4.2 C
Brussel
Donderdag december 7, 2023
GodsdienstChristendomPatriarch Cyril van Moskou: Rusland heeft nog veel werk te doen,...

Patriarch Cyril van Moskou: Rusland heeft nog veel werk te doen, ik ben niet bang om het te zeggen – op mondiale schaal

Op 12 september droeg de Russische patriarch Cyril, in aanwezigheid van leden van de regering van Sint-Petersburg en “deelnemers aan de speciale militaire operatie”, onder het luiden van de klokken met lithium de kist met de relikwieën van Prins Alexander Nevski naar de Kerk van de Aankondiging van de Alexander Nevski Lavra, waar de historische zilveren krab werd geplaatst die vanuit de Staatshermitage aan de Russisch-orthodoxe kerk werd overgedragen. In mei 2023 tekenden de Hermitage en de Russisch-Orthodoxe Kerk een overeenkomst om het graf over te dragen voor tijdelijk gebruik voor 49 jaar, met de mogelijkheid om deze periode te verlengen.

De Zilveren Graftombe blijft staatseigendom en maakt deel uit van het museumfonds van het land. De toestand ervan zal worden gemonitord door medewerkers van Hermitage: temperatuuromstandigheden en vochtigheid, anticorrosiedeeltjes in de lucht en andere indicatoren zullen in realtime worden gemonitord. In de Annunciatietempel zijn sensoren geïnstalleerd, die zijn aangesloten op computers in de Hermitage.

De verplaatsing van het reliekschrijn vond plaats aan de vooravond van de feestdag die de Russisch-Orthodoxe Kerk op 12 september vierde – de dag van de overdracht van de relikwieën van Sint-Prins Alexander Nevski. De houten kist werd in de zilveren kist geplaatst en de relikwieën van de heilige, bewaard in de Lavra, werden daarheen gebracht in een processie onder leiding van patriarch Cyrillus.

Dit wordt beschouwd als een nieuwe belangrijke overwinning van de Russisch-orthodoxe kerk, nadat zij in opdracht van V. Poetin het icoon van de "Heilige Drie-eenheid" van Rublev kon ontvangen. Het icoon van Roebljov en de historische enorme kanker die het lichaam van de Russische prins in bewaring hield, werden overgedragen aan de Russisch-Orthodoxe Kerk als dank voor de ideologische steun voor de Russische oorlog in Oekraïne, maar ook als tekenen van de nieuwe staatsideologie. waarin de “heilige macht” een leidende plaats krijgt.

Nadat hij de kist met de relikwieën van Sint-Prins Alexander Nevski in een zilveren reliekschrijn had geplaatst, hield patriarch Kirill een gebedsdienst in de lagere kerk van de Kerk van de Aankondiging, bij het graf van generaal AV Suvorov, die de Russisch-orthodoxe kerk van plan is te begraven. heilig verklaren.

Hiermee voltooide hij de baanbrekende acties die gericht waren op het versterken in het massabewustzijn van het beeld van de ‘heilige en God welgevallige oorlog’ – een leidend thema in de staatspropaganda van vandaag.

In zijn preek legde de patriarch van Moskou nieuwe nadruk op historische gebeurtenissen die hetzelfde doel hadden: bevestigen dat alle grote Russische heersers uit het verleden dezelfde visie hadden op de plaats van Rusland op de politieke kaart als het Kremlin vandaag de dag. Ze hadden tot doel het ‘collectieve Westen’ te bestrijden, dat het grootste gevaar vormt voor de Russische staat, en probeerden de ‘Russische identiteit te beschermen tegen westerse invloeden’.

In het bijzonder gaf patriarch Kirill een nieuwe beoordeling van het beleid van Peter de Grote, die bekend staat om zijn programma om het Russische rijk te Europeaniseren. Volgens de patriarch had Peter de Grote echter precies de tegenovergestelde taak: Rusland preventief voorbereiden op westerse agressie door defensiefaciliteiten in Petersburg te bouwen en door de rol van de Russische Kerk te vergroten. In feite was het kerkelijke beleid van Peter de Grote gericht op de verzwakking van de Russische Kerk door haar volledige onderwerping aan de wereldlijke macht.

Volgens patriarch Cyrillus “vecht Peter tegen westerse politieke invloeden, met als doel Rusland te verzwakken, om Sint-Petersburg op een gegeven moment te bezetten. De koning was zich hiervan bewust en versterkte Sint-Petersburg. Kijk eens naar de forten die gebouwd zijn; het zijn werkelijk verbazingwekkende staaltjes van techniek, die er nog steeds als nieuw uitzien. De forten sluiten de toegang tot Sint-Petersburg af en creëren een krachtig verdedigingssysteem. Peter geloofde niet in de vriendelijkheid van zijn buren, daarom werd Sint-Petersburg zowel een hoofdstad als een fort. Maar zodat geen enkele intellectuele, of beter gezegd pseudo-intellectuele, pseudo-culturele, pseudo-spirituele invloeden de innerlijke kracht van ons volk en hun zelfbewustzijn konden vernietigen, maakte Peter de nieuwe hoofdstad en hoofdstad van de Russisch-Orthodoxe Kerk”.

Aan het einde van zijn toespraak maakte Cyrillus de afgelopen maand opnieuw officieel vanaf de kansel het idee bekend dat Rusland de zogenaamde ‘katechon’ is uit de boodschap van de apostel Paulus, of ‘beperkende kracht’ die de komst van de antichrist in de wereld (2 Thess. 2:7). Dit betekent dat het idee, dat tot een paar jaar geleden als marginaal werd beschouwd en alleen kenmerkend was voor filosofische kringen zoals die van Al. Doegin wordt nu een officieel onderdeel van de Russische kerk- en staatsideologie. Het maakt ook indruk op het beleid van het Kremlin door Rusland carte blanche te geven om in de hele wereld op te treden, en niet alleen ter verdediging van zijn staatsbelangen. Hier zijn de woorden van de patriarch:

“Vandaag staat Rusland voor de taak om als overwinnaar uit de strijd te komen die de krachten van het kwaad tegen ons hebben gevoerd. En we moeten de complexiteit van dit moment niet onderschatten! Vandaag hebben we de mobilisatie van iedereen nodig – zowel militaire als politieke krachten; en natuurlijk moet eerst de kerk worden gemobiliseerd. Om te bidden voor onze autoriteiten en ons leger, maar ook om daar te zijn, aan de frontlinie, waar onze geweldige regimentaalmoezeniers nu werken en helaas sterven.

We hebben nog veel te doen, niet alleen op nationaal niveau, maar ook, ik ben niet bang om te zeggen, op mondiaal niveau, om het afschrikmiddel te blijven. En het is de beperkende kracht, de Catechon, die verhindert dat het totale wereldkwaad het hele menselijke ras overweldigt. En moge de Heer ons helpen om op deze manier de grote historische geestelijke missie van onze kerk te vervullen, zodat ons vaderland kan bloeien, ons volk geestelijk versterkt kan worden en vrede, rust en gerechtigheid in de wereld hersteld kunnen worden.”

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -