10.6 C
Brussel
Saterdag, Maart 25, 2023

Goddelike orde en skoonheid van die wêreld – openbaring oor die Skepper

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
Die European Times News poog om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Die Hoogste Kunstenaar-God-in alles wat gedoen moes word, met gebruikmaking van Sy almagtige krag, dit is die Seun, want “deur Hom het alles ontstaan, en sonder Hom het niks ontstaan ​​nie” (Joh. 1, 3), in die begin en voor alles anders het hy hemel en aarde geskep en tot stand gebring, alhoewel hulle nooit bestaan ​​het nie. As iemand dalk vra hoe en van waar, dan sal hy van ons die volgende wyse en werklik uitstekende woord hoor: “Wie het die gedagtes van die Here geken? Of wie was Sy raadgewer?” (Rom. 11:34).

… In elkeen van die geskape dade was die Skepper die Woord, en net Sy golf het lewe aan alles gegee. Sint Cyril van Alexandrië. Skeppings, deel 4, M., 1886, p. 9-11.

Glo eerstens dat daar een God is wat alles geskep het, wat alles uit niks tot stand gebring het. Hy omhels alles. Hyself is groot, en kan nie deur die woord gedefinieer word of deur die verstand begryp word nie. Herder Ermas. Monumente van antieke Christelike skryfwerk in Russiese vertaling, vol. 1, M., 1860, bl. 254.

...Die Skepper het een hele wêreld geskep, sodat die rangskikking van baie wêrelde nie tot die idee van baie Skeppers sou lei nie. Aangesien die skepping een is, glo ons dat die Skepper daarvan een is. Sint Athanasius die Grote. Skeppings, deel 1, M., 1851, p. 65.

Aangesien die Egiptenare die sigbare skepsel vergoddelik en die Israeliete, wat lank saam met hulle gewoon het, by dieselfde goddeloosheid betrokke geraak het, bied Moses hulle noodwendig die skeppingsleer aan en leer duidelik dat die skepsel 'n begin van bestaan ​​het. en dat die Skepper die God van almal is. Geseënde Theodoret van Kirsky. Skeppings, deel 1. M., 1855, p. 7.

… As God nie ewig alleen is nie en alles anders het nie van Hom af gekom nie, dan is Hy ook nie God nie. En as die wêreld dus mede-ewig met God is in wese aan Hom gelyk, dan is dit gelyk aan God sowel in onveranderlikheid, as in oneindigheid, en in alles, wat beteken dat daar 'n ander God is. Maar twee ewige en gemeenskaplike begin kan nie toegelaat word volgens die idees van gesonde rede nie. Tertullianus. Biskop Macarius (Boelgakov). Ortodokse dogmatiese teologie, vol. 2, Sint Petersburg, 1851, p. 10-11)*.

God het die onsigbare en sigbare wêreld geskep; en siel en liggaam het Hy ook geskep.

…Sommige sê dat skepsele van ewigheid af saam met God bestaan ​​het; maar dit is onmoontlik. Want hoe kan van ewigheid af saam met die Oneindige in alles bestaan, wesens wat in alles eindig is, en hoe is hulle eintlik skepsels as hulle saam met die Skepper is? Maar so sê die Hellene, wat God voorstel as die Skepper nie van die natuur nie, maar slegs van eienskappe. Ons, wat God as almagtig erken, sê dat Hy nie net die Skepper is van eienskappe nie, maar ook van nature wat met eienskappe toegerus is. Indien wel, dan het die skepsels van ewigheid af nie by God bestaan ​​nie.

… Die algenoegsame God het skepsels uit die nie-bestaan ​​tot stand gebring, nie omdat Hy iets nodig gehad het nie, maar sodat hulle, volgens hulle vermoë om te waarneem, deel te hê aan Sy seën, dit sou geniet en dat Hy self hulle in Sy dade sou verheug, sien hoe hulle juig en altyd onversadigbaar versadig word deur die onversadigbare. Heilige Maximus die Belyder (68, 151, 155, 148).

… Die einste skepping wys na die Een wat dit geskep het, die einste daad kondig die Een aan wat dit vervaardig het, en die wêreld verkondig die Een wat dit gereël het. Die hele Kerk oor die hele wêreld het hierdie tradisie van die apostels ontvang.

Die Skepper van die wêreld is die Woord van God, en dit is ons Here, wat in die laaste tye mens geword het en in hierdie wêreld bestaan ​​het, alles wat geskep is onsigbaar bevat en in die hele skepping ingebed is, want die Woord van God regeer en beskik van alles; en daarvoor het Hy blykbaar tot sy eie gekom en vlees geword en op 'n boom neergeval om alles in Homself te herstel. Sint Irenaeus van Lyon. Werke. SPb., 1900, p. 130-131 485-486.

Voordat die wêreld opgestaan ​​het, was daar net die Lewende en grenslose God. Toe die wêreld uit nie-bestaan ​​tot stand geroep is, het God natuurlik nie beperk geword nie, al die volheid van lewe en oneindigheid het by Hom gebly. Maar hierdie volheid van lewe en oneindigheid het ook tot uitdrukking gekom in skepsels, lewende en beperkte, waarvan daar onmeetbaar baie is, en almal van hulle is toegerus met lewe. Aartspriester John Sergiev, vol. 1, M., 1894, bl. 282-283.

Deur die werking van die wil van God is die wêrelde, sigbaar en onsigbaar, geskape, die mens is geskape en verlos, alle gebeurtenisse, publiek en privaat, was en vind plaas, waaruit skyn, soos die son uit die hemel, God se Goedheid, God se Almag, God se Wysheid. Biskop Ignatius (Bryanchaninov) (109, 80).

God het die wêreld uit niks geskep

Mense kan iets doen nie uit niks nie, maar deur materie. Maar God oortref mense eintlik deur die feit dat Hy self geroep het om die saak van sy skepping te wees, wat nie voorheen bestaan ​​het nie. Sint Irenaeus van Lyon (113, 149).

Net soos 'n pottebakker, wat met dieselfde vaardigheid duisende voorwerpe gemaak het, nie kuns of krag uitgeput het nie, so het die Skepper van hierdie heelal, wat 'n skeppende krag gehad het wat nie net voldoende was vir een wêreld nie, maar dit oneindig oortref het, alles tot stand gebring die grootheid van die sigbare met een golf van wil. (4, 6). God skep nie sy skepsels uit Homself nie, maar bring hulle deur sy werksaamheid tot stand, net soos 'n mens wat iets met sy hande maak nie sy werk uit homself voortbring nie. Sint Basilius die Grote (113, 150).

Om te dink dat God die wêreld uit klaargemaakte materie gevorm het, sou beteken om sy kreatiwiteit gelyk te stel aan menslike kuns, wat altyd een of ander stof nodig het (byvoorbeeld, 'n pottebakker het klei nodig, 'n bouer het baksteen en klip nodig, 'n timmerman en skeepsbouer- in hout, 'n wewer in wol, 'n leerlooier in leer, 'n skilder in verf, ens.), en om nie die verskil tussen mens en God te verstaan ​​nie, nie te verstaan ​​dat dit onmoontlik is vir 'n beeld om alles te hê wat die Prototipe het nie. . Geseënde Teofilakt (113, 149).

Dit is nodig om alles in God as 'n geheel voor te stel: die wil, wysheid, krag en wese van dinge. As dit werklik so is, laat niemand hom dan bemoei deur te soek en te vra oor materie, hoe en waar dit vandaan kom, soos diegene wat sê: as God onstoflik is, waar kom materie dan vandaan? Hoe het die kwantitatiewe van die nie-kwantitatiewe gekom, die sigbare van die onsigbare?.. Op al sulke vrae oor materie het ons een antwoord: ons moet nie aanvaar dat die Wysheid van God nie almagtig is nie en Sy Almag is nie wys nie. Inteendeel, 'n mens moet vashou aan die idee dat die een onafskeidbaar van die ander is, dat albei een en dieselfde blyk te wees, sodat die ander saam met die een gesien word. As daar in een en dieselfde God wysheid en krag is, dan kon Hy nie anders as om die stof vir die skepping van wesens te vind nie, en kon nie anders as om die nodige krag te hê om denke te verwesenlik nie. Heilige Gregorius van Nyssa (113, 149).

Wat sou wonderlik wees as God die wêreld uit klaargemaakte materie geskep het? En by ons vorm 'n kunstenaar, wat 'n stof van iemand ontvang het, enigiets daaruit. Maar die krag van God word hierin geopenbaar, dat Hy uit niks voortgebring het wat Hy wou.

… God het alles van nie-bestaan ​​tot stand gebring, sodat Sy grootheid van die skeppings af geken kon word. Heilige Theophilus van Antiogië (Biskop Macarius (Boelgakov), bl. 14, 32).

Moses, wat veertig dae lank op die berg vasmaak, sien God in kennis, soos geskrywe is, en nie in waarsêery nie, en praat met Hom en praat soos iemand met sy vriend praat. Hy is deur God geleer, en hy self leer oor Hom, leer dat God ewig is en van niks afhanklik is nie, maar hy herken ook die nie-bestaande as synde, en bring uit nie-bestaan ​​alles tot stand, en laat nie toe nie. dit om terug te keer na nie-bestaan, – Hy wat in die begin met 'n golf en 'n enkele begeerte die hele sigbare skepping uit niks voortgebring het. Saint Gregory Palamas (65, 69).

As alles vanself gebeur het sonder Voorsienigheid, soos die Epikureërs beweer, dan sou alles op dieselfde manier moes gebeur en dieselfde wees, en nie anders nie; in die heelal, soos in 'n enkele liggaam, sou alles die son of die maan moes wees, en by mense sou die hele liggaam óf 'n hand, óf 'n oog, óf 'n voet moes wees. Maar niks hiervan is nou nie; ons sien dat die een die son is, die ander die maan en die ander die aarde; en ook in menslike liggame is die een die voet, die ander is die arm, die ander is die kop. En so 'n roetine maak dit duidelik dat dit alles nie vanself gebeur het nie, en wys selfs dat alles voorafgegaan is deur 'n rede waaruit 'n mens sowel die God wat die heelal in orde gebring het, kan herken.

As God nie self die oorspronklike oorsaak van materie is nie, maar elke wese skep uit klaargemaakte materie, dan is dit duidelik dat Hy magteloos is, want Hy is nie in staat om iets werkliks sonder materie voort te bring nie, net as 'n houtsnyer, ongetwyfeld, kan niks sonder hout maak nie. Sint Athanasius die Grote (113, 149).

Die heelal is geskep, en God het dit nie uit Homself geskep om dieselfde te wees as wat Hy self is nie. Inteendeel, Hy het haar uit niks geskep, sodat daar geen gelyke sou wees aan Hom deur wie sy geskape is nie, of aan sy Seun deur wie sy geskape is ... Uit niks het God alles geskep nie, maar uit Homself het Hy dit gedoen. nie skep nie, maar aan Homself gelyk gebore, wat ons die Seun van God noem. Geseënde Augustinus (113, 150).

Die geskape wêreld het nie uit die wese van God ontstaan ​​nie, maar deur die wil en krag van God is dit uit die nie-bestaan ​​tot stand gebring ... Geboorte bestaan ​​uit die feit dat uit die wese van die een wat geboorte gee, kom wat gebore word, in wese gelyk aan hom. Skepping en skepping bestaan ​​daarin dat dit wat geskep en geskep word van buite kom, en nie uit die wese van die skepper of skepper nie, en sonder enige twyfel in wese nie aan hom ooreenstem nie. Sint Jan van Damaskus (113, 150).

Uit niks geskep (God die wêreld) om Sy grootheid te verheerlik. Tertullianus (Biskop Macarius (Boelgakov), bl. 32).

So, laat niemand vra uit watter stof God sulke groot en wonderlike skepsels gemaak het nie; Hy het alles uit niks gemaak. Lactantius, Biskop Macarius (Boelgakov), bl. 14.

Volgens die Skrif is hemel, aarde, vuur, lug en water uit niks geskep. Die lig wat op die eerste dag geskep is, en alles anders wat daarna geskep is, is reeds geskep uit wat voorheen was. Want wanneer Moses praat van geskape uit niks, gebruik hy die woord “geskape”: “God het die hemel en die aarde geskape” (Genesis 1:1). Eerwaarde Efraim die Siriër. Skeppings, deel 8, M., 1853, p. 259.

…Op die eerste dag het God, volgens sy almagtige woord, alles geskep uit nie-bestaan, en op die ander dae skep Hy reeds alles uit wat bestaan ​​het (geskape op die eerste dag). Sint Johannes Chrysostomus (40, 755).

Foto: Icon of Ever-Virgin Mother of God / Ikoni Mahnevi, https://www.facebook.com/profile.php?id=100057324623799

(vervolg)

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels