21.8 C
Brussel
Søndag, juli 14, 2024
EuropaOppløsning av den franske nasjonalforsamlingen av Macron: Kontekst og konsekvenser

Oppløsning av den franske nasjonalforsamlingen av Macron: Kontekst og konsekvenser

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Lahcen Hammouch
Lahcen Hammouchhttps://www.facebook.com/lahcenhammouch
Lahcen Hammouch er journalist. Direktør for Almouwatin TV og radio. Sosiolog ved ULB. President for African Civil Society Forum for Democracy.

Emmanuel Macron har bestemt seg for å oppløse nasjonalforsamlingen etter et betydelig nederlag for presidentflertallet i Europa-valget i 2024. Avgjørelsen kommer mot et bakteppe der Rassemblement National (RN) vant rundt 33 % av stemmene, og klarte seg betydelig bedre enn de andre partiene, inkludert Macrons parti, representert ved Valérie Hayer, som bare fikk 15 % av stemmene.

Bakgrunn for vedtaket

De oppløsning av den franske nasjonalforsamlingen var et direkte svar på valgkampen til presidentpartiet. I henhold til artikkel 12 i den franske grunnloven kan republikkens president oppløse nasjonalforsamlingen etter å ha rådført seg med statsministeren og presidentene for de to parlamentets hus, selv om han står fritt til å gjøre det selv i tilfelle uenighet. Dette tiltaket brukes ofte som et verktøy for å løse politiske kriser eller for å prøve å gjenvinne et gunstigere stortingsflertall.

Strategiske årsaker

  1. Svekkelse av presidentflertallet: Presidentflertallet led et sviende nederlag i det europeiske valget. Meningsmålingene hadde spådd denne debakelen, noe som indikerte en økning i makten til RN. Oppløsningen fremstår derfor som et forsøk på å rekonstituere et nytt, mer stabilt flertall i forsamlingen.
  2. Konfrontere RN med maktens virkelighet: Emmanuel Macron håper at hvis RN får flertall eller en sterk tilstedeværelse i forsamlingen, vil virkeligheten med å administrere offentlige anliggender slite ned deres popularitet. Ved å potensielt utnevne Jordan Bardella til statsminister, satser Macron på den politiske slitasjen RN kan lide ved å ta på seg regjeringsansvar.
  3. Ta tilbake det politiske initiativet: Ved å oppløse forsamlingen forsøker Macron å gjenvinne det politiske initiativet. Denne avgjørelsen overrasket ikke bare motstanderne hans, men også noen medlemmer av hans eget flertall. Det lar ham omdefinere vilkårene for politisk debatt og mobilisere sine støttespillere til neste lovgivende valg.

Konsekvenser og utsikter

  1. Nye parlamentsvalg: Oppløsningen fører til organisering av nye lovgivende valg, satt til 30. juni og 7. juli 2024. Disse valgene er avgjørende for å bestemme den nye sammensetningen av nasjonalforsamlingen og følgelig landets politiske retning for de kommende årene.
  2. Flertallsscenarier: I følge meningsmålingene kan RN vinne mellom 243 og 305 seter, noe som vil sette den nær eller over det absolutte flertallet på 289 seter. Emmanuel Macrons parti er spådd å vinne 117-165 seter, mot 246 i dag. Disse prognosene viser et potensielt enestående samliv dersom RN skulle vinne flertall.
  3. Innvirkning på regjeringen: Statsminister Gabriel Attal, utnevnt for fem måneder siden, er også berørt av denne krisen. Selv om han forblir i vervet inntil videre, kan han trekke seg etter parlamentsvalget dersom flertallet ikke lenger er på presidentsiden, og dermed starte en ny periode med samliv eller et statsministerskifte.

konklusjonen

Beslutningen om å oppløse Nasjonalforsamlingen er en dristig politisk manøver fra Emmanuel Macrons side, rettet mot å gjenvinne et parlamentarisk flertall og svekke RN ved å konfrontere dem med maktens virkelighet. De nye lovgivende valgene i juni og juli 2024 vil være avgjørende for Frankrikes politiske fremtid og Macrons evne til å styre effektivt frem til slutten av sin periode.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -