14.2 C
Brussel
Sondag Oktober 2, 2022

Christelike morele sienings oor oorlog en vrede in die lig van kerklike tradisie en huidige probleme in die moderne wêreld

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Verslaggewer by The European Times News

Meer van die skrywer

Skrywer: Medeprofessor Dr. Kostadin Nushev

Bybelse waarhede oor vrede en oorlog

Vrede, volgens die Heilige Skrif van die Ou en Nuwe Testament, word geopenbaar as 'n gawe van God aan die mens. God self is die God van vrede (Gen. 26:4 – 28:14) en sy seën begunstig die mens met die gawes en voordele van 'n vreedsame en vreedsame bestaan, geluk en voorspoed op aarde.

• In die Bybelse wysheid van die Heilige Skrif word ware en blywende vrede gesien as die vrug van God se geregtigheid, en Jesus Christus as Verlosser en Messias is die “Vredevors” (Jes. 9:6). Die Messiaanse koninkryk van geregtigheid is die koninkryk van God se vrede.

• Vrede (Hebreeus shalom; Grieks eirini Latyn pax) is 'n staat wat van God afkomstig is, maar ook van geregtigheid – van God se geregtigheid en menslike geregtigheid. Dit is gebaseer op die beginsels van geregtigheid, respek en agting vir die natuurlike regte van die mens en sy wettige belange en welstand.

• Vredeskending as 'n geseënde toestand in die verhoudings tussen mens en God en tussen mens en ander mense lei tot vyandskap en onreg, tot euwels en aggressie, tot geweld en ongelukke vir mense, vir die samelewing en vir nasies.

Oorlog as gevolg van die sondeval

• Oorlog is 'n vrug van sonde en kom die wêreld binne tesame met die gevolge van sonde in die mens se verhouding met God en die vernietiging van die vredesbande met sy medemens.

• Oorlog is 'n euwel wat 'n manifestasie, optrede en toestand van oortreding van God se wet van liefde en God se geregtigheid is.

• Die oorlog tussen mans begin met Kain se broedermoord en die geweld wat teen sy broer Abel gepleeg is.

• Oorlog is die gevolg van vyandskap en gebrek aan vrede en word gemanifesteer deur aggressie en geweld, wat vyandskap teen God en naaste en 'n oortreding van God se wet van liefde vir God en naaste is.

DIE VREDE VAN CHRISTUS AS 'N GENADELIKE GAWE VAN VERLOSSING

“Vrede laat Ek vir jou na; My vrede gee Ek jou; Nie soos die wêreld gee, gee Ek aan julle nie” (Johannes 14:27).

• Die Bybelse konsep van vrede is baie wyer as die gewone politieke of formele wetlike begrip van vrede as die afwesigheid van oorlog of vyandskap en die afwesigheid van konflik in interpersoonlike verhoudings.

• Vrede is 'n groot gawe en seën van God, wat welwillendheid (benevolentia) vereis – “welwillendheid” tussen mense (Luk. 2:14) en geregtigheid in sy geestelik-morele, sosiale en wetlike dimensies, wat die werklike en permanente basis is. vir almal ware vrede.

• blywende en stabiele vrede in menseverhoudings kan slegs bestaan ​​op grond van die bevredigde vereistes van God se geregtigheid en menslike geregtigheid. Dit geld vir sosiale, politieke en internasionale verhoudings sowel as interpersoonlike verhoudings en die oplossing van morele konflikte.

Die Christelike siening van oorlog en vrede

• Vyandskap en wedywering, afguns en arrogansie, vertrapping van die regte en vryhede, waardigheid en eer van 'n individu, of van 'n gemeenskap, volk en staat as een van die partye in interpersoonlike of kontraktueel-regsverhoudings, gereguleer deur die beginsels van geregtigheid of wettigheid, lei tot konflikte, broederoorloë en internasionale rampe.

• Die evangelie en die beskerming van vrede aan die kant van die Kerk oorvleuel nie heeltemal met die oorsake van politieke pasifisme nie, maar het 'n wyer waardedimensie, wat in die teologiese wetenskap as “Irinisme” gedefinieer word.

• Hierdie beginsels van Christelike etiek kom voort uit die Verlosser se woorde aan Sy dissipels: “Vrede laat Ek vir julle na; My vrede gee Ek jou; Nie soos die wêreld gee, gee Ek aan julle nie” (Johannes 14:27).

Morele probleme van vrede en oorlog in die geskiedenis van die Christendom en die tradisie van die kerk

• Die Heilige Skrif van die Ou en Nuwe Testament praat beslis oor die moontlikhede om geweld te gebruik vir die beskerming van vrede, orde of 'n regverdige saak, en selfs oor die noodsaaklikheid om heilige sake te verdedig deur die wetlike en moreel geregverdigde gebruik van geweld.

• Die antwoord wat St. Johannes die Doper aan die soldate gee wat gekom het om deur hom gedoop te word en geestelike raad soek oor hoe om op te tree en wat om te doen om regverdig en godvrugtig te lewe om verlossing te verkry, bevat nie 'n opdrag om die wapen verbied en eis dat hulle hul bediening moet prysgee.

• Sint Johannes die Doper het die soldate aangeraai om nie die gebruik van wapens op te gee nie, maar om nie hul wapens en mag vir onreg te gebruik nie: “Moenie iemand lastig val nie, moenie laster nie en wees tevrede met jou loon” (Luk. 3:14). .

• oorlog in Christelike etiek en vir die moontlikheid van morele regverdiging van verdedigingsoorlog en bevrydingsoorlog, wat verband hou met die wettige gebruik van geweld om geweld, wetteloosheid en ongeregtigheid teë te staan.

Die tema van “regverdige oorlog” in Christelike etiek en kerktradisie

• Die tema van vrede en oorlog, van geregtigheid en geweld en die regverdige gebruik van geweld in Christelike morele teologie, sowel as in die teorie van die internasionale reg, word in die geskiedenis en in verband met die teorie van “regverdige oorlog” (justum) beskou. bellum).

• Binne die Christelike etiese tradisie het hierdie onderwerp sy historiese ontwikkeling en betekenis vir etiek, vir die staat en reg, en vir internasionale betrekkinge.

• Christelike etiese konsepte is die resultaat van eeue se bespreking, ontwikkeling en verbetering van die norme van moraliteit en internasionale reg, beide in die Ooste en in die Weste.

• Die leerstelling van regverdige oorlog (justum bellum) in Christelike etiek gaan oor van die oudheid en die nalatenskap van die Antieke Kerk na die Middeleeuse filosofiese tradisie en Wes-Europese kultuur, en in sommige aspekte is dit verbind met die morele kode van ridderlikheid.

• Augustinus se sienings oor regverdige oorlog is in die Middeleeuse teologie oorgeneem deur die geskrifte van Isidorus van Sevilla, wat ook een van die gesaghebbende formulerings wat in die Christelike tradisie ingebed is, verskaf het.

Regverdige oorlog en verdedigingsoorlog om gewapende geweld af te weer met die wettige gebruik van geweld

Wettige en regverdige gebruik van geweld

• Op grond van die voorbeelde uit die Heilige Skrif en bowenal deur die leer van Jesus Christus noukeurig te ondersoek, kan die gevolgtrekking gemaak word dat die gebruik van geweld op sigself nie as 'n onvoorwaardelike euwel vanuit 'n Christelike oogpunt gekwalifiseer kan word nie. Alhoewel Jesus Christus homself van sy hedendaagse yweraars onderskei het, en geleer het oor die vreedsame verandering van sosiale ongeregtighede en euwels, is die regverdige gebruik van geweld onder sekere omstandighede moontlik.

Defensiewe oorlogvoering en dekking van 'n gewapende aanval

• Die Christendom verabsoluteer nie die Nuwe-Testamentiese beginsel van manlike dra van euwels en lyding en om nie die bose te weerstaan ​​nie en roep almal op om dapper te veg teen die bose en 'n geestelike stryd daarteen te voer, en as dit gewapende boosheid en boosheid is wat geweldswapens gebruik en onreg, om te gebruik met die doel om die bose te verslaan en die vernietigende optrede daarvan te neutraliseer, en wettige gebruik van geweld.

Let wel: Die teks is aangebied binne die raamwerk van die internasionale wetenskaplike konferensie wat op 12 Mei 2022 in Sofia deur die “Pokrov Bogorodichen”-stigting gereël is oor die onderwerp: “The Church and War”, die doel daarvan was om ’n teologiese refleksie aan te bied. oor die onderwerpe wat verband hou met oorlog en vrede, vanuit die perspektief van Christelike tradisie, geskiedenis en antropologie.

Foto: Ikoon van St. Aartsengel Gabriël. Ikoni Mahnevi, https://www.facebook.com/profile.php?id=100057324623799

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie - kol_img

Moet lees

Jongste artikels