blir ofte misbrukt til drivstoffdeling. (Se hele talen her: https://www.vatican.va/content/francesco/en/speeches/2024/june/documents/20240603-interreligioso-focolari.html )

Etter sin tale ga paven sjenerøst sin tid til å hilse på hver deltaker personlig. Jeg kunne fortelle ham at jeg er pastor i den reformerte kirke og frivillig i Focolare-bevegelsen, aktiv i økumeniske og interreligiøse dialoger. Da jeg også fortalte ham at jeg samarbeider om JC2033-initiativet, ga han meg et stort smil og sa « Avanti!" ".

"Spoliasjonens port"

Focolare-bevegelsen ønsker å kombinere dialog forkynnelse av evangeliet. Etter audiensen gjorde et besøk til viktige steder i Roma det mulig å oppdage byens kristne vitnesbyrd, spesielt Peterskirken og Colosseum, stedet for martyrdøden til de første kristne.

Den samme prosessen ble opplevd dagen etter i Assisi. Etter en rundebordsrunde om morgenen med temaet fred og skapelse, begynte ettermiddagen med et besøk på «Spolieringens port" med Mgr. Domenico Sorrentino, biskop av Assisi. Dette er stedet hvor Saint-Francis tok av seg klærne foran sin far og byens bemerkelsesverdige personer, og hvor han har blitt fratatt sin arv av sin far.

Biskopen forklarer oss at forsakelse er et viktig begrep for kristne. Det får oss til å forstå hva kjærlighet er, som ikke setter seg selv først. "For å ønske den andre velkommen, må jeg gi avkall på meg selv; det er også betingelsen for en reell dialog," han sier.

Deretter foreslår han en liten stille pilegrimsreise der alle spør seg selv hvilken forsakelse Gud kaller dem til å gjøre slik at de kan være enda mer i tjeneste for Gud og sine brødre og søstre. Jeg opplevde dette øyeblikket intenst, og denne bønnen fortsatte å forfølge meg resten av dagen.

I "Francois hage".

Etter å ha besøkt basilikaen Saint Francis, drar gruppen til "Frans hage”, ved foten av et “interreligiøst” klokketårn, med symbolene for de ulike religionene: korset, Davidsstjernen, halvmånen, hjulet til Dharma.

Den "Canticle of Creatures" av Frans av Assisi - "Lovet være deg, Herre ” – leses så i tre stadier: Lovsang til livløse vesener, for livlige vesener og for mennesker. Etter denne bønnen, en "brorskapspakt” foreslås, og vi inviteres til å henvende oss til personen ved siden av oss. Til en jødisk venn sa jeg ordene i Salme 133: « Hine mah tov eller mah nahim "...og han svarer meg" shevet achim gam yachad ”(“ Se, det er godt og hyggelig … for brødre å bo sammen ”)!

I løpet av disse dagene ble det sådd frø! Måtte de vokse i oss og mellom oss, og må brorskapet som vi har opplevd, strekke seg til mange andre!

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -