9.3 C
Brussel
Maandag, december 11, 2023
MensenrechtenElke 7 seconden sterft een zwangere vrouw of pasgeborene: nieuw VN-rapport

Elke 7 seconden sterft een zwangere vrouw of pasgeborene: nieuw VN-rapport

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Het rapport, Het verbeteren van moederlijk en pasgeboren gezondheid en overleving en het verminderen van doodgeboorte, beoordeelt de nieuwste gegevens, die vergelijkbare risicofactoren en oorzaken hebben, en volgt de levering van kritieke gezondheidsdiensten.

Over het algemeen laat het rapport zien dat de vooruitgang bij het verbeteren van de overleving sinds 2015 is gestagneerd; met ongeveer 290,000 moedersterfte per jaar, 1.9 miljoen doodgeboorten – baby’s die na 28 weken zwangerschap overlijden – en maar liefst 2.3 miljoen sterfgevallen bij pasgeborenen in de eerste levensmaand.

Dat blijkt uit het rapport meer dan 4.5 miljoen vrouwen en baby's sterven elk jaar tijdens zwangerschap, bevalling of de eerste weken na de geboorte, gelijk aan één dode elke zeven seconden, meestal van vermijdbare of behandelbare oorzaken als de juiste zorg beschikbaar was. De nieuwe publicatie werd gelanceerd op een grote wereldwijde conferentie in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Gezondheidsstelsels onder druk

Het Covid-19 pandemie, toenemende armoede en verergerende humanitaire crises hebben de druk op de uitgerekte gezondheidsstelsels vergroot. Slechts één op de 10 landen (van de meer dan 100 ondervraagden) geeft aan over voldoende financiële middelen te beschikken om hun huidige plannen uit te voeren.

Volgens de laatste WHO-enquête Wat betreft de gevolgen van de pandemie voor essentiële gezondheidsdiensten, meldt ongeveer 25 procent van de landen nog steeds voortdurende verstoringen van vitale zwangerschaps- en postnatale zorg en diensten voor zieke kinderen.

“Zwangere vrouwen en pasgeborenen blijven sterven tegen onaanvaardbaar hoge tarieven wereldwijd, en de COVID-19-pandemie heeft voor verdere tegenslagen gezorgd om hen de gezondheidszorg te bieden die ze nodig hebben”, aldus Dr. Anshu Banerjee, directeur van Maternale, Pasgeborene, Kind- en Adolescente Gezondheid en Veroudering bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).WIE).

“Als we andere resultaten willen zien, we moeten dingen anders doen. Er zijn nu meer en slimmere investeringen in de eerstelijnsgezondheidszorg nodig, zodat elke vrouw en baby - ongeacht waar ze wonen - heeft de beste kans op gezondheid en overleving."

Vechten voor het leven

Financieringsverliezen en onderinvestering in eerstelijnsgezondheidszorg kunnen de overlevingskansen verwoesten. Terwijl vroeggeboorte nu bijvoorbeeld wereldwijd de belangrijkste oorzaak is van alle sterfgevallen onder de vijf jaar, minder dan een derde van de landen meldt dat ze hebben voldoende newborn care units om kleine en zieke baby's te behandelen.

In de zwaarst getroffen landen in Afrika bezuiden de Sahara en Centraal- en Zuid-Azië, de regio's met de meeste sterfgevallen bij pasgeborenen en moeders, ontvangt minder dan 60 procent van de vrouwen zelfs vier De WHO raadt er acht aan, prenatale controles.

“De dood van een vrouw of jong meisje tijdens zwangerschap of bevalling is een ernstige schending van hun mensenrechten”, zegt dr. Julitta Onabanjo, directeur van de technische afdeling van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA).

“Het weerspiegelt ook de dringende noodzaak om de toegang tot hoogwaardige seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten op te schalen als onderdeel van universele gezondheidszorg en eerstelijnsgezondheidszorg, vooral in gemeenschappen waar de moedersterftecijfers de afgelopen jaren zijn gestagneerd of zelfs zijn gestegen.

We moeten een nemen mensenrechten en een gendertransformatieve benadering moeder- en pasgeborenensterfte aan te pakken, en het is van vitaal belang dat we de onderliggende factoren uitroeien die leiden tot slechte gezondheidsresultaten bij moeders, zoals sociaal-economische ongelijkheden, discriminatie, armoede en onrechtvaardigheid'.

Levensreddende zorg

Om de overlevingskansen te verhogen, moeten vrouwen en baby's voor, tijdens en na de bevalling goede, betaalbare gezondheidszorg krijgen, zeggen de instanties, evenals toegang tot diensten voor gezinsplanning.

Er zijn meer bekwame en gemotiveerde gezondheidswerkers nodig, vooral vroedvrouwen, naast essentiële medicijnen en benodigdheden, veilig water en betrouwbare elektriciteit. Het rapport benadrukt dat interventies moeten richten zich vooral op de armste vrouwen en degenen in kwetsbare situaties die het meest waarschijnlijk levensreddende zorg zullen mislopen, onder meer door betere planning en investeringen.

Om de gezondheid van moeders en pasgeborenen verder te verbeteren, moeten schadelijke gendernormen, vooroordelen en ongelijkheden worden aangepakt. Recente gegevens tonen dat aan slechts ongeveer 60 procent van de vrouwen in de leeftijd van 15-49 jaar neemt hun eigen beslissingen met betrekking tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Op basis van de huidige trends zijn meer dan 60 landen niet klaar om de doelstellingen voor het terugdringen van moedersterfte, pasgeborenen en doodgeborenen in de VN te halen Sustainable Development Goals door 2030.

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -