19.3 C
Brussel
Sondag, Mei 28, 2023
GodsdiensDIE ANTROPOLOGIE IN DIE "TEOLOGIESE BRIEWE" VAN ST. GREGORY OF NAZIANZE

DIE ANTROPOLOGIE IN DIE "TEOLOGIESE BRIEWE" VAN ST. GREGORY OF NAZIANZE

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Petar Gramatikov
Petar Gramatikovhttps://www.europeantimes.news
Dr. Petar Gramatikov is die hoofredakteur en direkteur van The European Times. Hy is 'n lid van die Unie van Bulgaarse Verslaggewers. Dr. Gramatikov het meer as 20 jaar se akademiese ervaring in verskillende instellings vir hoër onderwys in Bulgarye. Hy het ook lesings geëksamineer wat verband hou met teoretiese probleme betrokke by die toepassing van internasionale reg in godsdiensreg waar 'n spesiale fokus gegee is op die regsraamwerk van Nuwe Godsdienstige Bewegings, vryheid van godsdiens en selfbeskikking, en Staat-Kerk-verhoudinge vir meervoud. -etniese state. Benewens sy professionele en akademiese ervaring, het Dr. Gramatikov meer as 10 jaar Media-ervaring waar hy 'n pos beklee as Redakteur van 'n toerisme-kwartaaltydskrif "Club Orpheus" tydskrif - "ORPHEUS CLUB Wellness" PLC, Plovdiv; Konsultant en skrywer van godsdienslesings vir die gespesialiseerde rubriek vir dowes by die Bulgaarse Nasionale Televisie en is geakkrediteer as 'n joernalis van "Help the Nedy" Openbare Koerant by die Verenigde Nasies se kantoor in Genève, Switserland.

Meer van die skrywer

Kappadosië is vir sestien eeue 'n Christelike gebied. In hierdie land vind 'n mens daardie dromerige intimiteit van die Bisantynse kerk, die bonatuurlike atmosfeer wat die Vaders van die Ortodokse Kerk, soos Gregorius van Nazianzus, in die heiligdom wou sien verwesenlik. St. Gregory het vir ons 244 briewe / sendbriewe bemaak (Griekse Patrologie, volume 37), wat ons, soos die meeste van sy verse, dateer uit die tydperk van sy onttrekking aan Arians tussen 383 en 389. Maar die twee briewe aan Presbiteriaan Cledonius (CI en CII) is in 382 geskryf en was gerig teen die dwaalleer van die Apollinariërs (vgl. J. Mossey, Gregoire de Nazianze, – Dictionaire d ”Histoire et de Geographie Ecclesiastique, Fascicule 126, 1987, kol. 17-18). ’n Doelbewuste plaaslike kerkraad is in 382 in Rome teen Apollinarisme byeengeroep, waaraan hy aktief deelgeneem het en bla. Jerome. Saam met brief CCII (202) het hulle die drie "Teologiese Boodskappe" van die heilige saamgestel, wat deeglik bestudeer is deur P. Gallay van die Institute of Scientific-Critical Publishing "Christian Sources" in Parys.

Die drie "Teologiese Briewe" verwys uitsluitlik na die valse leerstelling van die ketter Apollinarius (P. Gallay, Inleiding, I. La doctrine des "Lettres Theologiques", - Gregoire de Nazianze, Lettres Theologiques, Sources Chretiennes № 208, Parys, 1974, Parys, 2 bl. XNUMX). Daarom is ons verplig om oor te gaan tot die bestudering van hierdie boodskappe deur die Christologiese leer van Gregorius van Nazianzus en daardeur sy antropologie te ontdek, want in hierdie sy werke vind ons nie 'n suiwer leer van die mens nie. Apollinarisme het die tesis verdedig dat “die vlees, wat a.g.v ekonomie ('n term in St. Paulus, wat God se plan vir die redding van die mensdom aandui en wyd gebruik word deur kerkvaders en leraars in die interpretasie van die Menswording) is nie deur die Eniggebore Seun ontvang nie. transformasie van ons natuur, maar hierdie vleeslike natuur was “van die begin af” in die Seun.

Die woord metastychiosis dui op 'n diepgaande transformasie wat die elemente affekteer, maar in hierdie geval verwys die term na die nuwe lewe in Christus. Gregorius heg groot belang aan die onderwerp van die vergoddeliking van Christene. Die lot van die mens word beskou in die lig van die vleesgeworde Woord, die ongeskape Beeld van God, en deur die werking van die alles-heiligmakende en alles-volmaaktende Gees. Die vermoë van die mens om vergoddelik te word is volgens die skrywer die belangrikste element in die teologie vir die mens. So het die beginsel van antropologie uitgekristalliseer: Die Woord het mens geword, ter wille van die mens, en die mens, as gevolg van die vleesgeworde Woord, is geroep om God te word. Vandaar die rede vir St. Gregorius se reaksie op die evolusie van Christologie in Apollinarius, wat voortspruit uit 'n vroeëre evolusie in sy antropologiese sienings. Die ketter van Laodisea leer: “Ons gees is volkome en soewerein, maar in sy verhouding tot siel en liggaam, en onvolledig in die algemeen, want in verhouding tot God is dit in 'n toestand van volkome gehoorsaamheid …” (aangehaal in St. Gregory van Nazianzus) , Brief 202, III, 10, – Bronne Chretiennes № 208, Parys, 1974, p. 91), wat die mens in drie dele verdeel (trichotomie): nus, psige en soma (gees, siel en liggaam). Volgens hom het Christus die siel verklein, maar die Woord was die geestelike siel van die God-mens. Apollinarius die Jongere was 'n vertalingis, dws het geglo dat aangesien die siel deur die ouers geërf word, en Christus nie 'n aardse vader in die vlees gehad het nie, daarom kon hy nie 'n vleeslike siel hê nie, en die lewegewende beginsel van die vlees van Christus ('n hemelse liggaam maar waarlik vleeslik) is nie die vlees nie, maar uit die Woord self (P. Gallay, op. cit., p. 17).

Die Raad van Efese in 431 het een uitgebreide gedeelte uit Skrif 101 aangeneem, en die Raad van Chalcedon (451) het die hele Skrif aangeneem. In nog een van sy briewe oor Apollinarisme, Brief 202, geskryf in 387, het Gregorius sy opvolger, Nectarios van Konstantinopel, gewaarsku teen die skade van die sekte se valse leerstellings (vgl. J. Quasten, Initiation aux Peres de l'Eglise, Parys). , 1963, p. 355).

Die belangrikste boodskap van St. Gregorius die Teoloog is: “God is mens,” en in Christus skei ons nie die mens van God nie. En hy staaf hierdie tesis aan die hand van die Heilige Skrif, wat leer dat Christus nie net vlees is nie, dat Hy nie net Logos-Sark is nie, maar Mens, Seun van Mens, Logos-Mens. Die vereniging tussen siel en liggaam in die mens is geheimsinnig. Die vertrekpunt van sy antropologie is juis die vreemde en onontginde verhouding van die vleeslike liggaam gemeng met die radikaal teenoorgestelde aard van die siel, in die mate dat die siel vir die liggaam is soos God vir die siel is (vgl. Th. Spidlik, La spiritualite de l'Orient Chretien, Hoofstuk IV: L'anthropologie chretienne, Roma, 1978, p. 115). Die siel vaar die liggaam (van die laagste) op na homself, na die goddelike (na die hoogste), en dit self gaan op na God deur die Woord. Die siel in hierdie aspirasies hang geheel en al af van die genade van God, Wie alleen die betekenis van hierdie "vermenging" ten volle verstaan. Baie menslike siele lyk nie van ver af briljant nie, maar hulle openbaar hulle eers vuil en onrein. So vind ons in die Teologiese Briewe van St. Gregorius die Teoloog die noue verband van antropologie met die triomfantlike Christologiese leer.

Moderne antropologie gebruik die term "homo absconditus" om hierdie apofatiese sy van die menslike natuur aan te dui (dit wat in die vorme van ons denke onverstaanbaar is), want daarin bly daar altyd vir ons 'n onbekende en vae kant, buite enige definisie en formulering. Die Menswording self is nodig vir die redding van mense, en so word Christologie en antropologie verbind met die soteriologiese sienings van Gregorius die Teoloog: “Die Seun van God het mens geword om die seuns van mensekinders van God te word” van eenheid met Christus vir almal. gelowiges wat deur dood en opstanding gegaan het. Die saligheid wat Adam geskenk het, verlore deur Adam, word weer in die tweede Adam geërf, as ons ten volle saam met Christus gebore, gekruisig, begrawe en opgewek is.

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels