9.8 C
Brussel
Zondag, september 24, 2023
InternationalePrins Boris Tarnovski wordt de Hoeder van de Kroon van Bulgarije

Prins Boris Tarnovski wordt de Hoeder van de Kroon van Bulgarije

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Meer van de auteur

Vervolgde christenen - Conferentie in het Europees Parlement over de vervolging van christenen in Sub-Sahara Afrika (Credit: EP-lid Bert-Jan Ruissen)

Doorbreek de stilte over vervolgde christenen

0
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen hield een conferentie en tentoonstelling in het Europees Parlement om de stilte rond het lijden van vervolgde christenen wereldwijd aan de kaak te stellen. De EU moet krachtiger optreden tegen schendingen van de vrijheid van godsdienst, vooral in Afrika, waar door dit stilzwijgen levens verloren gaan.

De zoon van Kardam Tarnovski volgt Simeon II op

De kleinzoon van Simeon Saxe-Coburg - Prins Boris Tarnovski zal de hoedster van de Kroon zijn. Dit besloot Simeon II na "vele langdurige discussies en reflecties". In zijn testament stelt hij dat prins Boris alleen de bewaker van de kroon zal zijn, maar niet de koning, omdat "Bulgarije vandaag geen monarchie is." Het besluit van de voormalige premier werd door hem aangekondigd in een interview met het tijdschrift van de Heilige Metropool van Sofia.

Informatie over de Guardian van de Kroon van Bulgarije is schaars. Prins Boris Tarnovski is het kind van Simeons oudste zoon – Kardam Tarnovski, die gewond raakte bij een auto-ongeluk in de buurt van Madrid in 2008, lag zeven jaar in coma en stierf in 2015.

Vandaag is zijn zoon prins Boris 25 jaar oud. Hij is vernoemd naar zijn overgrootvader Boris III en is de enige koninklijke kleinzoon met een volledig Bulgaarse naam. Tot nu toe was hij te gast bij een aantal officiële koninklijke evenementen in Europa.

Boris werd geboren in 1997, studeerde af aan het European College in Madrid en studeerde aan de St. Gilgen International School in Salzburg.

De troonopvolger is een polyglot – hij spreekt 4 talen, is geïnteresseerd in politiek, een voorstander van groene ideeën en liberale waarden. Spaanse media schrijven dat hij van houdt

Bekijk het hele interview, dat op de website van Simeon Saxe-Coburg is gepubliceerd:

-Eer en eerbied, Majesteit! Ik dank u uit de grond van mijn hart voor de gelegenheid om een ​​persoonlijk interview te houden voor het paasnummer van het tijdschrift van de Heilige Metropool Sofia – het tijdschrift Diocesane Voice! Mijn eerste vragen gaan over je jeugd. Op 12 juli 1937, Sint-Pietersdag, werd uw Heilige Doop plechtig gevierd in de Paleiskapel. Het werd bijgewoond door St. Synode in volledige samenstelling, uw peetvader wordt de "patriarch van het Bulgaarse leger" Gen. Danail Nikolaev, de Minister van Oorlog Gen. Hristo Lukov. Het water voor uw Heilige Doop werd speciaal voor de gelegenheid uit de Jordaan gebracht en het kruis werd persoonlijk geschonken door de Russische keizer St. Tsaar Nicolaas II, peetvader van Zijne Majesteit Tsaar Boris III. Is dit allemaal waar?

-Mijn heilige doopsel werd uitgevoerd in de paleiskapel door de heilige synode en op verzoek van mijn vader werd mijn peetvader de "patriarch" generaal Danail Nikolaev namens het hele leger. Generaal Hristo Lukov is niet mijn peetvader, maar hij was zeker aanwezig als lid van de regering. Het kruis dat ik toen ontving, was eigenlijk een geschenk van St. Keizer Nicolaas II en is sindsdien bij mij gebleven. Het werd door de keizer geschonken aan de spirituele mentor van tsaar Boris, metropoliet Basil.

– We weten dat tijdens de doop elke orthodoxe christen wordt gezalfd met het “zegel van de gave van de Heilige Geest”. Wanneer werd op jou en de tweede, Koninklijke Zalving uitgevoerd - deze heilige handeling, die speciale genade schenkt aan de orthodoxe monarch voor het behoud van de kerk en hem toestaat door de koninklijke deuren te gaan tijdens de heilige liturgie in de tempel om deel te nemen met al zijn familie van de Heilige Stoel?

-De Koninklijke Zalving werd uitgevoerd door Sofia Metropoliet Stefan (later Exarch van Bulgarije) na de dood van mijn vader in de herfst van 1943. Vanwege de oorlog en het verdriet om mijn vader, werd dit gedaan in een intieme setting in de Paleiskapel. Ik heb levendige herinneringen aan opa Stefan. Nadat het schisma was opgeheven en al als gekozen exarch, kwam hij thuis in Vrana en toen zag ik hem voor het eerst in een witte sluier, en ik was erg onder de indruk.

-U bent opgevoed als de enige erfgenaam van de troon en uw training en opvoeding sinds uw kindertijd zijn waarschijnlijk met grote zorg besteed. Je vader is gedoopt in de orthodoxie en je moeder, NV Queen John, in het rooms-katholicisme. Wie was verantwoordelijk voor uw orthodoxe geloof in het Koninkrijk Bulgarije en vervolgens in het Koninkrijk van Spanje, had je een spirituele mentor?

-Zoals de grondwet in 1943 beval, werd mijn voogdij bepaald, toen mijn spirituele mentor de metropoliet van Lovchani Filaret werd, en met de religieuze opvoeding van mij en mijn zus werd pater Ivan Sungarski opgedragen, aan wie ik nog steeds de meest dierbare gevoelens koester. . Na 9 september waren onze uren, volgens de Wet van God, sterk verminderd... Vader Ivan diende samen met de ephemeris van het paleis, pater Raphael Alexiev, regelmatig in onze kapel. Vader Raphael vierde ook de laatste begrafenisliturgie bij het tweede graf van mijn vader in Vrana, de dag voordat we Bulgarije verlieten.

Later in ballingschap was de belangrijkste verdienste voor de orthodoxe opvoeding van mijn en mijn zus onze moeder koningin John, wat voor velen misschien een beetje tegenstrijdig lijkt, omdat ze een vroom katholiek was, maar we drongen aan op strikte naleving van de orthodoxe tradities, feestdagen en gebruiken. Terug in Egypte kregen we bezoek van wijlen metropoliet Andrew van New York, met wie ik in de loop der jaren veel ontmoetingen, gesprekken en correspondentie heb gehad. Maar ik had geen spirituele mentor in de letterlijke zin van het woord in ballingschap. In 1955 had ik een ontmoeting in Wenen, die, zoals u zich kunt voorstellen, in het volledige geheim werd gehouden, met de gezegende Bulgaarse patriarch Kirill, die voor behandeling in de Oostenrijkse hoofdstad was gekomen. Voor ons beiden was de ontmoeting surrealistisch... Later, in 1961, schreef ik hem een ​​lange brief waarin ik hem om zijn zegen op mijn huwelijk vroeg, waarin ik paus Johannes XXIII's standpunt uiteenzette over mijn huwelijk met een katholiek. Ik moet toegeven, met grote dankbaarheid aan de nagedachtenis van beiden, dat zowel de patriarch als de paus het onderwerp met vaderlijke zorg en tact benaderden.

– Herinnert u zich ontmoetingen met andere beroemde geestelijken, bijvoorbeeld met St. Seraphim de Wonderworker van Sofia, die in 1939 zijn boek over de orthodoxe monarchie publiceerde?

– Er was toen nog geen grote orthodoxe gemeenschap in Madrid, zoals nu. Aanvankelijk aanbaden we in een appartement, waar een bescheiden kapel was gebouwd. Vervolgens heb ik in de loop der jaren de gelegenheid gehad om met tientallen orthodoxe hiërarchen te spreken, zowel van de Russische kerk in het buitenland, die ik me herinner vanwege hun spirituele strengheid, als met de hoofden en hiërarchen van de plaatselijke kerken. In 1965 begonnen de koningin en ik aan een pelgrimstocht naar Jeruzalem en het Heilige Land, waar ik Patriarch Benedictus van Jeruzalem bezocht, met wie we goed bekend waren en later de gelegenheid hadden elkaar weer te zien. In hetzelfde jaar, ter gelegenheid van de tiende verjaardag van mijn volwassenwording, kwamen vertegenwoordigers van de Bulgaarse emigratie van over de hele wereld bijeen in Madrid. Toen doopte bisschop Parthenius van Lefkada, wiens houding en diepe spiritualiteit ik nooit zal vergeten, mijn twee zonen, Kardam en Cyril.

Helaas heb ik de heilige Serafijnen van Sofia niet persoonlijk ontmoet, hoewel ik weet dat mijn vader een uitstekende relatie met hem had. Na het begin van de oorlog, de veiligheidsmaatregelen enzovoort, was het voor ons allemaal moeilijk om een ​​meer normaal leven te leiden, om ons in Sofia te verplaatsen. Maar dankzij jou heb ik zijn boek gelezen, dat veel indruk op me maakte!

-Je groeide ver van Bulgarije op, in een katholiek land, maar toch een monarchie. In welke mate denkt u dat de regeringsvorm het wereldbeeld en de spirituele houding van een natie beïnvloedt? Of vindt u de persoonlijkheid van de heerser belangrijker voor de relatie tussen kerk en staat?

-Oh, dit is een zeer moeilijke vraag voor een definitief antwoord. Maar het zou logisch zijn als het staatshoofd een gelovige is en zijn geloof praktiseert, en een voorbeeld in deze richting geeft, dat mensen dit voorbeeld volgen. Maar alleen de vorm is niet leidend. Als christenen kennen we tientallen voorbeelden van koningen die heiligheid hebben bereikt in hun nederigheid en geloof. En onze eigen, meer dan 1100 jaar christelijke geschiedenis staat vol met soortgelijke voorbeelden - St. Tsaar Boris-Michael, St. Tsaar Peter, zelfs St. Trivelius, over wie helaas niet veel bekend is onder de mensen van vandaag. Zo zal de Bulgaarse kerkgemeenschap in Madrid de naam St. Trivelius dragen, waar ik bijzonder blij mee ben.

Toen de tijd aanbrak om naar uw vaderland terug te keren, verwelkomde het Bulgaarse volk u met grote hoop, geloof en liefde. Er waren waarschijnlijk mensen die bang waren, en anderen probeerden ervan te profiteren. Maar velen verwachtten dat u als monarch zou terugkeren en een einde zou maken aan een onrecht door de grondwet van Tarnovo te herstellen, die illegaal en met geweld door buitenlandse heerschappij was ingetrokken. Waarom ondernam u geen actie in een dergelijke richting, zoals een nationaal referendum of het bijeenroepen van een Grote Nationale Vergadering? Is er naar uw mening een toekomst voor de monarchie in Bulgarije, wanneer de koning zich vernedert tot een burger zonder af te treden, en wat is het?

– Ik heb deze vraag vele malen beantwoord. Naar mijn persoonlijke mening zou een dergelijke poging om terug te keren naar de Grondwet van Tarnovo in die jaren dat onze democratie nog zo fragiel was, tot onrust en grote verdeeldheid in de samenleving leiden. En dat wilde ik niet! Bedenk dat er 50 jaar lang niet over ons werd gepraat of dat er allerlei leugens en beledigingen werden verzonnen. Een voorbeeld is de term 'monarcho-fascisme'. Wat op zich al een oxymoron is! En voor het herstel van de monarchie vandaag... Laten we realistisch zijn. En kijk om je heen. Is de monarchie hersteld in Griekenland, Italië, Roemenië, Servië, Montenegro? En of er überhaupt een toekomst is voor de monarchie – natuurlijk, maar dit is een serieuze filosofische vraag, die ik nu niet ga beantwoorden. Alles is in Gods handen...

-Dit jaar vieren we 1170 jaar sinds de regering en 1115 jaar sinds de Hemelvaart van St. Tsaar Boris-Michael, de Bulgaarse Doper.

Wat zou volgens u de rol moeten zijn van een orthodoxe tsaar vandaag de dag bij het verbeteren van de interactie tussen kerk en staat, bij het uitbreiden van de doctrine, in de eenheid van de Bulgaren in het land en in het buitenland, ongeacht de politieke situatie? Wat was uw rol bij het overwinnen van het trieste schisma in de Bulgaars-orthodoxe kerk?

-Kijk, in de constitutionele monarchie bepaalt de koning niet de verhouding tussen de staat en de kerk. Dit behoort niet tot zijn prerogatieven, maar ongetwijfeld, zoals ik al eerder zei, wanneer een staatshoofd een gelovige is, heeft dit onvermijdelijk gevolgen voor zijn beslissingen en een aantal levenssferen in het land. De grondwet van Tarnovo is categorisch dat de tsaar de eenheid van de natie in al zijn diversiteit belichaamt, maar hij behoort persoonlijk tot het orthodoxe geloof. En dit feit weerhield de koning er allerminst van om de eenmaker van de hele natie te zijn, integendeel. Wat betreft het pijnlijke onderwerp schisma, ik durf te zeggen dat mijn koppige mening over het onderwerp doorslaggevend was. Het is niet mijn eigenwaarde, laat staan ​​een gebrek aan bescheidenheid! Dit zijn de woorden van velen die beseffen hoe de politieke situatie toen was en welke moed deze historische beslissing vereiste. Dit is trouwens niet het eerste Bulgaarse schisma in de twintigste eeuw waarmee ik te maken krijg. Sinds 1965, toen het hele onderwerp begon met de politieke oppositie in de kerk en de intenties van sommigen om een ​​Bulgaarse kerk in het buitenland te stichten, stuitten ze onder mijn "zegen" op mijn resoluut verzet. Ik heb altijd geprobeerd trouw te blijven aan de eenheid van de Bulgaarse kerk. Op dezelfde manier bleef ik vanaf mijn eerste dag als premier de gevestigde canonieke orde handhaven en maakte ik een einde aan deze trieste verdeeldheid.

-Op 2 mei 2015, tijdens een plechtige Heilige Liturgie in Pliska ter gelegenheid van 1150 van de Doop van Bulgarije, kondigde de Heilige Synode van de BOC haar besluit aan om de eeuwenoude traditie van herdenking van het begin van de Grote Ingang van de koning van de Bulgaren in je gezicht. U sprak zich echter uit tegen deze vermelding, waarschijnlijk vanwege de onrust in de samenleving en uit nederigheid, dus op dit moment wordt het in sommige tempels in ons land gedaan, en in andere niet. Maar deze beslissing was niet alleen uit persoonlijk respect, maar eerder een officiële bevestiging van de St. Synode over de Oorspronkelijke Verantwoordelijkheid van het Koninklijk Instituut voor de Eenheid van Kerk, Staat en Volk. Denk je niet dat deze vermelding belangrijk zou zijn voor onze toekomst?

– Kijk, ik heb me niet "verzet" tegen deze beslissing van de Heilige Synode. Ik gehoorzaamde. In mijn brief aan de Heilige Patriarch heb ik alleen mijn wens geuit dat het noemen van mijn naam niet als een aanleiding tot onenigheid mag worden gezien. Als orthodox christen kon ik er niet tegen. Ik heb gevraagd dat deze herdenking op verzoek van de betrokken pastoor zou zijn. Tot de zomer van 1946 was dit het geval - de naam van de koning werd genoemd in de heilige diensten en de beslissing van de Heilige Synode bracht geen nieuwe orde in het leven of veranderde de bestaande orde, laat staan ​​in strijd met de republikeinse grondwet, zoals belachelijke stemmen werden gehoord. hoorde toen. En ik maak van deze gelegenheid gebruik om nogmaals de synodale metropolitici en alle priesters te bedanken voor hun gebeden en zegeningen, die we allemaal zo hard nodig hebben.

-We weten dat Hunne Majesteiten tsaar Ferdinand en tsaar Boris III grote inspanningen hebben geleverd voor de welvaart van Bulgarije en hebben bijgedragen aan vele glorieuze momenten in onze geschiedenis, maar ook als monarchen die verantwoordelijk zijn voor een aantal strijd en nationale rampen in de vorige eeuw . Majesteit, waarvoor zou u vergiffenis vragen aan het Bulgaarse volk – zowel voor uw politieke en sociale activiteiten, als als erfgenaam van de koninklijke dynastie die Bulgarije 56 jaar regeerde?

Ik merk dat er de laatste jaren in het buitenland een vreemd soort revisionisme is ontstaan ​​– om vergeving te vragen voor beslissingen die op totaal andere tijden en in andere omstandigheden zijn genomen. Zo bood de paus zijn excuses aan voor de rol van zijn voorganger paus Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog en andere eerdere gebeurtenissen. Of Spanje om zich te verontschuldigen voor de doop van inheemse volkeren in Amerika. En ga zo maar door... Als orthodox christen geloof ik dat je altijd klaar moet staan ​​om vergeving te vragen en te geven. Sirni Zagovezni is een geweldig voorbeeld dat we in deze richting hebben! Maar om me nu te verontschuldigen voor de beslissingen van andere mensen, in andere tijden, in andere werkelijkheden, vooral omdat deze beslissingen nauwelijks individueel waren, lijkt mij, zacht uitgedrukt, onlogisch en zelfs hypocriet.

Helaas hebben Bulgaren vaak de instelling dat alles bij ons begint. We hebben niet echt respect voor ons verleden en dat is heel jammer! We proberen altijd af te breken en proberen alles vanaf het begin te doen. Kijk naar Frankrijk – het heeft alle politieke regimes doorlopen. En hij is trots op elk van hen. En dit leidt tot het opbouwen van nationaal zelfvertrouwen en trots. Het zou heel goed zijn als de inhoud van onze leerboeken volledig, objectief en voor het doel van dergelijk onderwijs is.

-Vertel ons in een paar woorden over de huidige activiteiten en toekomstige ideeën van het Fonds voor het Behoud van het Historisch en Cultureel Erfgoed "Tsaar Boris en Koningin Johnna" en de Royal Historical Society gevestigd in het Vrana-paleis. Is de onlangs gerestaureerde Paleiskapel al open voor bezoekers?

-Meer dan 10 jaar geleden hebben we het Fonds voor Behoud van Historisch Erfgoed "Tsaar Boris en Koningin John" opgericht om het koninklijke erfgoed van Bulgarije te behouden met de fondsen die we hebben. Na vele jaren van totale onverschilligheid, leugens en propaganda, besloten mijn familie en ik dat het jammer zou zijn om zo'n rijk historisch erfgoed te vergeten - archieven, familieschilderijen en voorwerpen, aangezien ze voor het grote publiek beschikbaar kunnen worden gesteld. We hebben deze taak ter harte genomen en hebben geprobeerd in Bulgarije opnieuw een groot aantal historische voorwerpen, tentoonstellingen en documenten te verzamelen. Helaas wordt zelfs vandaag de dag nog steeds de periode van het Derde Bulgaarse Koninkrijk verwaarloosd en onderworpen aan onwetendheid en zelfs beledigingen. Daarom vind ik de activiteit van het Fonds buitengewoon belangrijk! Niet alleen als cultuurhistorisch, maar ook als spiritueel, omdat het ook zijn spirituele dimensies heeft. Hier, met de zegen van Zijne Heiligheid Patriarch Neophyte en de Heilige Synode, wordt de gerestaureerde paleiskapel "St. St. Tsaar Boris en John the Wonderworker of Rila ”, met de namen van de hemelse beschermers van mijn overleden ouders. En dus is de tempel nu operationeel en open voor aanbidders. Heilige Liturgie wordt vaak gevierd, wat vooral belangrijk voor mij is, en ik ben erg blij dat we al meerdere keren de Heilige Doop hebben gehad.

-Bijna al uw erfgenamen zijn ver van Bulgarije, de enige van hen is uw 15-jarige kleinzoon, Zijne Hoogheid Prins Simeon-Hassan, die hier al woont en studeert. Hij kent Bulgaars, woont orthodoxe diensten bij, neemt de communie - u bent tenslotte zijn peetvader. Waarschijnlijk moedigen u en zijn moeder, Hare Hoogheid Prinses Kalina, hem aan om van God en het vaderland te houden? Of heeft hij al een spirituele mentor?

Mijn zonen wonen om voor de hand liggende redenen niet in Bulgarije – toen de veranderingen hier in 1989 plaatsvonden, hadden mijn zonen al banen, beroepen, gezinnen. Het zou voor hen onmogelijk zijn om alles achter te laten en hierheen te verhuizen. En terwijl ik premier was, heb ik ze bewust gevraagd om hier niet eens te komen, vanwege de vele speculaties en aanvallen op mij - dat ik de monarchie herstel en dergelijke. Dus, ondanks de eenzaamheid van het weg zijn van mijn familie, besloot ik deze stap te zetten. Als we een functionerende monarchie zijn, zou het natuurlijk heel normaal zijn dat ze hier wonen en werken. Maar helaas, dat zijn we niet.

-Majesteit, vandaag bent u de enige levende orthodoxe koning, niet alleen in Bulgarije maar ook in de wereld - moge God u nog vele mooie jaren schenken! Maar als christenen leren we voorbereid te zijn op het moment waarop we ons aan de Heer zullen presenteren, en de geschiedenis geeft ons een aantal onaangename voorbeelden van dynastieke geschillen. Aan wie van uw erfgenamen zou u de verantwoordelijkheid van de Koninklijke Kroon nalaten, zij het symbolisch op dit moment, maar in naam van het voortzetten van onze historische traditie van meer dan 13 eeuwen?

-Dit is een goede vraag en ik ben blij dat je het mij vraagt. Vooral omdat ik al speculaties over het onderwerp ben tegengekomen. Zoals bekend worden monarchieën in Europa "verticaal" geërfd - van een ouder op een kind, "recht afdalende mannelijke lijn", zoals bepaald in onze basiswet - de Tarnovo-grondwet. Buiten Europa, bijvoorbeeld in Saoedi-Arabië, is de erfenis "horizontaal" - van broer tot broer enzovoort totdat deze lijn is uitgeput. Voor ons is de vraag duidelijk: de oudste zoon wordt troonopvolger. In dit geval is vandaag, tot ons grote verdriet, mijn oudste zoon overleden, dus zijn oudste zoon is de volgende in de rij om te erven. Maar aangezien we vandaag geen monarchie zijn, zal op een dag mijn kleinzoon prins Boris Tarnovski de titel van kroonbewaarder dragen. De zaak is vergelijkbaar in Roemenië. Dus besloot ik na vele lange discussies en reflecties.

Enorm bedankt, Majesteit, voor uw tijd en voor uw gebedsvolle voorbede bij God voor het Bulgaarse volk! Eindelijk - uw boodschap aan de Bulgaren in de dagen van de opstanding van Christus.

Bovenal wens ik mijn landgenoten en de hele wereld de zo noodzakelijke vrede voor ons allemaal in deze moeilijke dagen! Samen met dat – om je te verheugen en deze helderste dag te vieren – de dag van de opstanding van Christus!

Foto: Simeon Saxe-Coburg gaf voor het eerst zijn keuze voor de troonopvolger aan - de jonge prins Boris (rechts)

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -