22.3 C
Brussel
Maandag, September 25, 2023
MenseregteEerste persoon: 'Ons wil ingesluit wees'

Eerste persoon: 'Ons wil ingesluit wees'

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Verenigde Nasies Nuus
Verenigde Nasies Nuushttps://www.un.org
Verenigde Nasies Nuus - Verhale geskep deur die Nuusdienste van die Verenigde Nasies.

Meer van die skrywer

Nicholas Herd is 'n kampvegter vir L'Arche Canada, deel van internasionale nie-winsgewende organisasie wat werk vir die insluiting van mense met intellektuele gestremdhede.

Hy neem deel aan die VN-konferensie van state wat partye by die Konvensie oor die Regte van Persone met Gestremdhede wat by die VN-hoofkwartier in New York plaasvind.

“Ek het ’n deel van my lewe met diskriminasie geleef. Toe ek jonk was, en grootgeword het, is ek geboelie weens my gestremdheid. Maar nou kan ek daardie stem, van die kind wat ek was, gebruik om gehoor te word, harder en harder. Ek kan dit bo-op 'n gebou of van 'n berg af skree, groter as die VN sodat persone met gestremdhede by die tafel ingesluit word.

Dis hoe groot ons stem regoor die wêreld moet wees.

Dit is die rede hoekom ons hier in die Verenigde Nasies is. Ons wil ingesluit word.

Dit is my eerste keer by die VN. Ek het gister 'n bietjie emosioneel gevoel, want ek kon nie glo dat ek hier is om dit te doen nie.

Insluiting en die Oscars

Wat my in my werk inspireer, is animasie in film. Ek het grootgeword met Disney-, Pixar- en Marvel-films, maar ek het altyd gevoel daar skort iets; jy sien nie 'n persoon met Down-sindroom nie, wat 'n bietjie irriterend is.

Maar nou kan jy met Vrye voël ’n geanimeerde kortfilm waarvoor ek die kreatiewe regisseur is. 

Dit het uitgekom Wêreld Down-sindroomdag in 2021. Dit het my regtig gelukkig gemaak toe ek dit die eerste keer op YouTube sien vrygestel het, en toe het ons gekwalifiseer vir die 2022 Oscar-toekennings. 

Jy kan 'n persoon met Down-sindroom in die kort sien; jy kan die feite kry en die mites vergeet.

Die mite wat ek regtig die meeste wil onderdruk, behels mense met intellektuele gestremdhede wat geïnstitusionaliseer is. Hulle moenie skaam of skaam wees om te wees wie hulle is nie.

Nick Herd, kreatiewe konsultant, in Maart 2022 op die stel van 'n kortfliekproduksie vir L'Arche Kanada en die VSA.

Ek is ook in 'n teaterprogram genaamd Sol Express in Toronto, en 'n toneelstuk genaamd Voëls laat my dink oor vryheid is gelei deur geïnstitusionaliseerde oorlewendes.

Ek het onlangs 'n onderhoud met 'n paar van hulle op my geselsprogram gevoer, Hou dit werklik saam met Nick. Ek het met die oorlewendes gesels om inligting te kry wat kan help met die vervaardiging van die toneelstuk. Na my en ander Sol Express lede het met hulle gepraat, ons het dit in 'n produksie verander, nie oor hulle nie, maar met hulle. Dis insluiting.

Daar was 'n oorlewende met wie ek 'n onderhoud gevoer het wat gedeel het hoe dit voel om vry te wees. Hy sou onthou dat hy in die inrigting was en die voëls buite gesien het. Dit was moeilik om daardie tipe storie te hoor, want hy het nie die tipe vryheid gehad om te gaan waar hy wou nie.

Niemand moet agtergelaat word nie, insluitend mense wat intellektuele gestremdhede het en wat geïnstitusionaliseer is. Nou kan ons hulle help om ingesluit te word en deel te neem.

Elkeen bring iets anders

Almal kan deelneem en bydra tot die debat oor gestremdhede; ons stemme word gehoor by die tafel en by verskillende tafels, waar alles meer inklusief kan wees, met meer bewustheid en meer deelname, waar almal aan vergaderings of selfs geselsprogramme kan deelneem. Ons het die reg om 'n geselsprogram te hê. Ons het die reg om te werk.

Nick Herd (regs) en sy kollega Warren Pot van L'Arche Canada word by die Verenigde Nasies gevoer.

Nick Herd (regs) en sy kollega Warren Pot van L'Arche Canada word by die Verenigde Nasies gevoer.

Ek is mal oor my werk, en ek is mal daaroor om hier te wees. Die boodskap wat daaruit kom, is die rede waarom ons in die Verenigde Nasies is en oor vryheid, insluiting, bewustheid en natuurlik opvoeding praat.

Meer werk moet gedoen word. Ek het dit nog nie gesien nie, maar ek hoop om dit uiteindelik te sien.

Ek woon by my ouers en het die vryheid om te kom en gaan. Dit is iets waarmee ek my hele lewe saamleef. As jy deel is van ’n gesin of deel is van iets groter, voel jy meer aanvaar. Ek is 'n oom en het 'n niggie, en my suster verwag 'n babaseuntjie. Die beste deel is ek kan nie wag om die outjie te ontmoet nie.”

 

bron skakel

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -