14.6 C
Brussel
Sondag, September 24, 2023
internasionaalOor wonderwerke en tekens (2)

Oor wonderwerke en tekens (2)

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://europeantimes.news
The European Times Nuus het ten doel om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Meer van die skrywer

Vervolgde Christene - Konferensie by die Europese Parlement oor die vervolging van Christene in Afrika suid van die Sahara (Krediet: MEP Bert-Jan Ruissen)

Verbreek die stilte oor vervolgde Christene

0
MEP Bert-Jan Ruissen het 'n konferensie en uitstalling by die Europese Parlement gehou om die stilte rondom die lyding van vervolgde Christene wêreldwyd aan die kaak te stel. Die EU moet sterker optree teen skendings van godsdiensvryheid, veral in Afrika waar lewens verlore gaan as gevolg van hierdie stilte.

Daar was geen ydelheid, geen vertoon in die wonderwerke van die Here nie, nie een van hulle is gemaak om aan die mense te vertoon nie, almal was bedek met die sluier van Goddelike nederigheid. Hierdie wonderwerke was in wese 'n ketting van goeie dade vir die lydende mensdom. Terselfdertyd het hulle die krag van die Skepper oor die materiële skepping en oor die geskape geeste oortuigend getoon, die waardigheid van God uitgedruk en bewys, die menslike natuur aanvaar, as mens tussen die mense verskyn.

Een van die wonderwerke van die Here van geheimsinnige betekenis het nie gepaard gegaan met sigbare goeie dade vir 'n persoon nie, maar dit vier die goeie daad, gereed om uitgestort te word oor die hele mensdom. Dit is die wonder van die doodmaak van die onvrugbare vyeboom, ryk net aan blare (Mark 11:13-14, 20). Hierdie boom word in 'n kers genoem. Skrif (Gen. 3:7) onder die bome van die paradys in die verslag van die val van die voorvaders. Dit het hulle met sy blare gebruik om hulle naaktheid te bedek, wat die voorvaders nie opgemerk het tot die sondeval nie, en wat sonde aan hulle geopenbaar het. Miskien was die vrugte van die vyeboom die verbode vrug. Toe die Here uit Betanië gekom het, het die Here nie vrugte aan die vyeboom gekry nie, maar Hy het dit nie betyds gesoek nie. Hierdie ontydige begeerte na voedsel van die vlees was 'n beeld van die verkeerde begeerte van die voorvaders, wat die Here, soos alle ander menslike swakhede, op Homself gedra en oorwin het. Omdat die Here nie vrugte gekry het nie, het die blare die blare verwerp en die bestaan ​​van die boom heeltemal vernietig: 'n ander boom, die boom van die kruis, was reeds besig om voorberei te word as 'n instrument vir die redding van mense. En die boom, wat 'n instrument van menslike vernietiging geword het, is op bevel van die Verlosser van die mense doodgemaak. Die geheimsinnige wonderwerk is gedoen in die teenwoordigheid van slegs die naaste volgelinge van die geheimsinnige leer – die heilige apostels. Dit is uitgevoer voor die heel begin van die verlossingsdaad van die God-mens vir die hele mensdom, voor Sy hemelvaart aan die kruis.

Die wonderwerke van die Here het 'n heilige betekenis gehad, 'n heilige doel. Alhoewel hulle op sigself groot goeie dade was, het hulle ten opsigte van Goddelike voorsienigheid slegs gedien as 'n getuienis en bewys van onvergelyklike hoër goeie dade. Deur menslike vlees te aanvaar, het die Here vir mense 'n ewige, geestelike, onskatbare geskenk gebring – redding, genesing van sonde, opstanding uit die ewige dood. Die woorde van die Here en die weg van sy lewe het hierdie gawe redelik oortuigend getoon: in die lewe was die Here sondeloos, universeel (Joh. 8:46), Sy woord was vol krag (Mark. 1:42). Maar die mense was diep in duisternis en die mis van vleeslike wysheid, hulle harte en verstand verblind. Dit het geblyk dat 'n spesiale toegewing nodig was vir hul pynlike toestand. Dit het geblyk dat hulle die duidelikste, mees voor die hand liggende getuienis van hul liggaamlike gevoelens gegee moes word, dit het geblyk dat dit deur liggaamlike gevoelens nodig was om lewensbelangrike kennis van die verstand en hart, wat dood was met hul inherente dood aan hulle oor te dra – ewige dood. En in die hulp van God se woord is God se wonderwerke gegee. Om mense die geestelike gawe, wat slegs met die oë van die siel gesien kan word, te verstaan ​​en te aanvaar, het die Here 'n tydelike, liggaamlike gawe by die ewige geestelike gawe gevoeg – genesing van liggaamlike menslike siektes. Sonde is die oorsaak van alle menslike swakhede – beide geestelik en fisies, die oorsaak van tydelike en ewige dood. Deur Sy gesag oor die gevolge van sonde in menslike liggame te toon, het die Here Sy gesag oor sonde in die algemeen getoon. Vleeslike wysheid sien nóg geestesprobleme nóg die ewige dood, maar sien liggaamlike swakhede en liggaamlike dood, erken dit; hulle beïnvloed en verwar hom sterk. Deur met een bevelwoord te genees, met een gebod al die siekes, dooies op te wek, onrein geeste te beveel, het die Here sy gesag gewys, God se gesag oor die mens, oor sonde, oor gevalle geeste, dit alles duidelik vir die liggaamlike gevoelens gewys, om die mees vleeslike. wysheid. En dit, hierdie gesag te sien en te voel, kon en was verplig om in logiese volgorde die gesag van die Here oor sonde te erken en nie alleen ten opsigte van sonde teen die liggaam nie, maar ook ten opsigte van sonde teen die siel. Dit was om die Here se gesag oor die siel self te erken, des te meer omdat in sommige van die Here se wonderwerke, soos die opstanding van die dooies, God se onbeperkte gesag oor beide liggaam en siel gemanifesteer is. Die liggaam het tot lewe gekom en die siel wat reeds in die geestelike wêreld ingegaan het, na hom toe geroep, en toe dit teruggekeer het, het dit verenig met die liggaam waarmee dit reeds vir ewig geskei was. Die man is tekens in homself gegee, nie iewers buite hom nie. Hy is bewys van sy redding in homself gegee, nie ver van hom nie. Die getuienis van die ewige verlossing van siel en liggaam is gegee deur die tydelike verlossing van die liggaam van liggaamlike swakhede en liggaamlike dood.

Wanneer die wonderwerke van die Here reg en vroom ontvang word, blyk dit oorweldig te wees met Goddelike rede: die versoek om 'n teken uit die hemel blyk te wees, wat dit ook al werklik was, betekenisloos. Daar is seldsame gevalle waar die krag van die Here buite die mens gemanifesteer is, oor voorwerpe van materiële aard, maar daar was sulke gevalle. Hulle is 'n getuienis dat die Here se mag oor die hele natuur onbeperkte krag is, die krag van God. Hierdie wonderwerke vul die wonderwerke aan wat goeie dade vir die mensdom in die mens self was, om die betekenis wat mense verplig was om aan die verskynende Verlosser van mense te gee, die akkuraatste te bepaal. Aangesien die doel van die Here se koms na die aarde die redding van mense was, was die Here se sorg gerig op die mens, na die mees volmaakte skepping van God, Sy beeld, Sy verbale tempel. Die land van ons ballingskap en lydensreis – die aarde, die hele materiële skepping, ten spyte van sy imposante karakter – is sonder Sy aandag gelaat. Alhoewel sommige wonderwerke in die materiële natuur verrig is, is dit gedoen om in menslike behoeftes te voorsien.

Dit is die betekenis en doel van die wonderwerke wat die Here en sy apostels verrig het. Dit is wat die Here aangekondig het, dit is wat Sy apostels aangekondig het. Een keer in die huis waar die Verlosser was, het baie mense bymekaargekom. Die huis was vol en 'n skare het by die deur saamgedrom; dit was nie meer moontlik om binne te kom nie. Hulle het destyds ’n verswakte man gebring wat nie van die draagbaar af kon opstaan ​​nie. Toe die mense wat dit gedra het, die baie mense en die skare gesien het, het hulle die sieke op die dak gesit, 'n opening gemaak en die draagbaar voor die Here laat sak. Toe die barmhartige Here hierdie manifestasie van geloof sien, het hy gesê: Kind, jou sondes is vergewe. Van die skrifgeleerdes het daar gestaan. Asof hulle die wet per letter ken en vervul is met afguns en haat vir die God-mens, het dit dadelik by hulle opgekom dat Hy godslasteringe uitgespreek het. Wie kan sondes vergewe behalwe God? Jy het gedink. Toe die Here van die harte hulle gedagtes sien, sê hy vir hulle: Wat dink julle in julle harte? Wat is makliker (volgens jou begrip) om vir die swakkes te sê: is jou sondes vergewe, of om te sê staan ​​op, vat jou bed en loop? 'n Huigelaar en 'n bedrieër kan sonder bewys sê "jou sondes is vergewe." Maar om te weet dat die Seun van die mens die mag op aarde het om sondes te vergewe (sê hy vir die swakkes) sê Ek vir jou: staan ​​op, neem jou bed en gaan huis toe. Die verswakte man is dadelik genees, versterk, het sy bed geneem en voor almal uitgegaan (Mark 2:2-12). Hierdie wonderwerk is gevul met Goddelike wysheid en vriendelikheid. Eerstens gee die Here aan die lyer ’n kosbare geestelike gawe, onsigbaar vir die oë van die vlees: vergifnis van sondes. Maar die gee van die gawe het Joodse geleerdes laat glo dat so 'n geskenk net deur God gegee kan word. In reaksie op hulle opregte gedagtes gee die Here vir hulle nuwe bewys van Homself dat Hy God is: die geestelike gawe en die geestelike bewys word bevestig deur 'n materiële gawe en bewys – die oombliklike en volkome genesing van die siekes. Ter afsluiting van sy Evangelie, St. Ef. Markus sê ná die Here se hemelvaart het die apostels oral gepreek, en die Here het die woord gehelp en onderhou met figure waarvan dit vergesel is (Mark 16:20). Hierdie gedagte is ook deur al die apostels uitgespreek in die gebed waarmee hulle hulle tot God gewend het na die dreigemente van die Sanhedrin, wat hulle verbied het om in die naam van Jesus te studeer en op te tree: Gee aan u dienaars die uwe vir genesing, en wonders en tekens om plaas te vind in die naam van u Heilige Seun Jesus (Hand 4:29-30). God se tekens is gegee as hulp tot die woord van God. Die tekens het getuig van die krag en betekenis van die woord (Luk. 4:36). En die werklike oortreder is die woord. Waar die woord aanvaar word, is tekens nie nodig nie, vanweë die waargenome waardigheid wat die woord bevat. Tekens is neerbuigend teenoor menslike swakheid. Op een manier werk die woord, op 'n ander die teken. Die woord werk direk op die verstand en hart, die teken werk op die verstand en hart deur liggaamlike gevoelens.

Wanneer beide die woord en die teken saam optree, dan lyk dit of die handeling van die teken ongemerk bly as gevolg van die sterk aksie wat van die woord af kom. Dit blyk duidelik uit wat in die Evangelie gesê word. Nikodemus het tekens gehad, en hy het in die Here net die Meester geken wat deur God gestuur is (Joh. 3:2). Op Sint Apostel Petrus se woord het gewerk, en hy het die Here as Christus, die Seun van God, bely. U het woorde van die ewige lewe, het hy aan die Godsman gesê, en ons het geglo en geweet dat U die Christus is, die Seun van die lewende God (Joh. 6:68-69). St. an. Petrus was 'n ooggetuie van baie van die Here se wonderwerke – die samekoms van die skare is pas bevredig deur die vyf brode te vermenigvuldig – maar in sy belydenis het die apostel oor die wonderwerke geswyg en net van die krag en werking van die woord gepraat. Dieselfde het later gebeur met die twee dissipels, wat nie die Here geken het toe hulle op die Emmauspad met Hom gepraat het nie, maar besef het dat Hy eers nadat hy in die dorp aangekom het, by die huis was, toe die brood gebreek is. Net hulle het die Here geken, en Hy het onsigbaar geword. Hulle het niks oor die verstommende wonderwerk gesê nie, maar hul volle aandag op die handeling van die woord gevestig. Het ons harte nie in ons gebrand nie – het hulle vir mekaar gesê – toe Hy op pad met ons gepraat het en toe Hy die Skrif aan ons verduidelik het nie? (Lukas 24:32)

Die God-mens het diegene begunstig wat nie tekens gesien het nie en geglo het (Johannes 20:29). Hy het simpatie uitgespreek met diegene wat nie met die woord tevrede was nie en wonderwerke nodig gehad het. As jy nie tekens en wonders sien nie, sal jy nie glo nie (Joh. 4:48), het Hy vir die Kapernaum-edelman gesê. Dit word op die mees akkurate manier gesê – diegene wat die woord verlaat en probeer om deur wonderwerke oortuig te word, is ongelukkig. In hierdie behoefte word die besondere oorheersing van vleeslike wysheid gemanifesteer, die growwe onkunde van 'n lewe wat aan korrupsie en sonde opgeoffer is, die gebrek aan ervaring in die bestudering van God se wet en goddelike deugde, die onvermoë van die siel om deelgenote van die Heilige Gees te voel, om voel Sy teenwoordigheid en optrede in die woord. Die tekens was hoofsaaklik bedoel om vleeslike mense wat besig is met wêreldse sorg te oorreed en te bekeer. Hulle was vasgevang in die strewe na die lewe, en hulle siele gedurig op aardse probleme gevestig, was hulle nie in staat om die ware waardigheid van die woord te waardeer nie. Die Barmhartige Woord het hulle aangetrek tot die verlossing wat deur die woord geskenk is, deur middel van sigbare tekens, wat, met materiële oortuiging wat deur die sintuie werk, die swak siel na die almagtige, reddende Woord gelei het. Gelowiges het as gevolg van tekens die laer klas van gelowiges in Christus gevorm. Toe hulle die geestelike, opperste, al-heilige leer aangebied is, het baie van hulle dit volgens hulle begrip geïnterpreteer (Joh. 6:60), wou God nie vir 'n verduideliking van God se woord vra nie, maar het die woord veroordeel, wat is Gees en Lewe. (Johannes 6:63), en het sodoende hulle oppervlakkige geloof, hulle oppervlakkige hartlike gesindheid getoon. Toe het baie van sy dissipels, getuies van baie tekens, omgedraai en nie saam met Hom gewandel nie (Joh. 6:66).

Nóg die woord nóg die tekens van die God-mens het 'n gunstige uitwerking op die Joodse hoëpriesters, skrifgeleerdes, Fariseërs en Sadduseërs gehad, alhoewel hulle, met die uitsondering van laasgenoemde, almal die wet baie goed per brief geken het. Hulle was nie net vreemd aan God en vyandig teenoor Hom as gevolg van die sondige besmetting wat algemeen vir die hele mensdom is nie, maar hulle het sulkes geword, gevestig en hulself in hierdie posisie gevestig as gevolg van hul eie wil, uit 'n hoë opinie van hulself, as gevolg van die begeerte om in hierdie lewe te slaag – iets wat die Evangelie verbied het. Hulle kon nie na die Seun van God luister wanneer Hy met hulle gepraat het nie, nie behoorlik na Sy woorde geluister nie en nie ag geslaan op wat gesê is nie, maar net opgemerk wat vir hulle gepas gelyk het om dit op hulle eie manier uit te lê en die Here daarmee. Dit is hoe haat gewoonlik aangepas word by die woorde van die een wat ons haat. Waarom verstaan ​​jy nie My spraak nie? Het die Heiland vir Sy vyande gesê, wat die verlossing wat aan hulle gebied is, koppig en heftig verwerp het. – Waarom verstaan ​​julle nie My leer nie? Waarom aanvaar jy nie My genesende woord nie? Omdat jy nie na My woord kan luister nie (Joh. 8:43) – dit is vir jou ondraaglik. Omdat julle kinders van die leuen is en dit navolg, glo julle My nie, want Ek spreek die waarheid (Joh. 8:45). Hy wat uit God is, luister na God se woorde. Daarom luister julle nie, want julle is nie uit God nie (Joh. 8:47). As Ek nie die werke van my Vader doen nie, glo My nie; maar as Ek dit wel doen, al glo julle nie in My nie, glo die werke, sodat julle kan verstaan ​​en glo dat die Vader in My is en Ek in Hom (Joh. 10:37-38). Tevergeefs was die woorde, wat as die waarheid van God in hulleself volkome egtheid bevat het (Joh. 8:14). Tevergeefs was die wonderwerke, wat ook volledige egtheid bevat het, wat so tasbaar en voor die hand liggend was dat selfs die vyande van die God-mens, in al hulle begeerte en pogings om dit te verwerp, nie kon nalaat om dit te erken nie (Joh. 9:24). . . Die middele wat gewerk het vir mense wat nie God se wet geken het nie of baie min daarvan geweet het, wat met aardse sorge en ydelheid geleef het, maar nie God se wet uit eie wil (deur die uitdrukking van hul vrye wil) verwerp het nie, dieselfde middel geen effek gehad op diegene wat God se wet in besonderhede per brief ken nie, maar dit met lewe en vrye wil verwerp (Joh. 5:46-47, 7:19). Alles wat gedoen kon word om mense te red, is deur God se onuitspreeklike genade gedoen. As Ek nie gekom het en met hulle gepraat het nie, sê die Heiland, sou hulle geen sonde gehad het nie, en nou het hulle geen verskoning vir hulle sonde nie. As Ek nie die werke onder hulle gedoen het wat niemand anders gedoen het nie, sou hulle nie gesondig het nie, en nou het hulle My en my Vader gesien en gehaat (Joh. 15:22-24).

Christenskap word so duidelik aan ons oorgedra dat daar geen verskoning is vir diegene wat dit nie weet nie. Die rede vir onkunde kan net ons eie onwilligheid wees om dit te doen. Soos die son in die lug skyn, so skyn die Christendom. Wie sy oë toemaak, laat hom sy blindheid en misverstand toeskryf aan sy eie wil, nie aan die gebrek aan lig nie. Die rede vir die verwerping van die God-mens by die mense lê in die mense self. Daarin lê die rede vir die aanvaarding van die antichris. Ek het in die Naam van my Vader gekom, die Here het voor die Jode getuig, en julle neem My nie aan nie, maar as 'n ander in sy eie Naam kom, sal julle hom aanneem (Joh. 5:42). Hulle word beide genoem om Christus te verwerp en die antichris te aanvaar, hoewel daar na die antichris verwys word as die een wat kom. Deur Christus volgens die struktuur van hulle gees te verwerp, het hulle by die ontvangers van die antichris aangesluit, al het hulle hul aardse reis baie eeue voor sy koms voltooi. Hulle het sy mees monsteragtige daad gepleeg – die moord op God. Geen so 'n bose daad is oorgebly vir die tyd van die antichris en vir homself nie. In die mate waarin hulle vyandiggesind was in die gees van Christus, was hulle gees in gemeenskap met die antichris, alhoewel hulle deur 'n groot tydperk van hom geskei is, wat vandag die einde van die tweede millennium bereik het. Elke gees, sê die heilige Johannes die Teoloog, wat nie bely dat Jesus Christus in die vlees gekom het nie, is nie uit God nie: dit is die gees van die antichris, wat julle hoor kom het, en nou in die gees in die wêreld is. (1 Johannes 4:3). Diegene wat deur die gees van die antichris gelei word, verwerp Christus, het die antichris met hul gees aangeneem, met hom in gemeenskap gegaan, hom gehoorsaam en hom in gees aanbid en hom hul god gemaak. Daarom sal God vir hulle – dit wil sê Hy sal toelaat dat hulle gestuur word – 'n daad van bedrog stuur, sodat hulle die leuen sal glo, sodat almal wat nie in die waarheid geglo het nie, maar ongeregtigheid liefgehad het, veroordeel sal word (2 Thess 2:11-12).

In Sy veronderstelling is God regverdig. Hierdie aanname sal beide 'n bevrediging en 'n teregwysing en oordeel van die menslike gees wees. Daarom sal die antichris kom op die tyd wat vir hom voorbestem is. Sy koms sal voorafgegaan word deur 'n algemene afvalligheid van die meeste mense van die Christelike geloof. Met hulle afvalligheid van Christus, sal die mensdom voorbereid wees om die antichris te ontvang en sal dit met sy gees ontvang. In die struktuur van die menslike gees sal daar 'n versoek, 'n uitnodiging aan die antichris, simpatie vir hom wees, soos in 'n toestand van ernstige siekte 'n dors na 'n dodelike drankie is. 'n Uitnodiging sal uitgereik word, 'n roepstem sal in die menslike samelewing gegee word - hy sal 'n dringende behoefte uitspreek aan die genie van genieë, wat in staat sal wees om materiële ontwikkeling en voorspoed tot die hoogste graad te verhoog, om sulke voorspoed na die aarde te bring dat die hemel en die hemel sal vir mense oorbodig word. Die verskyning van die antichris sal 'n logiese, regverdige en natuurlike gevolg wees van die algemene morele en geestelike oriëntasie van die mense.

Die wonderwerke van die vleesgeworde God was in wese die grootste materiële seëninge denkbaar deur die mensdom. Watter welwillendheid kan hoër staan ​​as om die lewe van die oorledene te herstel? Watter welwillendheid kan kosbaarder wees as om 'n ongeneeslike siekte te genees wat die lewenskragtigheid van die lewe wegneem en dit in 'n meer langdurige dood as lewe verander? Afgesien van die naasteliefde, heiligheid en geestelike betekenis van Christus se wonderwerke, was hierdie wonderwerke egter slegs tydelike gawes. Dit was tekens in die ware sin van die woord, tekens van ewige verlossing wat deur die woord gegee is. Die opgewektes deur die God-Mens het weer gesterf toe die tyd vir hulle aangebreek het – hulle is slegs 'n voortsetting van hul tydelike lewe gegee, en hul lewe is nie vir ewig herstel nie. Genees deur die Godman het weer siek geword en ook gesterf. Hulle gesondheid is net vir 'n sekere tyd herstel, nie vir altyd nie. Tydelike en materiële weldade is uitgevoer as 'n teken van ewige en geestelike. Die sigbare gawes is aan die verslaafde mense gegee om in die bestaan ​​van die onsigbare gawes te glo en dit te aanvaar. Tekens het hulle uit die afgrond van onkunde en sensualiteit gebring en tot geloof gelei, en hierdie geloof het aan hulle kennis gegee van ewige goedere en hulle laat begeer om dit te bekom. Met die hulp van wondertekens het die apostels die Christendom vinnig deur die heelal versprei. Hulle tekens was duidelike en sterk bewyse van Christenskap, beide vir opgevoede mense en vir diegene wat vasgevang was in onkunde en barbaarsheid. Toe geloof oral geplant is, toe die woord geplant is, toe is die tekens weggeneem, wat hulle bediening beëindig het.

Hulle het opgehou om op groot skaal en oral te werk – hulle is uitgevoer deur selde uitverkore heiliges van God. Sint Johannes Chrysostomus, die Heilige Vader en kerklike skrywer van die 4de en 5de eeu, sê dat die tekens in sy tyd opgehou het om te werk, hoewel daar op sommige plekke, veral onder die monnike, nog mans was wat tekens uitgevoer het. Met verloop van tyd het hierdie vlagdraende mans geleidelik verminder. Vir die laaste eeue het die heilige vaders voorspel dat daar dan geen vlagdraers sal wees nie. "Hoekom," sê sommige, "is daar vandag geen tekens nie?" Luister met spesiale aandag na my antwoord, want ek hoor die vraag wat ek vandag deur baie gevra word, ek hoor dit gereeld en selfs gedurig. Waarom het almal wat gedoop is een keer in vreemde tale begin praat, maar nou gebeur dit nie? … Waarom is die genade van wonderwerke nou van mense weggeneem? Dit is wat God doen deur ons nie te oneer nie, maar selfs groter eer aan ons te gee. Op watter wyse? Ek sal verduidelik. Mense in daardie dae was meer oppervlakkig, asof hulle net van afgode afgesny was; hulle verstand was dik en dof, hulle was gedompel in die materiële en het daaraan behoort, hulle kon hulle nie die bestaan ​​van immateriële gawes voorstel nie, en het ook nie die belangrikheid van geestelike genade geweet nie – dat alles slegs deur geloof aanvaar word. Dit was die rede vir die tekens. Van die geestelike gawes is sommige onsigbaar en word slegs deur geloof aanvaar, ander word geassosieer met sekere tekens wat vir die sintuie beskikbaar is om geloof by ongelowiges op te wek. Die vergifnis van sondes is byvoorbeeld 'n geestelike en onsigbare geskenk – ons sien nie met ons liggaamlike oë hoe ons sondes gereinig word nie. Die siel is gesuiwer, maar dit is onsigbaar vir die oë van die liggaam. Daarom is die reiniging van sondes 'n geestelike gawe wat nie deur die liggaamlike oë gesien kan word nie, terwyl die vermoë om in tale te praat, alhoewel dit tot die geestelike handelinge van die Gees behoort, maar ook dien as 'n teken, wat op die sintuie inwerk. ), daarom is dit maklik vir ongelowiges om die onsigbare aksie wat in die siel uitgevoer word raak te sien – dit word duidelik en word deur die uiterlike taal wat ons kan hoor, gewys. Om dieselfde rede sê die heilige apostel Paulus: Maar dit word aan elkeen gegee om die Gees tot algemene beswil te openbaar (1 Kor. 12:7). So, ek het nie tekens nodig nie. Hoekom? Want ek het geleer om sonder tekens in God se genade te glo. Die ongelowige het bewyse nodig, maar ek, die gelowige, het dit glad nie nodig nie en ook nie tekens nie. Alhoewel ek nie vreemde tale praat nie, weet ek dat ek gereinig is van sonde. Die ou mense het nie geglo totdat hulle tekens ontvang het nie. Hulle tekens is gegee as bewys van die geloof wat hulle aanvaar het. Daarom is tekens nie aan gelowiges gegee nie, maar aan ongelowiges, sodat hulle gelowiges kan word. Dit is wat die Heilige Apostel sê. Paulus: Daarom is tale 'n teken nie vir die wat glo nie, maar vir die wat nie glo nie. [15]

As tekens broodnodig was, sou dit vandag nog bestaan. Maar die woord waartoe die tekens bygedra het, het gebly. Dit het versprei, geheers, die hele heelal omhels. Dit is redelik omvattend deur die kerkvaders verduidelik: toegang daartoe en die assimilasie daarvan het besonder maklik geword. Dit is noodsaaklik, dit is nodig, dit voer die verlossing van mense uit, dit gee aan ons ewige goed, dit gee ons die Koninkryk van die hemel, dit bevat die hoogste geestelike tekens van God (Ps. 118:18). Maar die woord van die Here is tot in ewigheid, en dit is die woord wat aan julle verkondig word (1 Petrus 1:25). Daar was lewe in Hom, en die lewe was die lig vir die mense (Johannes 1:4). Dit gee geboorte aan die dooies vir die ewige lewe, en gee hulle uit Homself Sy universele lewe: hoorders en daders van die woord word opgewek nie uit 'n sterflike saad nie, maar uit 'n onverganklike, deur die woord van die lewende God wat vir ewig bly (1 Petrus 1:23). . Om die betekenis van 'n woord te ken, moet dit vervul word. Sodra 'n mens begin om die Evangelie-gebooie te vervul, begin dit dadelik om die mens te transformeer, om hom te transformeer, om hom lewend te maak, om sy denkwyse, sy opregte gevoelens, sy liggaam self te verander: Want die woord van God is lewend en aktief en skerper van enige tweesnydende swaard: dit dring deur tot die skeiding van siel en gees, van gewrigte en brein, en beoordeel die gedagtes en bedoelings van die hart (Heb. 4:12). Die woord van God bevat 'n getuienis van homself op sigself. Dit is soortgelyk aan die genesende tekens – dit werk in die persoon self en met hierdie aksie getuig hy van homself. Dit is die hoogste teken. Dit is 'n geestelike teken wat aan mense gegee word om alles wat nodig is vir hul redding te bevredig en maak dus materiële tekens onnodig. 'n Christen wat onbewus is van hierdie eienskap van die woord, stel homself bloot in 'n koel houding teenoor die woord, in onkunde van die woord van God, of in dooie kennis van die letter alleen.

DEEL TWEE

Die strewe wat in die moderne Christelike samelewing gevind word – om wonderwerke te sien en selfs te verrig – moet nie geïgnoreer word nie. Hierdie aspirasie moet noukeurig oorweeg word. Die begeerte om wonderwerke te doen word sterk veroordeel deur die Heilige Vaders: so 'n begeerte openbaar die selfbedrog wat in die siel leef en heers, gebaseer op arrogansie en ydelheid. Die groot mentor van die monnike, St. Isak die Siriër, besin oor hierdie vraag: voorbidding in iets doodgewoons vir ons, om nie die nodige eerbied vir Hom te verloor nie en dit om ons skade aan te doen. Dit is wat Hy doen, terwyl Hy die heiliges oordink. In alle omstandighede laat God hulle toe om 'n prestasie te verrig wat pas by hul krag en om in gebed te werk, maar terselfdertyd wys Hy vir hulle dat Sy geheime sorg vir hulle nie vir 'n uur ophou nie. As die moeilikheid van die omstandighede die mate van hul rede oorskry, as hulle uitgeput is en nie in staat is om op te tree weens hul natuurlike swakheid nie, dan doen Hy self wat nodig is om hulle te help volgens die grootheid van sy gesag, soos dit betaam en soos Hy weet. Wanneer dit ook al moontlik is, versterk Hy hulle in die geheim en gee hulle die krag om hulle smarte te oorkom. Hy bevry hulle van hulle droefheid en verwarring met 'n verstand wat Hy self aan hulle skenk, en deur hulle bewus te maak van Sy voorsienigheid, roep Hy in hulle 'n lof op wat vir hulle allesomvattende voordeel bring. Wanneer omstandighede openlike ondersteuning vereis, doen Hy dit soos nodig. Sy middele en maniere om te help is die wysste. Hulle help in nood, in geval van nood, maar nie betekenisloos nie. Hy wat dit waag en tot God bid om iets buitengewoons te doen sonder om deur enige noodsaaklikheid gedwing te word, wat wil hê dat wonderwerke deur sy hande gedoen word, laat hom in sy gemoed versoek word deur die duiwel wat hom spot. So iemand kom verwaand voor en het 'n siek (beskadigde) gewete. Dit is reg in hartseer om God om hulp te vra. Om God onnodig te versoek is gevaarlik. Dit is werklik onregverdig wie dit begeer. In die lewens van die heiliges vind ons voorbeelde van die Here wat hulle begeertes vervul deur Sy misnoeë uit te spreek. Die een wat wonderwerke vrywillig soek en begeer, sonder om daartoe gedwing te word, val weg van die toestand waarin hy homself kan beskerm, en beweeg deur sy verborge aspirasies weg van die verstaan ​​van die waarheid. As die een wat vir iets ongewoons bid verhoor word, dan vind die bose 'n plek in hom, soos in een wat voor God wandel sonder eerbied, met vermetelheid, en sodoende gooi die bose hom in nog groter verborge aspirasies.

Ware regverdige mense wil nie net nie wonderwerkers wees nie, maar wanneer hulle die gawe van wonderwerke gegee word, gee hulle dit op. Hulle wil dit nie net voor mense se oë hê nie, maar ook in hulself, in die geheime van hul harte. Een Heilige Vader het vanweë sy reinheid 'n genadegawe van God ontvang om te weet van diegene wat na hom toe gekom het, maar hy het tot God gebid en sy vriende gesmeek om dieselfde te vra – dat hierdie gawe van hom weggeneem word. As sommige van die heiliges die gawes aangeneem het, hetsy uit nood of vanweë hulle eenvoud, het ander dit aangeneem op leiding van die Gees van God wat daarin werk, maar geensins per ongeluk, onnodig nie … Die ware regverdiges leef voortdurend met denke, dat hulle God onwaardig is. Dat hulle hulself as ellendig beskou, onwaardig vir God se sorg, is 'n bewys dat hulle waarlik regverdig is. [16]

Uit hierdie heilige besinning volg die gevolgtrekking dat diegene wat tekens wil verrig dit begeer vanweë vleeslike ywer, gedryf deur hartstogte wat vir hulle onbegryplik is, al lyk dit of hulle gelei word deur ywer vir God se werke. Diegene wat tekens wil sien, is ook in so 'n toestand van selfbedrog en hitte. Om God te versoek en die eerbied vir Hom te skend is in alle gevalle verbode, om God se hulp te vra word toegelaat in 'n noodgeval wanneer daar 'n gebrek aan eie middele is om daaruit te kom. Die keuse van middele van ondersteuning moet egter aan God oorgelaat word, oorgee aan Sy wil en barmhartigheid. Die Here sal altyd vir ons 'n geestelike hulp stuur. Dit sal beide die hulp wat ons nodig het en 'n smaak van heilige nederigheid bring deur daardie selfde hulp. Dit hou nie verband met uiterlike prag nie, soos 'n mens in dieselfde vleeslike wysheid graag wil hê, om nie die siel te beseer deur sy ydelheid te bevredig nie. Sowel in die werk van God as in die bediening van die Kerk self moet God se seën en God se hulp voortdurend ingeroep word, daar moet geglo word dat slegs God se geestelike middele nuttig kan wees vir geloof en vroomheid, maar in geen geval daardie middele nie. dit bied ons vleeslike wysheid.

Dit is moeilik vir 'n mens om die heerlikheid te dra sonder om sy siel te benadeel. Dit is moeilik nie net vir die passievolle (slawe van die passies), maar ook vir diegene wat die passies oorwin het, vir die heiliges. Alhoewel hulle oorwinning oor sonde gegee is, is hulle veranderlikheid nie verwyder nie, is hulle nie die geleentheid ontneem om terug te keer na sonde en die juk van hartstogte nie. Dit het inderdaad met sommige gebeur met onvoldoende aandag aan hulself, wanneer hulle te veel net op hulself, in hul geestelike toestand, vertrou het. Die neiging tot hoogmoed is selfs by die mees gesuiwerde siele teenwoordig, soos ds. Macarius die Grote neem waar. Hierdie selfde neiging word die begin van afwyking (van die regte pad) en aantrekking (van sonde). Om hierdie rede is die gawe van genesing en ander sigbare gawes baie gevaarlik vir diegene aan wie dit gegee word, aangesien dit hoog aangeslaan word deur vleesgesinde mense wat hulle verheerlik. Onsigbare genadige gawes, soos die gawe om siele tot redding te lei en hulle van hartstogte te genees, is onvergelykbaar verhewe bo die sigbare, maar dit word nie deur die wêreld verstaan ​​of raakgesien nie. Hy verheerlik nie alleen nie God se dienaars wat hierdie gawes het nie, maar hy vervolg hulle selfs omdat hulle teen die beginsels van die wêreld optree, as om die gesag van die prins van hierdie wêreld te belaster. Die barmhartige God gee aan mense wat hulle nodig het en daarby baat, al verstaan ​​en waardeer hulle dit nie. Dit gee nie wat in elk geval 'n bietjie nuttig is nie, en kan dikwels te skadelik wees, alhoewel vleeslike wysheid en onkunde onversadigbaar dors is en daarna soek. "Baie," sê St. Isak die Siriër, “het wonderwerke verrig, dooies opgewek, gewerk om verlorenes te bekeer, groot wonderwerke gedoen, ander tot die kennis van God gebring, en dan self, nadat hulle ander herleef het, het hulle in onsuiwer en afskuwelike hartstogte verval, wat doodgemaak het. hulself ”[20]. Voorbereiding. Macarius die Grote vertel van 'n askeet wat saam met hom gewoon het en so 'n oorvloedige gawe van genesing ontvang het dat hy die siekes slegs deur handoplegging genees het, maar nadat hy deur die mense verheerlik is, het hy trots geword en in die diepste sondigheid verval. In die lewe van St. Anthony die Grote word genoem van 'n jong monnik wat die wilde donkies in die woestyn beveel het. Toe die groot askeet van hierdie wonderwerk hoor, het hy wantroue in die wonderwerker se gemoedstoestand uitgespreek, en inderdaad, nuus van die tragiese val van die monnik het gou gevolg. In die 4de eeu in Egipte het 'n heilige ou man gewoon wat 'n besonder groot gawe van wonderwerke gehad het en daarom – 'n dawerende heerlikheid onder die mense. Hy het gou opgemerk dat trots hom begin oorweldig en dat hy dit nie op sy eie kon oorkom nie. Die ou man het sy toevlug tot God gewend met die vurigste gebede om aan duiwelbesetenheid oorgegee te word om homself te verneder. God het die nederige en wyse versoek van Sy dienaar vervul en Satan toegelaat om in hom in te gaan. Die ou man is oorgelewer om in te woede vir vyf maande, hy moes vasgeketting word, en die mense, wat in groot skares na hom gestroom het en hom as 'n groot heilige verheerlik het, het hom verlaat en verklaar dat hy sy verstand verloor het. So het die ou man ontslae geraak van menslike glorie en God gedank, wat hom van ondergang gered het.

Hieruit word dit duidelik waarom die groot vaders Sisoi, Pimen en andere, wat oorvloedige gawes van genesing gehad het, hulle begin wegsteek het. Hulle het hulself nie vertrou nie, want hulle het die vermoë van die mens geken om maklik te verander en deur nederigheid het hulle hulself beskerm teen die gevare van die siel [23]. Die heilige apostels is die gawe van wonderwerke gegee om te help met die prediking, maar terselfdertyd het God se voorsienigheid hulle juis vir hierdie doel ernstige verdrukkinge en vervolgings toegelaat – om te verhoed dat hulle hulself verhef. St. Isaac Sirin sê: “'n Geskenk sonder versoeking is noodlottig vir die een wat dit aanneem. As dit wat jy doen vir God welgevallig is en Hy het vir jou 'n gawe gegee – vra Hom om vir jou 'n rede te gee oor hoe om jouself in hierdie gawe te verootmoedig of vra Hom om 'n bewaker van die gawe te wees (bewakers van die gawes van die Heilige Apostels is die rampe wat hulle getref het), of om die gawe van jou weg te neem wat die oorsaak van jou vernietiging kan wees, want nie almal kan hul rykdom behou sonder om hulself te benadeel nie. ” [24]

Die geestelike verstand se siening van liggaamlike siektes en hulle wonderlike genesing is heeltemal anders as dié van vleeslike wysheid. Die wysheid van die vlees beskou siektes as 'n ramp, en die genesing daarvan, veral wanneer dit wonderbaarlik gedoen word, is die grootste voorspoed, ongeag of sulke genesing tot voordeel vir die siel of skade is. Die geestelike verstand sien beide in die swakhede wat deur God se voorsienigheid gestuur is en in die genesings wat deur God se genade geskenk word, God se genade aan die mens. Verlig deur die lig van God se woord, leer geestelike rede ons in beide gevalle godvrugtige en sielreddende gedrag. Hy leer ons dat dit geoorloof is om God te soek en te vra om die siekte te genees met die vaste voorneme dat die herstelde gesondheid en krag vir die diens van God aangewend word en in geen geval vir die diens van ydelheid en sonde nie. Andersins sal die wonderlike genesing net tot groter veroordeling dien en selfs groter straf in beide tydelike en ewige lewe veroorsaak. Dit is wat die Here self getuig het. Toe Hy die swakkes genees het, het Hy vir hom gesê: Kyk, jy is gesond, moenie meer sonde doen nie, sodat daar nie iets ergers met jou gebeur nie (Joh. 5:14). Die mens is swak en is maklik geneig tot sonde. Aangesien sommige heiliges wat die genadige gawe van genesing en oorvloedige gawe van geestelike nadenke het, versoek is en in sonde verval het, is dit des te makliker vir God se gawe om misbruik te word deur vleeslike mense wat geen duidelike begrip van geestelike dinge het nie. En baie het misbruik! Nadat hulle wonderbaarlik genesing van hul siekte ontvang het, het hulle nie aandag gegee aan God se goedheid en hul verpligting om daarvoor dankbaar te wees nie, maar 'n sondige lewe begin. Hulle het God se gawe tot hulle nadeel verander, en deur van God af weg te draai, het hulle verlossing verloor. Daarom is wonderlike genesings van liggaamlike swakhede skaars, alhoewel vleeslike wysheid dit vereer en begeer. Julle bid, maar julle ontvang nie, omdat julle sleg vra – om dit in julle begeerlikhede te verstrooi (Jakobus 4:3).

Geestelike rede leer ons dat siektes en ander beproewings wat God aan mense stuur deur God se spesiale genade gestuur word. Soos bitter genesende medisyne die siekes help, so dra dit baie veiliger by tot ons verlossing, tot ons ewige welstand as wonderlike genesings. Dikwels, baie dikwels, blyk dit dat die siekte baie voordeliger is as die genesing daarvan. Siekte is so 'n noodsaaklike goeie daad dat om dit weg te neem deur genesing, sou wees om die grootste goed weg te neem, onvergelykbaar met daardie tydelike goeie wat genesing vir die liggaamlike swakheid sal bring. Arm en siek Lasarus, wat in die Evangelies genoem word, is nie van sy ernstige siekte genees nie, is nie uit armoede verlos nie en het gesterf in dieselfde toestand waarin hy lank gely het, maar is weens sy geduld deur die engele in die boesem verhef. van Abraham ( Lukas 16:22 ). Oral getuig die Skrif dat God verskeie beproewings, insluitend liggaamlike swakhede, stuur na diegene wat Hy liefgehad het (Heb. 10:6 ev). Die Skrif bevestig dat al God se heiliges, sonder uitsondering, hulle aardse reis gemaak het op die smal, steil en doringagtige pad gevul met verskeie verdrukkinge en ontberings (Heb. 12: 3). Op grond van so 'n begrip van verdrukking, het die ware dienaars van God diegene wat verdrukking gely het met die grootste omsigtigheid en toewyding behandel. Die verdrukking wat aan hulle gestuur is, wat dit ook al was, het hulle verwelkom as iets wat hulle verdien, [25] en met hul hele siel geglo dat die verdrukking nie gestuur sou gewees het as dit nie deur die Regverdige en Almagtige God volgens menslike behoeftes toegelaat is nie. . Hulle eerste werk toe hartseer hulle tref, was om te besef dat hulle dit verdien. Hulle het altyd die oorsaak van hartseer in hulself gesoek en gevind. Dan, as hulle sien dat hul droefheid 'n struikelblok was vir hul welgevallige God, het hulle tot God gebid om hulle daarvan te verlos, hul versoek aan die wil van God gegee, en op geen manier hul begrip van droefheid as korrek beskou nie. Dit kan nie heeltemal korrek wees nie: die oordeel van selfs 'n heilige man is beperk, dit kan nie al die oorsake van smarte begryp en sien nie, aangesien dit die alsiende oog van God insluit en sien, wat smarte vir Sy geliefde dienaars toelaat. St. ap. Drie keer het Paulus tot God gebid om die sataniese engel te verwyder wat hom verhinder het om die Christendom te verkondig. Paulus is nie gehoor nie: God het hierdie saak anders beoordeel as die geïnspireerde apostel (2 Kor. 12:7-10).

Om jouself aan die wil van God oor te gee met 'n opregte eerbiedige begeerte om dit te doen, is 'n natuurlike gevolg van ware, geestelike redenasie. Toe die heilige monnike siek word, het hulle siekte as God se grootste seën aanvaar, probeer om hierdie tyd in lof en danksegging aan God deur te bring, wou nie genesing hê nie, alhoewel wondergenesings hoofsaaklik onder hulle gedoen is. Hulle wou geduldig en nederig verduur wat God toegelaat het, deur te glo en te bely dat dit meer voordelig vir die siel was as enige eiesinnige prestasie. Eerwaarde Pimen die Grote het gesê: "Daar is drie kloosterdade (maniere van geestelike asketisme), gelykwaardig in waardigheid - wanneer 'n mens behoorlik swyg, wanneer jy siek is en God dank, en wanneer jy met rein gedagtes gehoorsaam." In die Egiptiese hermitage, waar die allerheiligste monnike gewoon het, het ds. Benjamin het geleef. As gevolg van sy deugsame lewe het die Here hom 'n oorvloedige gawe van genesing gegee. Met hierdie gawe het hy self siek geword met 'n ernstige en langdurige siekte, waaruit sy hele liggaam geswel het. Hy het ongewoon baie geswel. Hulle was gedwing om hom van sy eie sel na 'n ander, ruimer een te skuif. Daarom moes hulle die hele deur van sy sel uithaal. In die nuwe kamer het hulle vir hom 'n spesiale plek gemaak om te lê, en meer presies om te sit, want hy kon nie op die bed lê nie. In hierdie situasie het die dominee voortgegaan om ander te genees, en diegene wat sy lyding gesien het en met hom meegevoel het, het hulle aangemoedig om vir sy siel te bid en nie vir sy liggaam te sorg nie. "As my liggaam gesond is," het hy gesê, "het ek min gebruik daarvoor." Nou, oorgedra aan die siekte, doen dit my geen skade nie. “[27] Abba Peter het gesê dat hy eenkeer vir ds. Jesaja die Kluisenaar en gevind het dat hy aan 'n ernstige siekte ly, het hy spyt uitgespreek. Hierop het die dominee geantwoord: “Alhoewel so depressief deur die siekte, kan ek skaars die verskriklike tyd (van die dood en God se oordeel) onthou. As my liggaam gesond was, sou die herinnering van daardie tyd vir my heeltemal vreemd wees. Wanneer die liggaam gesond is, dan is dit geneig om vyandigheid teenoor God uit te lok. En ons smarte dien as 'n middel om God se gebooie te onderhou. ” [28] St. vaders, wanneer hulle deur siektes en ander smarte gebuk gegaan het, het allereers probeer om op hul eie geduld aan die dag te lê, tot selfveroordeling en selfverwyt, en so druk op die hart uitgeoefen deur dit te dwing om geduldig te wees. Hulle het die dood, God se oordeel, die ewige pyniging onthou, waarvan die herinnering die betekenis en gevoel van aardse smarte verswak het (Matt. 28: 20). Hulle het hulle gedagtes tot God se voorsienigheid opgehef, die belofte van die Seun van God herinner om standvastig te wees met Sy volgelinge en hulle te bewaar, en so het hulle hul harte tot welwillendheid en moed beweeg (Matt. 28: 20). Hulle het hulleself gedwing om God te loof en Hom te dank vir hulle hartseer, hulle was gedwing om hulle sondigheid te besef, wat straf en begrip vereis het vanweë God se geregtigheid en vanweë God se baie goedheid. By hul harde werk om geduld te verkry, het hulle dit bygevoeg: hulle het hul ywerige gebede tot God verskerp om aan hulle die geestelike gawe van genadige geduld te stuur, onafskeidbaar van ander geestelike gawes, en die genadige nederigheid wat daarmee dien as 'n vaste belofte van verlossing en ewige saligheid.

Die groot vaandeldraende vaders het nie genesing, wat vir hulle baie maklik was, aan hulle dissipels gedoen nie, gegee aan siektes as gevolg van God se toestemming of God se voorsienigheid, om hulle nie te ontneem van die geestelike voorspoed wat hulle deur die siekte moes bereik nie van die oorspronklike morele wette. van die Kerk. Die abt van die koshuis in Gasa, ds Serid, 'n student van Barsanuphius die Grote, wat in dieselfde koshuis stilgebly het, was lank siek. Sommige van die ouer broers het die groot ou man gevra om die abt te genees. Sint Barsanuphius het geantwoord: “Verskeie van die heiliges hier kan vir my seun se gesondheid bid, soos ek vir hom gesê het, en hy sal nie een dag siek wees nie, maar dan sal hy nie die vrugte van geduld ontvang nie. Hierdie siekte is baie nuttig vir hom om geduld en dankbaarheid te kry. “[30] St. Isak die Siriër verduidelik die behoefte om oor die asket van Christus te treur, sê: “Versoeking is goed vir almal. As dit vir die heilige apostel Paulus nuttig was, laat alle monde gesluit wees en die hele wêreld skuldig wees voor God (Rom. 3:19). Die askete word versoek om hul rykdom te vermeerder, die swakkes om hulself te beskerm teen dit wat vir hulle skadelik is, die slapende om wakker te word, diegene wat ver weg staan ​​om nader aan God te kom, hul eie om nog nader te word. Die onopgeleide seun gaan nie in op sy reg om oor sy vader se rykdom te beskik nie, want hy sal nie nuttig daaroor kan beskik nie. Om hierdie rede versoek God eers en pynig, en gee dan die gawes. Eer aan die Biskop, Wie met bitter medisyne ons gee om gesondheid te geniet! Daar is geen persoon wat nie treur tydens opleiding nie. Daar is geen mens wat die tyd waarin hy die beker van versoeking moet drink nie bitter vind nie. Maar sonder hulle is dit onmoontlik om psigiese krag te verkry. En dit is nie tot ons krediet dat ons kan verduur nie. Hoe kan 'n houer wat van aarde gemaak is water vashou as dit nie vooraf deur goddelike vuur versterk word nie? As ons nederig tot God bid met eerbied en 'n voortdurende begeerte na geduld, sal ons alles in Christus Jesus ons Here ontvang. "[31]

 (Geskrifte van biskop Ignatius Brianchaninov. Volume IV. Asketiese preek en briewe aan die leke, St. Petersburg, 1905, pp. 292-326 [in Russies])

AANTEKENINGE:

* Alle onderstreping in die teks is deur die vertaler

13. Uitleg van II Kor. 3:18.

14. St Nifont van Konstantinopel. 4de antwoord aan die broer.

15. Sint Johannes Chrysostomus. Eerste praatjie van Pinkster.

16. St. Isaac Sirin. Woord 36.

17. St. Isaac Sirin. Woord 1.

18. Voorbereiding. Macarius die Grote. Gesprek 7, hfst. 4.

19. Sint Tikhon van Voronezh. Opstelle, item 15, brief 103, item 4.

20. St. Isaac Sirin. Woord 56.

21. Voorbereiding. Macarius die Grote. Gesprek 27, hfst. 1.

22. Alfabetiese kruk.

23. Daar.

24. St. Isaac Sirin. Woord 34.

25. Voorbereiding. Merk die askeet. 226 hoofstukke vir diegene wat dink om hulself te regverdig deur dade, hfst. 6.

26. Alfabetiese kruk.

27. Daar.

28. Voorbereiding. Jesaja die Kluisenaar. Woord 27.

29. Voorbereiding. Abba Dorothea. Onderrig 7.

30. Antwoord 130.

31. St. Isaac Sirin. Woord 37.

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -