8.2 C
Brussel
Woensdag, Maart 29, 2023

Verklaring van die Kashag op die 32ste herdenking van die Toekenning van die Nobelprys vir Vrede op Sy Heiligheid die Dalai Lama

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

DSC 2082 1024x683 1 - Verklaring van die Kashag op die 32ste herdenking van die Toekenning van die Nobelprys vir Vrede op Sy Heiligheid die Dalai Lama

Sikyong Penpa Tsering van Sentraal-Tibetaanse Administrasie (CTA). Foto/Tenzin Jigme /CTA

Vandag is die 32ste herdenking van die toekenning van die Nobelprys vir Vrede aan Sy Heiligheid die Groot 14de Dalai Lama. By hierdie belangrike geleentheid, betuig die Kashag namens Tibettane in en buite Tibet, sy ontsaglike dankbaarheid aan Sy Heiligheid en smeek hom om sy verdienstelike dienste vir eeue voort te sit. Ons spreek ook ons ​​hartlike groete aan die Tibetaanse mense.

Op 5 Oktober 1989 het die Noorse Nobelkomitee sy besluit aangekondig om die Nobelprys vir Vrede aan Sy Heiligheid die 14de Dalai Lama toe te ken. In die persverklaring het die Nobelkomitee gesê dat "dit die feit wil beklemtoon dat Sy Heiligheid die Dalai Lama in sy stryd vir die bevryding van Tibet deurgaans die gebruik van geweld teengestaan ​​het." En dat Sy Heiligheid "in plaas daarvan vreedsame oplossings voorgestaan ​​het wat op verdraagsaamheid en wedersydse respek gebaseer is om die historiese en kulturele erfenis van sy mense te bewaar." Die Komitee het verder opgemerk dat Sy Heiligheid “na vore gekom het met konstruktiewe en vooruitskouende voorstelle vir die oplossing van internasionale konflikte, menseregte kwessies en globale omgewingsprobleme.”

Met die aanvaarding van die prys het Sy Heiligheid die Dalai Lama gesê die prys is 'n erkenning van die ware waardes van altruïsme, liefde en deernis en nie-geweld, wat hy beoefen in ooreenstemming met die leerstellings van die Boeddha en die groot wyses van Indië en Tibet . Sy Heiligheid het gesê hy aanvaar die prys namens die onderdruktes, diegene wat veg vir vryheid en werk vir wêreldvrede, en natuurlik die ses miljoen Tibetaanse mense binne Tibet wat so baie gely het en steeds ly. Sy Heiligheid het ook gesê hy aanvaar die prys as 'n huldeblyk aan die man wat die moderne tradisie van nie-gewelddadige optrede vir verandering gestig het – Mahatma Gandhi – wie se lewe hom geleer en geïnspireer het.

Sy Heiligheid die Dalai Lama se filosofie van liefde en deernis spruit uit streng studie, opleiding en oefening sedert sy kinderjare. 'n Mens kan die onmeetlike diepte van sy deernis voel deur Sy Heiligheid se 'Woorde van Waarheid', wat hy op 29 September 1960 gekomponeer het, skaars 'n jaar en 'n half nadat hy in ballingskap gekom het. In die 'Woorde van Waarheid', in plaas daarvan om haat en vyandskap teen die indringers van ons land te koester, skryf Sy Heiligheid die Dalai Lama dat hul wrede optrede wat uit dwaling gedoen word, voorwerpe van deernis is, en bid dat hulle "wysheid sal bereik om in te bly die heerlikheid van vriendskap en liefde.”

In 'n tyd toe die hele China, insluitend Tibet, in die spoed van die rampspoedige Kulturele Revolusie was, het Sy Heiligheid die Dalai Lama in die Tibetaanse Nasionale Opstandsdagverklaring van 10 Maart 1971 gesê dat “ten spyte van die feit dat ons Tibetane het to opponist Communist China I can never bring myself to hate her people” en dat haat swakheid is en enigiets wat deur haat bereik word, kan nie blywend of bindend wees nie. Sy Heiligheid vra hoe kan ons die Chinese haat wie se gedagtes deur hul leiers beheer word en hoe kan ons die leiers haat wat hulself in die verlede so vervolg is en so baie gely het vir hul nasie.

Terselfdertyd het Sy Heiligheid die Dalai Lama die grondslag gelê vir die behoud en ontwikkeling van die Tibetaanse godsdiens, kultuur en onderwys, en instandhouding van lewensonderhoud van die Tibetane. Sy Heiligheid het die Tibetaanse regering in ballingskap gedemokratiseer en konsekwent 'n beroep op steun van die betrokke lande en die Verenigde Nasies gedoen om die Sino-Tibetaanse konflik op te los. Die aanvaarding van nie-geweld en wedersyds voordelige maniere van dialoog met die Chinese regering om die Sino-Tibetaanse konflik op te los in 1973 het gelei tot die vestiging van kontak met China en daaropvolgende besoeke van Tibettane om hul familielede in en buite Tibet te ontmoet en die versending van 'n reeks feite-afvaardigings na Tibet.

In sy brief aan China se hoogste leier Deng Xiaoping op 23 Maart 1981, het Sy Heiligheid die Dalai Lama geskryf dat “ons die verhouding tussen China en Tibet sowel as tussen Tibetane in en buite Tibet moet verbeter. Met waarheid en gelykheid as ons grondslag, moet ons probeer om vriendskap tussen Tibettane en Chinese te ontwikkel deur beter begrip in die toekoms. Die tyd het aangebreek om ons algemene wysheid in 'n gees van verdraagsaamheid en ruimdenkend toe te pas om opregte geluk vir die Tibetaanse mense te bewerkstellig met 'n gevoel van dringendheid.” Gevolglik is vier feite-afvaardigings en twee verkenningsmissies na Tibet gestuur. Alhoewel daar geen sinvolle oplossing vir die Sino-Tibetaanse konflik uitgekom het nie, het hierdie pogings beduidende invloed op die Chinese regering gehad om liberale beleide aan te neem oor die herlewing van Tibetaanse godsdiens en kultuur en taal, en verbetering in Tibetaanse mense se lewenstandaard in Tibet.

Sy Heiligheid die Dalai Lama het sy buitelandse besoeke aan Suidoos-Asië in 1967 begin, Europa in 1973, Noord-Amerika in 1979 en na die meeste van die vrye lande vanaf 1980. Alhoewel die doel van die besoeke nie-politieke kwessies soos godsdiens en kultuur was, het Sy Heiligheid onvermoeide pogings aangewend om die Sino-Tibetaanse konflik deur middel van dialoog op te los en te skep 'n sterk basis dat Tibetaanse Boeddhisme en kultuur die potensiaal het om vrede en geluk aan die mensdom te bring. Sy Heiligheid het die bevordering van sekulêre waardes soos altruïsme, liefde, deernis, nie-geweld, vrede en harmonie tussen samelewings en nasies sy lewenslange verbintenis gemaak. Hierdie pogings het groot bewondering en ondersteuning van die mense regoor die wêreld gewen.

Op 21 September 1987 het Sy Heiligheid die Dalai Lama die Vyfpunt-vredesplan, insluitend sy visie om Tibet in 'n vredesone te omskep, by die Amerikaanse Kongres se Menseregtekoukus aangebied. Sy Heiligheid het sy opregte geloof in die proses van dialoog herhaal met 'n oop gemoed en begeerte om konflikte op te los. Net so in syne Straatsburg voorstel by die Europese Parlement op 15 Junie 1988, het Sy Heiligheid die Dalai Lama die Chinese regering en die leierskap aangemoedig om ernstige en substantiewe oorweging aan sy voorstel te gee, en dat slegs dialoog en 'n gewilligheid om met eerlikheid en duidelikheid na die werklikheid van Tibet kan lei tot 'n lewensvatbare oplossing. Sy Heiligheid het sy wens uitgespreek om samesprekings met die Chinese regering te voer en hoop dat China dienooreenkomstig sal reageer op die voorstel wat in 'n gees van versoening gemaak is.

Die basis van hierdie twee voorstelle was nie om die eis vir onafhanklikheid van Tibet te laat herleef nie. Die voorstelle is eerder daarop gemik om Tibet te omskep in 'n gebied van vrede wat in die groter belang van die hele mensdom is. As sodanig het die Nobelkomitee tereg erken dat "Sy Heiligheid die Dalai Lama na vore gekom het met konstruktiewe en vooruitskouende voorstelle vir die oplossing van internasionale konflikte, menseregtekwessies en globale omgewingsprobleme."

Hierdie twee voorstelle het gekom te midde van 'n tydperk van effense liberalisering in China en die oopstelling van China en Tibet vir buitelandse toeriste. Die Chinese regering het met agterdog 'n reeks voorstelle deur die Tibetaanse administrasie in ballingskap bekyk om opgeleide onderwysers van die ballingskapgemeenskap na Tibet te stuur, 'n skakelkantoor in Lhasa te open, feite-afvaardigings en verkenningssendings na Tibet te stuur, en die Chinese regering het op hierdie openbarings gereageer deur gebare te toon om in dialoog betrokke te raak en gesprekke te voer op enige plek en tyd wat dit vir Sy Heiligheid die Dalai Lama gerieflik is. Die Tibetaanse kant het Genève as die plek voorgestel en Januarie 1989 as die datum vir die samesprekings. Die samesprekings kon egter nie plaasvind nie weens verskeie voorwendsels wat China gegee het. In die loop van hierdie verwikkelinge het grootskaalse betogings op 27 September 1987, 1 Oktober 1987 en 5 Maart 1988 in Lhasa uitgebreek, wat wreed deur die Chinese regering onderdruk is en uiteindelik krygswet vir die eerste keer in Lhasa op 7 afgekondig is. Maart 1989. Met die skielike dood van die 10de Panchen Lama in 1989 en die onderdrukking van die 4 Junie Chinese studente se demokrasiebeweging op Tiananmen-plein, het die kort tydperk van liberalisering tot 'n einde gekom.

Die toekenning van die Nobelprys vir Vrede aan Sy Heiligheid die Dalai Lama het die vasberadenheid en moed van Tibetane in Tibet versterk, en het Tibetane in ballingskap gehelp om 'n nuwe benadering op die internasionale verhoog te vind. Dit het 'n stewige fondament en 'n eindelose bron van ondersteuning vir die kwessie van Tibet onder die Chinese intellektuele en die internasionale gemeenskap gebou. Dit het ook gehelp om 'n geldige basis te skep vir Middelwegbenadering as die blywende manier om die Sino-Tibetaanse konflik op te los.

'n Merkwaardige inisiatief van Sy Heiligheid die Dalai Lama wat die wêreld se bewondering getrek het, was sy baanbrekende weeklange ontmoeting met Westerse wetenskaplikes in Dharamsala in Oktober 1987. Dit het 'n basis gevestig wat wetenskap en Boeddhisme gemeenskaplike doel tot voordeel van die mensdom deel, en dit het gebou 'n brug tussen Boeddhistiese wetenskap en moderne wetenskap, wat lei tot die ontmoeting tussen wêreldbekende wetenskaplikes en Sy Heiligheid die Dalai Lama in 33 Mind and Life-konferensies tot 2019.

Alhoewel ons vandag se vreugdevolle geleentheid kan vier, het Tibetane binne Tibet nie eens die vryheid om 'n foto van hul mees gerespekteerde leier Sy Heiligheid die Dalai Lama te hou nie. Vandag is ook die Wêreld Menseregtedag en soos die dag regoor die wêreld gevier word, word Tibetane in Tibet die basiese regte en vryheid van uitdrukking ontsê, om hul eie taal, godsdiens, beweging en vergadering te leer en te beoefen. Boonop moet hulle voortdurend ly onder die Chinese regering se onderdrukkende beleid om die Tibetaanse volk se identiteit te vernietig en Tibet se natuurlike omgewing te vernietig.

Die Chinese regering se beleid in Tibet is skadelik eerder as voordelig vir beide Tibet en China, en daarom sal dit beslis misluk. Ons is stewig daartoe verbind om pogings aan te wend om die Sino-Tibetaanse konflik op te los deur dialoog met die Chinese regering gebaseer op die Middelweg-benadering. Totdat die Sino-Tibetaanse konflik opgelos is, sal ons internasionale veldtogte voer om ondersteuning vir die Tibetaanse saak te soek. Ons sal binnekort 'n dokument aan die Chinese regering voorlê om sy verkeerde beleid in Tibet te beëindig of reg te stel.

Die Kashag doen 'n beroep op elke Tibetaan, veral jeugdiges wat in die vrye lande woon om aktief betrokke te raak by ons onlangs geloodsde Voluntary Tibet Advocacy Group (V-TAG) veldtog en hul vermoëns en vaardighede by te dra om die waarheid van Tibetaanse saak te laat seëvier. Dit is die belangrikste plig van die Tibetane in ballingskap kragtens die Handves om elke poging aan te wend totdat die Sino-Tibetaanse konflik opgelos is. Daarom glo ons dat die Tibetane aan die V-TAG-veldtog sal deelneem. Soos Sy Heiligheid het die Dalai Lama altyd gesê dat Tibetane in ballingskap die plig het om as die vrye woordvoerder van Tibettane in Tibet op te tree.

Deur die geleentheid te gebruik, spreek ek my hartlike groete en diepe dankbaarheid uit aan Indië, die Verenigde State en ander regerings, Tibet Ondersteuningsgroepe en vriende vir hul onwrikbare ondersteuning vir die saak van Tibet.

Ten slotte bid ek vir die lang lewe van Sy Heiligheid die Dalai Lama, die apostel van wêreldvrede. Mag al die wense van Sy Heiligheid vervul word en mag vrede oor die wêreld heers.

Die Kashag

10 Desember 2021

Dit is 'n Engelse vertaling van die verklaring wat in Tibetaans uitgereik is. Indien daar enige verskil tussen hierdie en die Tibetaanse oorspronklike is, hanteer asseblief laasgenoemde as gesaghebbend en finaal.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels