21.6 C
Brussel
Saterdag Junie 10, 2023
Redakteur se keuseRaad van Europa in groot kontroversie oor menseregteskending

Raad van Europa in groot kontroversie oor menseregteskending

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Meer van die skrywer

Die Komitee oor Bio-etiek, 'n Komitee wat op die Komitee van Ministers se vlak van die Raad van Europa werk, vergader hierdie week om 'n finale konsep van 'n nuwe regsinstrument te bespreek wat menseregte en waardigheid van persone met geestesversteurings moes beskerm. Die dokument het egter erge kritiek ontvang, wat uitgeloop het op die feit dat die Verenigde Nasies ingetree het met 'n gesamentlike verklaring van sy menseregtekundiges wat die afgevaardigdes van die vergadering versoek om "maak beswaar teen die konsep Addisionele Protokol in die komende vergadering en ons doen 'n beroep op die Raad van Europa om die legitimering van gedwonge institusionalisering en die gebruik van dwang teen persone met gestremdhede, insluitend ouer persone met gestremdhede, te beëindig. "

"ons doen 'n beroep op die Raad van Europa om die legitimering van gedwonge institusionalisering en die gebruik van dwang teen persone met gestremdhede, insluitend ouer persone met gestremdhede, te beëindig".

VN-kundiges

Oor die konsep van Komitee oor Bio-etiek van die Raad van Europa.

Die kundiges van die Verenigde Nasies, wat hul Spesiale Rapporteurs oor regte op fisiese en geestesgesondheid en oor gestremdheid insluit en die VN-komitee wat op Gestremdheid gespesialiseer het, het verklaar dat, "Die dwingende benadering tot geestesgesondheid doen skade aan mense met gestremdhede en ons moet nie teruggaan om hierdie verouderde benadering te magtig nie. Mense met psigososiale gestremdhede het die reg om in die gemeenskap te woon en om mediese behandeling te weier. "

Parlementêre Vergadering van die RvE teen die opgestelde protokol

Die verklaring volg op 'n lang reeks betogings wat reeds uitgespreek is. Die Parlementêre Vergadering van die Raad van Europa het oor etlike jare gewerk om na die saak te kyk en het reeds in 2016 'n aanbeveling uitgereik verklaar dat "Onwillekeurige plasing en onwillekeurige behandelingsprosedures gee aanleiding tot 'n groot aantal menseregte oortredings in baie lidlande, veral in die konteks van psigiatrie."

Die Parlementêre Vergadering met die Aanbeveling het gesê: "Terwyl die Parlementêre Vergadering die kommer verstaan ​​wat die Komitee oor Bio-etiek aangespoor het om aan hierdie kwessie te werk, het dit ernstige twyfel oor die toegevoegde waarde van 'n nuwe regsinstrument op hierdie gebied. Nietemin hou die Vergadering se grootste kommer oor die toekomstige bykomende protokol verband met 'n selfs meer noodsaaklike vraag: dié van die verenigbaarheid daarvan met die Verenigde Nasies se Konvensie oor die Regte van Persone met Gestremdhede.” (lees volledige aanbeveling hier afgelaai word)

Die Parlementêre Vergadering het kennis geneem dat die Verenigde Nasies se Komitee wat hierdie Konvensie monitor "interpreteer Artikel 14 as 'n verbod op die ontneming van vryheid op grond van gestremdheid selfs al word bykomende kriteria, soos gevaarlikheid vir 'n mens se self of ander, ook gebruik om dit te regverdig. Die komitee is van mening dat geestesgesondheidswette wat vir sulke gevalle voorsiening maak, onversoenbaar is met artikel 14, diskriminerend van aard is en neerkom op arbitrêre vryheidsbeneming.”

Sedertdien het die Parlementêre Vergadering van die Raad van Europa nog 'n aanbeveling uitgereik in 2019, "Die beëindiging van dwang in geestesgesondheid: die behoefte aan 'n menseregte-gebaseerde benadering.” Die Vergadering het herhaal “die dringende behoefte vir die Raad van Europa, as die voorste streeksmenseregte-organisasie, om die paradigmaskuif wat deur die Verenigde Nasies se Konvensie oor die Regte van Persone met Gestremdhede (CRPD) geïnisieer is, ten volle te integreer in sy werk rakende die beskerming van menseregte en waardigheid van persone met geestesgesondheidstoestande of psigososiale gestremdhede."(volledige aanbeveling hier afgelaai word)

In 'n opvolgbesluit het die Parlementêre Vergadering opgemerk dat "Die algehele toename in die gebruik van onwillekeurige maatreëls in geestesgesondheidsinstellings is hoofsaaklik die gevolg van 'n kultuur van opsluiting wat fokus en staatmaak op dwang om pasiënte te "beheer" en "behandel" wat as potensieel "gevaarlik" vir hulself of ander beskou word.. "

Die Vergadering het 'n kommer gegrond op bewyse van sosiologiese navorsing in die veld oor persone met geestesgesondheidstoestande "dui op oorweldigende negatiewe ervarings van dwangmaatreëls, insluitend pyn, trauma en vrees. Onwillekeurige “behandelings” wat teen die wil van pasiënte toegedien word, soos gedwonge medikasie en gedwonge elektroskokke, word as besonder traumaties ervaar. Hulle opper ook groot etiese kwessies, aangesien dit onomkeerbare skade aan die gesondheid kan veroorsaak. "

Die Vergadering het verder oorweeg dat "Geestesgesondheidstelsels regoor Europa moet hervorm word om 'n menseregte-gebaseerde benadering aan te neem wat versoenbaar is met die Verenigde Nasies se Konvensie oor die Regte van Persone met Gestremdhede, en respek het vir mediese etiek en van die menseregte van die betrokke mense, insluitend van hul reg op gesondheidsorg op grond van vrye en ingeligte toestemming. "

Kommissaris vir Menseregte: die konsep stel beskerming in gevaar

Die Raad van Europa se Kommissaris vir Menseregte, Dunja Mijatović, het in 'n skriftelike kommentaar aan die Komitee oor Bio-etiek 'n beroep op die Komitee gedoen om nie die nuwe regsinstrument aan te neem nie. Sy het bygevoeg dat "Terwyl sy daarop let dat die Komitee vir Bio-etiek hierdie werk begin het met die prysenswaardige voorneme om die beskerming van persone met psigososiale gestremdhede te verbeter met betrekking tot onwillekeurige maatreëls wat in 'n mediese konteks gelas word, meen sy dat die konsep Addisionele Protokol [die nuwe regsinstrument], eerder as om daardie ambisie te bevredig, loop ongelukkig die risiko om die teenoorgestelde resultaat uit te lok. "

Die burgerlike samelewing is teen die konsep

Die Internasionale NRO Human Rights Watch in 'n verklaring oor die Komitee vir Bio-etiek se dokument opgemerk "In wat dalk na 'n teenstrydigheid lyk, gaan die Raad van Europa - die vasteland se voorste menseregteliggaam - voort om 'n nuwe regsinstrument na te streef wat die regte van mense met gestremdhede sal ondermyn. Vandag se vergadering van die Raad van Europa se Komitee oor Bio-etiek— die liggaam verantwoordelik vir hierdie verdrag bekend as die konsep Addisionele Protokol tot die Oviedo-konvensie oor Bio-etiek, dui daarop dat state bereid is om nuwe reëls aan te neem rakende gedwonge behandeling en aanhouding van mense met psigososiale gestremdhede, ten spyte van bestaande menseregteverpligtinge.”

Die Europese Netwerk van Nasionale Menseregte-instellings (ENNHRI) het vroeër 'n beroep op die Raad van Europa se Komitee oor Bio-etiek gedoen om die dokument terug te trek. Hulle het opgevolg met 'n nuwe stelling, dat "Die konsep Addisionele Protokol skep die risiko van 'n konflik tussen internasionale norme op globale en Europese vlakke" aangesien die dokument "nie duidelike, sterk prosedurele voorsorgmaatreëls het om respek vir die regte van persone met gestremdhede te verseker" .”

Die Europese Gestremdheidsforum, 'n sambreelorganisasie van persone met gestremdhede wat die belange van meer as 100 miljoen persone met gestremdhede in die Europese Unie verdedig, tesame met hul lede, veral die Europese Netwerk van (Ex)-Gebruikers en Oorlewendes van Psigiatrie, Geestesgesondheid Europe, Outism-Europe, Inclusion Europe en die Europese Vereniging van Diensverskaffers vir Persone met Gestremdhede, was sterk gekant teen die opgestelde nuwe regsinstrument en het diep kommer uitgespreek oor die menseregteskendings wat moontlik deur die Raad van Europa onderneem gaan word. .

Hierdie opmerkings van die Europese organisasies wat gestremdhede verteenwoordig, is ook onderskryf deur die International Disability Alliance, 'n sambreelorganisasie wat meer as 1,100 XNUMX organisasies van persone met gestremdhede en hul gesinne van oor agt wêreldwye en ses streeksnetwerke bymekaar bring.

Komitee vir Bio-etiek is bewus van die kritici

Me. Laurence Lwoff, het die hoof van die Raad van Europa se Bio-etiek-eenheid gesê Die European Times, daardie "Die afvaardigings na die Komitee vir Bio-etiek is bewus van die verklaring wat vrygestel is deur VN-regte-kundiges waarna ook op die vergadering verwys sal word deur die Voorsitter van die Komitee oor Bio-etiek.” Sy het geweier dat die komitee wel die bedoeling het om die menings wat deur die VN-regte-kundiges uitgespreek is, te verontagsaam.

Die vergadering waarop die moontlike nuwe regsinstrument hersien sal word, begin vandag. Die European Times is ingelig dat "dit is nie moontlik om die vergaderings van die Komitee vir Bio-etiek by te woon nie (aangesien dit die algemene reël is vir enige ander vergadering van interregeringskomitees) wat nie vir die pers oopgemaak word nie.”

Die vergadering waarop die moontlike nuwe Regsinstrument hersien sal word, begin vandag. Wanneer die vergadering klaar is, het die Komitee óf die Raad van Europa vasgebind óf soos die VN-kundiges dit gestel het, het die "unieke geleentheid om weg te skuif van outydse dwingende benaderings tot geestesgesondheid, na konkrete stappe om ondersteunende geestesgesondheidsdienste in die gemeenskap te bevorder, en die verwesenliking van menseregte vir almal sonder diskriminasie op grond van gestremdheid. "

Hierdie artikel is verwys deur die EOF

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img

1 KOMMENTAAR

Kommentaar gesluit.

- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels