1.4 C
Brussel
Woensdag, November 29, 2023
NuusVoorgestelde wet teen die openbare verbranding van heilige geskrifte in Denemarke

Voorgestelde wet teen die openbare verbranding van heilige geskrifte in Denemarke

Voorgestelde wet teen die openbare verbranding van heilige geskrifte in Denemarke

Gasskrywer
Gasskrywer
Gasskrywer publiseer artikels van bydraers van regoor die wêreld

Voorgestelde wet teen die openbare verbranding van heilige geskrifte in Denemarke

Verlede somer is 'n Koran in Swede verbrand. Hierdie onuitspreeklike daad het sterk emosies in die internasionale gemeenskap gewek. Na aanleiding van hierdie kriminele daad, stel Denemarke nou wetgewing voor om sulke dade te kriminaliseer en die heilige geskrifte te beskerm.

Artikel geskryf deur Bashy Quraishy* en Thierry Valle* (sien kort bios onderaan)

Mnr Bashy Quraishy bring sy kundigheid by die besprekings wat hierdie wetgewing in die Deense samelewing aanwakker. Hy word in sy ontleding bygestaan ​​deur die president van CAP Liberté de conscience.

Agtergrond van die voorgestelde wet

Denemarke is 'n vreedsame land waar wette gerespekteer word, en die samelewing gebruik 'n eeue oue spreekwoord: "'n Mens kan altyd saamstem om nie saam te stem nie".

Hierdie ingesteldheid het Dene gehelp om groot verskille te vermy, sosiale konflikte tot die minimum te beperk en 'n taamlik vreedsame lewe te lei. Die hoeksteen van die aanvaarding van verskillende menings is die idee van onbeperkte vryheid van uitdrukking. Dit beteken dat mense enigiets kan sê, hulle asseblief. Dit het gewerk omdat Denemarke vir byna duisend jaar 'n mono-kulturele, mono-etniese en Christelike nasie is. Daardie houding het egter ook 'n onderliggende onverdraagsaamheid en vyandigheid teenoor ander kulture, gelowe en leefstyle geskep, veral teenoor Moslem-gemeenskappe en Islam.

Sedert die vroeë sewentigerjare toe immigrante van ontwikkelende lande toegelaat is om te kom werk, het siek wil stadig maar seker toegeneem teenoor daardie groepe wat amptelik beskryf word as; buitelanders met nie-Europese kulturele agtergronde.

Verskeie politieke partye is gestig op 'n agenda van negatiwiteit wat 'n groot deel van die hoofstroommedia help versprei het.

Dit was in hierdie agtergrond dat Deense politikus – Rasmus Paludan – in 2017 die Koran in die openbaar begin verbrand het – eers in minderheidsbevolkte gebiede, toe in openbare plekke en voor die Deense parlement. Ten spyte van betogings van minderhede en progressiewe Dene, het die regering niks gedoen om dit te keer nie. In plaas daarvan het die polisie aangehou om beskerming te bied tydens sy uitlokkende optrede. Volgens mediaberigte het die Deense staat van 2017 tot 2020 127 miljoen Kr. om mnr Paludan en sy Koran-brandende gebeure te beskerm.

Hy het later na Swede verhuis en dieselfde begin doen. Sommige Iranse en Irakse vlugtelinge het hom begin kopieer deur die Koran in die openbaar en voor verskeie ambassades te verbrand. Dit moet genoem word dat dit met die owerhede se toestemming gebeur het en plaaslike en diplomatieke betogings tot gevolg gehad het. Daar word gesê dat daar die afgelope paar maande in 100 meer as 2023 Koran-brande was.

Die internasionale veroordelings of Koran ontheiliging in Denemarke en Swede

Ongelukkig het die gebrek aan optrede van die Deense en Sweedse state nie net gehelp om die verslegtende situasie te eskaleer nie, dit het woede onder Moslems in Skandinawië en internasionaal geskep. OIC en individuele lande het sterk gereageer. Hulle het geglo dat sulke aksies beplan en geïmplementeer is sonder dat owerhede enige stappe gedoen het om dit te stop. Baie nie-Moslem lande het ook die ontheiliging van godsdienstige boeke soos die Koran ten sterkste veroordeel.

Eers het Denemarke geweier om op te tree en aanhou praat oor vryheid van uitdrukking, maar toe die waarskuwings van handelssanksies van OIC, en magtige Moslemlande, asook waarskuwingsverklarings van die VK, VSA en China begin kom het, het Denemarke aan sy ekonomiese en buitelandse belange gedink. en die regering het besluit om die wetsontwerp voor te stel om die verbranding van al die godsdienstige boeke te verbied.

Feite oor die wetsontwerp teen die verbranding van heilige geskrifte

Die regering op 25th Augustus 2023, het sy voorstel vir 'n wetgewende ingryping voorgelê om die verbranding van heilige boeke soos die Koran en die Bybel in openbare plekke in Denemarke te voorkom.

Die regering se voorgestelde wetsontwerp lui: “Enigiemand wat, in die openbaar of met die doel om dit in 'n wyer kring te versprei, skuldig is aan onbehoorlike behandeling van 'n voorwerp met beduidende godsdienstige betekenis vir 'n godsdienstige gemeenskap of 'n voorwerp wat as sodanig voorkom, word gestraf. met 'n boete of gevangenisstraf van tot twee jaar”. Die voorstel sluit nie satiriese tekeninge of godsdienstige klere in nie. Die wet, as dit goedgekeur word, sal as “subartikel 2” aan die bestaande artikel 110 van die Strafwet geheg word, wat die ontheiliging van ander nasies se vlae verbied.

Dit blyk dat die voorstel gemik is op aksies wat in 'n openbare plek of op die internet plaasvind, en dit is nie net van toepassing op verbranding nie. 'n mens moet ook nie so 'n godsdienstig betekenisvolle voorwerp op die grond gooi, vertrap, sny of skeur nie. Op die ou end sal die howe die erns van die misdaad moet hanteer.

Die reaksies

Nadat die voorstel in 'n haastig gereëlde pres-inligtingsessie in die parlement bekend gemaak is, het Jørn Vestergaard, emeritusprofessor, die woord, Onvanpaste of Onbehoorlike behandeling as 'n te vae term gevind. Hy het voorgestel om eerder die term 'afbrekend' te gebruik. Lasse Ellegaard, 'n bekende intellektueel het gesê dat die verbranding van die Koran (of ander heilige boeke) 'n aanval is op die gelowige wat sy bestaan ​​op die inhoud daarvan gebaseer het. En 'n herinnering aan alle Moslems dat die arrogante Christelike Weste steeds die mentaliteit van die Kruistogte vier.

Geskiedkundige en voormalige hoofredakteur by Politiken Newspaper, Bo Lidegaard, wat tydens die Mohammed-krisis in die Eerste Minister se kantoor gewerk het, het gesê dat die verbod op die verbranding van Koran gaan oor die beskerming van minderhede en dit is 'n misverstand dat die verbranding van die Koran enigiets daarmee te doen gehad het. vryheid van spraak.

Na my eie mening is die voorstel baie vaag en taamlik verwarrend. Die wet sal alle godsdienste dek en dit is die hof wat na die polisie se klagtes sal besluit. Die belangrikste kwessie is die houding van die polisie-owerhede wat die sake na die howe moet neem en die regters wat sou optree. Hier is ek 'n bietjie skepties. Maar al met al verwelkom ek die inisiatief.

Die reaksie van die Moslem-gemeenskappe en die Deense publiek

Moslemgemeenskappe, godsdienstige verteenwoordigers en NRO's in Denemarke het hierdie inisiatief verwelkom. Hulle het hul ondersteuning in beide persverklarings, briewe aan redakteurs en artikels in die media uitgespreek. In die opname, wat deur die instituut Voxmeter namens nuusdraad Ritzau gedoen is, is 1,000 XNUMX mense gevra of hulle wil hê die voorgestelde wetsverandering moet aanvaar word.

Sowat 50.2 persent het “ja” geantwoord, 35 persent het “nee” gesê en 14.8 persent het nie geweet nie. Die opname was een van die eerstes wat die openbare mening oor die tersaaklike kwessie beoordeel het sedert die regering aangekondig het dat dit die verbranding van Koran in die openbaar sal verbied.

Die meeste van die Deense media, politieke partye en 'n deel van die elite is teen hierdie wetsontwerp en gebruik die gewone verskoning van vryheid van uitdrukking. Hierdie fundamentalistiese magte is daardie mense wat geen agting het vir ander mense se opinies, en idees nie en net hul eie weergawe van die werklikheid op ander en die samelewing wil druk. Hulle gee selfs nie om dat die Deense Grondwet duidelik daarop wys dat vryheid van uitdrukking altyd onder verantwoordelikheid is nie en Deense Paneelkode 266b bepaal dat vryheid nie misbruik moet word om minderhede te teister of mense van ander gelowe of kulture te demoniseer nie.

Moslemlande verwelkom Deense "Koranwet".

Die Deense regering se wetsontwerp word waardeer en 'n stap in die regte rigting, volgens Moslemlande. Irak se minister van buitelandse sake, Fouad Hussein, was van die eerstes wat gereageer het op die Deense regering se begeerte om die verbranding van die Koran te kriminaliseer, terwyl Muqtada al-Sadr, leier van die Sadr-milisie op Twitter verklaar het dat hy nou bereid is om 'n betekenisvolle en konstruktiewe dialoog met Denemarke te voer. en Swede.

Koeweit se minister van buitelandse sake, Sheikh Salem al-Abdullah al-Sabah, en die voorsitter van die Arabiese Liga-parlement, Adel bin Abdul Rahman Al-Asoumi, het Denemarke se wetsontwerp "'n stap in die regte rigting" genoem. Pakistan se Ministerie van Buitelandse Sake het gesê dat Pakistan nog altyd volgehou het dat die ontheiliging en verbranding van heilige geskrifte 'n ernstige daad van godsdienshaat uitmaak, wat nie toegelaat moet word onder die dekmantel van vryheid van uitdrukking, mening en protes nie.

Volgens Hürriyet het Turkye ’n groot invloed op die Deense regering se besluit gehad, en daarom word die wetsontwerp deur die Turkse leierskap as ’n stap in die regte rigting beskou.

Heinrich Heine het die Koran-brande 200 jaar gelede voorspel

Koranbrand in Europa is nie 'n nuwe verskynsel nie. Op 20 Augustus was dit presies 200 jaar gelede dat Heinrich Heine se drama Almansor in die Nasionale Teater in Braunschweig opgevoer is. In Heinrich Heine se drama uit 1823 sê die hoofkarakter se bediende, Hassan, byna profeties: 'Dit is maar net die begin, maar waar jy boeke verbrand, verbrand jy op die ou end ook mense'. Hy het verwys na 1499, toe die aartsbiskop van Toledo, die biegvader van die Spaanse koninklike egpaar en die Groot Inkwisitor Francisco Jiménez de Cisneros beveel het om vyfduisend boeke te verbrand wat 'Moslem' teologie, filosofie en natuurwetenskap bevat. Koranbrande is dus ook in die naam van die Christendom uitgevoer. Dit is die moeite werd om te onthou in hierdie Koran-brandende tye.

Wat is die jongste verwikkeling rakende die voorgestelde wet?

Op 25 Augustus 2023 is die wetsontwerp vir vier weke vir openbare konsultasie gestuur met 'n sperdatum van 22 September 2023, sodat die wetsontwerp na verwagting in die openingsweek van die komende parlementêre jaar ter tafel gelê sal word. Op 1 September 2023 het die Minister van Justisie Peter Hummelgaard 'n skriftelike voorlegging voor die Folketing voorgelê, waar hy 'n wet voorgestel het om die Strafwet te wysig (Verbod teen onvanpaste behandeling van voorwerpe met beduidende godsdienstige betekenis vir 'n godsdienstige gemeenskap.

In sy brief aan die parlement het die minister van justisie aangevoer dat die onlangse Koran-brande meegebring het dat Denemarke toenemend in groot dele van die wêreld gesien word as ’n land wat bespotting en afkraak van ander lande en gelowe fasiliteer. Daar moet aanvaar word dat die optrede as hul primêre doel gehad het om te spot en reaksies uit te lok. Laat ons hoop dat die Deense wetsontwerp binnekort 'n wet sal word en Swede sal inspireer om dieselfde te doen.


Bashy Quraishy is 'n lid van 'n aantal kommissies, komitees en rade wat betrokke is by menseregte, etniese/godsdiensgelykheidkwessies, anti-rassisme, anti-diskriminasie, Islamofobie en anti-Semitisme, beide in Denemarke en internasionaal. Hy is die koördineerder-ENAR-platform – in Denemarke en 'n Raadslid – van die Instituut vir Menseregte – Denemarke. hy animeer ook “Bashy's Corner” TV Kopenhagen-Denemarke.

* Thierry Valle is president van die koördinering van die verenigings en die mense vir gewetevryheid, 'n Europese NRO met raadgewende status van die Verenigde Nasies, wat twee dekades gelede geskep is en toegewy is aan die beskerming van die reg op vryheid van godsdiens en geloof.

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -