18 C
Brussel
Zondag, september 17, 2023
EuropaOekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Meer van de auteur

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (TPD), gebaseerd op een onderzoek dat in 21 landen is uitgevoerd. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting en andere rechten. We roepen op tot voortdurende steun aan alle mensen die bescherming nodig hebben.

Sinds het begin van de oorlog zijn meer dan 8 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht om hun toevlucht te zoeken in Europa. Caritas verwelkomt de ongekende activering van de TPD en gelijkaardige tijdelijke beschermingsstatussen in Europa die onmiddellijke toegang verlenen tot een reeks rechten, zoals verblijfsvergunning, gezondheid, onderwijs, accommodatie, toegang tot de arbeidsmarkt en sociale steun. Er blijven echter belangrijke belemmeringen voor toegang tot deze rechten bestaan, zoals we in onze nieuwe publicatie onthullen “Europa's welkom van vluchtelingen uit Oekraïne en geleerde lessen”.

Een van de belangrijkste uitdagingen van onze bevindingen heeft betrekking op de moeilijkheden voor de vluchtelingen om over te stappen van gastgezinnen naar zelfstandig wonen. Dit komt door een acute huisvestingscrisis over de hele wereld Europa. Veel vluchtelingen bevinden zich ook in moeilijke financiële situaties en hebben beperkte toegang tot steun van de verzorgingsstaat. Gehandicapten hebben vaak te maken met extra administratieve uitdagingen en hebben moeite om de toelagen te ontvangen waarop ze recht hebben.

Bovendien zijn openbare gezondheidszorgdiensten vaak beperkt en zijn hulpdiensten in veel gevallen de enige optie om zorg in meerdere landen te krijgen.

Moeilijke toegang tot onderwijs en school roept ook zorgen op over de continuïteit van het onderwijs. Directe toegang tot de arbeidsmarkt is een van de belangrijkste voordelen van de TPD; maar in de praktijk vluchtelingen uit Oekraïne worden vaak gedwongen om laaggeschoolde en laagbetaalde banen aan te nemen, meestal onder hun kwalificatieniveau. Ook het gebrek aan kinderopvang en kleuterscholen verhindert vrouwen om te werken.

Deze uitdagingen staan ​​sociale integratie in de weg, die nog wordt verergerd door onzekerheid over de toekomst, onder meer welke rechtsstatus mensen zullen krijgen wanneer de tijdelijke bescherming eindigt en wanneer ze terugkeren naar Oekraïne zal mogelijk zijn.

Uitdagingen voor de toekomst

Beperkte financiering en solidariteitsmoeheid doen ons twijfelen aan de toekomstige steun aan vluchtelingen Oekraïne, laat staan ​​de nodige inspanningen om de hierboven genoemde uitdagingen het hoofd te bieden. Aangezien de asiel- en opvangsystemen in veel landen al onder druk staan, zijn we bovendien bezorgd dat de politieke wil om alle vluchtelingen in de EU afneemt en dat regeringen zich niet zullen committeren aan ambitieuze toezeggingen om mensen die bescherming nodig hebben te hervestigen.

Hoewel onze analyse enkele gevallen van gedifferentieerde behandeling identificeert op basis van het land van herkomst van een vluchteling, laat de sterke ontvangst van vluchtelingen uit Oekraïne zien dat waar een wil is, een weg is. Daarom dringen we er bij de Europese regeringen op aan om gebruik te maken van de goede praktijken die we hebben geïdentificeerd, zoals het betrekken van lokale gemeenschappen en diaspora, efficiënte registratieprocessen, brede verstrekking van informatie en ondersteuning, bredere toegang tot de arbeidsmarkt en flexibelere herenigingsprocedures.

Maria Nyman, secretaris-generaal van Caritas Europa, vermeld:

“Caritas biedt steun aan alle mensen in nood, ongeacht hun afkomst, en we zullen dit blijven doen in lijn met onze missie. We dringen er bij landen op aan voort te bouwen op de solidariteit die wordt getoond aan de mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten en om de goede praktijken te dupliceren die zijn ingevoerd om alle vluchtelingen een waardig welkom en bescherming te bieden.”

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -