20.5 C
Brussel
Woensdag, Junie 7, 2023
OnderwysDie Interfaith Peacebuilding Guide deur die United Religions Initiative

Die Interfaith Peacebuilding Guide deur die United Religions Initiative

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
The European Times Nuus het ten doel om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Meer van die skrywer

Gids in die konteks van vredebou

Vredebou is 'n relatief nuwe term. Dit is sowat 'n dekade gelede deur die destydse Sekretaris-generaal van die Verenigde Nasies Boutrous Boutrous-Ghali geskep om te verwys na 'n stel aktiwiteite wat bedink is om vreedsame verhoudings tussen botsende partye te bevorder, veral nadat 'n vredesooreenkoms onderteken is. Baie geleerdes en praktisyns gebruik nou die term om te verwys na aktiwiteite wat in enige stadium van 'n vredesproses uitgevoer word. Ons aanvaar daardie breër siening van vredebou in hierdie gids en gebruik dit as 'n sambreelterm wat 'n nie-gewelddadige benadering veronderstel en verwys na alle houdings en aktiwiteite wat daarop gemik is om mense te help om konflikte op te los en volhoubare verhoudings te bou.

Dit sy wydste sin, vredebou gaan oor die bou van vreedsame, stabiele gemeenskappe en samelewings.1 Vredesbou erken dat vrede "'n aktiewe proses is waarin mense, in sommige gevalle, konflik kan bevorder [deur nie-gewelddadige optrede] om die toestande en verhoudings van ander of hulself te verbeter."2 Uiteindelik het vredebou ten doel om verdere geweld en vernietigende konflik te voorkom; genees individue en samelewings van die gevolge van geweld; en versoen individue en gemeenskappe, "sodat 'n gedeelde toekoms moontlik kan wees."3

Vredesbou is daarop gemik om die stelsel as geheel te transformeer, nie net individuele dele daarvan nie. Dit hou verband met die individu, gemeenskap, samelewing en die internasionale stelsel. Dit het 'n impak op aannames, waardes, houdings, kwessies en verhoudings. Vredesbou bestaan ​​uit ontelbare klein en groot aksies, sommige wat in reaksie is op onmiddellike behoeftes soos verligting van lyding of die kalmering van spanning en ander wat ontwerp is vir langtermyn impak. Sommige vredeboustrategieë kan volgehoue ​​optrede oor dekades heen vereis om resultate te lewer, veral dié wat ontwerp is om veranderinge in sosiale, politieke en ekonomiese strukture en stelsels teweeg te bring.

Vredesbou is beide 'n veld van praktyk en van wetenskaplike studie. Dit bou voort op dekades van vredesnavorsing en die ontwikkeling van teorieë en praktyk van konflikoplossing, nie-gewelddadige aktivisme, en werk in verwante velde soos menseregte en sosio-ekonomiese ontwikkeling. Dit is 'n dinamiese veld waarin die fokus uitgebrei het van die voorkoming en beëindiging van gewelddadige sosiale konflik na die studie van sistemiese en ander oorsake van konflik na die studie van post-konflik prosesse van herstel en rekonstruksie. Dit strek oor baie verskillende dissiplines soos geskiedenis, sielkunde, sosiologie, antropologie, biologie, politieke wetenskap, onderwys, kommunikasie, openbare beleid, onder andere.

Die rol van gewone burgers in vredebou kan nie onderskat word nie. Soos die veteraan Amerikaanse vredebouer Louise Diamond gesê het, "die krag vir vredebou berus by die baie en nie net die min nie."4 Om 'n effektiewe en volhoubare vrede te bou, moet ons leierskap en deelname aan op elke vlak van 'n samelewing ontwikkel, van burgers wat plaaslik op die "grondvlak" werk om 'n grondslag van vertroue te skep tussen mense aan verskillende kante van 'n konflik, tot mense wat aktief is in baie verskillende vermoëns op nasionale, streeks- en internasionale vlak.

Die Intergeloofsbydrae tot Vredesbou

Groepe en individue wat vir intergeloofsbegrip werk, hou kragtige sleutels om konflik te ontsluit, waar dit ook al gevind word. Inherent poog die meeste gelowe om vrede vir hul volgelinge en vir die mensdom te bring. Terselfdertyd word godsdiensverskille dikwels maklik gemanipuleer en gebruik om gemeenskappe en individue vir geweld te mobiliseer. Om dus te leer om die betekenis van godsdienstige verskille te verstaan ​​- en gemaklik te raak met die vele diverse "stemme" van godsdienstige en geestelike uitdrukking - verminder die moontlikheid van godsdienstige radikalisme en die onverdraagsaamheid, haat en geweld wat so dikwels daarmee gepaardgaan. Dit kan ook mense motiveer om aktief betrokke te raak by die bou van verbindings en verhoudings oor godsdienstige skeidings heen en op te tree om onreg te korrigeer.

Elke jarelange geloofsgroep het 'n historiese reservoir van betekenisse wat vorm gee aan identiteit. Hulle het kragtige simbole en rituele wat uitdrukking gee aan kollektiewe behoeftes en begeertes. Hulle het ook 'n magdom beginsels, waardes en praktyke wat vrede en samewerkende verhoudings tussen vyande kan bou.

Godsdienstige vredebou - wat intergeloofsvredebou insluit - is nou 'n erkende area van praktyk en studie in die groter vredesbou-veld. Dit bring eiesoortige stelle betekenisse en interpretasies, motiverings, oorsake en gevolge, en strategieë in die spel. Die bydraes daarvan sluit in die profetiese en morele stem en gesag van geloof, die institusionele hulpbronne van baie geloofsgroepe en gemeenskappe, die tussenganger- en voorspraakrolle wat dikwels deur godsdienstige en geestelike aanhangers gespeel word, en ook 'n fokus op die herstel van verhoudings en gemeenskap.

Die dissipline en transformerende krag van godsdienstige en geestelike leringe en praktyke is 'n spesiale bestanddeel wat intergeloofsgroepe tot vredebou as 'n geheel bring. Dit sluit in die lewensbelangrike eienskappe van empatie en deernis, moed en selfopoffering, selfbewustheid en selfbeheersing; 'n geloof in die transformerende krag van liefde en positiewe agting; geloof in die aangesig van skynbaar onbegaanbare struikelblokke; en 'n geneigdheid tot genesing en versoening.

Intergeloofsvredesbou is 'n manier om toegang tot hierdie reservoirs van betekenis en praktyk te verkry tot voordeel van almal. Dit is ook 'n manier om 'n segment van die samelewing in te sluit wat dikwels uitgesluit word van magspolitiek en formele vredesprosesse.

Intergeloofsvredesbou sluit baie soorte inisiatiewe en aktiwiteite in wat daarop gemik is om begrip, respek en gesamentlike optrede onder mense van geloof te bou. Voorbeelde sluit in intergeloofsdialoog en die deel van rituele en geloofspraktyke; intergeloofsaksie oor maatskaplike welsyn en ekonomiese ontwikkeling; en aktiewe vredemaking wat ontwerp is om partye in konflik bymekaar te bring, om net 'n paar sleutelkategorieë van optrede te noem.

Aangesien die meeste mense aktief in intergeloofsgroepe privaat burgers is met geen spesiale opleiding nie, maar wat bekommerd is oor die situasies in hul gemeenskappe en land en 'n diep verbintenis het om vir vrede te werk, is aktiwiteite by die voetsoolvlak dikwels die geskikste.

Vredesbou-aktiwiteite wat veral geskik is vir grondvlak-intergeloofspogings is dié wat help om begrip en samewerking oor verdelingslyne in 'n samelewing te bou, en wat nuwe maniere ontwikkel om verskille vreedsaam en produktief te hanteer. Intergeloofsgroepe skep ruimtes vir veiligheid, aanvaarding, begrip, insig en transformasie om plaas te vind. Om eenvoudig bymekaar te kom om saam te werk in 'n intergeloofsopset is 'n vredebou-aksie. Dit ontwikkel kulture van vrede

Grondvlak-intergeloofsvredesbouers maak 'n verskil deur:

 om diverse groepe bymekaar te bring

 Luister met openheid na ander

opvoeding en afbreek van stereotipes

inspireerende hoop

bou van vertroue vir die hantering van moeilike kwessies

 die skep van 'n inklusiewe gevoel van gemeenskap wat diegene omhels wat "ander" is

modelle wees van konstruktiewe maniere om verskille te hanteer

 die gewilligheid om onregverdige stelsels en strukture wat ander pyn veroorsaak, te verander

1 Vredesbou: 'n Caritas-opleidingshandleiding (Vatikaanstad: Caritas Internationalis, 2002), 4.

2 Susan L. Carpenter, 'n Repertorium van Vredemakingsvaardighede (Konsortium oor Vredesnavorsing, Onderwys en Ontwikkeling, 1977), 4.

3 Paula Green, "Kontak: Opleiding van 'n nuwe generasie vredesbouers," Vrede en verandering 27:1 (Januarie 2002), 101.

4 "Vrede bou: Wie is verantwoordelik?" Pathways Journal (Herfs 1996), https://www.pathwaysmag.com/9-96diamond.html.

United Religions Initiative ~ Interfaith Peacebuilding Guide, Augustus 2004 Inleiding, pp. 12-15.

web: www.uri.org

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels