2.6 C
Brussel
Saterdag, Desember 3, 2022

Gesamentlike persverklaring na die 8ste vergadering van die Assosiasieraad tussen die EU en die Oekraïne

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Meer van die skrywer

Geopolitiek is ook die verdediging van Europese belange in die ruimte

Geopolitiek is ook die verdediging van Europese belange in die ruimte

0
Op 30 November 2022 sal die internasionale seminaar "Defending European Interests in Space" in Praag plaasvind binne die Tsjeggiese Presidensie van die Raad van die Europese Unie.
Voorlopige ooreenkoms oor nuwe produkveiligheidsreëls

Voorlopige ooreenkoms oor nuwe produkveiligheidsreëls

0
Die Raad en die Europese Parlement het 'n voorlopige ooreenkoms bereik oor die algemene produkveiligheidsregulasie. Hierdie regulasie werk die huidige reëls op om te verseker dat produkte wat beide vanlyn en aanlyn verkoop word, veilig is en aan Europese standaarde voldoen.
Digitale finansies: Raad aanvaar Wet op Digitale Operasionele Veerkragtigheid

Digitale finansies: Raad aanvaar Wet op Digitale Operasionele Veerkragtigheid

0
Die Raad het vandag die Digital Operational Resilience Act (DORA) aanvaar wat sal verseker dat die finansiële sektor in Europa deur 'n ernstige bedryfsontwrigting veerkragtig kan bly.
Finale goedkeuring om verdraaiende buitelandse subsidies op die interne mark aan te pak

Finale goedkeuring om verdraaiende buitelandse subsidies op die interne mark aan te pak

0
Die Raad het sy finale goedkeuring gegee aan die regulasie van buitelandse subsidies. Die regulasie spreek distorsies aan wat geskep word deur subsidies wat deur nie-EU-lande toegestaan ​​word aan maatskappye wat op die EU-interne mark werk.

Op 5 September 2022 het die Europese Unie en die Oekraïne die 8 gehouth vergadering van die EU en Oekraïne Assosiasieraad in Brussel.

Die Verenigingsraad het die onuitgelokte en ongeregverdigde Russiese oorlog van aggressie teen die Oekraïne in die sterkste moontlike terme veroordeel. Die EU het die moed en vasberadenheid van die Oekraïense volk en sy leierskap geloof in hul stryd om die soewereiniteit, territoriale integriteit en vryheid van die Oekraïne te verdedig en sy onwrikbare verbintenis om Oekraïne te help om sy inherente reg van selfverdediging teen die Russiese aggressie uit te oefen en om bou 'n vreedsame, demokratiese en voorspoedige toekoms. Dit het die Oekraïne se burgerlike samelewing geprys vir hul volgehoue ​​sleutelrol in die bou van Oekraïne se veerkragtigheid teen die Russiese aggressie.

Oekraïne het sy waardering uitgespreek vir die vorige pakkette van EU-beperkende maatreëls en onderstreep die noodsaaklikheid om die proses te bevorder om EU-beperkende maatreëls teen Rusland te versterk. Oekraïne ook gevra vir maatreëls op die gebied van visumbeleid.

Die Verenigingsraad het beklemtoon dat diegene wat verantwoordelik is vir menseregte oortredings, gruweldade en oorlogsmisdade wat in die konteks van die Russiese oorlog teen Oekraïne gepleeg is, moet die oortreders en hul medepligtiges aanspreeklik gehou word.

Die EU het sy sterk verbintenis tot die ondersteuning van die intensiewe werk van die Aanklaer van die Internasionale Strafhof en die Oekraïne se Aanklaer-generaal in hierdie opsig beklemtoon en sy volgehoue ​​finansiële en kapasiteitsbou-ondersteuning aan hierdie pogings beklemtoon. Oekraïne het van mening dat sy voorstel oor die instelling van die spesiale ad hoc internasionale straftribunaal vir die misdaad van aggressie teen die Oekraïne verder ondersoek sal word. Die EU het die Oekraïne se verbintenis in die Assosiasie-ooreenkoms herroep om die Rome-statuut van die Internasionale Strafhof te bekragtig en Oekraïne aangemoedig om hierdie verbintenis dringend te implementeer.

Die Assosiasieraad het die historiese belangrikheid van die besluit van die Europese Raad van 23 Junie 2022 beklemtoon om die Europese perspektief te erken en die status van kandidaatland aan Oekraïne toe te ken. Dit het beklemtoon dat die toekoms van Oekraïne en sy burgers binne die Europese Unie lê. Die EU het onthou dat die Raad oor verdere stappe sal besluit sodra al die voorwaardes gespesifiseer in die Kommissie se mening oor die Oekraïne se EU-lidmaatskapaansoek ten volle nagekom is, en beklemtoon dat die vordering van Oekraïne na die EU van sy eie meriete sal afhang, met inagneming van die EU se kapasiteit om nuwe lede te absorbeer. Die EU het kennis geneem van die aksieplan wat deur die Oekraïense kant voorberei is oor die implementering van die aanbevole stappe wat in die mening van die Europese Kommissie ingesluit is, verwelkom die vordering wat reeds gemaak is en het die belangrikheid van hul volle en effektiewe implementering onderstreep.

Die EU het sy verbintenis tot verdere versterking van betrekkinge met die Oekraïne herhaal, insluitend deur doelgerigte ondersteuning aan Oekraïne se Europese integrasiepogings en die volle benutting van die potensiaal van die Assosiasie-ooreenkoms, insluitend die Diep en Omvattende Vryhandelsgebied (DCFTA), en beklemtoon die wedersydse verbintenisse Met daardie einde in sig. Die EU het die aansienlike vordering wat die Oekraïne tot dusver in sy hervormingsproses gemaak het erken en die behoefte onderstreep om die behaalde resultate te bewaar en daarop voort te bou.

Die Assosiasieraad het die stappe wat die Oekraïne tot dusver geneem het met betrekking tot hervormings op die gebied van teenkorrupsie, die stryd teen bedrog, teen geldwassery en die oppergesag van die reg verwelkom en het die Oekraïne aangemoedig om verdere pogings op hierdie gebiede voort te sit. Dit het die uiterste belangrikheid beklemtoon om die onafhanklikheid, doeltreffendheid en volhoubaarheid van die anti-korrupsie institusionele raamwerk te verseker en verpolitisering van die werk van alle wetstoepassingsagentskappe te vermy. Die Assosiasieraad het die groot stappe wat die Oekraïne geneem het in die rigting van 'n omvattende hervorming van die regbank in 2021 en die aanstelling van die nuwe Hoof van die Gespesialiseerde Anti-Korrupsie Aanklaer se kantoor verwelkom, terwyl dit die dringende behoefte beklemtoon om die keuse van die nuwe Direkteur van die Nasionale Anti-Korrupsie Buro van Oekraïne en die hervorming van die Konstitusionele Hof van Oekraïne (CCU), insluitend 'n duidelike en deursigtige mededingende keuringsproses vir regters.

Die Assosiasieraad het die vinnige mobilisering van humanitêre hulp van die EU sedert die begin van die Russiese inval teen Oekraïne verwelkom. Die Assosiasieraad het ook die EU en sy lidlande se sterk noodreaksie verwelkom via die EU-burgerbeskermingsmeganisme teen 'n geraamde waarde bo 430 miljoen euro. Die EU het die sleutelprioriteit beklemtoon om wintergemaakte skuilingfasiliteite en behuising voor die komende winter te verseker en die behoefte om samewerking binne die internasionale gemeenskap te verbeter.

Die Assosiasieraad het die EU se aktivering van die tydelike beskermingstatus vir burgers van Oekraïne herroep wat hulle tydelike verblyfregte, toegang tot arbeidsmarkte en behuising, mediese bystand en onderwys gee.

Die Assosiasieraad het die EU se finansiële ondersteuning en onmiddellike noodlenigingspogings verwelkom met meer as EUR 9,5 miljard, insluitende ondersteuning ten bedrae van EUR 2.6 miljard onder die Europese Vredesfasiliteit, wat sedert die begin van die Russiese oorlog van aggressie verskaf sal word. Die EU het sy sterk verbintenis tot die heropbou van Oekraïne, wat daarop gemik is om die groen, klimaatveerkragtige en digitale oorgange vinnig te versnel, herhaal, sy gereedheid om 'n leidende rol in die poging te neem en die belangrikheid van Oekraïne se eienaarskap te beklemtoon. Albei kante het die behoefte aan praktiese ontwikkeling van die vennootskapsinisiatief tussen Europese en Oekraïense streke en munisipaliteite onderstreep wat daarop gemik is om die vernietigde en beskadigde Oekraïense stede te herstel. Die EU het onthou dat sy ondersteuning vir heropbou gekoppel sal word aan die implementering van hervormings om die oppergesag van die reg, veerkragtige demokratiese instellings te verseker, om die invloed van oligarge te verminder, om anti-korrupsiemaatreëls te versterk wat ooreenstem met die Oekraïne se Europese pad en om die proses te bevorder. van die aanpassing van wetgewing met die EU-acquis.

Oekraïne het dankbaarheid uitgespreek vir die militêre bystand wat EU-lidstate aan die gewapende magte van Oekraïne verskaf het, insluitend onder die Europese Vredesfasiliteit en het 'n beroep op die voortsetting van hierdie pogings gedoen so lank as wat nodig is.

Die Assosiasieraad het die besluit oor die toewysing van leningsfondse van die Europese Beleggingsbank (EIB) in die bedrag van EUR 1,059 miljoen verwelkom om prioriteitsbehoeftes te dek.

Die Assosiasieraad het kennis geneem van die prioriteit wat gegee word aan die doelwit van integrasie van Oekraïne se betalingsmarkdeelnemers in die Single Euro Payments Area (SEPA) en die nodige stappe om daardie doelwit te bereik.

Die Assosiasieraad het die gemeenskaplike waardes van demokrasie, oppergesag van die reg, geslagsgelykheid, respek vir internasionale reg en menseregte, insluitend die regte van persone wat aan minderhede en LGBTI-persone behoort.

Die Assosiasieraad het die noodsaaklikheid beklemtoon om te verseker – in ooreenstemming met die aanbevelings van die Venesiese Kommissie – respek vir regte van persone wat aan nasionale minderhede behoort. In die besonder moet Oekraïne sy hervorming van die wetlike raamwerk vir nasionale minderhede finaliseer soos aanbeveel deur die Venesiese Kommissie en om effektiewe implementeringsmeganismes aan te neem soos aangedui in die stappe wat in die Kommissie se mening oor Oekraïne se EU-lidmaatskapaansoek gespesifiseer word.

Die Oekraïense kant het sy visie oor die toetredingsraamwerk aangebied.

Die Assosiasieraad het die Oekraïne se besluit om die Istanboel-konvensie te bekragtig, geloof as 'n groot stap vorentoe om alle vroue en meisies te beskerm.

Die EU het sy verbintenis herbevestig in die ondersteuning van Oekraïne se pogings om sy makro-ekonomiese stabiliteit tydens die oorlog te bewaar. Albei kante het die uitbetaling aan Oekraïne van 2.2 miljard euro in nood- en buitengewone makro-finansiële hulpprogramme van die EU in die eerste helfte van 2022 erken en hul verbintenis uitgespreek om die oorblywende deel van die uitsonderlike makro-finansiële hulppakket van tot 9 euro te lewer. miljard, soos aangekondig deur die Kommissie in sy mededeling Oekraïne: Verligting en heropbou van 18 Mei 2022.

Die Assosiasieraad het die sukses van die Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA) verwelkom, wat die verdubbeling van bilaterale handelsvloei ondersteun het sedert die inwerkingtreding daarvan in 2016. Albei kante het die tydelike volle handelsliberalisering en tydelike opskorting van handelsverdedigingsmaatreëls verwelkom. ingestel deur die EU op Oekraïense invoere sedert Junie 2022. Die EU het die belangrikheid van 'n stewige implementering van die DCFTA beklemtoon en vordering met die "Prioriteit Aksieplan vir verbeterde implementering van die DCFTA" verwelkom. Die EU het Oekraïne se vordering met die implementering van sy verpligtinge in die openbare verkrygingsektor verwelkom, veral met betrekking tot die eerste en tweede fases van die padkaart, wat 'n stap is in die rigting van die verdere geleidelike wedersydse opening van openbare verkrygingsmarkte. Die EU en Oekraïne het hul bereidwilligheid beklemtoon om voort te gaan met onderhandelinge oor die hersiening van doeaneregte kragtens die artikel 29 (4) van die Assosiasie-ooreenkoms. Die EU het veral kennis geneem van die beslissende vordering op die Oekraïne se pad na aansluiting by die Gemeenskaplike Transitkonvensie en die Konvensie oor Vereenvoudiging van formaliteite in die handel in goedere. Die EU het ook sy verbintenis bevestig om voort te gaan om Oekraïne te ondersteun op sy pad na 'n ooreenkoms oor ooreenstemmingsbeoordeling en aanvaarding van industriële produkte. Die Assosiasieraad het Oekraïne se assosiasie met die EU Doeane- en Fiscalis-programme verwelkom. Die Assosiasieraad het die begin van die onderhandelinge tussen die Oekraïense kant en die Europese Kommissie oor Oekraïne se deelname aan die EU-internemarkprogram (SMP) verwelkom.

Die Assosiasieraad het toetreding van Oekraïne tot die gemeenskaplike transitostelsel (NCTC) vanaf 1 Oktober 2022 verwelkom. Oekraïne het die belangrikheid van die opstel van outomatiese uitruil van vooraf doeane-inligting tussen Oekraïne en die EU-lidstate onderstreep as 'n doeltreffende instrument vir die bekamping van doeanebedrog.

Die EU het Oekraïne se deurlopende betrokkenheid by die implementering van sy verpligtinge in die telekommunikasiedienstesektor verwelkom, wat, indien dit ten volle nagekom word, kan lei tot interne markbehandeling vir hierdie sektor. Die Assosiasieraad het die ondertekening van 'n gesamentlike verklaring deur telekommunikasie-operateurs gebaseer in die EU en in die Oekraïne verwelkom oor hul gekoördineerde pogings om bekostigbare of gratis roaming en internasionale oproepe tussen die EU en Oekraïne te beveilig en te stabiliseer. Die EU het sy verbintenis beklemtoon om die moontlikhede te ondersoek vir 'n langertermyn-reëling wat swerfkoste tussen die EU en Oekraïne uitskakel. Die Assosiasieraad het ook die ondertekening van die ooreenkoms oor Oekraïne se assosiasie met die EU se Digital verwelkom Europa Program, 'n belangrike stap in verdere integrasie met die EU se digitale interne mark.

Die Assosiasieraad het die Oekraïense reguleerder se deelname verwelkom by die werk van die Liggaam van Europese Reguleerders vir Elektroniese Kommunikasie (BEREC) en sy ondersteunende agentskap, die BEREC-kantoor.

Die EU het sy solidariteit met die Oekraïne herbevestig in die bekamping van hibriede- en kuberbedreigings sowel as sy volgehoue ​​betrokkenheid by strategiese kommunikasie en die bekamping van buitelandse inligtingsmanipulasie en -inmenging, insluitend disinformasie, veral in die lig van toenemende kuberaanvalle wat met Rusland se aggressieoorlog verband hou. Albei kante het die belangrikheid van die uitvoering van die tweede ronde van die Kuberdialoog in September 2022 onderstreep en verwelkom hul gereedheid om die omvang van samewerking op kuberveld verder uit te brei. Die EU en die Oekraïne het ooreengekom om nou saam te werk om die algehele veerkragtigheid van die Oekraïne verder te versterk, insluitend binne werklike instrumente vir Oostelike Vennootskappe.

Die Assosiasieraad het die suksesvolle sinchronisasie van Oekraïne se elektrisiteitsnetwerk met die Continental European Network verwelkom. Die kante het die begin van kommersiële uitruil van elektrisiteit tussen die Oekraïne en die EU geprys. Hulle het die begin van 'n geleidelike toename in elektrisiteitshandel op 'n gelyke speelveld verwelkom in terme van ekwivalente basiese reëls met betrekking tot marktoegang sowel as versoenbare omgewings- en veiligheidstandaarde. Die Assosiasieraad het 'n aansienlike vordering van Oekraïne erken met die implementering van sleutel EU-energiewetgewing, insluitend die ontbondeling van sy transmissiestelseloperateurs in gas en elektrisiteit. Die EU het sy gereedheid herhaal om Oekraïne se energiesektor sowel as hervormingspogings te ondersteun, insluitend via die EU-Oekraïne Hoëvlakwerkgroep oor energiemarkte. Die EU het kennis geneem van die beskikbaarheid van groot gasbergingskapasiteite in die Oekraïne se ondergrondse gasbergingsfasiliteite. Die Sides het die noodsaaklikheid beklemtoon om afhanklikheid van Russiese fossiele en kernbrandstowwe en tegnologieë te verminder. Die EU en Oekraïne het ooreengekom om noue samewerking voort te sit om die sekuriteit van gasvoorsiening te koördineer en veerkragtigheid te verhoog in die lig van moontlike ontwrigtings in gasvoorrade.

Die Assosiasieraad het die pogings van die Oekraïense kernreguleerder en -operateur verwelkom om veilige werking en energieopwekking op Oekraïense kernkragsentrales te handhaaf, asook om die ooreenstemmende wetgewing-benadering voort te sit. Die Assosiasieraad het die Russiese militêre beheer van die Zaporizhzhia-kernkragsentrale veroordeel en gevra vir 'n onmiddellike onttrekking en de-militarisering van die fasiliteit, en die herstel van volle beheer oor die aanleg aan die wettige operateur en Oekraïense owerhede om kernveiligheid en sekuriteit te verseker. Die Assosiasieraad het sy steun aan die pogings van die IAEA beklemtoon en die noodsaaklikheid dat die Zaporizhzhia-kernkragsentrale 'n integrale deel van die Oekraïense energiestelsel moet bly, beklemtoon.

Die Assosiasieraad het die noodsaaklikheid beklemtoon om Oekraïne se groen oorgang te bereik as deel van die heropboupogings. Albei kante het die finalisering van die ontwikkelingsproses van die strategiese vennootskap tussen die EU en Oekraïne oor hernubare gasse verwelkom.

Die Assosiasieraad het die ondertekening van die ooreenkoms om Oekraïne by die LIFE-program te assosieer verwelkom, met die doel om klimaatsverandering en omgewingsuitdagings aan te spreek, insluitend lug-, grond- en waterbesoedeling, biodiversiteitsbewaring deur die demonstrasie van innoverende oplossings en tegnieke en die kapasiteitsbou van betrokke akteurs.

Albei kante het die voorneme van die partye verwelkom om in 2022 die onderhandelinge oor 'n ooreenkoms oor Oekraïne se toetreding tot die streeksatellietnavigasiestelsel European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS) te voltooi.

Die Verenigingsraad verwelkom suksesvolle vervoer van die eerste skepe van Oekraïense hawens na suksesvolle VN en Turkye bemiddeling. Dit verwelkom ook die voortgesette implementering van die EU-solidariteitsbane-aksieplan en die prestasies daarvan tot dusver. Oekraïne het die Solidariteitsbane uitgelig as 'n sleutelhulp deur die EU om die uitdagings met betrekking tot landbou-uitvoere en die nodige invoere daarvan aan te spreek as gevolg van die volgehoue ​​beperkings wat Rusland op Oekraïne se Swart- en Azofsee-hawens stel. Die Raad het die Oekraïense inisiatief verwelkom om met die Connecting te assosieer Europa Fasiliteitsprogram (CEF). Die Raad het die voorlopige toepassing van die padvervoerooreenkoms tussen die EU en die Oekraïne en die wysiging van die aanduidende TEN-T-kaarte vir Oekraïne verwelkom. Oekraïne het die behoefte onderstreep om die TEN-T-kaarte vir Oekraïne verder by te werk, veral met betrekking tot die insluiting van die Donau-rivier.

Die Assosiasieraad het die potensiaal van die grensoverschrijdende samewerkingsprogramme met EU-lidstate verwelkom om die vermoëns van plaaslike en plaaslike owerhede te bevorder en om die EU-UA-skakels verder te versterk. Die Assosiasieraad het ook bykomende finansiële ondersteuning van 26.2 miljoen vir Oekraïne in die nuwe Interreg-programme 2021-2027 verwelkom, sowel as meer buigsame wetlike bepalings vir die deurlopende samewerkingsprogramme met die EU. Die EU het die hernude Oekraïne-presidentskap van die Europese Strategie vir die Donaustreek gemerk.

Die EU het Oekraïne aangemoedig om deel te neem aan en die internasionale dimensie van die Erasmus+-program ten volle te benut. Die Assosiasieraad het die inwerkingtreding van die Oekraïne se assosiasieooreenkoms met die Creative Europe-program en Horizon Europe en EURATOM Navorsing en Opleidingsprogramme verwelkom. Die Assosiasieraad het die ondertekening van die ooreenkoms verwelkom om Oekraïne by die EU4Health-program te assosieer.

Die Assosiasieraad het die EU-steun aan die Oekraïne se kulturele en kreatiewe sektore geloof.

Die vergadering was mede-voorsitter van Denys Shmyhal, premier van Oekraïne en Josep Borrell, hoë verteenwoordiger van die Europese Unie vir Buitelandse Sake en Veiligheidsbeleid.

- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie - kol_img

Moet lees

Jongste artikels