7 C
Brussel
Zaterdag februari 24, 2024
Wetenschap en technologieArcheologieArcheologen hebben nabij Caïro een graftombe van een koninklijke schrijver ontdekt

Archeologen hebben nabij Caïro een graftombe van een koninklijke schrijver ontdekt

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Verslaggever bij The European Times Nieuws

Begin november heeft een Tsjechische archeologische expeditie van de Karelsuniversiteit in Praag het graf van de koninklijke schrijver Jheuti Em Hat ontdekt tijdens opgravingen in de necropolis Abu Sir buiten Caïro, zo maakte het Egyptische Ministerie van Toerisme en Culturele Monumenten bekend.

De secretaris-generaal van de Hoge Raad voor Oudheden, Mustafa Waziri, legde uit dat dit deel van het begrafeniscomplex de gedenktekens herbergt van hoge hoogwaardigheidsbekleders en generaals uit de zesentwintigste en zevenentwintigste dynastie van het oude Egypte.

Volgens hem komt de betekenis van de ontdekking voort uit het feit dat het leven van deze koninklijke schrijver tot nu toe volkomen onbekend was. De studie van Abu Sir werpt licht op historische veranderingen tijdens de turbulente 5e en 6e eeuw voor Christus.

De directeur van de Tsjechische missie, Marcel Barta, legde uit dat het graf was gebouwd in de vorm van een put die uitmondde in de grafkamer van de koninklijke schrijver Jheuti Em Hat.

Hij zei dat hoewel het bovenste deel van het graf niet intact werd gevonden, de grafkamer veel rijke hiëroglifische taferelen en geschriften bevat. Het plafond toont de reis van de zon door het firmament in zijn ochtend- en avondboten, begeleid door hymnes over zonsopgang en zonsondergang. De grafkamer is toegankelijk via een kleine horizontale doorgang onder de put, die ongeveer drie meter lang is, merkte hij op.

De religieuze teksten en afbeeldingen op de muren van de stenen sarcofaag waren bedoeld om de soepele overgang van Jheuti Em Hat naar het eeuwige leven te verzekeren.

De adjunct-directeur van de Tsjechische missie Mohamed Majed ontdekte de sarcofaag van de koninklijke schrijver en voegde eraan toe dat deze van steen is gemaakt en versierd met hiëroglifische teksten en afbeeldingen van goden van buiten en van binnen.

De bovenzijde van het kistdeksel en de langere zijden zijn versierd met verschillende teksten uit het Dodenboek, waaronder afbeeldingen van goden die de overledene beschermen.

Op de kortere zijden van de omslag staan ​​afbeeldingen van de godinnen ‘Isis en Nephthys’, vergezeld van teksten ter bescherming van de overledene.

‘Wat de buitenkant van de kist betreft, deze zijn versierd met fragmenten uit de kist en piramideteksten, die een gedeeltelijke herhaling zijn van de spreuken die al op de muren van de grafkamer verschenen’, zei hij, en voegde eraan toe: Op de onderkant van de binnenwand van de kist is de godin “Immutet” afgebeeld, de godin van het Westen, en de binnenkanten bevatten wat de Canopische spreuken worden genoemd, gereciteerd door deze godin en de god van de aarde (Geb).”

“Al deze religieuze en magische teksten waren bedoeld om de vlotte toegang van de overledene tot het eeuwige leven te verzekeren.”

Antropologische studies van zijn mummie geven aan dat hij jong stierf, ongeveer 25 jaar oud. Er werden tekenen van misvormingen gevonden die mogelijk verband houden met zijn werk, zoals slijtage aan de wervelkolom door langdurig zitten en ernstige botfragiliteit.

Het Abu Sir-complex ligt op 4.5 kilometer van de Saqqara Necropolis. Daar is de grootste verzameling papyri tot nu toe ontdekt. Archeologen hebben geen grafvoorwerpen gevonden toen het graf werd geplunderd, waarschijnlijk in de 5e eeuw na Christus.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -