19.4 C
Brussel
Maandag, Junie 5, 2023
GodsdiensOrtodoksie en dwaalleer in die IVde eeu

Ortodoksie en dwaalleer in die IVde eeu

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Petar Gramatikov
Petar Gramatikovhttps://europeantimes.news
Dr. Petar Gramatikov is die hoofredakteur en direkteur van The European Times. Hy is 'n lid van die Unie van Bulgaarse Verslaggewers. Dr. Gramatikov het meer as 20 jaar se akademiese ervaring in verskillende instellings vir hoër onderwys in Bulgarye. Hy het ook lesings geëksamineer wat verband hou met teoretiese probleme betrokke by die toepassing van internasionale reg in godsdiensreg waar 'n spesiale fokus gegee is op die regsraamwerk van Nuwe Godsdienstige Bewegings, vryheid van godsdiens en selfbeskikking, en Staat-Kerk-verhoudinge vir meervoud. -etniese state. Benewens sy professionele en akademiese ervaring, het Dr. Gramatikov meer as 10 jaar Media-ervaring waar hy 'n pos beklee as Redakteur van 'n toerisme-kwartaaltydskrif "Club Orpheus" tydskrif - "ORPHEUS CLUB Wellness" PLC, Plovdiv; Konsultant en skrywer van godsdienslesings vir die gespesialiseerde rubriek vir dowes by die Bulgaarse Nasionale Televisie en is geakkrediteer as 'n joernalis van "Help the Nedy" Openbare Koerant by die Verenigde Nasies se kantoor in Genève, Switserland.

Meer van die skrywer

Ons kan aanvaar dat daar 'n eerste vergadering van die Oosterse biskoppe was wat deur die keiserlike predikant van Philippopolis genooi is – gehou op die stad se Akropolis (soos voorgestel deur Leslie Barnard in sy studie van die Raad van Serdica in 343) of by die stadion waar dit vergader het. Die "Thracian National Assembly" van die outonome antieke stad, waarskynlik voordat hulle na Serdica vertrek het, waar die ekumeniese raad in 343 byeengeroep sou word. Met die grondwet van 'n aparte oostelike raad in Philippopolis, is daar alle rede om, as die plek van die raadsessies van 344, 'n vroeë Christelike basiliek in Palestyns-Romeinse styl (by die adres van die metropolitaanse huis van vandag se Rooms-Katolieke biskop) op te spoor. van die stad Plovdiv, Blvd. “Kn. Maria Luiza” №3). Die vroeë Christelike kerk is verstommend in sy grootte (insluitend die atrium en die binnehof): sy totale lengte is 86.30 m (die lengte van die skip met die apsis is 56.50 m) en sy breedte is 38.50 m; dit is die grootste gebou van sy soort uit die IV-VI eeu in die Balkan – ter vergelyking, die Basiliek van Konstantyn in Rome is 100 m lank by 76 m breed, en die basiliek in Pompeii – 67 m by 25 m.

Die hipotese wat deur die skrywer aangebied word dat die basiliek aan een van die goddelike name gewy is – die Goddelike Wysheid (Sofia), Mag (Dynamis) of Vrede (Irini), volgens die huidige praktyk en beleid, klink geloofwaardig.

In die loop van argeologiese opgrawings, nadat 'n mortier oor die onderste laag van die mosaïek in die Groot Basiliek gelig is, is 'n uiters waardevolle inskripsie gevind met die naam van die biskop daarin ingeskryf, toe die mosaïek gerangskik is, maar ongeveer 2 /3 daarvan ontbreek. Oor die algemeen sou die oorlewende laaste sin soos volg lees: “ἐτελειώθη ἡ μούσωσις ἐπισκοπέοντος [—] κιανοῦ κιανοῦ is gemaak van [die episkopaat], i. Aangesien dit heel moontlik is dat dit 'n epos is. Eutykian Filipopolski, gasheer van die teenraad, het sy sinodale boodskap onderteken. Dit is egter 'n onbetwisbare feit dat die biskop van die betrokke epigrafiese monument van die pro-Ariese party was, aangesien die Romeinse praktyk van die uitwissing van geheue, damnatio memoriae (in die sin van abolitio nominis, uitvee van die naam in inskripsies) was op hierdie inskripsie toegepas.

Die godsdienstige formule van die Raad van Philippopolis, wat in die proefskrif vir die eerste keer in Bulgaars vertaal en gepubliseer word, het ons bereik, in Latyn bewaar deur die Biskop van Poitiers Hilary.

Die Oostelike Raad het sy ensikliek in die eerste plek gerig aan die hoofde van die belangrikste antieke bedelkatedrale, met "prioriteit in eer" - aan Gregory, Biskop van Alexandrië (wat St. Athanasius vervang, wat in die Ooste veroordeel is), aan die Biskop van Nicomedia , asook aan die Carthaginian Church en sy Donat. Biskop Donatus, hoewel derde genoem na die biskoppe van Alexandrië en Nicomedia, het sy naam in die Latynse naam van die konsiliêre boodskap "Sinodale Brief aan Donatus van Kartago" gelaat - 'n anti-Niceense assosiasie tussen dwaalleer en skeuring. Die soeke na ondersteuning van die Afrikaanse geestelikes in Noord-Afrika word baie goed beoordeel, want dit is vanselfsprekend dat die Afrika-biskoppe nie die aspirasies van die Biskop van Rome om in die interne kerksake van die Noord-Afrikaanse kerk in te meng, sal ondersteun nie.

Die Oostelike Ensikliek, voorberei en gestuur deur Philippopolis, maar aangebied as Serdica, is ook aan drie Kampaniese biskoppe gerig – aan die biskop van Kampanië Desiderius, aan Fortunatus, biskop van Napels in Kampanië, en, derdens, aan Eutychius van Ariminas in Kampanië. Laastens volg biskop Maxim Salonski in Dalmatië en biskop Sinferuntius, wat sonder 'n stoel genoem is, by die naam. Gevolglik was daar aanhangers in die Weste van die Oosterse posisie vir die nie-erkenning van biskoppe Athanasius en Markel, 'n teken van onenigheid met die aansprake van die owerhede en die inisiatiewe van die biskop van Rome. Dit verklaar die feit dat die groep Italiaanse biskoppe-lede van die Raad van Serdica te klein is. Westerse deelnemers aan die raad het die metropolitaanse outonomie van die Oosterse biskoppe en hul rade bevraagteken, en dit het laasgenoemde uitgelok om heftig te veg ter verdediging van die outonomie van die metropolitaanse administratiewe stelsel. So het biskoppe uit die pro-Nicene Weste die administratiewe kriteria ten gunste van die Ortodoksie van die geloof opgeoffer (dit was hulle absolute maatstaf), maw in 343 die suiwerheid van die godsdiens gestaan ​​teen die metropolitaanse outonomie.

Die studie van "die invloed van Arianisme op die ontwikkeling van die leerstelling van die Romeinse oppergesag" is 'n komplekse en moeilike onderwerp, waaroor baie geskryf is en baie teenstrydig is. Veel meer teks het betrekking op die Raad van Serdica, omdat die kanonieke aktiwiteit in Serdica in detail ontleed word, om tot die gevolgtrekking te kom dat die Raad van Serdica die biskop van Rome die reg erken om te appelleer en uitsprake oor biskoppe te hersien, maar nie in die sin van die reg om as hoër instansie te oordeel, en hierdie jurisdiksie het 'n daaropvolgende raad wat deur hom saamgeroep word.

Ten spyte van die uitgedrukte hipoteses, aannames en gevolgtrekkings wat verband hou met die Athanasiese party en die anti-Nicaese opposisie en die nuanses in die posisies van die individuele kerkgroepe op hierdie historiese oomblik, waartydens die idees van die Kerk gevorm en sy wet gebou is, Ek het my doelbewus van definitiewe definisies weerhou; maar die hoofgevolgtrekking word gemaak, – dat ten spyte van die numeries geringe aantal oortuigde en ywerige Ariërs onder die lede van die Raad van Philopolis, van wie die meeste verteenwoordigers van die Doniciese konserwatisme en die anti-Athanasius-party was, hierdie raad in die kerkgeskiedenis gebly het as 'n "simbool en emanasie van dwaalleer en skeuring."

Spesiale aandag word in die huidige proefskrif aan argeologie en epigrafie gegee. Dit is deels te danke aan my plaaslike patriotisme as 'n burger van Plovdiv, en die opgewekte gees en toon in die stad, wat in 2019 die Europese Kultuurhoofstad was, en op die oomblik is dit presies 1675 jaar sedert die einde van die vergaderings van die kerkforum in antieke Plovdiv. Dit is ook belangrik om die religieuse simboliek en perspektief van die gegewens uit die hulpwetenskappe, wat ons uit die argeologiese opgrawings van die antieke biskoplike basiliek in Philippopolis, wat verband hou met die kontraraad van 343-344, korrek te interpreteer, wat nuwe dimensies van begrip. vir historiese feite, gebeure, persoonlikhede.

Die Ariese krisis van die 4de eeu het nie genoeg aandag van moderne Bulgaarse navorsers getrek nie, op die oomblik is die huidige studie die enigste sistematiese werk in die inheemse wetenskap, waarvan die onderwerp die Raad van Philippopolis van 343-344 is. die heterodokse teologiese strominge in die tye van die Ariese onrus, lank gelaat aan die periferie van die navorsingsbelange van spesialiste in kerkgeskiedenis.

Die vorming van die vroeë Christelike kultuur in Philippopolis is 'n sintese van die ideologiese wêreldbeskouing van verskillende godsdienstige en etniese groepe in die spesifieke kulturele en historiese situasie. Vanuit die oogpunt van die histories-kulturele proses is daar 'n moontlikheid vir 'n toekomstige afsonderlike ernstige kulturologiese stawing van argeologiese vondste vanuit die "groot basiliek"/"biskop se basiliek" van die laat-antieke Philippopolis (wat beskou word as 'n plek vir die katedraalbyeenkomste) ), wat eksplisiet geformuleerde hipoteses voorstel oor die interpretasie van die semantiek van kunsmonumente in die ideologiese struktuur van tempelargitektuur in die ontleding van hul ikonografie. Vir hierdie doel word dit aanbeveel om die hermeneutiese beginsel van kontekstuele outentisiteit en die struktureel-konseptuele (ideografiese, semiotiese, ikonologiese) metodes om die semantiek van kunsmonumente te openbaar in die analise van hul ikonografie toe te pas.

As gevolgtrekking is dit nodig om te verstaan ​​dat die keiserlike konsilies in die IV eeu meer gereeld geword het, en die doel van hul sameroeping was om 'n leerstellige konsensus te definieer en daar te stel. Die biskoppe het vergader en ooreengekom oor 'n saak of oor 'n uiteensetting van die geloof, oortuig van hul Ortodoksie, en het die imperiale guns gesoek om hul weergawe van die Christendom as die Ortodokse geloof van die ryk te erken. Die leuse van Constantius se beleid kan as volg geneem word: cujus est region, illius est religio (wie se mag syne is, en sy godsdiens). Wetgewend en retories gesproke het die “ortodoksie” van die keiser, dit wil sê sy godsdiens of persoonlike vooroordeel teenoor 'n sekere neiging, in die laat-antieke tyd amptelik vir die ryk geword en 'n etiket van ketters geskep vir diegene wat dit nie gedeel het nie.

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels