18 C
Brussel
Vrijdag, september 29, 2023
MensenrechtenUNESCO onthult nieuwe AI-routekaart voor klaslokalen

UNESCO onthult nieuwe AI-routekaart voor klaslokalen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

Minder dan 10 procent van de scholen en universiteiten volgt formele richtlijnen voor het gebruik van razend populaire tools voor kunstmatige intelligentie (AI), zoals de chatbotsoftware ChatGPT, volgens de Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van de VN (UNESCO), die meer dan 40 ministers ontving tijdens een baanbrekende bijeenkomst online bijeenkomst op donderdag.

De ministers wisselden beleidsbenaderingen en plannen uit en bespraken daarbij de nieuwe roadmap van het agentschap over onderwijs en generatieve AI, die data en content kan creëren op basis van bestaande algoritmen, maar ook alarmerende feitelijke fouten kan maken, net als mensen.

“Generatieve AI opent nieuwe horizonten en uitdagingen voor het onderwijs, maar wij moet dringend actie ondernemen om ervoor te zorgen dat nieuwe AI-technologieën op onze voorwaarden in het onderwijs worden geïntegreerd”, zegt Stefania Giannini, adjunct-directeur-generaal Onderwijs van UNESCO. “Het is onze plicht om veiligheid voorop te stellen, inclusie, diversiteit, transparantie en kwaliteit.”

Instellingen worden geconfronteerd talloze uitdagingen bij het bedenken van een onmiddellijk antwoord volgens een nieuw UNESCO-onderzoek onder meer dan 450 scholen en universiteiten.

Snel evoluerend landschap

Tegelijkertijd zijn regeringen over de hele wereld bezig met het vormgeven van passende beleidsreacties in een snel evoluerend onderwijslandschap, terwijl de nationale strategieën op het gebied van AI, gegevensbescherming en andere regelgevende kaders verder worden ontwikkeld of verfijnd, aldus UNESCO.

Ze gaan echter voorzichtig te werk. Risico's bij het gebruik van deze tools kunnen studenten zien blootgesteld aan valse of bevooroordeelde informatie, zeiden sommige ministers op de wereldwijde bijeenkomst.

Het debat onthulde andere veel voorkomende zorgen, inclusief hoe de inherente tekortkomingen van de chatbots bij het produceren van flagrante fouten kunnen worden beperkt. De ministers bespraken ook hoe dat het beste kan integreren deze tools in curricula, lesmethoden en examens, en onderwijssystemen aanpassen aan de verstoringen die generatieve AI snel veroorzaakt.

Velen benadrukten de leraren een cruciale rol spelen in dit nieuwe tijdperk als leerbegeleiders.

Maar leraren hebben volgens UNESCO begeleiding en training nodig om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Aanvulling op bestaande kaders

Leraren hebben begeleiding en training nodig om deze uitdagingen het hoofd te bieden. — Unesco

Van zijn kant zal het agentschap de wereldwijde dialoog met beleidsmakers, partners, de academische wereld en het maatschappelijk middenveld blijven sturen, in overeenstemming met zijn paper, AI en onderwijs: een gids voor beleidsmakers en Aanbeveling over de ethiek van AIAlsmede de Consensus van Peking over kunstmatige intelligentie en onderwijs.

Unesco is dat ook het ontwikkelen van beleidsrichtlijnen over het gebruik van generatieve AI in onderwijs en onderzoek kaders van AI-competenties voor studenten en docenten voor klaslokalen.

Deze nieuwe tools worden gelanceerd tijdens Digitale Leerweek, die van 4 tot 7 september zal worden gehouden op het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs, aldus het bureau.

Lees meer over het werk van UNESCO op het gebied van digitaal leren en onderwijs hier.

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -