13.1 C
Brussel
Vrijdag, september 22, 2023
GezondheidWHO lanceert een wereldwijde gezondheidspas geïnspireerd op de Europese Covid-digitale...

De WHO lanceert een wereldwijde gezondheidspas geïnspireerd op het Europese digitale Covid-certificaat

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

officiële instellingen
officiële instellingen
Nieuws meestal afkomstig van officiële instellingen (officiële instellingen)

Meer van de auteur

Nationale leiderschapsstructuren zijn cruciale onderdelen van een effectieve strategie tegen mensenhandel

Nationale leiderschapsstructuren zijn cruciale onderdelen van een effectieve strategie tegen mensenhandel

0
Nationale leiderschapsstructuren zijn cruciale onderdelen van een effectieve strategie tegen mensenhandel, zeggen deelnemers aan de jaarlijkse bijeenkomst tegen mensenhandel
Wereldbijendag 20 mei

Wereldbijendag 20 mei – We zijn allemaal afhankelijk van het voortbestaan ​​van bijen

0
Wereldbijendag is 20 mei en valt samen met de verjaardag van Anton Janša, die in de 18e eeuw pionierde met moderne bijenteelttechnieken
die nodig zijn om de mediavrijheid te waarborgen en de democratie te beschermen

Dringende collectieve reactie nodig om mediavrijheid te waarborgen en democratie te beschermen

0
De negende Zuidoost-Europese mediaconferentie, "At a Crossroads: Safeguarding Media Freedom to Protect Democracy",
De verkiezingen in Turkije werden gekenmerkt door een ongelijk speelveld

De verkiezingen in Turkije werden gekenmerkt door een ongelijk speelveld maar toch competitief, zeggen internationale waarnemers

0
Gekenmerkt door een hoge opkomst, werden de verkiezingen in Turkije goed georganiseerd en boden ze de kiezers de keuze tussen echte politieke alternatieven, maar met een ongerechtvaardigd voordeel voor de voor politici aan de macht

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Commissie hebben de lancering aangekondigd van een baanbrekend digitaal gezondheidspartnerschap met een wereldwijde gezondheidspas.  

In juni 2023 zal de WHO het systeem van de Europese Unie (EU) voor digitale COVID-19-certificering overnemen om een ​​wereldwijde gezondheidspas op te zetten die de wereldwijde mobiliteit zal helpen vergemakkelijken en burgers over de hele wereld zal beschermen tegen lopende en toekomstige volksgezondheid bedreigingen, waaronder pandemieën. Dit is de eerste bouwsteen van het WHO Global Digital Health Certification Network (GDHCN) dat een breed scala aan digitale producten zal ontwikkelen om iedereen een betere gezondheid te bieden.

"Voortbouwend op het zeer succesvolle digitale certificeringsnetwerk van de EU, wil de WHO alle WHO-lidstaten toegang bieden tot een open-source digitale gezondheidstool, die is gebaseerd op de principes van billijkheid, innovatie, transparantie en gegevensbescherming en privacy", aldus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. "Nieuwe digitale gezondheidsproducten in ontwikkeling zijn bedoeld om mensen overal te helpen snel en effectiever kwaliteitsvolle gezondheidsdiensten te ontvangen".

Gebaseerd op de Wereldwijde gezondheidsstrategie van de EU en WGO Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidvolgt het initiatief op het akkoord van 30 november 2022 tussen commissaris Kyriakides en dr. Tedros om de strategische samenwerking op het gebied van mondiale gezondheidskwesties te versterken. Dit versterkt verder een robuust multilateraal systeem met de WHO als kern, aangedreven door een sterk EU.

“Dit partnerschap is een belangrijke stap voor het digitale actieplan van de EU Global Health Strategy. Door gebruik te maken van Europese best practices dragen we bij aan digitale gezondheidsstandaarden en interoperabiliteit wereldwijd, ten voordele van degenen die dat het hardst nodig hebben. Het is ook een krachtig voorbeeld van hoe afstemming tussen de EU en de WHO kan zorgen voor een betere gezondheid voor iedereen, in de EU en in de rest van de wereld. Als leidende en coördinerende autoriteit op het gebied van internationaal gezondheidswerk is er geen betere partner dan de WHO om het werk dat we in de EU zijn begonnen voort te zetten en wereldwijde digitale gezondheidsoplossingen verder te ontwikkelen”, aldus Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid.

Dit partnerschap omvat een nauwe samenwerking bij de ontwikkeling, het beheer en de implementatie van het WHO GDHCN-systeem, gebruikmakend van de ruime technische expertise van de Europese Commissie op dit gebied. Een eerste stap is ervoor te zorgen dat de huidige digitale EU-certificaten goed blijven functioneren.

“Met 80 landen en gebieden die zijn aangesloten op het digitale COVID-19-certificaat van de EU, heeft de EU een wereldwijde norm gesteld. Het EU-certificaat is niet alleen een belangrijk instrument geweest in onze strijd tegen de pandemie, maar heeft ook internationaal reizen en toerisme vergemakkelijkt. Ik ben blij dat de WHO zal voortbouwen op de principes van privacybehoud en de allernieuwste technologie van het EU-certificaat om een ​​wereldwijd instrument tegen toekomstige pandemieën te creëren”, voegde Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt, eraan toe.

Een wereldwijd WHO-systeem dat voortbouwt op de erfenis van de EU

Een van de belangrijkste elementen in het werk van de Europese Unie tegen de COVID-19-pandemie waren digitale COVID-19-certificaten. Om het vrije verkeer binnen haar grenzen te vergemakkelijken, heeft de EU snel interoperabele COVID-19-certificaten opgesteld (getiteld 'EU Digital COVID-19 Certificate' of 'EU DCC'). Op basis van open-sourcetechnologieën en -standaarden maakte het ook de verbinding mogelijk van niet-EU-landen die certificaten uitgeven volgens EU DCC-specificaties, waardoor het de meest gebruikte oplossing ter wereld werd.

Vanaf het begin van de pandemie heeft de WHO met alle WHO-regio's samengewerkt om algemene richtlijnen voor dergelijke certificaten vast te stellen. Om de wereldwijde paraatheid op het gebied van gezondheid te helpen versterken in het licht van toenemende gezondheidsbedreigingen, richt de WHO een wereldwijd digitaal gezondheidscertificeringsnetwerk op dat voortbouwt op de solide fundamenten van het EU DCC-kader, principes en open technologieën. Met deze samenwerking zal de WHO dit proces wereldwijd faciliteren in haar eigen structuur met als doel de wereld te laten profiteren van de convergentie van digitale certificaten. Dit omvat het stellen van standaarden en het valideren van digitale handtekeningen om fraude te voorkomen. Daarbij heeft de WHO geen toegang tot onderliggende persoonsgegevens, wat het exclusieve domein van overheden zou blijven.

De eerste bouwsteen van het wereldwijde WHO-systeem wordt operationeel in juni 2023 en zal de komende maanden geleidelijk worden ontwikkeld.

Een digitaal langetermijnpartnerschap voor een betere gezondheid voor iedereen

Om de acceptatie van het EU DCC door de WHO te vergemakkelijken en bij te dragen aan de werking en verdere ontwikkeling ervan, zijn de WHO en de Europese Commissie overeengekomen om samen te werken op het gebied van digitale gezondheid.

Dit partnerschap zal werken aan de technische ontwikkeling van het WHO-systeem met een gefaseerde aanpak om aanvullende use-cases te dekken, waaronder bijvoorbeeld de digitalisering van het Internationaal Certificaat van Vaccinatie of Profylaxe. Het uitbreiden van dergelijke digitale oplossingen zal essentieel zijn om burgers over de hele wereld een betere gezondheid te bieden.

Deze samenwerking is gebaseerd op de gedeelde waarden en principes van transparantie en openheid, inclusiviteit, verantwoordingsplicht, gegevensbescherming en privacy, veiligheid, schaalbaarheid op mondiaal niveau en rechtvaardigheid. De WHO en de Europese Commissie zullen samenwerken om een ​​maximale wereldwijde acceptatie en deelname aan te moedigen. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan billijke kansen voor deelname door degenen die deze het meest nodig hebben: lage- en middeninkomenslanden.

bron WIE
- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -