14.4 C
Brussel
Woensdag, Oktober 5, 2022

Goddelike orde en skoonheid van die wêreld – openbaring oor die Skepper [2]

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
Die European Times News poog om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Meer van die skrywer

Waarlik ydel van aard is alle mense wat geen kennis van God gehad het nie, wat uit sigbare volmaakthede Jehovah nie kon ken nie, en, terwyl hulle na die dade kyk, nie die Skepper geken het nie, maar eerbiedig was vir die gode wat die wêreld regeer, of vuur, of wind, of bewegende lug, of die sirkel van sterre, of stormagtige water, of hemelliggame. As hulle, geboei deur hulle skoonheid, hulle as gode vereer het, dan moes hulle geweet het hoeveel beter hulle Here is, want Hy, die Skepper van skoonheid, het hulle geskep. En as jy jou verwonder het oor hulle krag en optrede, moes jy by hulle geleer het hoeveel magtiger hy is. Wie het hulle geskep; want uit die grootheid van die skoonheid van skepsele is die Skepper van hulle wese relatief bekend” (Wysheid 13, 1-5).

Hemel, aarde, die see – in een woord, die hele wêreld, hierdie groot en heerlike boek van God, waarin God, verkondig deur stilte self, geopenbaar word, terwyl hierdie wêreld stewig en in vrede met homself staan, nie uitsteek uit die grense van sy aard, terwyl daarin nie 'n enkele skepsel teen 'n ander opstaan ​​en daardie liefdesbande verbreek waarmee die Kunstenaar-Skeppende Woord alles verbind het nie, totdat hy sy naam gestand doen en waarlik die wêreld (kosmos) is * * en onvergelyklike skoonheid, tot dan kan niks heerliker en groter as hy voorgestel word nie. Maar met die beëindiging van die wêreld (irini), hou die wêreld (kosmos) ook op om die wêreld (kosmos) te wees... Maar wanneer die stof in die wêreld teen homself in opstand kom en vernietiging met sy verwarring voorberei, ontembaar word, of wanneer God , in vrees en straf vir sondaars, versteur die ordelike orde ietwat deur 'n vloed van die see, of deur 'n aardbewing, of deur buitengewone reën, of deur die verdonkering van die son, of deur die duur van een of ander seisoen, of deur 'n uitbarsting van vuur, dan versprei onenigheid en vrees oor alles, en te midde van verwarring word geopenbaar hoe weldadig die wêreld (irini). Heilige Gregorius die Teoloog (11, 231-233).

Die hemele, wat op sy bevel beweeg, gehoorsaam hom in die wêreld; dag en nag gaan voort in die koers wat hulle bepaal, sonder om met mekaar in te meng. Die son en die gesigte van die sterre dring, volgens Sy bevel, sonder die geringste afwyking deur in die

* In die onderwerp “Wêreld (2)” word die woord “wêreld” beskou in die sin van die totaliteit van God se skepping.-Red.

** Die woord "kosmos" is afgelei van die werkwoord "cosmeo" - om te versier. manier. Die vrugbare land, deur Sy wil, produseer op sekere tye oorvloedige voedsel vir mense, diere en alle diere wat daarop is, sonder om enigiets wat vir hulle voorgeskryf is, te vertraag of te verander. Die ondeurgrondelike en onverstaanbare streke van die afgrond en die onderwêreld word deur dieselfde dekrete bewaar. Die grenslose see, verenig deur Sy rangskikking tot groot watermassas, gaan nie verder as die grense wat daarvoor gestel is nie, maar doen soos Hy beveel het. Want Hy het gesê: “Tot hiertoe sal julle bereik … en hier is die einde van julle hoogmoedige golwe” (Job 38:11). Die oseaan, wat vir mense onbegaanbaar is, en die wêrelde daaragter, word deur dieselfde opdragte van die Here beheer. Die seisoene – lente, somer, herfs en winter word vreedsaam deur mekaar vervang. Sekere winde, elkeen op sy eie tyd, verrig elkeen hul eie diens sonder belemmering. Onuitputlike vere, geskep vir genot en gesondheid, lewer voortdurend aan mense hul vog, wat nodig is vir hul lewe. Ten slotte vorm die kleinste diere vreedsaam en in harmonie saamwoon onder mekaar.

Dit alles is beveel om in die wêreld te wees deur die groot Skepper en Here van alles. wat goed doen aan almal, en veral aan ons, wat tot sy barmhartigheid toevlug deur onse Here Jesus Christus, aan wie die heerlikheid en majesteit toekom tot in alle ewigheid. Sint Clemens van Rome (1, 86-87).

Hoe word alles tot vrede gemotiveer wanneer baie bevredig word deur onenigheid en verdeeldheid?... In onenigheid en verdeeldheid (bestaan) die oorspronklikheid van alles wat bestaan. Maar nie een van die bestaande unieke (natuurverskynsels) poog om die ander te vernietig nie ... En hierdie wêreld, perfek bewaar in verhouding tot elke individuele oorspronklike (natuurverskynsel), noem ons ewewig. Areopagietika. Oor die name van God. Migne, PG 3, 952 B, C.

Hy moet groot wees Wie so 'n groot masjien uit niks geskep het, moet wys wees Hy wat alles so wys gemaak het. Hy moet goed wees wat alles gedoen het wat goed is. Wat lig aan die son, maan en sterre gegee het. Dat Homself in Homself beslis 'n nog beter Lig is. Wie die verstand aan die mens gegee het. Hy het beslis 'n selfs beter verstand ... Net soos die gedagtes van 'n skrywer uit 'n boek bekend is, is die wysheid van 'n argitek bekend uit 'n gebou, soos 'n suiwer beeld van 'n persoon wat daarin kyk, in 'n spieël weerkaats word, so die Skepper is bekend uit die skeppings en volmaaktheid van elkeen van hulle (113, 158).

Net soos 'n skrywer van 'n boek woorde uit sy verstand haal en dit op papier skryf, en so komponeer hy 'n boek, en as 't ware iets uit niks maak, so het die Alwyse en Almagtige Skepper alles geskep wat hy het in Sy Goddelike verstand geskryf, wat Hy ook al wou, en as 't ware 'n boek, bestaande uit twee velle, dit is, hemel en aarde, het hy saamgestel. In hierdie boek sien ons God se Almag, Wysheid en Goedheid. Almag, want Hy het alles uit niks geskep deur Sy wil en Woord. Wysheid, want U het alles in wysheid gedoen: “U het alles in wysheid gedoen” (Ps. 103:24). … Want God self vereis niks ter wille van Hom nie. Soos voor die begin van die eeue, so nou, en tot in die eeue van eeue. Hy is in volmaakte saligheid (104, 1049-1050).

Die wêreld is geskep ter wille van die mens, maar alle dinge in die wêreld is spore van God, dit getuig van God; hulle, soos strome, lei 'n mens na die Lewe, die Bron van Lewe, en wys Hom, en leer van Hom om hulle siele te trek en te verkwik; wie sou uit strome wou drink, die einste Fontein van die Lewe sien? Wesens is goed, en baie goed, maar die Skepper wat hulle goed gemaak het, is onvergelykbaar beter. Dit wat geskep word, toon die Goedheid en Liefde van God vir ons en leer ons om God lief te hê, om Hom as ons Skepper en Weldoener te loof en te dank. Hulle vereis nie liefde vir hulleself nie, maar asof hulle vir ons sê: ons is deur die Skepper tot u voordeel en u gebruik geskape, wees lief vir die Een wat ons geskape het ter wille van u, en nie onsself nie, want ons kan u self nie liefhê nie, en gebruik ons ​​tot u eie voordeel, dank Hom wat ons aan u gegee het (104, 1051).

Hieruit sal jy weet, Christen, dat daar 'n Skeppergod is, van wie skepsele getuig, as vaardigheid oor 'n meester. Alles het sy oorsprong en bestaan ​​uit Hom. Alles in opdrag van God dien die mens. 'n Persoon wat God se skepping gebruik, moet God beslis dank, Sy Naam verheerlik en Hom ywerig dien. Diegene wat nie hierdie plig nakom nie, vergis soos blindes en word deur hul gewete as ondankbaar skuldig bevind. Dit sal vir hulle 'n teregwysing wees by die Regterstoel van Christus, dat hulle God se goedheid gebruik het terwyl hulle in die wêreld geleef het, maar hulle nie vir God, die Gewer van goedheid, wou dank nie en Hom nie wou dien nie. Hieruit kan jy jouself ook oorweeg of jy hierdie plig probeer nakom, om nie ondankbaar voor jou Skepper te voorkom en nie saam met ondankbare dienaars op die dag van die Oordeel van Christus veroordeel te word nie. Heilige Tikhon van Zadonsk (104, 1054-1055).

Die skepping van die wêreld

God die Skepper van die onsigbare en sigbare wêreld

As die wêreld 'n begin het en geskape is, laat ons onsself dan afvra: Wie het dit 'n begin gegee en Wie is die Skepper daarvan? Maar sodat jy, wat dit deur menslike redenasies soek, nie op een of ander manier van die waarheid sou afwyk nie, het Moses jou voorafgegaan met sy leer, in plaas daarvan om ons siele te verseël en te beskerm, deur die eerbiedwaardige naam van God af te dwing toe hy gesê het: “In die begin het God geskape …” (Gen. elf). Hierdie salige Wese, hierdie onuitputlike Goedheid, hierdie Skoonheid, geliefd en waarna verlang word deur enige skepsel wat met rede toegerus is, hierdie ongenaakbare Wysheid – dit is Wie in die begin hemel en aarde geskep het! Sint Basilius die Grote (4, 6).

Sodra die Barmhartige en Mees Genadige God nie tevrede was met die bepeinsing van Homself nie, maar uit 'n oormaat Goedheid begeer het dat iets moet gebeur wat in die toekoms sal baat by Sy seëninge en deelneem aan Sy Goedheid, bring Hy uit nie -bestaan ​​tot bestaan ​​en skep alles sonder uitsondering, as onsigbaar, so is die sigbare, en ook die mens, wat uit die sigbare en die onsigbare bestaan. Hy skep deur te dink, en hierdie gedagte, aangevul deur die Woord en voltooi deur die Gees, word 'n daad. St John Damaskin, "'n Akkurate verklaring van die Ortodokse Geloof". Sint Petersburg, 1894, p. 44.

Foto deur Julia Volk: https://www.pexels.com/photo/interior-of-historical-romanian-orthodox-cathedral-with-arched-walls-and-dome-decorated-with-icon-5206070/

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie - kol_img

Moet lees

Jongste artikels