1.4 C
Brussel
Donderdag, november 30, 2023
Bewerkers keuzeRechtenexperts waarschuwen voor gedwongen scheiding van Oeigoerse kinderen in China

Rechtenexperts waarschuwen voor gedwongen scheiding van Oeigoerse kinderen in China

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Het klassikale onderwijs aan deze instellingen wordt vrijwel uitsluitend in het Mandarijn gegeven, met weinig of geen gebruik van de Oeigoerse taal. zei in een verklaring.

Ze waarschuwden dat het scheiden van de kinderen van hun families “zou kunnen leiden tot hun gedwongen assimilatie in de meerderheidstaal van het Mandarijn en de adoptie van Han-culturele praktijken.” 

'Wezen' met gezinnen 

De experts zeiden dat ze informatie hebben ontvangen over de grootschalige verwijdering van jongeren uit hun families, inclusief zeer jonge kinderen van wie de ouders in ballingschap zijn of “geïnterneerd”/gedetineerd zijn.

De kinderen worden door de staatsautoriteiten als ‘wezen’ behandeld en in fulltime kostscholen, kleuterscholen of weeshuizen geplaatst waar bijna uitsluitend Mandarijn wordt gebruikt.

“Oeigoerse en andere minderheidskinderen in sterk gereguleerde en gecontroleerde internaten hebben mogelijk een groot deel van hun jeugd weinig interactie met hun ouders, uitgebreide familie of gemeenschappen”, aldus de experts.

“Dit zal onvermijdelijk leiden tot een verlies van verbinding met hun families en gemeenschappen en hun banden met hun culturele, religieuze en taalkundige identiteiten ondermijnen”, voegde ze eraan toe. 

Lokale scholen gesloten 

Ze zeiden dat de kinderen naar verluidt weinig of geen toegang hebben tot onderwijs in hun eigen Oeigoerse taal en onder toenemende druk staan ​​om alleen Mandarijn te spreken en te leren, vergeleken met onderwijs gericht op tweetaligheid. 

Leraren kunnen ook worden bestraft voor het gebruik van de Oeigoerse taal buiten specifieke taallessen.

De VN-experts zeiden dat ze ook op de hoogte waren van een exponentiële toename van het aantal kostscholen voor andere moslim- en minderheidskinderen in Xinjiang de afgelopen jaren. 

Omgekeerd zijn veel lokale scholen die onderwijs in het Oeigoers en andere minderheidstalen aanbieden, gesloten. 

“De enorme omvang van de beschuldigingen doet uiterst ernstige zorgen rijzen over schendingen van fundamentele mensenrechten”, zeiden ze. 

Over VN-experts

De verklaring werd uitgegeven door Fernand de Varennes, Speciale Rapporteur over minderhedenkwesties; Alexandra Xanthaki, Speciaal Rapporteur op het gebied van culturele rechtenen Farida Shaheed, speciaal rapporteur voor het recht op onderwijs. 

De deskundigen krijgen hun mandaat van de VN Raad voor de mensenrechten in Genève en zijn onafhankelijk van welke regering of organisatie dan ook. 

Ze zijn geen VN-personeel en worden niet betaald voor hun werk. 

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -