20.4 C
Brussel
Donderdag, september 28, 2023
Wetenschap en technologieArcheologieHet verdwenen graf van Alexander de Grote

Het verdwenen graf van Alexander de Grote

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

Een van de onopgeloste mysteries uit de oudheid is het versleten graf van Alexander de Grote. Zijn biograaf Arrian/Arrian van Nicomedia, of Flavius ​​Arrianus, is een Griek die in het Romeinse Rijk leefde, historicus, politicus en filosoof. Het wordt beschouwd als de meest betrouwbare bron voor het leven van Alexander de Grote. Hij vermeldt geen begrafenisvoorbereidingen, maar Diodorus Siculus/Siculus (90 v.Chr. - ca. 30 v.Chr.), oud-Griekse historicus, auteur van de Bibliotheca historica ("Bibliotheek van de Geschiedenis"), bestaande uit 40 boeken, verdeeld in drie delen, neemt de uitdaging in zijn "bibliotheek". Diodorus vertelt dat het lichaam van Alexander op Egyptische wijze werd gemummificeerd (hij was tenslotte de vorige farao van Egypte) en in een massieve gouden antropoïde sarcofaag (vergelijkbaar met de sarcofaag van Toetanchamon), die vervolgens in een andere gouden kist werd geplaatst, bedekt met porfier . Het graf van Alexander is geplaatst in een enorme en rijkelijk versierde koets. Ze vertrekt, getrokken door 64 muilezels uit Perzië voor de lange reis naar de laatste rustplaats van Alexander. De colonne heeft zelfs een eigen team van wegenbouwers om de weg te effenen. De eindbestemming zou Egypte zijn, met name de tempel van Amun Ra in de oase van Siwa, in de westelijke woestijn. Ptolemaeus Soter, een van Alexanders generaals die uiteindelijk de Grieks-Egyptische afstamming van de Ptolemaeïsche farao's van Egypte zou ontdekken, marcheerde echter met zijn leger naar Syrië om de stoet te ontmoeten. Ptolemaeus suggereert Alexandrië (in plaats van Siva) als het eindpunt van Alexanders sarcofaag.

Anderen beweren dat Perdiccas, een andere generaal van Alexander, de stoet daadwerkelijk terug naar Aigai in Macedonië heeft begeleid - de plaats waar de voorouders van Alexander werden begraven. Perdiccas werd regent genoemd voor Alexander IV, het zoontje van Alexander de Grote, en daarom wordt vaak aangenomen, zoals Aelian schrijft, dat Ptolemaeus Soter zich met geweld de sarcofaag van Alexander de Grote van generaal Perdiccas heeft toegeëigend en deze naar Alexandrië heeft gebracht voor propagandadoeleinden .

Het zou logisch zijn dat Alexanders graf in Egypte zou liggen: zo zouden de aanspraken op de troon van de minderjarige Alexander IV, van Ptolemaeus zelf, gelegitimeerd zijn. Alexander IV was de rechtmatige erfgenaam van het rijk, en de enige omstandigheid die zijn erfenis teniet deed, was het feit dat hij niet zuiver Grieks was; als de zoon van Roxana, Alexander's Perzische (Bactrische) vrouw. Dus wat zou Ptolemaeus echt hebben gedaan met de sarcofaag van Alexander om zijn aanspraak op de troon van Egypte te bevorderen?

Het is heel goed mogelijk dat Ptolemaeus de sarcofaag in Levan, Fenicië, verborg als een methode om de invloed van de Alexandrijnse koninklijke dynastie te minimaliseren. Toen hij de stoet ontmoette, zou Ptolemaeus de sarcofaag naar Syrië hebben gebracht, een gebied dat de hele Levantijnse kust omvatte.

Het probleem is dat het graf van Alexander de Grote volledig ontbreekt in de geschiedenis. De locatie is een van de grootste mysteries van de archeologische wereld. Dus waar rust de sierlijke sarcofaag van Alexander uiteindelijk?

En de grote zoektocht begint. Archeologen, historici, schrijvers-onderzoekers hebben door de jaren heen het graf van Alexander de Grote "ontdekt".

In 1887 meldde Osman Hamdi Bey, directeur van het Ottomaanse keizerlijke museum in Istanbul, een belangrijke vondst in Sidon, Libanon. Er zijn twee sets ondergrondse kamers ontdekt en geopend. Er zijn een groot aantal sarcofagen. Een daarvan is een prachtige sarcofaag gesneden uit Grieks Penteliaans marmer (dezelfde die wordt gebruikt als de Akropolis), die wordt omringd door enkele van de mooiste klassieke Griekse beeldhouwwerken die ooit zijn ontdekt. De sarcofaag is van de juiste leeftijd en context om met Alexander in verband te worden gebracht; maar deze "ontdekking" brengt ook verschillende problemen met zich mee, aangezien de beschrijvingen van de sarcofaag in Diodorus' "Bibliotheek van de Geschiedenis" niet overeenkomen met deze marmeren sarcofaag, en de locatie waar hij werd gevonden lijkt ook onwaarschijnlijk. Geconfronteerd met deze moeilijkheden, werd de sarcofaag toegeschreven aan Abdalonim, een Fenicische koning van Sidon die door Alexander zelf was aangesteld.

Na millennia van zoeken geloven archeologen dat ze het graf van Alexander de Grote hebben gevonden. Nu zijn ten minste twee onderzoekers ervan overtuigd dat ze het mysterie hebben opgelost.

Twee moderne experts hebben dit eeuwenoude mysterie misschien eindelijk opgelost. Auteur en onderzoeker Dr. Andrew Michael Chugg ("The Lost Tomb of Alexander the Great") en archeologe Liana Suvaltsi, elk op hun eigen manier, geloven dat ze dichter bij de waarheid komen...

Er zijn veel meer vragen over Alexanders begrafenis dan duidelijke antwoorden. Volgens National Geographic zijn moderne historici het er grotendeels over eens dat de oude koning werd begraven in Alexandrië, Egypte.

Toen hij op 32-jarige leeftijd stierf, begroeven zijn adviseurs hem aanvankelijk in Memphis, Egypte, voordat hij een beslissing nam over Alexandrië. Zijn graf wordt een plaats van aanbidding. Een periode van aardbevingen en stijgende zeespiegel begint, een bedreiging voor de stad.

Suvaltsi gelooft dat het graf van Alexander zich bevindt in de ruïnes van een oud bolwerk in Siwa, Egypte. In 2019 slaagde Calliope Limneos-Papakosta, directeur van het Hellenic Research Institute of the Alexandrian Civilization, erin om onder het huidige Alexandrië op te graven en een enorme doorbraak te bewerkstelligen bij het vinden van het graf van de heerser.

"Dit is de eerste keer dat de oorspronkelijke fundamenten zijn ontdekt", zegt archeoloog Fredrik Hibbert. "Ik kreeg kippenvel toen ik het zag."

Hoewel het een veelbelovende sprong voorwaarts is, moet het graf van Alexander nog worden gevonden. De geschiedenis zegt dat zijn lichaam verdween toen de Romeinse keizer Theodosius in 392 de heidense aanbidding verbood. De twee concurrerende theorieën van Chug en Suvaltsi komen niettemin samen.

Volgens de Express gelooft Suvaltsi dat Alexanders wens was om begraven te worden in de tempel van de Egyptische god Amun Ra. Dit bracht haar ertoe om in 1984 een vergunning aan te vragen om de oase van Siwa op te graven, die de Egyptische autoriteiten haar in 1989 verleenden. Ze ontdekten leeuwenbeelden, een ingang en een Hellenistisch koninklijk graf van 5,651 vierkante meter. Suvaltsi gelooft dat de gravures en inscripties die verwijzen naar het vervoer van een lichaam zijn geschreven door de beroemde metgezel van Alexander, Ptolemaeus.

Destijds zei Suvaltsi: "Ik twijfel er niet aan dat dit het graf van Alexander is ... Ik wil dat elke [mede-Griek] trots is omdat Griekse handen dit zeer belangrijke monument hebben gevonden."

Hoewel in 1995 werd aangekondigd dat het graf van de oude koning eindelijk was ontdekt, riep de Griekse regering de Egyptische regering op om de opgravingen te stoppen - naarmate de spanningen tussen de twee archeologen toenamen. Suvaltsi blijft vechten om de opgravingen te hervatten nu Chugs laatste ontdekkingen veelbelovend worden.

Dr. Andrew Chugg gelooft dat de sarcofaag van Nectaneb II in het British Museum in Londen de echte aanwijzingen bevat voor de ware locatie van Alexanders stoffelijk overschot.

Chug heeft een andere theorie als het gaat om het graf van Alexander de Grote. Hij legt in zijn boek uit dat de oorspronkelijke tempel van Alexander, in de buurt van Memphis in Egypte, in het Serapeum-complex, werd gebouwd door farao Nectaneb II. Nu, 16 jaar na de publicatie van zijn boek, lijkt nieuw bewijs deze stelling te ondersteunen. Een stuk metselwerk gevonden in de fundamenten van de St. Mark's Cathedral in Venetië komt exact overeen met de afmetingen van de sarcofaag van Nectaneb II in het British Museum - wat de locatie van het graf van Alexander kan bevestigen.

Aangezien zijn lichaam in 392 verdween en het graf van St. Mark op hetzelfde moment verscheen, gelooft Chug dat het lichaam van Alexander uit Alexandrië is gestolen door Venetiaanse kooplieden die het aanzagen voor St. Mark. Hij werd vervolgens naar Venetië gestuurd en wordt sindsdien vereerd als San Marco in de kathedraal.

Voor Chugg, die zegt dat het in Venetië gevonden fragment "precies de juiste hoogte en lengte" heeft om de buitenste schil van een sarcofaag in Groot-Brittannië te vormen, betekent dit dat de overblijfselen in Venetië van Alexander de Grote zijn.

Zelfs het British Museum is nu overtuigd en heeft enkele van de secties Opmerkingen van de curator gewijzigd om dit nieuwe bewijs weer te geven:

"Dit object werd ten onrechte in verband gebracht met Alexander de Grote toen het in 1803 in de collectie kwam", staat er nog steeds...maar! – het belangrijke woord “fout” ontbreekt.

De "ontdekkingen" zullen doorgaan. Archeologen zullen ruzie maken. Maar misschien zal het verloren graf van Alexander de Grote nooit worden gevonden.

Illustratie: Alexander de Grote – Romeins mozaïek

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -