13 C
bryssel
Lördag juni 15, 2024
MiljöFN – Stater enas om ett fördrag för att skydda öppet hav,...

FN – Stater enas om ett fördrag för att skydda det fria havet, efter mer än 15 års diskussioner

ANSVARSFRISKRIVNING: Information och åsikter som återges i artiklarna är de som anger dem och det är deras eget ansvar. Publicering i The European Times innebär inte automatiskt stöd för åsikten, utan rätten att uttrycka den.

ANSVARSFRISKRIVNING ÖVERSÄTTNINGAR: Alla artiklar på denna webbplats publiceras på engelska. De översatta versionerna görs genom en automatiserad process som kallas neurala översättningar. Om du är osäker, se alltid den ursprungliga artikeln. Tack för att du förstår.

FN:s medlemsländer nådde lördagen den 4 mars en överenskommelse om det första internationella avtalet för att skydda det fria havet, utformat för att motverka hot mot ekosystem som är avgörande för mänskligheten.

1982 enades FN:s medlemsländer om att underteckna en havsrättskonvention. Förhandlingarna om det nya fördraget kommer att ha pågått i nästan tjugo år, och deras positiva resultat är goda nyheter eftersom ingenting förutspådde att medlemsländerna äntligen skulle komma överens.

Efter två veckor av intensiva diskussioner, inklusive en session sent på fredagen, färdigställde delegaterna en text som inte längre kan ändras nämnvärt. "Det kommer inte att bli någon återöppning eller materiella diskussioner" om denna fråga, försäkrade konferensordförande Rena Lee förhandlare.

Förutom erkännandet av mänsklighetens gemensamma arv, är den femtiofyra sidorna texten tänkt att lägga grunden för en plan för att skydda havet. Bland annat föreskrivs skapandet av marina skyddade områden som täcker en yta motsvarande 30 % av det fria havet. Detta är ett sätt att konkretisera de löften som gavs vid den senaste COP för biologisk mångfald som undertecknades i Montreal i början av vintern.

"Avgränsningen av dessa områden kommer att baseras på konsensus och från fall till fall", säger Frédéric Le Manach, vetenskaplig chef för Bloom, en förening som är involverad i kampen mot förstörelsen av marina ekosystem. "Det finns en risk att hamna i skyddade områden där destruktiva mänskliga aktiviteter fortfarande är tillåtna, vilket är fallet i Frankrike...

Den andra pelaren i det nya fördraget? En mer rättvis fördelning av marina genetiska resurser. Det nya avtalet bör alltså leda till skapandet av en gemensam fond till vilken en del av vinsten från det fria havet skulle betalas ut, cirka 2 %. Det som återstår att göra är att "finna rätt mekanism för att genomföra allt detta utöver det enkla löftet", säger Frédéric Le Manach.

Det exakta innehållet i texten släpptes inte omedelbart, men aktivister hyllade det som en vattendelare för skydd av biologisk mångfald. "Detta är en historisk dag för bevarande, och ett tecken på att i en splittrad värld kan skydd av natur och människor segra över geopolitik", säger Greenpeaces Laura Meller.

I ett gemensamt uttalande från utrikesministeriet och utrikesministern för havet välkomnade Frankrike också ett "historiskt avtal". FN:s generalsekreterare Antonio Guterres gratulerade delegaterna, enligt en talesman: avtalet är en "seger för multilateralism och för globala ansträngningar för att motverka destruktiva trender som hotar havens hälsa, nu och för kommande generationer. EU Miljökommissionär Virginijus Sinkevicius sa att han var "mycket stolt" över fördraget och hyllade det som "ett historiskt ögonblick för våra hav".

Den icke-statliga organisationen Bloom fruktar dock "mjuka processer som inte namnger saker" och ett fördrag "som kommer att förbli en vind" i avsaknad av "politisk vilja att utföra konkreta åtgärder", säger Frédéric Le Manach.

Det nya internationella fördraget om skydd av öppet hav måste nu översättas till de sex officiella FN-språken under de kommande veckorna, innan det skickas till vart och ett av organisationens medlemsländer för validering av nationella parlament. Det krävs samtycke från minst sextio länder för att det ska träda i kraft.

- Annons -

Mer från författaren

- EXKLUSIVT INNEHÅLL -plats_img
- Annons -
- Annons -
- Annons -plats_img
- Annons -

Måste läsas

Senaste artiklarna

- Annons -