4.2 C
Brussel
Donderdag december 7, 2023
EconomieFinancial Times: Bulgarije leert de Europese Unie een lesje over aardgas

Financial Times: Bulgarije leert de Europese Unie een lesje over aardgas

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Sofia heeft geweigerd nieuwe betalingsvoorwaarden voor Russisch aardgas te ondertekenen omdat het van mening is dat het de controle over betalingen dreigt te verliezen en zijn contractuele verplichtingen niet nakomt, een situatie waarmee Bulgarije en andere EU-lidstaten waarschijnlijk te maken zullen krijgen. op een moment dat Moskou in roebels wil betalen voor de grondstof, schrijft de financiële publicatie "Financial Times".

In een interview zei de Bulgaarse minister van Energie Alexander Nikolov dat de Bulgaarse regering in verband met de reguliere betaling voor Russisch gas deze maand had geoordeeld dat de juridische risico's te groot waren om het nieuwe betalingssysteem te accepteren, wat leidde tot en tot de schorsing van gasleveringen door Gazprom. "Zoals in andere landen in Europa de betaling voor de leveringen van Gazprom nadert, is het zeer waarschijnlijk dat ook zij met hetzelfde probleem zullen worden geconfronteerd", zei de minister.

Nadat het Bulgaarse staatsbedrijf Bulgargaz een officiële brief van Gazprom Export had ontvangen waarin de nieuwe betalingsvoorwaarden werden uiteengezet, "vroegen we om juridisch advies van een internationaal bedrijf en beoordeelden we alle risico's", zei Nikolov. Hij voegde eraan toe dat de risico's talrijk waren en dat als de brief werd ondertekend, dit het bestaande gasleveringscontract zou veranderen, wat een drastische wijziging zou betekenen, inclusief een nieuw tweeledig betalingssysteem.

Sofia schat dat de bank, nadat de Bulgaarse zijde haar betaling in Amerikaanse dollars heeft gestort op de eerste rekening die bij Gazprombank is geopend, de controle over het geld en de conversie ervan zal overnemen, en het op een tweede rekening, uitgedrukt in roebels, zal plaatsen. Maar er was geen duidelijkheid over de wisselkoers, legt Nikolov uit. “De Bulgaarse kant zou effectief de controle over zijn geld verliezen na een betaling in Amerikaanse dollars en zou het risico lopen zijn verplichtingen te schenden in het geval van een verzuim of probleem door Gazprombank bij het omzetten van de bedragen. "Bulgargaz zou geen enkel bewijs hebben dat het zijn verplichtingen onder het contract is nagekomen", zei Nikolov.

Bulgarije heeft Gazprom om opheldering gevraagd, terwijl Bulgargaz zijn oorspronkelijke overeenkomst is nagekomen door $ 50 miljoen aan Moskou te betalen. Maar op 26 april liet Gazprom Bulgargaz weten dat het de volgende dag de bevoorrading zou opschorten en gaf het geld terug. Nikolov zegt dat Bulgarije geen mogelijkheid had om de voorgestelde wijzigingen van de overeenkomst te ondertekenen, omdat "als iemand dat doet, hij kan worden vervolgd voor het niet beschermen van staatseigendommen of een staatsbedrijf."

Gazprom heeft niet gereageerd op het advies van de minister. Eerder zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dat Rusland "getrouw bleef aan zijn contractuele verplichtingen" en voegde eraan toe dat "er geen sprake kan zijn van extra moeilijkheden, complicaties of feitelijke prijswijzigingen. door bijvoorbeeld koersverschillen”.

Nikolov zegt dat de beslissing om het Russische ultimatum niet te accepteren zowel politiek als economisch was. "Politieke en zakelijke beslissingen zijn hier precies hetzelfde", zei hij. “Je volgt je eigen goede wil en financiële intelligentie”

Bulgarije is in gesprek met EU-functionarissen om alternatieve voorraden te vinden en te financieren, voegde Nikolov eraan toe, eraan toevoegend dat hij binnen enkele dagen een overeenkomst verwacht.

Ondanks de urgentie van de situatie en de hoge marktprijzen in het algemeen, zegt Nikolov geen significante prijsstijging te verwachten.

Bulgarije is een relatief kleine markt voor aardgas met een jaarlijks verbruik van 3 miljard kubieke meter. Het langetermijncontract met Gazprom liep eind dit jaar af. Er zijn al alternatieven voorbereid, waaronder nieuwe aanvoerroutes door buurland Griekenland voor Azerbeidzjaans gas via Turkse pijpleidingen, evenals vloeibaar aardgas. Het besluit van Rusland om de bevoorrading stop te zetten heeft die inspanningen nu versneld, zei Nikolov.

Hij voegde eraan toe dat Brussel de lidstaten moet toestaan ​​om gas in bulk te kopen, wat zal helpen de prijzen te verlagen en flexibiliteit te bieden om noodsituaties zoals die in Bulgarije te voorkomen. Nikolov zegt er vertrouwen in te hebben dat de crisis Europa zal helpen om sneller een nieuw gasvoorzieningsregime te creëren en dat de EU hier sterker uit zal komen. “We hebben alternatieven. De relevante infrastructuur is aanwezig. Het is slechts een kwestie van onderhandelen', zei hij.

Sergei Lavrov: Als Bulgarije ideologie boven de belangen van zijn volk stelt, is dit zijn keuze

De nieuwe regeling voor gasbetalingen is nodig om "voortdurende schaamteloze plunderingen door het Westen te voorkomen", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken.

De meeste van de belangrijkste partners van Rusland zijn overeengekomen om de aardgasvoorziening in roebels te betalen. De weigering van Bulgarije en Polen om dit te doen, is hun keuze, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov door BNR.

In een interview met Al Arabiya TV zei Sergei Lavrov dat het door Rusland voorgestelde nieuwe betalingsregeling voor gas noodzakelijk was om te voorkomen dat "het Westen de schaamteloze overval voortzet".

Volgens hem hebben westerse landen, door de helft van Ruslands deviezenreserves van 300 miljard dollar te bevriezen, het geld dat ze gebruikten om Russische blauwe brandstof te kopen, verduisterd.

Tot eind maart betaalden Europese bedrijven het gas in dollars en euro's, waarbij de overeenkomstige bedragen werden overgemaakt naar de rekeningen van Gazprom bij westerse banken.

De nieuwe regeling is op 1 april in werking getreden en voorziet dat de dollars en euro's naar de rekeningen van de Russische Gazprombank gaan, die ze zullen omzetten in roebels op de beurs van Moskou.

Bulgarije en Polen hebben de nieuwe regeling verlaten en Gazprom heeft de gasleveringen aan hen afgesloten.

Sergei Lavrov is van mening dat de onderhandelingen tussen Moskou en Kiev over veiligheidsgaranties aanzienlijke vooruitgang zouden kunnen boeken als Kiev een "eerlijke onderhandelaar" was. Volgens hem veranderen de Oekraïense vertegenwoordigers voortdurend van standpunt.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -