13.1 C
Brussel
Saterdag, September 24, 2022

Christelike geloof na die doop

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
Die European Times News poog om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Meer van die skrywer

Kommissie vir Narkotiese Dwelms Tematiese Besprekings 2022 fokus op die dwarsliggende kwessies van dwelmbeleid en menseregte

Kommissie vir Narkotiese Dwelms fokus op kwessies van dwelmbeleid en menseregte

0
Kommissie vir Narkotiese Dwelms Tematiese Besprekings 2022 fokus op die dwarsliggende kwessies van dwelmbeleid en menseregte

Die verdere lewe van die mens, soos ons hierbo gesien het, bestaan ​​uit die ontwikkeling van daardie saad van die ewige lewe wat in die doop gelê word. 'n Persoon word geleidelik van sonde gereinig, geleidelik vervolmaak en in goedheid versterk, en styg tot die volmaakte ouderdom van 'n man. Maar selfs dan bly “die begin van sy lewe” (Isak die Siriër), daardie “sout wat ’n mens ongeskonde hou”, steeds geloof. "Die geloof is die moeder van elke goeie daad, en daarmee bereik 'n mens die vervulling op homself van die belofte van die Here en Verlosser van ons Jesus Christus, volgens wat geskrywe is:" sonder geloof is dit onmoontlik om God te behaag "( Efraim, die Siriër). Selfs as iemand toevallig sou val: laat hy net sy geloof behou – die gebroke harmonie van sy siel sal herstel word, sy uiteenlopende kragte sal weer versamel word en met nuwe energie teen sonde jaag. "Geloof," sê St. I. Chrysostomus, - daar is 'n kop en 'n wortel; as jy dit behou, dan, al het jy alles verloor, sal jy alles weer met groter heerlikheid wen. "Geloof is krag vir redding en krag vir die ewige lewe" (Clemens van Alexandrië).

Aan die ander kant is dit duidelik wat gebeur as geloof deur 'n persoon verloor word. “Sonder olie kan die lamp nie brand nie,” sonder die wortel sal elke boom verdor. “Sonder My,” sê die Here, “kan julle niks doen nie.” Sodra geloof weggeneem is, word elke sin van die lewe en elke krag om goed te doen weggeneem. Daar is geen sentrum wat die pogings van 'n persoon sal bind en verstaan ​​nie. 'n Mens voel nie die nabyheid van God nie, hy kan nie Sy goedheid verstaan ​​nie, God is weer vir hom net 'n straf van onwaarheid. Sal so iemand hom tot God wend? En as hy nie omdraai nie, dan kan hy nie God se hulp, Sy genade, aanvaar nie. Dus, nadat 'n persoon hierdie “oog wat elke gewete verlig” (Ciril van Jerusalem), sy geloof verloor het, verloor hy al sy geestelike eiendom – en vergaan. Merkwaardig in hierdie verband is die kenmerke waarmee die Here die regverdiges en sondaars by die laaste oordeel uitbeeld. Intussen, hoe die regverdiges, wat hul geloof behou het, verwonderd is oor die genade van God: "Wanneer het jy jou honger gesien en gedrink?" – Vir sondaars lyk God se vonnis onregverdig: “wanneer het ek jou honger gesien en jou nie gedien nie?” God verskyn óf as vyandig teenoor hulle, wat wil, soek na 'n verskoning om hulle te veroordeel, om hulle van ewige saligheid te ontneem. Die eerstes het in geloof gelewe, en daarom is hulle hele siel gevul met 'n gevoel van die onverdiende genade van God, en nou bely hulle hul onwaardigheid. Laasgenoemde het egter hul geloof verloor, hulle erken nie die barmhartigheid van God nie, hulle het net vir hulself gelewe, en daarom staan ​​hulle nou op tot die verdediging van hul "ek". Die eerstes in hulle geloof het altyd die weg na God vir hulleself oop gesien, omdat hulle die genade van God gesien het. Deur dit te sien, het hulle altyd na God gestreef en was hulle voortdurend in geestelike eenheid met Hom: hierdie eenheid word natuurlik hulle deel ook nadat hulle hierdie lewe verlaat het. Laasgenoemde het, nadat hulle hul geloof verloor het, natuurlik ook hul krag vir geestelike vereniging met God verloor, hulle van God vervreem: daarom, selfs na hul oorgang na die toekomstige wêreld, het hulle nie die vermoë om aan God oor te gee nie, hul lot is in die somber ryk van selfsug, wat op sy tande kners oor sy dood. , nie die krag te vind om hiermee te kom nie, al is dit, soos 'n regverdige, in die gedagte dat hy gely het volgens die wil van God (Rom. 9:3).

So, geloof het 'n mens laat herleef, geloof het hom ontwikkel en opgevoed in die geestelike lewe, geloof sal hom na ewige saligheid lei. Deur te glo, het 'n mens hier die genade van God aanvaar en kon hy gemeenskap met God aanvaar, ten spyte daarvan dat hy tot op daardie stadium in sonde geleef het. Dieselfde geloof in die liefde van God sal 'n mens in staat stel om hierdie gemeenskap met God in die komende koninkryk te handhaaf. “Op die dag van oordeel,” sê St. Neil van Sinai, “sal ons self ons eie aanklaers wees, deur ons eie gewete skuldig bevind. Daarom, in hierdie uiterste geval, sal ons enige ander beskerming of hulp vind, behalwe vir een geloof in die mees filantropiese Here Christus? Hierdie geloof is ons groot verdediging, groot hulp, sekuriteit en vrymoedigheid, en 'n antwoord vir diegene wat weens 'n onuitspreeklike menigte sondes onbeantwoordbaar geword het.”

Geloof wat red is gratis en aktief

Om misverstande te voorkom, moet dit weereens hier herhaal word dat die Ortodokse Kerk, wat in geloof al die saligheid van die mens aanvaar en geloof as die oorsaak van die mens se geestelike groei beskou, hierdie geloof nooit in die vorm van een of ander self- handelende krag, wat as iets vreemds die mens byna tot 'n deugsame lewe en tot gemeenskap met God sou dwing. Natuurlik sien 'n gelowige mens die genade van God waar, waarmee hy teen sonde gaan veg. Die instrument om hierdie genade te ontvang is egter nie die kennis of oordenking van die genade van God en Sy bereidheid om te vergewe en te help nie, maar beslis die vrye begeerte en besluit van 'n persoon. Op dieselfde manier is geloof "'n werker van goedheid, die basis van regverdige gedrag" slegs omdat dit "die vrye instemming van die siel is" (Clemens van Alexandrië). Geloof inspireer slegs die wil van 'n persoon, maar bevry hom geensins van pogings op homself nie. “Julle moet nie net in Christus glo nie,” het St. Macarius van Egipte gesê, “maar ook ly, volgens wat geskrywe is: “soos dit aan julle gegee is … nie net in Christus glo nie, maar ook vir Hom ly” (Fil. Om net in God te glo is kenmerkend van diegene wat aards dink, selfs, sou ek nie sê nie, en onrein geeste wat sê: “Ons ken U, wat die Seun van God is” (Mark. 1; Mt. 29)”. Geloof vereis die vrye keuse van goed en die besluit om dit te doen.

Nie aan sy kontemplatiewe kant nie, nie as 'n toestand van waarneming nie, geloof red 'n mens, sodat 'n mens slegs onaktief sy verlossing kan ervaar, Geloof red met sy aktiewe kant, die voortdurende deelname van goeie wil daaraan (Joh. 7:17). . Die gelowige in sy geloof vind die vrymoedigheid om na God te draai en tree dus in gemeenskap met God, aanvaar hierdie gemeenskap. Die gelowige, versterk deur die krag van God, streef na die lewe van 'n heilige en begin daarmee. Geloof in hierdie sin is "die begin van ons hoop en die begin van Goddelike barmhartigheid teenoor ons, soos 'n deur en 'n weg" (Ciril of Alexandria).

Geloof en dade

Om juis hierdie lewensbelangrike (en nie formele) betekenis van verlossing in sig te bring, en juis waar dit nodig is om homself teen Protestantse versinsels te beskerm, kies ons Kerk uit twee formules wat in die Weste uitgewerk is die een wat redding nie aan geloof toeskryf nie. alleen, maar tot geloof met werke. . “Ons glo,” sê die 13de lid van die Sendbrief van die Oostelike Patriarge, “dat 'n persoon nie bloot deur geloof alleen geregverdig word nie (dws, soos later sal gesien word, nie deur sy teoretiese, waarnemende kant nie), maar deur geloof, aangehelp deur liefde (geloof, as aktiewe krag, deur die feit dat dit liefde voortbring), dws deur geloof en dade “... “Nie 'n spook nie, – die vaders verduidelik nog meer spesifiek, – slegs geloof, maar die geloof wat in ons bestaan deur dade regverdig ons in Christus.” Dit is dus ongetwyfeld geloof wat 'n mens regverdig, maar slegs werklike, ware geloof, dit wat 'n mens tot ware lewe lei, laat hom sy verlossing bewerk. Die leer van ds Theophan dat geloof red deur dade. “Redding,” sê die Heilige, “van goeie dade; maar dit is onmoontlik om in goeie dade te slaag, soos dit hoort, sonder geloof. Geloof inspireer goeie dade, geloof wys dit uit, geloof lei ook tot die verkryging van krag om goeie dade te doen. Daarom is geloof 'n medepligtige aan goeie dade. Die belangrikste ding is dade, en sy is 'n voordeel.” Verlossing lê dus daarin dat 'n mens dit self skep, maar hy kom nie tot hierdie skepping behalwe deur geloof nie.

Die Ortodokse behoort nie hierdie definisie op die Katolieke manier te verstaan ​​nie, dit wil sê sodat 'n man deur dade sy redding verdien. Dade op sigself, as uiterlike handelinge of afsonderlike dade, het geen betekenis in die Christendom nie. Gedrag word hier slegs gewaardeer as 'n uitdrukking van die ooreenstemmende stemming van die siel, 'n sekere rigting van die wil, hoewel dit op sy beurt die vorming van hierdie stemming beïnvloed. Die hele Gesprek op die Berg is gebou op die gedagte van die onvoldoende van een uiterlike goeie daad en die behoefte aan 'n interne verandering, wat eintlik die Koninkryk van die Hemel aan 'n persoon assimileer. Daarom word die barmhartigheid wat aan 'n profeet of dissipel bewys word, slegs waardeer wanneer dit "in die naam van die profeet of dissipel", in die naam van geloof, gelewer word (Matteus 10:41-42). “As”, sê die heilige apostel Paulus, “ek gee al my besittings weg en gee my liggaam om te verbrand, maar ek het geen liefde nie, baat dit my geensins nie” (1 Korintiërs 13:3). Jy kan nie na buite kyk nie. Die apostel verduidelik in meer besonderhede: die wese van verlossing is nie in asketiese arbeid, as sodanig, nie in uiterlike ywer nie; en uitbuitings, en ywer moet vloei uit 'n wedergebore, veranderde siel; anders is hulle niks voor God nie (Rom. 4:2). Daarom kan dit gebeur dat twee myte wat 'n weduwee gebring het, die hele menigte offers van die rykes swaarder sal weeg, en 'n sondaar-tollenaar nader aan God sal wees as 'n regverdige Fariseër; diegene wat op die elfde uur kom en niks doen nie, sal 'n gelyke beloning ontvang as diegene wat die hele dag gewerk het en die hitte van die dag verduur het. Uit 'n regsoogpunt kan dit nie verklaar word nie: meer werk verg meer belonings (tensy ons oor die algemeen die moontlikheid van enige vriendelikheid van 'n persoon ontken). By die Ortodokse verg dit geen verduideliking nie: die Here wil almal gelyk red en die geheel streef na almal gelyk, maar die een het meer aspirasie na God, die vermoë om Sy gemeenskap meer waar te neem, die ander het minder. In so 'n geval kan dit gebeur dat die pasbekeerde en wat niks gedoen het nie gelyk of selfs hoër in beloning sal wees as die een wat oud geword het in die geloof en prestasies vermag het. Die koninkryk van God is nie 'n beloning vir arbeid nie, maar 'n barmhartigheid wat aan die tonne aangebied word en geassimileer word volgens die aanvaarbaarheid van elkeen.

Die vraag is dus waarheen die siel gerig is, wat dit wil hê, hoe dit leef. As sy strewe na God is, as dit nie vir homself lewe nie, dan is dit, benewens sy uiterlike dade, geregverdig; dit is die waarborg van toekomstige kwytskelding, en dade en arbeid is slegs belangrik vir die terugkeer en versterking van hierdie aspirasie. “Vergelding,” sê St. Isak die Siriër, “is nie meer vir deug nie, en nie vir arbeid ter wille daarvan nie, maar vir nederigheid wat uit hulle gebore is. As dit verlore gaan, sal eersgenoemde tevergeefs wees.”

Die siel word nie gered van sy uiterlike dade nie, maar omdat sy innerlike wese vernuwe word, dat sy hart altyd by God is. Natuurlik sal by die laaste oordeel die boek van elkeen se lewe oopgemaak word, en sal elkeen antwoord gee vir elke daad en woord, vir elke gedagte, hoe onbelangrik en vlugtig dit ook al mag wees: die volmaakte kan nie onvolmaak genoem word nie. Maar hierdie lewensopenbaring sal vir sommige slegs 'n bron van nederigheid wees, dit sal hulle net lei tot die besef van die onverdiende kwytskelding, en sal hulle nog nader aan God bind; vir ander sal die oortuiging van die gewete by die oordeel wanhoop bring, en hulle uiteindelik van God en die Koninkryk wegskeur. “En hulle gaan in die ewige straf in, maar die regverdiges in die ewige lewe.” Wie sy siel gerig het waarheen hy gaan, gaan daarheen.

Dus, in geloof – al die seën van 'n Christen. Geloof is nie net die oorsaak, die dryfkrag in die geestelike ontwikkeling van die mens nie, dit is eerder die fokus, die hart van die geestelike lewe. Soos geloof groei, groei liefde, soos liefde groei, geloof groei: die morele ontwikkeling van 'n mens vind beide sy uitdrukking en sy vrug in die versterking en groei van geloof. Geloof bevorder dade, en geloof word deur dade vervolmaak (Jakobus 2:22). Geloof is waarlik die alfa en omega van morele lewe, net soos die Here self, Wie dit aan die mens openbaar*. Lei tot liefde, waarin die wese van die ewige lewe (1 Joh. 3:14; Joh. 17:26), geloof dus aan 'n mens die geleentheid hier op aarde gee om die ewige saligheid te begin. By die verbygaan in die volgende wêreld verander geloof in kennis, en liefde, wat 'n persoon met God verbind het, duur voort tot in die ewigheid.

Vgl. © M. Novoselov. Verlossing en geloof volgens Ortodokse leer. Godsdienstige en Filosofiese Biblioteek. Uitgawe. 31. Brotherhood of St. Alexia, 1995. Gepubliseer volgens die teks van die 1913-uitgawe.

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie - kol_img

Moet lees

Jongste artikels