2.6 C
Brussel
Dinsdag, November 28, 2023
AfrikaVan die Oekraïne na Afrika

Van die Oekraïne na Afrika

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://europeantimes.news
The European Times Nuus het ten doel om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Op 29 Desember het die Moskou-patriargaat ’n verrassende besluit aangekondig – vir die eerste keer in sy geskiedenis het dit ’n patriargale eksargaat in Afrika gevorm. Formeel word dit gedoen deur die toelating van “honderd en twee geestelikes van die Patriargaat van Alexandrië” wat in agt Afrikalande dien. Die nuwe kerkstruktuur sal uit twee bisdomme bestaan ​​– Noord- en Suid-Afrika – en sal deur die biskop Leonid (Gorbatsjof) gelei word.

Die besluit van die Moskou-sinode is 'n onverbloemde kriminele daad teen die Patriargaat van Alexandrië vir die erkenning van die outokefale Ortodokse Kerk in die Oekraïne in 2019, en die Patriarg van Alexandrië in Augustus verlede jaar. Theodore het vir die eerste keer by die Kiëf-metropolitaan Epiphanius gedien.

In die praktyk skep die Russiese eksargaat 'n skeuring in Afrika, nie net die parallelle bestaan ​​van twee Ortodokse jurisdiksies nie. Voortaan sal daar geen eucharistiese gemeenskap tussen plaaslike Afrika-geestelikes wees nie. Eerstens omdat die Moskouse Patriargaat eensydig die eucharistiese gemeenskap met die Kerk van Alexandrië afgesny het ('n soortgelyke besluit deur die Kerk van Alexandrië kon ook verwag word), en tweedens omdat baie van die Afrika-geestelikes wat aangesluit het, onseker kerkregtelike status het. die res moet deur die Kerk gestraf word.

agtergrond

Reeds einde September 2021 het die Russiese Sinode hierdie plan openbaar gemaak. Die rede is ook bekend gemaak – versoeke is ontvang van Afrikaanse geestelikes wat by die Moskouse Patriargaat wil aansluit. Op hierdie stadium het die besluit voorsiening gemaak vir 'n "studie van die appèlle wat ontvang is", en hierdie taak is aan aartsbiskop Leonid van Vladikavkaz toevertrou.

Natuurlik is geen inligting ontvang oor die resultate van hierdie “studie”, wat inligting verskaf het oor die kerklike status van die geestelikes – of hulle onder voogdyskap was of omvergewerp is, en of hulle aan die geestelikes van die kanonieke Kerk van Alexandrië behoort het.

Dit is duidelik dat die kanons in hierdie geval van sekondêre belang is - die Russiese kant is gereed om enige geestelike te aanvaar, solank dit net 'n minimale "administratiewe basis" skep vir die verspreiding van die nuwe struktuur van die vasteland.

Die waarheid is dat hierdie idee selfs 'n jaar vroeër deur dieselfde aartsbiskop in die media (via Interfax) bekend gestel is. Leonid, en dit het natuurlik reeds aktiewe prosesse weerspieël.

In hierdie konteks klink die woorde van die amptelike verklaring van die Patriargaat van Alexandrië dat sy afgepers is verstaanbaar: “In die laaste twee jaar” het ons skielik te staan ​​gekom voor die anti-kanonieke en immorele inval en indringing (in ons grondgebied) van die Russiese Kerk ” om ons af te pers en te wreek. “

Die reaksies

Die Patriargaat van Alexandrië het byna onmiddellik gereageer. In sy verklaring het die Alexandrynse St. Die Sinode Moskou se optrede beskryf as 'n “nie-broederlike slag deur mede-Russe”, maar gesê dit is nie verras deur twee jaar se pogings om in die patriargaat se interne sake in te meng nie. Die hoofinstrument vir “invloed” op die Afrika-geestelikes deur die Russiese Kerk is egter duidelik omskryf – die finansiële een. Die Moskouse Patriargaat probeer al twee jaar lank ons ​​geestelikes omkoop, het die biskoppe gesê.

Sonder om te sê of die getal van honderd-en-twee, wat deur die Ministerie van Justisie aangekondig is, ooreenstem met sy inligting, verklaar die Sinode van Alexandrië dat hierdie groep bestaan ​​uit “self-geskeide geestelikes onder kerklike straf, of van ander, van onbekende oorsprong, selfverklaarde Ortodoks maar het nooit aan die Patriargaat van Alexandrië behoort nie. Meer spesifiek was die Kameroense miter. Gregory, wat gesê het baie van hierdie geestelikes behoort aan verskillende Ou Kalender-faksies wat hulle al dekades lank in verskillende Afrika-lande gevestig het. Ironies genoeg het hy opgemerk dat Russiese kerkbeleid verkies om nie in die kanonisiteit van die ordening van hierdie mense te delf nie, en hulle sal aanvaar word sonder om die skeuringstruktuur waaruit hulle kom, te ondersoek.

Daar is ook 'n teologiese argument in die opinie: die Russiese kerkaksie is "'n poging om die Ortodokse ekklesiologie in baie van sy kenmerke te verander, maar veral met betrekking tot die vraag na die grense van die administratiewe verdeling van Christ Church strukture by kriteria ver uit Ortodokse Tradisie. Ons vind met pyn dat al hierdie dinge te wyte is aan sondige oorsake wat besmet is met die "virus van etnofiletisme" wat deur die Raad van 1872 veroordeel is.

Die hoofrede waarom, volgens die Patriargaat van Alexandrië, die “Russiese inval” in sy jurisdiksie nie sal slaag nie, is die koloniale gees wat hierdie aksies dra en waarvoor die plaaslike bevolking besonder sensitief is. Die sukses van die sending van die Patriargaat van Alexandrië is te danke aan die "opofferende gees van Ortodokse en Heilige Tradisie", wat moontlik is omdat evangelisasie nie gepaard gaan met selfsugtige ekonomiese en politieke belange van enige koloniale mag nie - soos die geval is met die Moskou. Patriargaat.

Die amptelike verklaring het ook gesê dat die Patriargaat van Alexandrië briewe aan die Ekumeniese Patriargaat en plaaslike kerke sal stuur waarin ons ons “pes”-aanval op “Christus-gebore kinders”, gelowige Afrikane, beskryf as gevolg van openlike en koverte optrede. van gemagtigde verteenwoordigers van die Russiese Kerk. ” Nie-amptelik het inligting in die Griekse media verskyn dat synaxis moontlik was (ontmoeting op die vlak van primate), maar slegs vir die sogenaamde “antieke patriargate” van die Pentargie – die Ekumeniese, Alexandriese, Jerusalem, Antiogië en die Cypriotische Kerk , soos gebaseer op universele billike.

Alle oortreders sal onderworpe wees aan "die bepalings van die goddelike en heilige kanons van kerklike straf," het die sinode in 'n verklaring gesê. Ontleders wys daarop dat oortreders beide plaaslike geestelikes insluit wat na die nuwe eksargaat verhuis en die Moskouse Patriargaat, verteenwoordig deur "Patriargale Exarch Klinski Leonid", wie se optrede egter nog hangende is. In kerklike terme is dit nie die verklaarde bedoeling wat saak maak nie, maar die uitvoering van erediens in 'n vreemde regsgebied – wat nog nie 'n feit van sy kant is nie.

'n Paar woorde oor die biografie van die nuwe Afrika-eksarch

Die nuwe Afrika-eksarch, Leonid (Gorbachev), sal as “Klin, Kaïro en Noord-Afrika, patriargale eksarch vir die hele Afrika” genoem word. Amptelik is hy ondervoorsitter van die departement vir eksterne kerkbetrekkinge van die ministerie van justisie, onder leiding van die burgemeester van Volokolamsk. Hilarion (Alfeev), en is tans sy regterhand.

Die "kerkbiografie" van Metropolitan Leonid is interessant. Sy eerste sending in die buiteland as 'n geestelike was as deel van 'n lugbrigade met die Russiese vredeskontingent in Bosnië en Herzegovina. Hy het op sendings na Ethiopië, Tanzanië, Suid-Afrika en Kaïro gegaan, waar hy altyd saam met Russiese ambassades en intelligensiedienste gewerk het.

In 2013 het hy biskop van Argentinië en Suid-Amerika geword. Dit is toe dat hy vir die eerste keer op 'n onaangename geleentheid onder die aandag van die Russiese media gekom het – in verband met die grootste dwelmskandaal in onlangse Russiese geskiedenis, toe in 2016 twaalf tasse van kokaïen is gevind by die Russiese ambassade in Buenos Aires, Argentinië. Die hooffigure is twee "Russies-Ortodokse beskermhere" wat dwelms dra wat as kerkgereedskap vermom is. In die saak is hy ondervra en ep. Leonid, wat sê hy het niks met die "beskermhere" te doen nie en selfs geweier het om 'n "Memorandum vir die verskaffing van kerkgereedskap" met hulle te onderteken. Kort daarna is hy egter na Rusland teruggeroep en was aan die hoof van die Vladikavkaz-bisdom van die ROC.

In die laaste paar jaar, Aartsbiskop. Leonid het die regterhand van die Volokolamsk-miter geword. Hilarion (Alfeev) en sy persoonlike predikant. Die spesiale "spesialisasie" van sy buitelandse kerkdiens is indrukwekkend: hy is gestuur om aan die hoof te staan ​​van nuwe kerkstrukture van die Russiese Kerk buite die tradisionele lande van sy aktiwiteite met 'n betwiste jurisdiksie.

In Oktober 2021 het hy byvoorbeeld aan die hoof van die nuwe "Jerewan-Armeense bisdom" van die ROC, verbasend gestig, gestaan. Die redes vir die vorming van hierdie nuwe struktuur buite Rusland was weer polities en “bestraffend” – die besluit is uitgelok deur die Armeens-Azerbeidjanse konflik en het gekom net twee dae na 'n mislukte vergadering van geestelike leiers van Rusland, Azerbeidjan en Armenië in Moskou.

Die vrug van dieselfde "lyn" is die Russies-Georgiese skandaal van vroeg in 2021, toe 'n predikant van dieselfde Vladikavkaz-bisdom nie sonder die toestemming van sy biskop in die jurisdiksie van die Georgiese Kerk binnegekom het nie, terwyl hy Kersfees in die Tskhinvali-katedraal bedien het, Abchazië. Die daad het 'n skerp reaksie van die Georgiese Patriargaat uitgelok en beskuldigings van die oortreding van jurisdiksie.

Dit is interessant om daarop te let dat aartsbiskop Leonid in Desember 2019 ook in Bulgarye was, waar hy in die Russiese hof in Sofia gedien het en met die Russiese ambassadeur in Bulgarye vergader het om “kwessies van wedersydse belang te bespreek”.

Volgens Metropolitan of Klin Leonid, reeds as eksarch in Afrika, "sal die kern van die nuwe struktuur in Moskou gesmee word" en sal dus 'n "oplossing soek vir die personeelkwessie, wat uiters belangrik is." Dit beteken dat die Ministerie van Justisie van voorneme is om die plaaslike gemeentes wat by hulle aangesluit het as basis te gebruik om Russiese priesters te stuur. Hierdie beleid is in duidelike teenstrydigheid met populistiese beloftes aan plaaslike geestelikes dat die skeiding van hulle van die Alexandriese Patriargaat 'n pad is na die vorming van 'n outokefale Afrika-kerk.

Vir eers sal HE Leonid nie 'n "aartspastorale besoek aan Afrika" maak nie weens die "epidemie situasie". Aan die ander kant het hy die "binnehof van die Afrika-eksargaat in Moskou" ontvang, waar sy woning sal wees.

"Waar daar geleentheid en nood is, sal Russiese tempels in Afrika gebou word," het hy volgens RIA Novosti gesê. Hy het belowe dat 'n "netwerk van teologiese skole" vir sy eie personeel gebou sal word.

Die Russiese Sinode kan dit ook oorweeg om nuwe biskoppe in Afrika aan te stel, beide Russies en plaaslik, maar vir eers word daar slegs van plaaslike inwoners vereis om 'n "eed van getrouheid" te onderteken wat ewige veroordeling en verlies aan verlossing dreig. geestelikes belowe om nooit die Moskouse Patriargaat by enige geleentheid te verlaat nie.

Die Ortodokse sending in Afrika vandag

Onder die vergeldingsmaatreëls van die Patriargaat van Alexandrië is die interne herorganisasie van die biskop - in die eerste dae van die nuwe jaar het die Sinode van Alexandrië 'n aantal veranderinge aangekondig soos verkiesing van biskoppe, bevordering van biskoppe tot metropolitane en oordrag van minderjarige metropolitane na groot metropole (dit is toelaatbaar onder die statute van die meeste Ortodokse kerke). Hiërarge met 'n sterk sendingbevoegdheid en administratiewe vaardighede is na meer kritieke punte gestuur. Onder die nuwe name is die jarelange sendeling in Afrika, Archim. Chrysostom (Maidonis) van die bisdom Ierisso en berg Athos, wat bekend is vir sy uitgebreide ervaring van werk met jongmense, wat die oorheersende kudde van die Kerk van Alexandrië is.

Tans word die Ortodokse sending op die Afrika-kontinent ondersteun in terme van personeel en finansies, meestal deur die Griekse Kerk. Die Griekse staat is ook betrokke. In 2006 het die Griekse regering byvoorbeeld die probleem van mediese, pre-hospitaal en hospitaalbehandeling van die geestelikes van die Patriargaat van Alexandrië opgelos deur 'n spesiale wetsverandering. Die Patriarg van Alexandrië, Theodore, het toe sy groot tevredenheid uitgespreek met die woorde: “Baie dankie aan ons Griekeland, wat altyd die apostoliese werk van die Patriargaat van Alexandrië ondersteun.”

Leke – mans en vroue, monnike, nonne en geestelikes van Griekeland en Finland in die afgelope 20ste eeu het baie hard gewerk vir die Ortodokse opvoeding van die plaaslike bevolking. Die Ortodokse sending dra ook vrugte af soos die beroemde sendeling-non Tekla, wat die “moeder van Tanzanië se kinders” genoem word, wat vyf-en-dertig jaar van haar lewe daaraan bestee het om die armstes en benadeeldes te dien. Groot fondse is ingesamel en belê uit skenkings vir die bou van kerke en skole, mediese sentrums, watervoorsiening, ens. Die Ortodokse Kerke van Griekeland, Ciprus en Finland het deelgeneem met beide personeel en baie fondse ter ondersteuning van Ortodokse Afrikane. So is honderdduisende inwoners van die "swart vasteland" aangetrokke tot die Ortodokse geloof, tientalle van hul jongmense het in teologie in Griekeland, Rusland, Roemenië, die Verenigde State en ander lande gegradueer en geestelikes onder hul stamme en volke geword. Daar is reeds verskeie plaaslike biskoppe in die hiërargie van die Patriargaat van Alexandrië, alhoewel die meeste van die biskoppe van Griekeland en Ciprus is met 'n byna uitsluitlik Afrika-kudde.

Afgesien van die tradisioneel sterk sendingbevoegdheid van die Ortodokse Kerke in die genoemde lande, is 'n belangrike voorvereiste vir die sukses van die sending die feit dat die plaaslike bevolking nie by die Ortodokse sendelinge verteenwoordigers vind van enige koloniale moondheid wat poog om sy politieke en ekonomiese invloed. en beslaglegging op die hulpbronne van die Swart Kontinent – ​​'n historiese trauma vir die Afrika-bevolking, maar steeds 'n dringende kwessie.

Daarom klink die woorde van die Kameroense miter nie ongegrond nie. Gregory, wat sy skeptisisme uitspreek oor die sukses van die "Russiese sending" in Afrika juis omdat hy die eienaardighede van die plaaslike mentaliteit en geskiedenis ignoreer: "Gegewe die ongeskiktheid vir die Afrika-mentaliteit van die sogenaamde Africa Corp "Africa" Ek voorsien die mislukking van die hele Russiese teologiese arsenaal wat tot dusver vir propagandadoeleindes gebruik is teen die erkenning van die outokefalie van die Kerk van Oekraïne en teen die Ekumeniese Patriarg, sowel as die val van die generaals. Selfs Rommel is in Afrika verslaan, met een van die mees gedissiplineerde en georganiseerde leërs in die wêreld. Gelukkig is diegene wat reeds besluit het om 'n doktorsgraad oor die Russiese operasie te skryf. “

* Hierdie teks met skrywer Zlatina Ivanova is vir die eerste keer in Bulgaars gepubliseer in die tydskrif Christianity and Culture, uitgawe. 1 (168), 2022, pp. 69-74 (Еd. Nota).

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -