12.1 C
Brussel
Monday, July 15, 2024
Human RightsHva skjer på COSP17?

Hva skjer på COSP17?

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

De samles på det største globale møtet med fokus på funksjonshemmingsrettigheter, kjent som den 17. konferansen av statsparter i konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, eller COSP17, som varer fra 11. til 13. juni.

Målet deres er å sikre at landene holder ord for å garantere likestilling for alle.

AI til krigssoner: Her er det som står på agendaen

FNs medlemsland og frivillige organisasjoner får presentere rapportkort om utfordringer og suksesshistorier og tilby nye måter å fjerne gjenværende barrierer slik at mennesker som lever med funksjonshemming fullt ut kan nyte alle rettigheter.

Siden konvensjonen ble vedtatt i 2008, har COSP samlet seg årlig for å overvåke implementeringen av landemerketraktaten som er signert av 191 FN-medlemsstater.

Årets agenda inkluderer tre rundebordsdiskusjoner om aktuelle saker som vil inngå i fremtidens toppmøte i september. De fokuserer på internasjonalt samarbeid om humanitære nødsituasjoner, anstendige jobber og bærekraftig levebrød og teknologiinnovasjoner for en inkluderende fremtid.

Deltakere på et UNDP-støttet innovativt program i Egypt for å styrke mennesker med funksjonshemminger ved å bruke teknologi. (fil)

Digital transformasjon

Kunstig intelligens (AI)-drevne verktøy kan skanne nettsteder, mobilapper og annet digitalt innhold for å identifisere tilgjengelighetsproblemer og tilby anbefalinger for utbedring, hjelpe utviklere og innholdsskapere med å sikre at produktene deres er tilgjengelige for personer med funksjonshemminger fra designfasen til teknologien. oppgraderinger.

Og det er bare AI. Potensialet til digital transformasjon for personer med nedsatt funksjonsevne er velkjent og utbredt, sa Heba Hagrass, Spesialrapportør for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne

Dette potensialet for innovasjon inkluderer tilgjengelighet av hjelpemidler, inkluderende utdanning og tilgang til sysselsetting, helsetjenester, tilpassede støttesystemer og informasjons- og kommunikasjonsverktøy.

"Digital transformasjon kan utnyttes for å bidra til å realisere paradigmeskiftet forårsaket av konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, og gjenopprette stemmen, kontrollen og valget til personer med nedsatt funksjonsevne som aktive medlemmer av deres lokalsamfunn," sa hun.

COSP17 vil fokus på innsats å fremme teknologiinnovasjoner og overføring mot sosial inkludering og myndiggjøring av personer med nedsatt funksjonsevne fra klasserom til arbeidsplassen.

Sjekk ut noen innovasjoner på det nylige AI for Global Good Summit:

Bygge inkluderende arbeidsmarkeder

Å komme inn på arbeidsmarkedet kan være en stor utfordring.

80 prosent av verdens mennesker med nedsatt funksjonsevne bor i utviklingsland, og rettighetene til anstendig arbeid og bærekraftig levebrød er godt anerkjent i konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne og andre viktige internasjonalt avtalte utviklingsinstrumenter som 2030 Agenda for bærekraftig utvikling.

Akkurat nå viser det globale rapportkortet om jobber blandet fremgang. Mens det er nye lover ved siden av nasjonale nærings- og funksjonshemmede nettverk i land som Argentina, Kenya, Nigeria, Uganda og Uruguay, må mer gjøres.

Det er derfor COSP17 er satt til presentere en rekke løsninger basert på velprøvd innsats som ser at flere mennesker som lever med funksjonsnedsettelser bidrar til deres familier, samfunnet og utviklingsarbeid i land rundt om i verden.

Nicole Mesén Sojo, en kommunestyremedlem i San José, Costa Rica, som ble født med osteogenesis imperfecta, er en talsmann for rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. (fil)

FN Costa Rica/Abril Morales

Nicole Mesén Sojo, en kommunestyremedlem i San José, Costa Rica, som ble født med osteogenesis imperfecta, er en talsmann for rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. (fil)

Humanitære nødsituasjoner

Hva skjer når du ikke kan høre bombene i en krigssone eller ikke kan flytte rullestolen for å evakuere fra en flom?

I situasjoner med risiko og humanitære nødssituasjoner, som væpnet konflikt, natur- og klimadrevne katastrofer og helsekriser, blir funksjonshemmede altfor ofte stående på marginene når de planlegger beredskaps-, respons- og utvinningsinnsats.

Faktisk mer enn et dusin Human Rights Council-oppnevnte sakkyndige varslet i felles uttalelse om den nåværende krisen i Gaza at "personer med funksjonshemninger har høyere risiko for smittsomme sykdommer, underernæring og død, som alt sammen blir mer sannsynlig etter hvert som Gazas sivile infrastruktur kollapser."

COSP17 vil fokusere på ny innovativ innsats som fungerer og utfordringer og løsninger, fra klimarelaterte katastrofer til konflikt, som kan drive Fremtidens toppmøte mot mer inkluderende samfunn.

Åtte år gamle Hanaa, som ble lam av en eksploderende bombe og mistet bruken av bena, sitter i rullestolen sin i nærheten av hjemmet sitt i East Aleppo City, Syria. (fil)

Åtte år gamle Hanaa, som ble lam av en eksploderende bombe og mistet bruken av bena, sitter i rullestolen sin i nærheten av hjemmet sitt i East Aleppo City, Syria. (fil)

Lag historie på COSP17: Live blog takeover

Den første noensinne FNs nyheter live blogg overtakelse av en gjesteredaktør finner sted 11. juni når mennesker fra hele verden samles i FNs hovedkvarter for å delta i det største globale møtet om saker som berører mennesker med funksjonshemninger.

Dekker åpningssesjonen til COSP17, vil live-siden ledes av gjesteredaktør Nick Herd, en aktivist, skuespiller, talkshowvert og COSP17-delegat fra L' Arche Canada, en NGO som er en del av et nettverk av 160 samfunn i 37 land for mennesker med utviklingshemming.

Fra å være delegat på COSP16 til å overta FNs nyhetersin liveblogg på årets COSP17, vil talsmannen med Downs syndrom tilby uvurderlig innsikt i den pågående dialogen rundt funksjonshemmedes rettigheter og inkluderende samfunn. Han vil også intervjue delegater og endringsskapere fra hele verden for å finne ut hvordan man best kan øke inkludering innen teknologi, jobber og hjelpearbeid i tider med krig og klimakatastrofer. Hans oppgave er å forsterke stemmer og drive endring.

Bloggen går live klokken 8 11. juni. Følg med på UN News her., og følg hashtaggen #COSP17 på sosiale medier.

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -