4.4 C
Brussel
Maandag, Desember 4, 2023
AfrikaDie internasionale gemeenskap mobiliseer vir die Amhara

Die internasionale gemeenskap mobiliseer vir die Amhara

Robert Johnson
Robert Johnsonhttps://europeantimes.news
Robert Johnson is 'n ondersoekende verslaggewer wat van die begin af navorsing gedoen het oor en skryf oor ongeregtighede, haatmisdade en ekstremisme. The European Times. Johnson is bekend daarvoor dat hy 'n aantal belangrike stories aan die lig bring. Johnson is 'n vreeslose en vasberade joernalis wat nie bang is om agter magtige mense of instellings aan te gaan nie. Hy is daartoe verbind om sy platform te gebruik om 'n lig op onreg te laat skyn en om die maghebbers aanspreeklik te hou.

In die bestek van twee dae het die Europese Unie 'n verklaring uitgereik, die Verenigde State 'n gesamentlike verklaring met Australië, Japan, Nieu-Seeland en die Verenigde Koninkryk uitgereik, en uiteindelik het die deskundiges van die VN se Internasionale Kommissie oor Ethiopië 'n verklaring uitgereik.

Op 10 Augustus het die deskundiges van die VN-kommissie die volgende verklaring uitgereik

“Verklaring toeskryfbaar aan die Internasionale Kommissie van Menseregtekundiges oor Ethiopië oor die veiligheidsituasie in die noordweste

GENEVE (10 Augustus 2023) - Die Internasionale Kommissie van Menseregtekundiges oor Ethiopië is diep bekommerd oor die gerapporteerde verslegtende veiligheidsituasie in die noordwestelike streek van Ethiopië, veral in Amhara.

Die Kommissie het kennis geneem van die aankondiging van 4 Augustus 2023 deur die Raad van Ministers van 'n noodtoestand deur Proklamasie No. 6/2023, wat kragtens die Grondwet goedkeuring deur die Huis van Volksverteenwoordigers vereis.

Vorige noodtoestande het gepaard gegaan met skendings van menseregte, en die Kommissie doen dus 'n beroep op die Regering om streng by die beginsels van noodsaaklikheid, eweredigheid en nie-diskriminasie te hou in ooreenstemming met sy internasionale regsverpligtinge kragtens Artikel 4 van die Internasionale Verdrag oor Burgerlike en Politieke Regte.

Die Kommissie doen 'n beroep op alle kante om menseregte te respekteer en stappe te neem om die situasie te de-eskaleer en prosesse te prioritiseer vir die vreedsame oplossing van verskille.[I]

Op 11 Augustus het 'n koalisie onder leiding van die Verenigde State die volgende verklaring op die webwerf van die Amerikaanse ambassade in Ethiopië gepubliseer:

“Die regerings van Australië, Japan, Nieu-Seeland, die Verenigde Koninkryk en die Verenigde State van Amerika is bekommerd oor die onlangse geweld in die Amhara- en Oromia-streke, wat tot burgerlike sterftes en onstabiliteit gelei het.

Ons moedig alle partye aan om burgerlikes te beskerm, menseregte te respekteer en saam te werk om komplekse kwessies op 'n vreedsame wyse aan te spreek. Die internasionale gemeenskap gaan voort om die doelwit van langtermynstabiliteit vir alle Ethiopiërs te ondersteun.”[Ii]

Uiteindelik, via X (voorheen Twitter), het die Europese Unie op dieselfde dag 'n persverklaring oor die situasie in Amhara uitgereik.

“Die afvaardiging van die Europese Unie en die ambassades van Oostenryk, België, Tsjeggiese Republiek, Denemarke, Finland, Frankryk, Duitsland, Hongarye, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Roemenië, Pole, Portugal, Slowenië, Spanje en Swede is bekommerd oor die onlangse uitbreek van geweld in die Amhara-streek, wat tot burgerlike sterftes en onstabiliteit gelei het.

Ons moedig alle partye aan om burgerlikes te beskerm, volle, veilige en volgehoue ​​humanitêre toegang tot geaffekteerde bevolkings te verseker; voorsiening te maak vir ontruimings en veilige deurgang van buitelandse burgers; en om saam te werk om komplekse kwessies deur vreedsame dialoog aan te spreek, terwyl die implementering van die vredesooreenkoms voortgesit word; en vermy 'n oorspoeling van geweld na ander streke in die land.

Die internasionale gemeenskap gaan voort om die doelwit van langtermynstabiliteit vir alle Ethiopiërs te ondersteun.”[Iii]

In 'n poging om die dramatiese situasie in Ethiopië en vir die Amhara te verduidelik, het die vereniging Stop Amhara Genocide (SAG) 'n ontleding gepubliseer deur M. Elias Demissie (Amhara politieke ontleder en advokaat).

Sy ontleding fokus op hoe Tigrayan- en Oromo-nasionalisme geweld en volksmoord teen die Amhara-mense in Ethiopië en sy geskiedenis aanwakker.

Sy artikel beskryf hoe Ethiopië 'n groeiende krisis van geweld en volksmoord teen die Amhara-volk in die gesig staar. Hierdie geweld word aangevuur deur Tigrayan- en Oromo-nasionalisme, wat 'n lang geskiedenis van konflik met die Amhara-volk het.

Volgens die skrywer het Tigrayan-nasionalisme in die laat 19de eeu na vore gekom as 'n manier om die ekonomiese probleme van die streek aan te spreek en om 'n meer verenigde Tigrayan-identiteit te skep. Dit is egter ook gebruik om geweld teen die Amhara-mense te regverdig. Byvoorbeeld, die Tigrayan People's Liberation Front (TPLF) het Wolkait en Raya van die Amhara-streek in die 1990's geannekseer, wat gelei het tot die verplasing en dood van duisende Amhara-burgers.

Oromo-nasionalisme het in die 16de eeu ontstaan ​​as 'n manier om die uitbreiding van die Amhara-ryk te weerstaan. Maar dit is ook gebruik om geweld teen die Amhara-mense te regverdig. Byvoorbeeld, die "land to the disser"-besluit wat deur die Derg-regime in 1975 uitgereik is, het gelei tot die verplasing en dood van duisende Amhara-burgers.

Die onlangse geweld in Wollega, Beninshangul, Dera en Ataye is 'n voortsetting van hierdie geskiedenis van geweld teen die Amhara-volk. Hierdie geweld word gepleeg deur beide Tigrayan- en Oromo-nasionalistiese groepe met die ondersteuning van die Ethiopiese regering.

Aan die einde van sy artikel doen skrywer M. Elias Demissie 'n beroep op die internasionale gemeenskap om aksie te neem om die geweld en volksmoord teen die Amhara-mense te stop. Dit sluit in die veroordeling van die geweld, die oplegging van sanksies teen die oortreders en die verskaffing van humanitêre hulp aan die slagoffers.

Hy sluit af: “Die geweld teen die Amhara-mense is 'n herinnering aan die gevare van nasionalisme. Nasionalisme kan 'n kragtige krag ten goede wees, maar dit kan ook gebruik word om geweld en volksmoord te regverdig. Dit is belangrik om die geskiedenis van nasionalisme in Ethiopië te verstaan ​​om die huidige krisis te verstaan. [Iv]

Ons het ook die president van Stop Amhara Genocide (SAG) me Yodith Gideon gevra oor die gruweldade in die streek en wat sy dink van die internasionale gemeenskap se reaksie hierdie week.

“Die afgelope vyf jaar het die Amhara-mense 'n meedoënlose vlaag van gruweldade verduur wat hul gemeenskappe verpletter en hul lewens in beroering gelaat het. Ons, die Stop Amhara Volksmoordvereniging, staan ​​as getuies van die gruwels wat ons mense getref het – 'n sage van volksmoord, marginalisering, etniese suiwering en onuitspreeklike geweld.

Marteling en gevangenisstraf het koue instrumente geword wat gebruik word teen Amhara-joernaliste, aktiviste en intellektuele wat dit gewaag het om uit te praat teen die onderdrukkende regime. Diegene wat na waarheid, geregtigheid en gelykheid gesoek het, is met brutale onderdrukking teëgekom, hul stemme is stilgemaak op die gruwelikste manier denkbaar.

Ons oproepe om ingryping, beide van ons eie regering en van die internasionale gemeenskap, het min reaksie ontvang, en wanneer 'n stem verhef is om die gruweldade aan die kaak te stel, het dit ongehoord gegaan.

Hierdie gebrek aan reaksie op die tallose briewe, verslae en bewyse van gruweldade wat ons gestuur het, het die indruk van straffeloosheid aan die martelaars gewek, maar die reaksie was stilte – 'n stilte wat net die straffeloosheid van diegene wat verantwoordelik is aangemoedig het.

In die stilte van die internasionale gemeenskap het die Amhara uitwissing gevaar. Vandag veg die Amhara vir hul voortbestaan ​​– die voortbestaan ​​van 'n volk, 'n kultuur en 'n erfenis wat al meer as drie millennia floreer.

Ons doen ’n beroep op die internasionale gemeenskap om saam met ons te staan, om ons stemme te versterk en om te verseker dat die wêreld die roep van ’n veerkragtige volk hoor wat weier om stilgemaak te word.”

Me Gideon was skerp oor die gebrek aan reaksie op oproepe van die burgerlike samelewing om die tragiese situasie van die Amhara-mense te voorkom. Sy het egter hulde gebring aan die internasionale NRO's wat saam met haar organisasie die internasionale gemeenskap probeer waarsku het.

Sy het veral twee NRO's genoem waarmee sy saam met die Verenigde Nasies gewerk het.

Met die hulp van CAP Liberté de Conscience, wat by die Verenigde Nasies geakkrediteer is, en Human Rights Without Borders, 'n organisasie wat al 30 jaar in die Europese hoofstad gesetel is, is verskeie mondelinge en skriftelike verklarings by onlangse Menseregterade gemaak en hulle het ingegryp by die laaste Menseregtekomitee oor Ethiopië.

CAP Liberté de Conscience se verteenwoordiger by die Verenigde Nasies, Christine Mirre, het die Internasionale Kommissie van Menseregtekundiges oor Ethiopië herhaaldelik gewaarsku oor die veiligheidsituasie in die noordweste.

By die "52ste gereelde sitting van die Menseregteraad Item 4: Interaktiewe dialoog met die Internasionale Kommissie van Menseregtekundiges oor die situasie van menseregte in Ethiopië".

Die Verenigde Nasies se verteenwoordiger van CAP Liberté de Conscience het gesê:

“Ons bly diep bekommerd oor die slagtings en aanvalle op Amhara-burgers in Oos-Wellega-streek.

Volgens ooggetuies is die aanvalle hoofsaaklik deur regeringsmagte uitgevoer en was die slagoffers meestal vroue, kinders en bejaardes. Die aanvalle het 'n maand lank plaasgevind, van 13 November 22 tot 3 Desember 22.

Altesaam twee honderd tagtig Amhara burgerlikes is op 3, 22 Desember dood bevestig. Byna twintig duisend mense het daarin geslaag om te ontsnap.

Daar is tans byna een miljoen Amharas wat spesifiek ontheem is om etnies-gebaseerde slagtings uit Benishangul-Gumuz, Wellega en North Shewa te ontsnap.

Die regering gaan voort met die massa-arres van Amharas. Daar is tans byna twaalfduisend Amhara-jeug in die tronk, insluitend Zemene Kassie. Sintayehu Chekol is sedert 4 Julie minstens 22 keer weer in hegtenis geneem, en Tadios Tantu kwyn al meer as 'n jaar in die tronk.

Gevangenes word in onmenslike omstandighede aangehou en aan teistering, slaan en seksuele mishandeling onderwerp.

In Addis Abeba is tans byna vyfhonderd Ahmaras-huise gesloop wat gesinne behoeftig en kwesbaar gelaat het. Gevolglik is 9 kinders dood weens aanvalle deur hiënas.

Dit is meer as noodsaaklik dat die situasie wat deur Amharas gely word, deur die Kommissie en die Raad oorweeg word sodat hierdie eise amptelik ondersoek word.”[V]

Ten slotte het ons die president van CAP Liberté de Conscience gevra oor hierdie nuwe bewustheid van die kommerwekkende situasie in Ethiopië, en veral vir die Amhara-mense.

Die president van CAP Liberté de Conscience betreur dat dit hierdie eskalasie van geweld geneem het om 'n reaksie van die internasionale gemeenskap te sien oor die kwessie van die Amhara en die oorlog in Ethiopië.

Hy verwys ook na die werk wat saam met HRWF en SAG by die Menseregteraad en die Menseregtekomitee gedoen is.

“Hoewel verslag na berig die VN-liggame begin wakker maak het vir die tragedie van die Amhara, was ons stem nie sterk genoeg om die slagtings te stop nie, maar ons gaan voort om saam met die VN te werk sodat die stem van die Amhara gehoor word.

Hy het afgesluit deur te sê dat CAP Liberté de Conscience by die volgende sitting van die Menseregteraad teenwoordig sal wees.


[I] https://www.ohchr.org/en/statements/2023/08/statement-attributable-international-commission-human-rights-experts-ethiopia

[Ii] https://et.usembassy.gov/joint-statement/

[Iii] https://twitter.com/EUinEthiopia/status/1689908160364974082/photo/2

[Iv] https://www.stopamharagenocide.com/2023/08/09/national-projects-as-a-weapon-of-genocide/

[V] https://freedomofconscience.eu/52nd-regular-session-of-the-human-rights-council-item-4-interactive-dialogue-with-the-international-commission-of-human-rights-experts-on-the-situation-of-human-rights-in-ethiopia/

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -