8.3 C
Brussel
Wednesday, April 17, 2024
GodsdiensChristendomVrede vrede en vreugde in die Heilige Gees?

Vrede vrede en vreugde in die Heilige Gees?

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Verslaggewer by The European Times Nuus

"Die koninkryk van God... vrede en blydskap in die Heilige Gees" (Rom. 14:17)

Vrede gaan alle gevoelens te bowe en bewaar die harte en gedagtes van die heiliges. Dit is die helderheid en rustigheid van 'n vreedsame siel, wat dit verwyder van alle angs en onstuimigheid. Liefde met geloof lei tot sulke helderheid, wat ook deur God die Vader en die Seun gegee word, sodat ons God en ons naaste uit die diepte van onsself liefhet soos onsself en vir ons vyande bid. Sulke vrede en sulke liefde, wat die apostel biddend aan gelowiges stuur, het net diegene wat die reg het om broers genoem te word: “Vrede vir die broeders en liefde met geloof” (Ef. 6:23). Geseënde Jerome.

Skeppings, deel 17, Kiev, 1903, bl. 388-389. Die vrede van God is beide die begin en die onmiddellike gevolg van nederigheid; dit is die optrede van nederigheid en die oorsaak van hierdie optrede (108, 306).

Die vrede van Christus is 'n soort subtiele geestelike koudheid - wanneer dit in die siel oorloop, bly dit in hoë stilte, in heilige dood (111, 520).

Die Wêreld van God is die geestelike plek van God, die geestelike Hemel. Mense wat na hierdie Hemel opgevaar het, word gelyk in engele. Biskop Ignatius (Bryanchaninov) (108, 275).

“En laat die vrede van God in julle harte heers” (Kol. 3:15).

Vrede vir jou! O soetste woord! O soetste woord! O kosbare vereniging van die mensdom en die grondslag van sy welsyn! Daarsonder kan geen goed bestaan ​​of gevestig word nie. Waar daar nie vrede is nie, is daar niks goeds nie, daar is verwarring. En daarom ag die Kerk dit met al haar gebede en dade nodig.

Eerstens gebeur hierdie wêreld wanneer mense verlief op mekaar leef, en sulke liefdevolle behandeling tussen mense word vriendskap genoem. 'n Vriend is as 't ware "'n ander ek", en vriende is twee Siele wat in eenheid leef. En oor sulke en sulke vriende het Christus gesê:

Die woord "vrede" het drie hoofbetekenisse: 1) vrede-instemming, vrede; 2) die wêreld – die totaliteit van God se skepping (Grieks – ruimte); 3) die asketiese konsep van dieselfde Griekse woord "kosmos". In die onderwerp "Vrede (1)" word die woord "vrede" beskou in die betekenis van harmonie, vrede, 'n goeie geestelike en morele toestand.-Red. “Daar is geen groter liefde as wanneer iemand sy lewe vir sy vriende aflê nie” (Johannes 15:13).

Tweedens beteken vrede om saam te leef in die liefde van familielede, soos man en vrou. Daar is niks heiliger en meer nodig vir menslike welsyn as hierdie verbintenis nie, en daarom verplig dit die huweliksmaats streng om harmonie en getrouheid onder mekaar te handhaaf. Die verstandige bestuur van die huis, die goeie opvoeding van kinders, orde in verhoudings met die huishouding hang hiervan af, dit behaag en verlig wêreldse bekommernisse. En daarsonder is alles korrup en word die fondamente van die geseënde klooster geskud.

Derdens is dit die vreedsame lewe van die mense van enige plek, dorp of stad, of 'n hele streek, wat onder een regering is. En dit word vreedsame saamwoon en gemeenskaplike vrede genoem. Hierdie vrede bestaan ​​veral in die strewe na die gemeenskaplike belang as na die eie. Waar daar nie so 'n vrede is nie, word ryk dorpe verarm, handelaars gaan bankrot, val die beste stede, en hele state word vernietig. Waar daar harmonie en vrede is, floreer alles daar.

Vierdens is daar die mees noodsaaklike en kosbaarste wêreld, wat beskou kan word as die bron en grondslag van die manifestasies van die wêreld wat ons genoem het. Hierdie wêreld is die wêreld van gewete wanneer dit niks het om homself mee te verwyt nie, wanneer hartstogte kalmeer en nie baklei nie. Die apostel noem hierdie toestand die vrede van God, “wat alle verstand te bowe gaan” (Filippense 4:7). Noem "vrede", want so 'n persoon is kalm en vreugdevol; “die vrede van God”, want geen wêreldse voordele en vermaaklikheid kan sulke gemoedsrus vir die gees bring nie, maar net God alleen; die wêreld "buite enige verstand", want 'n persoon kan die soetheid van hierdie Goddelike wêreld in sy hart voel, maar hy kan dit nie heeltemal met sy verstand omhels nie, nog minder in 'n woord uitdruk nie. Dawid vra God vir hierdie vrede: “Skep vir my ’n rein hart. O God, en vernuwe 'n regte gees in my binneste” (Ps. 50:12). Wie hierdie innerlike skat bekom het, is altyd selfvoldaan en blymoedig. In geluk is hy nie opgeblase nie, in ongeluk verswak hy nie, hy is nie bang vir die dood nie, want hy is met God versoen. Hy wag sonder vrees op Sy oordeel, want hy voel die guns van God in homself. So die soetste toestand van die siel van 'n enkele eiendom en om met hemelse hemelse geriewe te wees, want dit is hul begin en afwagting. En daarom noem Paulus hierdie wêreldwêreld “buite alle verstand”: hoe baie hulle ook al daaroor praat, niemand kan dit met die verstand verstaan ​​nie, jy kan dit net in jouself voel en voel.

Ek wens almal hierdie vrede ywerig toe, roep gewillig en met vreugde uit: vrede vir julle, vrede met julle! Vrede vir ouers met kinders en huishoudelike lede; vrede vir gades; vrede vir heersers en ondergeskiktes; vrede vir oumense en babas; vrede vir mans en vroue; vrede vir elke ouderdom, rang en toestand. Mag ons met mekaar verenig wees in die heilige eenheid van vrede, laat ons alle onenigheid, twis en haat haat omdat dit nie van God af kom nie, maar van die vyand van die menslike geslag. Laat ons kosbare vrede onder mekaar bewaar, sodat ons in staat kan wees om heilige offers in die wêreld te bring. En die God van vrede sal met ons wees (Filippense 4:9). Platon, Metropolitaan van Moskou (105, 400-404),

God is die bron van die wêreld

Eensgesindheid kom uit die Drie-eenheid, aangesien eenheid en innerlike vrede van nature inherent aan Haar is. Dit is geassimileer deur die engele en goddelike magte, wat in vrede met God en onder mekaar verkeer. Dit strek tot die hele skepping, want kalmte dien as 'n versiering daarvoor. Dit vestig gerieflik in ons, beide volgens die siel, wanneer daarin die deugde in mekaar oorgaan en met mekaar kommunikeer, en in die liggaam, wanneer beide die lede en die elemente wedersydse ooreenkoms daarin het, en daarom in die eerste geval gebeur dit wat is en word skoonheid genoem, en in die tweede – gesondheid. Saint Gregory the Theologian (12, 243).

God in die hoogste hemel, wat in die boesem van die Vader is, gaan deur goeie wil teenoor mense in gemeenskap met vlees en bloed, sodat vrede op aarde kan plaasvind. Heilige Gregorius van Nyssa (19, 384).

Die wêreld is die Seun van God, wat aarde toe gekom en mens geword het. Deur Hom het die goeie wil, of die teenwoordigheid van God in mense gekom, omdat God die Vader, deur die vleeswording van die Seun, versadig en gerus het in die mense, en deur sy Seun behae gehad het om weer versoen te word met 'n mens wat 'n vyand geword het. van God deur die sonde, en vul hom weer met goddelike lewe, wat hom deur oortreding beroof is, soos die apostel ook sê: “Omdat ons geregverdig is uit die geloof, het ons vrede by God deur onse Here Jesus Christus” (Rom. 5:1). . “Want Hy is ons vrede” (Ef. 2:14). “En julle, wat vroeër vervreemd en vyande was, in 'n gesindheid tot bose dade, nou versoen in die liggaam van sy vlees deur sy dood, om julle heilig en onberispelik en onberispelik voor Hom te stel, as julle maar standvastig bly en onwrikbaar in geloof en moenie van hoop afvallig word nie. die evangelie wat julle gehoor het, wat verkondig word aan die hele skepping onder die hemel, waarvan ek, Paulus, 'n dienaar geword het” (Kol. 1:21-23). Heilige Simeon die Nuwe Teoloog (60, 254).

… Vergewe mekaar, as iemand droefheid oor iemand het, soos Christus julle ook vergewe het, sodat julle kinders van die wêreld kan word, en dit is dieselfde as om kinders van God te sê. Want “Hy is ons vrede, wat beide een gemaak het en die versperring wat in die middel gestaan ​​het, vernietig het” (Ef. 2:14) aan Sy Kruis. Hy het self vir sy dissipels en deur hulle vir ons gesê dat ons, wanneer ons in enige stad of huis ingaan, vrede aan hulle verkondig. En versoening is die hele Werk van Sy koms, en dit was om hierdie rede dat Hy die Hemel gebuig het en na die aarde neergedaal het, en daarom het Dawid van Hom voorspel. "In sy dae sal die regverdige voorspoedig wees, en daar sal 'n oorvloed van vrede wees" (Ps. 71, 7), en in 'n ander psalm sê hy weer dit oor Hom: "Hy sal vrede spreek tot sy volk en sy uitverkorenes" (Ps. 84, 9). En die lof van die Engele tydens Sy Geboorte wys dat Hy, om vrede te bring, uit die hemel na ons neergedaal het: “eer aan God in die hoogste hemele en vrede op aarde, in die mense welbehae” (Luk. 2:14). En nadat Hy reeds die verlossende Dispensasie volbring het, het Hy die wêreld as 'n erfenis nagelaat vir diegene wat aan Hom toegewy was. "Vrede laat Ek vir jou na, My vrede gee Ek vir jou" don. 14, 27). En weer: “Het vrede onder mekaar” (Mark 9:50), en “Hieraan sal almal weet dat julle My dissipels is, as julle liefde vir mekaar het” (Joh. 13:35). En die laaste gebed (seën), wat Hy ons gegee het, opvaar na sy Vader, bevestig liefde vir mekaar: “Laat hulle almal een wees” (Joh. 17:21). Saint Gregory Palamas (65, 19).

Sonder die Bloed van die Here Jesus sal niemand tot God nader nie, want Hy self is ons Vrede, soos Hy sê: “Vrede laat Ek vir julle na, my vrede gee Ek vir julle” (Joh. 14:27). Want soos wysheid wyse mense skep, geregtigheid die regverdiges, heiligmaking die heiliges en lewe die lewendes, so maak die wêreld self ons versoen... En as Christus die wêreld van gelowiges is, dan het wie buite die wêreld leef Christus nie. Geseënde Jerome.

Skeppings, boek. 17, Kiev, 1903, bl. 263.

Die lyding van Christus was voor jou oë. Op hierdie manier is diepe en pragtige vrede en 'n onversadigbare begeerte om goed te doen aan almal gegee, en was daar 'n volle uitstorting van die Heilige Gees op almal. Sint Clemens van Rome (1, 74).

Ware arbeiders van Christus maai deur geloof en arbeid in deug met onuitspreeklike plesier, as die vrug van die genade van die Gees, die seëninge wat vir hulle die natuurlikste is, sonder moeite volmaak in hulleself onvalse en onveranderlike geloof en onwrikbare vrede, ware goedheid en al die ander, waardeur die siel, wat beter as homself en sterker word as die boosheid van die vyand, uit haarself 'n rein woning voorberei vir die eerbiedige en Heilige Gees, na ontvangs van Wie die onsterflike vrede van Christus verenig. met die Here en Hom vashou. Sint Macarius die Grote (33, 341-342).

Die vrede van Christus word deur die Woord van God in die siel gesaai, word gebore uit die bewerking van die koringland van die hart met die gebooie van Christus, word gevoed deur hierdie onsigbare, maar nie moeitelose prestasie nie, groei daaruit. Biskop Ignatius (Bryanchaninov) (111, 5).

Uitdeler van Vrede-Kerk

Probeer om meer gereeld bymekaar te kom vir die Eucharistie en lof van God. Want as julle gereeld bymekaarkom, word die magte van Satan neergewerp, en deur die eensgesindheid van julle geloof word rampspoedige werke vernietig. Daar is niks beter as vrede nie, want dit vernietig alle oorlogvoering tussen hemelse en aardse geeste. Heilige Ignatius die God-draer (1, 275).

Bestraf mekaar, maar nie in toorn nie, maar in vrede, soos die evangelie leer, en met elkeen wat beledigend teenoor 'n ander optree, laat niemand praat nie en niemand onder julle luister na hom totdat hy hom bekeer nie. Didakhi (Aangehaal in ZhMP, 1975, No. 11, p. 72).

Die Here sê: "Vrede laat Ek vir julle na" (Joh. 14:27), en sê as 't ware, watter skade kan dit julle hê van die onrus van die wêreld, terwyl julle in vrede met My is? Want My wêreld is nie soos die wêreld is nie. Hierdie wêreld is dikwels skadelik of nutteloos, maar ek gee so 'n wêreld wat jou in een liggaam sal verenig. En dit sal jou die sterkste maak. Alhoewel baie teen julle sal opstaan, maar met eensgesindheid en onderlinge vrede sal julle nie die minste ly nie. Geseënde Teofilakt van Bulgarye.

Die evangelis, of die interpretasie van die Heilige Evangelie. Ed. 2de, Kazan, 1875, bl. 368.

In die leerstelling van die Godheid is ons eensgesind en stem ons soveel saam as wat die Godheid self met Homself is. Saint Gregory the Theologian (12, 216).

As die tsaar omgee vir die kerkwêreld ... laat dan ... 'n kerkraad ver van die paleis gevorm word, waar die tsaar nie teenwoordig sou wees nie, haar komitee sou verskyn *, die regter sou nie dreig nie, maar dit sal genoeg wees net die vrees van God en die apostoliese verordeninge, sodat dit op hierdie manier beter sou wees dat die geloof van die Kerk in almal bewaar is. Sint Liberius, Pous van Rome (3, 133).

Draai na die weg van die Evangelie van Christus en hou vas daaraan, sodat julle onderlinge eensgesindheid vir ewig sal floreer en waardig is, en die Here weer Sy aangesig na julle sal draai, en saam met die wêreld sal die genade van God se Gees neerdaal. Op jou. Saint Gregory Palamas (65, 18).

As ons goed doen, sal vrede in ons gevestig word

“Die vrug van die Gees: liefde, vreugde, vrede...” (Gal. 5:22). ; Daarom, as ons, as ons die beelde verlaat, die waarheid en gees van die Skrif waarneem, sal die liefde eerstens onmiddellik aan ons geopenbaar word, en as ons daarvan oorgaan tot vreugde, sal ons vrede vind ...

… Laat ons nie dink dat vrede net daarin bestaan ​​om nie met 'n ander persoon te rusie nie: die vrede van Christus, dit wil sê ons erfenis, is met ons wanneer 'n rustige gedagte nie deur enige hartstogte versteur word nie. Geseënde Jerome. Skeppings, boek. 17, Kiev, 1903, bl. 163, 182-183.

As iemand nie in sy hart lê dat daar niemand anders in die wêreld is buiten hyself en God nie, dan sal hy nie vrede in sy siel kan vind nie. Sint Antonius die Grote (82, 68).

Totdat 'n mens God met al sy krag liefhet, totdat hy met sy hele hart aan God vashou, tot dan word hom nie vrede van God gegee nie (82, 141).

Die vrede van die siel kom uit die gehoorsaamheid van sy kragte aan die verstand. Ds Abba Jesaja (82, 216).

Verloën jou wil, verwerp alles wat lei tot die sorge van hierdie wêreld en afleiding, en jy sal vrede vind. Eerwaarde Sieoy die Grote (82, 350).

Laat ons die wil van die Vader vervul, wat ons tot die lewe geroep het, laat ons meer streef na deug, laat ons die bose neigings agter wat sondes voorafgaan, laat ons goddeloosheid vermy, sodat die bose ons nie oorval nie. Want as ons daarna streef om goed te doen, dan sal vrede in ons gevestig word. Om hierdie rede kan dit nie gevind word deur diegene wat menslike vrees bring nie, en verkies die huidige plesier bo die toekomstige belofte. Sint Clemens van Rome (1, 124-125).

Verwerp verskonings en jy sal kalm wees in die kort dae van jou aardse reis (82, 335).

As ons vrede soek, sal dit van ons weghardloop; as ons van vrede weghardloop, sal dit ons agtervolg. Eerwaarde Pimen die Grote (82, 334-335).

Daar is geen gedagtewêreld in die biddende doen van slawe nie; daar is geen kinders van opstandige verwarring in vryheid nie. Ds Isak die Siriër (82, 268).

Wie, met die vrees van God, hartstogte heeltemal aan bande lê, verskeie bose gedagtes versmoor en nie toelaat dat dit binne-in wegkruip nie, hy sal die suiwerste en diepste vrede geniet. Hierdie wêreld is deur Christus aan ons gegee (Joh. 14, 27), hierdie wêreld en die apostel Paulus het gelowiges gewens, en in elke sendbrief herhaal: “Genade vir julle en vrede van God onse Vader” (1 Kor. 1, 3; Gal. 1, 3 en ens.). Wie hierdie wêreld het, is meer selfvoldaan as alle mense, is nie belas deur armoede nie, is nie uitgeput deur kwale en siektes nie, en is nie in die verleentheid gestel deur enige ander onverwagte rampe nie, want hy het 'n siel wat in staat is om dit alles moedig en baie maklik te verduur, 'n sterk en gesonde siel (39, 33).

Afhangende van die gesindheid van die ontvangers, kan die wêreld beide na hulle toe kom en weer vertrek. Sint Johannes Chrysostomus (41, 357).

Die hart kan slegs geseënde vrede geniet wanneer dit in die Evangelie-gebooie bly, wanneer dit met selfverloëning daarin bly (111, 504).

Met eerbiedige gehoorsaamheid, prys die oordeel van God en regverdig die instrumente wat God vir jou straf gekies het. Die vrede van Christus sal in jou hart neerdaal (108, 176).

Uit 'n lewende geloof in God word volkome gehoorsaamheid aan God gebore, en uit gehoorsaamheid aan God, gemoedsrus en gemoedsrus (111, 533).

Slegs dan kan heilige vrede gevind word wanneer die verstand en hart gedompel word in die nederigheid van Christus en Sy sagmoedigheid, nadat hulle dit uit die Evangelie geleer het (111, 505).

Nederigheid word gebore uit gehoorsaamheid en onderhou deur gehoorsaamheid. Nederigheid bring die vrede van God in die siel. Biskop Ignatius (Bryanchaninov) (108, 275).

Handeling van Christus se Vrede

Die wêreld is die resultaat van 'n goeie orde, en uit die wêreld word lig in die siel gebore, uit die lig en die wêreld word die verstand verhelder. In die mate wat die hart, nadat dit van hierdie wêreld verwyder is, geestelike wysheid nader, ontvang dit vreugde van God en voel die verskil tussen geestelike wysheid en wêreldse wysheid, want in geestelike wysheid neem stilte besit van die siel, en in wêreldse wysheid dit is die bron van swewende gedagtes. Ds Isak die Siriër (55, 401).

In die wêreld van Christus leef daar so 'n geestelike krag dat dit elke aardse smart en ongeluk vertrap (109, 221).

Heilige vrede kom in die hart ... agter die woorde van nederigheid! Hy ... bring 'n beker van geestelike vertroosting beide na die siekbed en na die gevangenis ... aan die wat deur mense ... en demone vervolg word (108, 540).

Die heilige wêreld, met sy oorvloedige werking, bring stilte in die gees en lok beide siel en liggaam na salige proe. Dan stop enige beweging van bloed, al die invloed daarvan op die toestand van die siel – daar is 'n groot stilte (109, 221-222).

Die vrede van Christus is die bron van onophoudelike intelligente, hartlike, sielvolle, geestelike gebed, gebed wat uit die hele mens gebring word deur die werking van die Heilige Gees; die vrede van Christus is 'n konstante bron van die genade-vervulde … nederigheid van Christus (109, 226).

Nederigheid is 'n onverstaanbare aksie … van God se vrede, onbegryplik begryp deur een geseënde ervaring (109, 226-227).

Deur middel van heilige vrede word 'n Christen, wat die veld van bekering voltooi het, versoen met God, met alle omstandighede, met al sy naaste, met homself; hy word uit genade 'n seun van God (108, 522).

Wanneer jou hart oorskadu word deur heilige, genade-vervulde vrede vir die hele mensdom, dan is jy by die deure van liefde. Biskop Ignatius (Bryanchaninov) (108, 130).

Die wêreld is waar en die wêreld is vals

Laat sommige mense nie dink dat ek sê dat elke wêreld gewaardeer moet word nie. Want ek weet dat daar 'n pragtige onenigheid en die mees verderflike eensgesindheid is. Maar 'n mens moet lief wees vir die goeie wêreld, wat 'n goeie doel het en met God verenig. Kortom, dit is nie goed om te traag en buitensporig vurig te wees nie, sodat jy óf uit sagte geaardheid met almal saamstem, óf uit hardkoppigheid met almal verskil. Net soos lusteloosheid onaktief is, so is die bereidheid om met almal saam te stem nie nuttig nie. Maar wanneer dit by duidelike goddeloosheid kom, is dit beter om na vuur en swaard te gaan, om nie na die eise van die tye en heersers te kyk nie, en in die algemeen na niks, as om te eet van die suurdeeg van goddeloosheid en by diegene wat met leuens besmet is, aan te sluit. . Die verskriklikste is om vir iets meer as God bang te wees, en as gevolg van hierdie vrees word die dienaar van die waarheid 'n verraaier van die leerstellings van geloof en waarheid. Maar as ons bedroef is deur agterdog en bang is sonder om die saak te ondersoek, dan is geduld verkieslik bo haas en toegeeflikheid is beter as volharding. Dit is baie beter en nuttiger, sonder om van die gemeenskaplike liggaam te skei, as lede van 'n gemeenskaplike liggaam, om mekaar te korrigeer en jouself te korrigeer, as om voortydig deur jou ekskommunikasie veroordeel te word en daardeur die volmag te vernietig, dan dringend regstelling te eis , soos kenmerkend is van heersers, en nie broers nie. Heilige Gregorius die Teoloog (11, 237-238).

Dit sou belaglik wees om die goeie van die wêreld af te sluit in die blote naam van die wêreld ... As ooreenkoms met skadelike mense egter diegene wat dit betree onder die dekmantel van die wêreld laat vyandig optree, dan ... behoort hulle nie aan diegene wat nie [kerk] gemeenskap met my het nie? (10, 182).

’n Vredemaker, behaag deur die Here (Matt. 5, 9) – ’n metgesel van die Here, volgens die apostel: “Ons is boodskappers namens Christus, en asof God self deur ons vermaan; namens Christus vra ons:” word met God versoen “(2 Kor. 5:20), en weer: “Omdat ons geregverdig is uit die geloof, het ons vrede by God” (Rom. 5:1). nie soos die wêreld gee nie, gee Ek” (Johannes 14, 27). Sint Basilius die Grote (8, 267).

Die Here self het ons beveel om vrede te soek om dit te verkry. Laat ons die betekenis van God se vrede deeglik verstaan ​​en daarna streef, net soos die Here gesê het: “Vrede laat Ek vir julle na, my vrede gee Ek vir julle” (Joh. 14:27), sodat niemand ons kan verwyt dat ons vrede is die vrede van sondaars. Sint Antonius die Grote (82, 18).

Vrede, gemeng met waarheid, is 'n goddelike werk. As die een sonder die ander is, sal dit deug skaad, want beide rowers en wolwe het vrede onder mekaar, sommige om mense skade aan te doen, ander tot die dood van skape. Maar so 'n wêreld, nie met waarheid versier nie, sal ek nie 'n wêreld noem nie; slegs as dit met die waarheid ooreenstem, sal dit in die ware sin die wêreld genoem word. Waarom het Christus gesê: “Moenie dink dat Ek gekom het om vrede op die aarde te bring nie; Ek het nie gekom om vrede te bring nie, maar 'n swaard” (Matt. 10, 34). En wat nie elke wêreld verbied nie, maar geassosieer word met ondeug, spreek hiervan op 'n ander plek: "My vrede gee Ek jou" (Joh. 14, 27). Want in die ware sin is die wêreld een wat versier is met geregtigheid en vroomheid (51, 272).

Daar is heilige oorlogvoering, en daar is ’n wêreld erger as enige onversoenbare oorlogvoering, volgens wat gesê word: “Ek het die dwase beny deur die voorspoed van die goddelose te sien” (Ps. 72, 3). Want selfs rowers maak ooreenkomste onder mekaar deur hulle te wapen teen dié wat hulle geen kwaad aangedoen het nie, en wolwe vergader in 'n trop as hulle dors na bloed, en 'n egbreker met 'n egbreekster en 'n hoereerder met 'n hoer leef in vrede. Moet daarom nie dink dat vrede oral goed is nie; dit is dikwels erger as enige oorlog. Wanneer iemand dit verdra om die Voorsienigheid te belaster en ooreenkomste aangaan met mense van 'n onwaardige lewe, wat intriges bou en die gemeenskaplike lewe benadeel, dan leef hy iewers buite en ver van die grense van die wêreld. Daarom het [die apostel] Paulus gesê: “As dit vir julle moontlik is, wees in vrede met alle mense” (Rom. 12, 18), want hy het duidelik geweet dat dit soms onmoontlik is (51, 424).

Eensgesindheid is die begin en grondslag van alle goeie dinge vir 'n mens, en niemand moet aanleiding gee tot twis en rusie nie. Maar as jy sien dat die vroomheid benadeel is of die swakkes beledig is, moenie vrede bo waarheid verkies nie; inteendeel, word moedig en veg tot die punt van bloedvergieting, “stryd teen sonde” (Heb. 12:4). Daarom het die apostel gesê: “As dit vir julle moontlik is, wees in vrede met alle mense” (Rom. 12:18). Want soms gebeur dit en is dit onmoontlik wanneer, soos hierbo gesê, vroomheid op die spel is, of wanneer dit nodig is om op te staan ​​vir die beledigdes. En wat is verbasend as dit nie altyd moontlik is in verhouding tot ander mense nie, wanneer die apostel selfs toelaat om die nodige verbintenis tussen man en vrou, wat een vlees is, te verbreek, deur te sê: “As 'n ongelowige wil skei, laat hy geskei” (1 Kor. 7, 15)? Eerwaarde Isidore Pelusiot (51, 304).

“Moenie dink dat Ek gekom het om vrede op die aarde te bring nie; Ek het nie gekom om vrede te bring nie, maar ’n swaard” (Matteus 10:34). Hoe het Hy dan self hulle beveel om in elke huis in te gaan, om hulle met vrede te groet? En hoekom het die Engele gesing: “Eer aan God in die hoogste hemele en vrede op aarde” (Luk 2:14)? Waarom het al die profete dieselfde ding gepreek? Want dan kom veral vrede tot stand wanneer dit wat besmet is afgesny word, wanneer die vyandiges geskei word. Slegs op hierdie manier is dit vir die Hemel moontlik om met die aarde te verbind. Die dokter red immers dan die liggaam wanneer hy 'n ongeneeslike lid afsny, en die militêre leier herstel die vrede wanneer hy die ooreenkoms tussen die samesweerders vernietig. So was dit met die pandemonium. Die slegte wêreld word vernietig deur goeie onenigheid, en vrede word gevestig. So [die apostel] Paulus het onenigheid gesaai onder diegene wat teen hom saamgestem het (Hand. 23, 6). En ooreenkoms teen Nabot was erger as enige oorlog (1 Kon. hfst.21). Eendersdenking is nie altyd goed nie: selfs rowers stem soms saam. Dus, die skel was nie 'n gevolg van Christus se vasberadenheid nie, maar 'n saak van die wil van die mense self. Christus self wou hê dat almal eensgesind moes wees in die saak van vroomheid, maar mense was onder mekaar verdeel en daar was 'n bakleiery. Hy het egter nie so gesê nie. Maar wat sê hy? “Ek het nie gekom om vrede te bring nie,” wat hulle vertroos. Moenie dink nie, sê dat jy hiervoor skuldig is; Ek doen dit omdat mense sulke geaardheid het. Moet dus nie skaam wees asof hierdie skel onverwags ontstaan ​​het nie. Daarom het ek gekom om oorlog te voer; dit is my wil. Moet dus nie ontsteld wees dat daar oorlogvoering en laster op aarde sal wees nie. Wanneer die ergste afgesny word, dan sal die Hemel met die bestes verenig word. So spreek Christus om die dissipels te versterk Teen die slegte mening van hulle onder die mense. Boonop het hy nie “skel”, in, wat baie verskrikliker is, gesê – “swaard” nie. As wat gesê word te swaar en dreigend is, moenie verbaas wees nie. Hy wou mense se ore gewoond maak aan wrede woorde sodat hulle nie in moeilike omstandighede sou huiwer nie...

Maar as sommige dit pynlik vind, laat hulle antieke geskiedenis onthou. En in die ou tyd was dit dieselfde – en dit word veral getoon as die eenheid van die Ou Testament met die Nuwe, en wat dieselfde een hier sê. Wie het dan die gebooie gegee. En onder die Jode was dit juis toe hulle die kalf uitgegooi het en toe hulle by Baäl-Peor aangesluit het (Eks. 32, 8; Numeri 25, 2), sodra elkeen sy naaste doodgemaak het, het God die toorn teen hulle gestop. So, waar is diegene wat beweer dat daardie God boos was, en hierdie een is goed? So het hierdie God die heelal gevul met die bloed van familielede. Ons sê egter dat dit ook 'n werk van groot barmhartigheid is. Daarom, deur te wys dat Hy self goedgekeur het van wat in die Ou Testament was, herinner Hy ook die profesie wat uitgespreek is, hoewel nie by hierdie geleentheid nie, maar dieselfde ding verduidelik. Wat is hierdie profesie? “Die vyande van 'n man is sy huisgesin” (Mt. 10:36). Iets soortgelyks het met die Jode gebeur. En hulle het profete en valse profete gehad; daar was ook meningsverskille onder die mense, en huise is verdeel. Sommige het in die een geglo, ander in 'n ander. Daarom vermaan die profeet: “Moenie 'n vriend glo nie, moenie op 'n vriend staatmaak nie; van die deur van jou mond wat op jou boesem lê … die vyande van 'n man is sy huisgesin” (Miga 7, 5-6). En hy het dit gesê om diegene wat die leer aanvaar bo alles anders te stel. Nie die dood is boos nie, maar 'n slegte dood is boos. Daarom het hy gesê: “Ek het gekom om vuur op die aarde neer te bring” (Lukas 12:49). Sê dit. Hy het die krag en ywer getoon van die liefde wat hy geëis het. Aangesien Hy self ons so liefgehad het, wil Hy hê dat ons Hom net so lief moet hê. En sulke woorde het die apostels versterk en die gees opgehef. As julle dissipels, het Hy gesê, hulle familielede, kinders en ouers sal verlaat, hoe, dink dan, moet julle onderwysers wees! Hierdie rampe sal nie op jou eindig nie, maar sal na ander oorgedra word. Aangesien ek gekom het om groot seëninge te skenk, eis ek groot gehoorsaamheid en ywer. “Wie vader of moeder liewer as My het, is My nie waardig nie, en wie seun of dogter liewer as My het, is My nie waardig nie; en elkeen wat sy kruis nie opneem en My volg nie, is My nie waardig nie” (Matteus 10), 37-38).

Wat? Weerspreek dit nie die antieke wet nie? Nee, inteendeel, ek stem baie saam met hom. En daar beveel God om nie net afgodedienaars te haat nie, maar ook om hulle te stenig, en in Deuteronomium prys hy so 'n yweraar, "wat van sy vader en moeder sê:" Ek kyk nie na hulle nie, "en herken sy broers nie, en sy seuns nie herken nie, weet” (Deut. 33:9), die woorde van God bewaar. Maar as [die apostel] Paulus baie dinge oor ouers beveel en beveel om hulle in alles te gehoorsaam, moenie verbaas wees nie. Hy beveel om hulle slegs te gehoorsaam in dit wat nie in stryd is met vroomheid nie. Dit is 'n heilige ding om hulle enige ander respek te gee. Wanneer hulle iets meer behoorlik eis, moet hulle nie gehoorsaam word nie. Daarom sê die Evangelis Lukas: “As iemand na My toe kom en sy vader en moeder en vrou en kinders en broers en susters en bowendien sy eie lewe nie haat nie, kan hy nie My dissipel wees nie” (Lukas 14, 26). Hy beveel nie net om te haat nie, want dit is heeltemal onwettig, maar: as een van hulle wil hê jy moet hom meer liefhê as My, haat hom dan daarvoor, want so 'n liefde vernietig beide die geliefde en die een wat liefhet ...

“Hy wat sy lewe red, sal dit verloor; maar wie sy lewe om My ontwil verloor, sal dit red” (Matteus 10:39). Sien jy hoe skadelik dit is om 'n meer gepaste siel lief te hê, en hoe voordelig dit is om dit te haat? Aangesien Christus se eise swaar was, aangesien Hy hulle beveel het om op te staan ​​teen ouers en kinders, teen die natuur en verwantskap, teen die heelal, en selfs teen hulle eie siele, belowe Hy die grootste beloning hiervoor. Sint Johannes Chrysostomus (41, 384-387).

VERSOENING

Verkry vrede in jouself, en die hemel en aarde sal vrede met jou hê. Ds Isak die Siriër (82, 280).

As jou broer vir jou kwaad is, dan is die Here kwaad vir jou. En as jy met jou broer op aarde versoen is, dan is jy ook met jou Here in die Hemel versoen. As jy jou broer ontvang, sal jy ook jou Here ontvang. Daarom, word met Hom versoen in die aangesig van die gekrenkte; wees bly in Hom in die aangesig van die hongeriges. In die aangesig van 'n moeë reisiger, berei vir Hom 'n sagte bed voor, was sy voete, sit Hom in die eerste plek by die ete, breek jou brood en gee Hom, gee Hom ook jou beker. Hy het vir jou baie groter liefde betoon: Hy het water opgeskep, dit geheilig en jou ongeregtigheid daarmee gewas, Sy Liggaam vir jou verbrysel en jou Sy Bloed gegee om te drink. Eerwaarde Efraim die Siriër (28, 212).

By die woorde “as … jy onthou dat jou broer iets teen jou het” (Matt. 5:23), het die Heiland niks bygevoeg nie, dit wil sê, hy het dit reg of nie, versoen. Terselfdertyd word nie gesê: as jy iets daarteen het nie, maar: as hy “iets teen jou het”, probeer hom met jouself versoen. “Laat jou gawe daar voor die altaar, en gaan eers, word versoen …” (Matteus 5:24). God doen ook afstand van sy eie eer, as ons maar net liefde bewaar ... En Hy beveel om die gawe te verlaat om jou voor die behoefte van versoening te stel, want as jy nog jou gawe wil bring, sal jy moet versoen. Maar terselfdertyd wys Hy dat liefde die ware offer is. Geseënde Teofilakt (115, 553).

Die Here beveel dat aanbidding van Hom verlaat moet word ter wille van liefde vir die naaste (Matt. 5:23-24). …Laat, sê Hy, die diens aan My onderbreek word, as julle liefde net behoue ​​bly, want dit is ook 'n offer wanneer iemand met sy broer versoen. Daarom sê Hy nie: wees versoen na die offer of voor die offer van die gawe nie, maar stuur om met die broer versoen te word wanneer die gawe voor die altaar lê en die offer reeds begin het. Hy gee nie opdrag om die geskenk wat gebring is saam te neem nie, hy sê nie: versoen voordat jy dit bring nie, maar hy beveel jou om na jou broer te hardloop en die geskenk voor die altaar te laat (41, 184).

As jy 'n gebed met 'n vyandige geaardheid bring, dan is dit beter dat jy dit los en met jou broer gaan versoen en dan reeds 'n offer bring (Matt. 5, 23-24). Hiervoor was immers alles gereël, ook hiervoor het God mens geword en die hele Verlossingswerk voltooi om ons bymekaar te bring. Hier is Christus. stuur die oortreder na die beledigde, en onderrig gebed, lei die beledigde na die oortreder en versoen hulle; hier sê hy: as “jou broer iets teen jou het” (Matt. 5:23), gaan na hom toe, maar daar sê hy: vergewe “die mense hulle sondes” (Matt. 6:14). Maar hier, dink ek. Hy stuur die gegriefdes, want hy sê nie: vra jou broer om met jou versoen te word nie, maar eenvoudig: “word versoen” (Mt. 5, 24). En alhoewel die toespraak hier blykbaar aan die oortreder gerig is, maar alles verwys na die beledigde. As jy, sê Hy, uit liefde vir hom met hom versoen, dan sal Ek jou ook genadig wees en kan jy met volle vrymoedigheid offer. As woede nog in jou brand, verbeel jou dan dat Ek Self gewillig saamstem dat jy die offer vir 'n rukkie verlaat, as jy maar net vriende word. Mag dit jou woede bedwing. Bowendien het Hy nie gesê: versoen wanneer jy grootliks aanstoot neem nie, maar: doen dit selfs wanneer die belediging van min belang is – as “dit iets teen jou het”. En hy het ook nie gesê: wanneer jy regverdig of onregverdig kwaad is nie, maar eenvoudig: as “hy iets teen jou het,” al was jou woede regverdig, en dan moet daar nie vyandskap wees nie. So het Christus, ten spyte van die feit dat sy toorn teen ons regverdig was, Homself vir ons aan die slagting oorgegee, sonder om ons sondes aan ons toe te reken (41, 184-185).

Hoeveel kwaad kom uit irritasie en woede! En wat veral moeilik is: wanneer ons in vyandskap verkeer, wil ons self nie versoening inisieer nie, maar ons verwag ander; elkeen is skaam om na die ander te kom en versoen te word. Kyk: om uitmekaar te gaan en verdeel te word, is nie beskaamd nie, maar hy self begin hierdie onheil, en om te kom verenig wat verdeel is, is beskaamd ... Het jy nie self 'n groot aanstoot gemaak en die oorsaak van vyandskap gehad nie? Geregtigheid vereis dat jy self eerste kom en versoen as die oorsaak van vyandskap. Maar as die ander aanstoot gegee het … in hierdie geval moet jy vir jou versoening begin, sodat jy meer verbaas is, sodat jy die voorrang het beide in die een en in die ander: net soos jy nie die oorsaak van vyandskap was nie, so is dit nie vir jou om die oorsaak van die voortsetting daarvan te wees nie; miskien sal selfs hy, wat sy skuld besef, skaam wees en tot sy sinne kom. Maar is hy arrogant? Moet boonop nie huiwer om na hom toe te kom nie. Hy ly aan twee siektes: trots en woede... Jy is gesond, jy kan sien, en hy is in die donker – so is woede en trots. Jy is vry van hulle en gesond; kom na hom toe, soos 'n dokter vir 'n sieke... is trots en woede nie erger as enige siekte nie? Is woede nie soos 'n sterk koors, en trots soos 'n ontwikkelde gewas nie? Gaan, blus sy vuur, jy kan dit doen met die hulp van God. Stop sy swelling soos 'n lotion. Maar wat, sê jy, as hy nog trotser hierop word? Jy het dit nie voorheen nodig nie; Jy doen jou werk en laat hom vir homself sorg. As ons gewete ons maar nie wou verwyt dat dit gebeur het deur die weglating aan ons kant van iets wat verskuldig is nie ... het gebewe en hierdie seëninge meer as beledigings gevrees. Vir die vyand is die vyand wat hom leed aangedoen het nie so gevaarlik soos die weldoener wat goed aan hom doen nie, want die wraaksugtige benadeel homself sowel as hom, en die een wat goed doen, versamel kole vuur op sy kop. Daarom, sê jy, moet jy hom nie goed doen om nie kole op hom te versamel nie? Maar wil jy dit regtig op jou eie kop versamel? .. En wat as ek die vyandskap verder verskerp? Nee, jy sal nie hieraan skuldig wees nie, maar hy, as hy soos 'n dier is; as en wanneer jy goed doen en aan hom eer bewys en begeer om te versoen, gaan hy hardnekkig voort met die vyandskap, dan maak hy vuur op homself, verbrand sy eie kop, en jy is glad nie skuldig nie (43, 435).

“Laat die son nie ondergaan oor julle toorn nie” (Ef. 4:26). In die loop van die dag kan baie ons aandag aftrek en van woede wegskeur, maar snags, wanneer 'n persoon alleen gelaat word en hom aan sy gedagtes oorgee, styg die golwe sterker en die storm woed met groter woede. Waarskuwing hiervan, wil Paulus ook hê dat ons die nag versoen tegemoet, sodat die duiwel nie voordeel trek uit ons eensaamheid en die vuuroond van woede sterker aansteek nie (41, 185).

Moenie sê: wat moet ek doen as hulle my aanstoot gee, as hulle my eiendom wegneem en my hof toe sleep nie? Selfs in hierdie geval verbied Christus vyandigheid, en neem elke rede en voorwendsel daarvoor weg. Aangesien hierdie opdrag besonder belangrik was, oortuig die Here om dit na te kom deur nie na toekomstige seëninge te wys nie, maar op huidige voordele, wat eerder onbeskofte mense as beloftes van die toekoms kan aan bande lê. Jy sê: hy is sterker as ek en maak my seer? Maar sal hy jou nie nog meer seermaak as jy nie met hom versoen nie? en nie 'n gevolg van dwang nie (41, 186).

As ons opreg wil versoen, dan sal ons nie terugtrek (van die vyand) voordat ons hom met ons verskerpte versoeke verslaan nie, totdat ons hom na onsself aantrek en hom dwing om vyandigheid teen ons te staak. Doen ons hom 'n guns? Nee, die vrugte van 'n goeie daad gaan na ons oor; hierdeur trek ons ​​die guns van God op onsself aan, verkry ons die vergewing van sondes, ontvang ons groot vrymoedigheid voor die Here (38, 283).

Hoe meer iemand teen ons gesondig het, hoe meer moet ons ons haas om met hom te versoen, want hiervoor sal ons meer sondes vergewe word. Sint Johannes Chrysostomus (36, 239).

As die broer die eerste keer teëgestaan ​​het, wees mildelik geduldig; as die tweede keer, moenie hoop verloor nie, is daar nog tyd vir genesing; as die derde keer 'n liefdadige boer wees, smeek die meester nogtans om nie die onvrugbare en nuttelose vyeboom nie aan toorn te onderwerp nie, maar sorg vir haar en om die grond rondom haar te bemes (Luk. 13:8), dat is, om 'n broer te genees deur sy skandelike dade en skande lewe te bely. Wie weet of hierdie vyeboom vrugte sal dra en Jesus wat terugkom van Betanië sal voed? Verdra die werklike of oënskynlike slegte reuk van jou broer se dade, jy wat gesalf is met die geestelike wêreld, saamgestel volgens die kuns van chrismasie, om jou geur aan jou broer oor te dra. Sonde is nie die gif van 'n adder, waaruit ondraaglike pyn of dood dadelik kom, sodat jy verskoon sou word om van die slang weg te hardloop of hom dood te maak nie. Inteendeel, as jy kan, genees jou broer, en indien nie, sal jy ten minste self nie in gevaar loop van enige Deelname aan sy verdorwenheid nie (116, 155).

Vir 'n blywende vrede is die haas van versoening alleen nie genoeg as dit nie deur die rede gerugsteun word nie en God Self die rede nie bystaan ​​nie, van Wie elke goeie ding 'n begin ontvang en tot volmaaktheid kom, laat daarom deur gebed en nadenke ons probeer ons versoening in krag bevestig. Saint Gregory the Theologian (11, 229).

En ons, as die daders van hulle [apostels] leer, het pas na julle gekom om vrede te verkondig, en saam met Paulus sê ons vir julle:

“Streef daarna om vrede met almal te hê en heiligheid, waarsonder niemand die Here sal sien nie” (Heb. 12:14). As niemand, sonder om vrede met almal te hê nie, God sal sien, sal hy dan God sien in die Eeu wat kom, wat nie eers in vrede met sy medeburgers leef nie? Inteendeel, sal hy dan nie hoor nie: “As die goddelose barmhartigheid bewys word, sal hy die waarheid nie leer nie” (Jesaja 26:10)?! Saint Gregory Palamas (65:20).

En met vyande, wanneer hulle om vrede vra, moet mens versoen. Want elkeen wat nie versoen nie, maar pynig, sonder om die toorn met barmhartigheid te bedwing, selfs die wat om versoening vra ... hy sal die voordeel van die oorwinning verloor, sal smaad ly van almal soos een wat soos 'n dier geword het, en sal die straf nie vryspring nie. van God (50, 320).

Dit is onmoontlik om onversoenbaar te wees met die wat versoen is, maar selfs sover dit van ons afhang, moet ons met die onversoenbare versoen word, as vroomheid maar net nie skade ly nie. St. Isidore Pelusiot (51, 425.)

Een broer was in hartseer teen 'n ander broer, wat, nadat hy hiervan verneem het, gekom het vir versoening. Die eerste het nie die deur vir hom oopgemaak nie. Die tweede het na die ouderling gegaan en hom daarvan vertel. Die ouderling het geantwoord: “Kyk, is daar 'n rede in jou hart? Erken jy nie dat jy reg is nie? Het jy nie die bedoeling om jou broer aan te kla en jouself te regverdig nie? Om hierdie rede het God nie sy hart aangeraak nie en het Hy nie die deure vir jou oopgemaak nie. Ek sal jou reg sê: al was hy skuldig voor jou, lê in jou hart dat jy skuldig is voor hom, en regverdig jou broer, dan sal God in sy hart die begeerte plaas om met jou versoen te word. Hy het opgetree volgens die woord van die ouderling en weer na sy broer gegaan. Hy het dadelik die deur oopgemaak en, voordat die besoeker om vergifnis gevra het, hom hartlik omhels, en die grootste vrede het tussen hulle gesak. Fatherman (82, 517-518).

Daar was 'n edelman in Alexandrië wat, ten spyte van al die vermanings van Sint Johannes die Barmhartige, nie eers van versoening met sy vyand wou hoor nie. Eenkeer het die heilige hom na sy huiskerk genooi vir die Goddelike Liturgie. Die edelman het gekom. Daar was geen pelgrims in die kerk nie; die patriarg het self gedien, en daar was net een sanger op die kliros, vir wie die edelman begin sing het. Toe hulle die Onse Vader begin sing, het die heilige dit ook gesing, maar by die woorde: “Gee ons vandag ons daaglikse brood,” het Sint Johannes skielik self stil geword en die sanger gestop, sodat die edelman alleen die woorde van die gebed: "En vergeef ons ons skulde asof ons ons skuldenaars verlaat." Toe sê die heilige vir hom: “Kyk, my seun, op watter verskriklike uur en wat sê jy vir God: laat dit vir my oor, net soos ek dit laat! Praat jy die waarheid? Los jy dit?” Hierdie woorde het die grootman so getref dat hy, bedek in trane, homself voor die voete van die aartspastoor neergegooi en uitgeroep het: “Wat u ook al beveel, meester, u dienaar sal doen.” En hy het: op dieselfde dag het hy vrede gemaak met sy vyand en uit die diepte van sy hart hom al sy oortredinge vergewe. Proloog in die leringe (81, 588-589).

Foto deur Julia Volk:

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -kol_img
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -