24.8 C
Brussel
Monday, July 15, 2024
ENTERTAINMENTDe olympiske leker og religion: En reise fra antikkens Hellas til Paris...

De olympiske leker og religion: En reise fra antikkens Hellas til Paris 2024

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Robert Johnson
Robert Johnsonhttps://europeantimes.news
Robert Johnson er en undersøkende reporter som har forsket på og skrevet om urettferdighet, hatforbrytelser og ekstremisme fra begynnelsen av The European Times. Johnson er kjent for å bringe frem i lyset en rekke viktige historier. Johnson er en uredd og målbevisst journalist som ikke er redd for å gå etter mektige mennesker eller institusjoner. Han er forpliktet til å bruke plattformen sin til å kaste lys over urettferdighet og holde makthaverne ansvarlige.

Forbindelsen mellom de olympiske leker og religion spenner fra Hellas til Paris 2024-lekene. Med opprinnelse i 776 f.Kr. i Olympia, Hellas, var OL i utgangspunktet en begivenhet dedikert til Zevs, gudenes konge. Utover konkurranser var lekene en integrert del av en bredere religiøs festival som involverte ofre og ritualer. Konkurrenter fra bystater engasjerte seg i begivenheter som løping, hopping, bryting og stridsvogner mens de hedret gudene.

I troen var det en tilstedeværelse på lekene med historier som antydet at selv Zevs kjempet med sin far Cronus om overherredømme over verden. Tradisjonen med å tenne flammen begynte ved en seremoni i Olympias tempel i Hera hvor en prestinne brukte et speil for å tenne den med sollys – en praksis som fortsetter som et fremtredende symbol i dagens moderne leker.

Etter hvert som kristendommen utvidet seg over Romerriket, ble de gamle olympiske leker undertrykt på grunn av å bli sett på som en hedensk feiring. Likevel bestod essensen av lekene, noe som førte til starten av OL i 1896, ledet av Pierre de Coubertin, en fransk lærer og historiker.

Selv om dagens OL regnes som en affære, fortsetter religionen å ha betydning i arrangementet. Mange idrettsutøvere henter styrke og inspirasjon fra sin tro og viser ofte symboler og bevegelser på podiet når de mottar medaljer. For eksempel kan enkelte idrettsutøvere krysse seg. Se opp til himmelen i takknemlighet eller ta et øyeblikk til bønn når du har oppnådd seier.

En gripende illustrasjon av innflytelse i moderne OL er illustrert gjennom Eric Liddells fortelling. Liddell, en fra Skottland, deltok i Paris-lekene i 1924. På grunn av hans overbevisning i konflikt med søndagsløp. Hans foretrukne begivenhet var 100 meter. Han valgte i stedet å konkurrere og triumfere, på 400 meteren med å vinne gull og sette verdensrekord. Hans bemerkelsesverdige reise ble senere udødeliggjort på skjermen med «Chariots of Fire», en film som vant en Oscar-pris.

I sammenheng med religion og OL er det et eksempel som involverer Muhammad Ali, som oppnådde gull i boksing ved lekene i 1960, i Roma. Da kjent som Cassius Clay Ali brukte sin suksess til å uttale seg mot rasisme og gå inn for sin islamske tro. Hans handling med å kaste gullmedaljen sin i Ohio-elven etter å ha blitt nektet tjeneste ved et hvitt etablissement ble ikonisk. Deretter dukket han opp som et symbol på borgerrettighetsbevegelsen og en global skikkelse som representerte islam.

I tider har religion opprettholdt sin betydning ved OL. For eksempel under 2016-lekene i Rio de Janeiro hadde det første olympiske flyktninglaget idrettsutøvere fra land som Sør-Sudan og Syria som ble revet av krig. Disse idrettsutøverne fant trøst og motstandskraft gjennom sin tro midt i utfordringer.

Å se frem mot 2024-lekene i Paris er religion klar til å igjen ta en sentral scene. Frankrike med sin sekularistiske historie har navigert i spørsmål rundt frihet og identitet. Kritikk har blitt rettet mot Frankrike for dets forbud mot symboler i rom, av noen sett på som et inngrep i individuelle friheter.

Til tross for de eksisterende spenningene har de olympiske leker potensialet til å bringe mennesker sammen og forene idrettsutøvere og tilskuere, fra bakgrunn og regioner. Det olympiske charteret, som fastsetter lekenes verdier, understreker betydningen av å «fremme et samfunn fokusert på å opprettholde menneskeverd» og «omfavne universelle etiske prinsipper».

En måte OL kan opprettholde disse idealene på, er ved å tjene som en plattform for interreligiøs dialog og gjensidig forståelse. Den olympiske landsbyen, hvor idrettsutøvere fra nasjoner og kulturer bor og engasjerer seg med hverandre under lekene, eksemplifiserer denne oppfatningen. Mange idrettsutøvere griper denne muligheten til å få innsikt i hverandres tro og skikker, og skaper en ånd av respekt og beundring.

Videre kan religion integreres i OL gjennom praksiser og ritualer. Noen idrettsutøvere kan hente trøst og styrke fra bønn eller meditasjon, mens andre kan ta del i høytider eller menigheter. Den olympiske bevegelsen erkjenner betydningen av disse praksisene. Har etablert protokoller for å tilby tjenester på lekene.

Ser vi frem mot Paris-lekene i 2024, tyder indikasjoner på at religion vil spille en rolle.

Byen kan skryte av religiøse landemerker, for eksempel den berømte katedralen Notre Dame, som ble påført betydelig skade i en brann tilbake i 2019, men som er beregnet til å delvis gjenåpnes i tide til OL.

Dessuten har Paris organisasjonskomité bekreftet sin forpliktelse til å fremme mangfold og inkludering under lekene, inkludert å tilby overnatting for idrettsutøvere med tro. Dette kan innebære å sette opp utpekte bønneområder som tilbyr valg av halal og kosher mat og implementere initiativer for å sikre at alle idrettsutøvere føler seg omfavnet og respektert.

Når vi forbereder oss til OL i 2024, er det tydelig at religion vil fortsette å ha en plass i lekenes fortelling – akkurat som den har gjort gjennom historien. Enten gjennom troshandlinger interreligiøse dialoger eller åndelige observasjoner besitter religion evnen til å motivere, forene og heve både idrettsutøvere og tilskuere.

Samtidig har OL potensialet til å overskride skiller og fremme en felles følelse av menneskelighet. Ved å forene individer, fra bakgrunn og tro, kan disse spillene dyrke en ånd av kameratskap, solidaritet og fred som strekker seg langt utover idrettens grenser.

Som Pierre de Coubertin, visjonæren, bak OL en gang sa; «Å vinne er ikke alt i de olympiske leker; det som virkelig betyr noe er å delta. På samme måte ligger ikke livets essens i seier, men i utfordringene som står overfor; det handler ikke om å erobre, men om å kjempe ” Å se fremover mot Paris-lekene i 2024 og utover lar oss holde på disse ordene og legemliggjøre de olympiske kjerneprinsippene om å strebe etter fortreffelighet, fremme vennskap og vise respekt – både på og utenfor idrettsbanen. Ved å gjøre det kan vi hylle fortiden og den åndelige betydningen av OL, samtidig som vi baner en vei mot en lysere, mer inkluderende fremtid, for alle involverte.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -