3.9 C
Brussel
Maandag, Maart 27, 2023

Dubbele botsingstoets vir kennisekonomie

Endre Birich, uitvoerende hoof van die Kettari-stigting. Die Kettari-stigting is 'n nuwe generasie waagbelegging met 'n fokus op skeppers en kreatiewe bedrywe. Onlangs het Kettari groot sukses behaal in sy ondersteuning van jong skeppers, veral daardie 'digitale nomades' wat deur die oorlog in die Oekraïne verplaas is.

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Gasskrywer
Gasskrywer
www.europeantimes.news

Kennisekonomie – Die oorgang van 'n industriële, hulpbrongebaseerde model van ekonomiese ontwikkeling na 'n kreatiewe model, gedryf deur kennis, vaardighede, menslike kreatiwiteit en instellings wat in staat is om dit in ekonomiese waardes te omskep, was 'n moeilike taak vir baie lande. Die nuwe millennium het 'n ware toetsgrond geword vir die konsepte van sulke transformasie. Menslike kapitaal, 'n sleutelhulpbron in die lande wat die oorgang suksesvol gemaak het, het die COVID-19-pandemie oorleef. Sal dit 'n nuwe botsingstoets oorleef wanneer die wêreldekonomie in 'n krisis duik en kreatiewe en huurgeoriënteerde waardestelsels bots teen die agtergrond van die oorlog in OekraïneEndre Birich beskryf moontlike scenario's.

Nasionale ekonomieë het sedert die 1950's na innovasie begin verskuif, maar eers in die vroeë 2000's het die oorgang de facto in baie lande plaasgevind. Een van die bepalende aanwysers van hierdie transformasie is die volume ontasbare bates, wat hoofsaaklik uit intellektuele regte bestaan. Dit is immers te danke aan intellektuele regte dat die resultate van kreatiewe arbeid vir entrepreneursaktiwiteit gebruik kan word.

Die oorgang na 'n nuwe soort ekonomiese bate – mense se kennis, vaardighede en kreatiewe talent – ​​vind oral plaas. In gevestigde, tradisionele bedrywe is die struktuur van surpluswaarde ook besig om te verander – bedrywe word meer kreatief. Dus, volgens die WIPO-verslag "Intangible Capital in Global Value Chains," is die bydrae tot die toegevoegde waarde van 'n produk hoofsaaklik te danke aan intellektuele eiendom. Dit wil sê, byvoorbeeld, die koste van 'n koppie koffie word die minste bygedra deur die arbeid van plantasieboere en die meeste bygedra word deur kundigheid, patente, handelsmerke, ontwerp, bemarkingsoplossings, alles wat met ontasbare bates verband hou. Inkomste verbonde aan ontasbare kapitaal in 19 vervaardigingsbedrywe het tussen 75 en 2000 met 2014% toegeneem. Die wins van die mees ontwikkelde ekonomieë uit die gebruik van ontasbare bates het die wins uit die ontginning van tradisionele bates – kennis, fasiliteite, produksietoerusting en materiale – oorskry.

Die lande wat daarin geslaag het om mensekapitaal in hul ekonomieë te gebruik, het leiers geword, wat hoë lewenstandaarde en langtermyninvloed in die wêreldmark verseker het. Die pad na hierdie nuwe model was anders: vir Groot-Brittanje, Duitsland en die Verenigde State het dit 30-50 jaar geneem, terwyl dit vir Suid-Korea net 10-15 jaar geneem het.

Ons studie van benaderings tot die transformasie van die ekonomie in meer as 10 suksesvolle lande, wat in 2019 – 2020 uitgevoer is, het ons toegelaat om 'n gemeenskaplike stelsel van instrumente te identifiseer en te bepaal wanneer en watter van hulle en in watter kombinasie tot positiewe verandering gelei het. Die resultate van die studie het gehelp om 'n metodologie, tot 'n sekere mate 'n algoritme, te ontwikkel van transformasie van ekonomiese stelsels en die oorgang van 'n industrieel-rou ekonomie na 'n kreatiewe ekonomie gebaseer op die ontwikkeling en betrokkenheid van menslike kapitaal by produktiewe aktiwiteite. Die benadering is genoem – The Methodology of Pole Kinetics”.

Die studie het verskeie belangrike patrone getoon wat algemeen in alle lande is. Eerstens hang die sukses van die oorgang na 'n kreatiewe ekonomie (kennisekonomie, digitale ekonomie, post-industriële samelewing, ens.) af van hoe presies elke staat daarin geslaag het om openbare beleidsinstrumente te kies en werkbare instellings van stapel te stuur. Die seleksie is gebaseer op 'n beoordeling van die konsekwentheid van openbare beleidsinstrumente met die onderliggende waardes van die samelewing.

Ongeag die vorm – belastingtoegewings, toelaes, waagkapitaal, politieke of ekonomiese programme, infrastruktuur – moet dit deur die samelewing aanvaar word. Andersins sal hulle tot verbiasie lei en geen werklike vordering bring nie. Ekonome en bemarkers moet dit 'n prioriteit maak om mense se verwagtinge, kulturele kode en waardes te pas.

Menslike waardes in 'n bepaalde samelewing bepaal die grense en toelaatbare grense van kommunikasie tussen maghebbers en gewone mense. Sommige samelewings sakraliseer mag, ander beskou die staat as 'n diens. Sommige maak langtermynplanne, ander leef in die hier en nou, sommige is pluralisties, ander monolities. As mag nie in ooreenstemming met basiese waardes optree nie, sal die kreatiewe ekonomie nie posvat nie, instellings sal sonder werklike effek funksioneer en die talente en vermoëns van burgers sal onopgeëis bly.

Uitvoer van kreatiewe goedere en dienste word gesien as 'n belangrike aanwyser van die volwassenheid van die kennisekonomie. Volgens UNCTAD se Creative Economy Outlook 2022 het wêreldwye uitvoere van kreatiewe goedere van $419 miljard tot $524 miljard toegeneem van 2010 tot 2020, en die uitvoer van kreatiewe dienste het van $487 miljard tot $1.1 triljoen gestyg. Die verskil in absolute getalle en die tempo van verandering is grootliks te wyte aan die groei van die sagtewaremark en digitalisering, waar goedere in dienste verander, soos stromende oudio en video.

Die grootste uitvoerders van kreatiewe dienste in 2020 is die Verenigde State ($206 miljard), Ierland ($174 miljard), Duitsland ($75 miljard) en China ($59 miljard).

Sommige lande het probeer, maar het nie daarin geslaag om 'n teikenmodel van ekonomiese ontwikkeling te vorm nie. 'n Treffende voorbeeld van so 'n situasie is Rusland. 'n Stel openbare beleidsinstrumente, insluitend die regering se "Strategie 2020", demonstreer oënskynlik alles wat deur die wêreldgemeenskap opgehoop is, maar korreleer op geen manier met die waardes van die Russiese samelewing self nie.

IP is die belangrikste instrument om 'n kreatiewe ekonomie te bou en menslike kapitaal in die produktiewe sektore van die ekonomie te betrek. Innovasie en kreatiwiteit floreer slegs waar die regte op die kreatiewe produk veilig deur wetgewing en gebruiklike sakepraktyke beskerm word. Dit is IP wat idees, beelde en narratiewe in staat stel om ekonomiese groei te dryf. WIPO se jaarlikse Global Innovation Index demonstreer duidelik dat toonaangewende lande aan die voorpunt van patentering is, wat op kopiereg fokus en gevorderde digitale instrumente vir IP-bestuur gebruik.

Die opkoms van die intellektuele eiendomsinstelling het ook gelei tot 'n globale verandering – in die meting van ekonomiese sukses deur BBP-dinamika, gebaseer op die stelsel van nasionale rekeninge. Nywerhede wat vroeër as noodsaaklike "transaksiekoste" verantwoord is, dit wil sê om waarde weg te neem ter wille van die gemeenskaplike belang, soos nuwe kennis of navorsing, is gedegradeer na die kategorie van "produserende" waarde. Vandag het ontluikende en oorgangsekonomieë, sonder om hul struktuur te herontwerp, byna geen kans om die leiers in te haal en billik in waardekettings in te pas nie.

Die COVID-19-pandemie was 'n ernstige toets vir die kreatiewe ekonomie. Die inperking wat in die meeste lande opgelê is, het hele nywerhede verlam, wat kommunikasie dramaties verminder het. Geslote grense het die globale karakter van vandag se internasionale gemeenskap uitgedaag. Teaters, konsertsale, kontemporêre kunsbiënnales, kreatiewe klusters en vele ander kulturele broeiplekke van die kennisekonomie het onder druk gekom. Maar ongekende maatreëls van ondersteuning van regerings wat poog om kulturele omgewings te bewaar, die selforganisasie van kreatiewe gemeenskappe en die heroriëntasie na digitale kommunikasiekanale het mensekapitaal in staat gestel om te oorleef en markte vir IP-gebaseerde "kreatiewe" produkte volhoubaar gemaak. Boonop het die pandemie die rol van 'n straatverkeerstoesighouer gespeel - wat 'n plofbare groei van digitalisering veroorsaak het. Tegnologieë wat verband hou met afgeleë werk, wolkdienste, video- en musiekstroming, aanlyn onderwys, aflewering, ensovoorts, het ongekende spoed gekry. Volgens Gartner sal die globale IT-mark in 9.5 met 2021 persent groei.

Dit mag lyk asof die mensdom herstel het. Maar ... die wêreld het onmiddellik 'n nuwe diep mensgemaakte krisis in die gesig gestaar wat verband hou met die ekonomiese gevolge van Russiese aggressie in Oekraïne, wat ons nog moet assesseer en verstaan. Brandstof- en voedselafpersing, die botsing tussen "materiële" en "kreatiewe" waardestelsels te midde van die oorlogvoering in Europa vir die tweede keer hierdie dekade twyfel laat ontstaan ​​oor die Weste se vermoë om mensekapitaal, die doelwitte en ideale van die post-industriële samelewing en die kreatiewe ekonomie in die middel van ekonomiese beleid te hou. Ekonomiese leiers is nou nie soseer op innovasie gefokus nie, maar op die vind van nuwe energieverskaffers en om die voortbestaan ​​van die energie- en masjienbousektore te verseker. Vir een derde van die wêreld se bevolking het die kwessie van voedselsekerheid meer akuut as ooit geword.

Die situasie is die mees dramatiese vir Duitsland, wie se industriële krag sterk afhanklik was van tradisionele logistiek en Russiese natuurlike hulpbronne. Die wêreld se tweede grootste staalprodusent, ArcelorMittal, het twee aanlegte in Bremen en Hamburg gesluit. Slowakye het sy grootste aluminiumsmelter, Slovalco, gesluit. In Litaue het die stikstofkunsmisvervaardiger Achema sy bedrywighede opgeskort. Regerings gebruik kontantinspuitings om die uitwerking van die energiekrisis, wat die kreatiewe nywerhede geraak het, te stuit. Duitsland het reeds 350 miljard euro bewillig om te vergoed vir stygende elektrisiteitstariewe. Volgens The Wall Street Journal sal hoë gaspryse egter voortduur tot 2024. Kenners twyfel of die Europese bedryf binnekort van die skok sal kan herstel.

Dit lyk dalk onvanpas om oor mensekapitaal te praat in 'n tyd wanneer die materiële basis van die vastelande se sosiale en ekonomiese welvaart bedreig word. Skeptici voorspel 'n terugkeer na "goeie oud" Europa, met groot dienspligtige leërs, geslote grense, nasionale geldeenhede en die prioriteit van industriële produksie en landbou. Trouens, ons is getuie van 'n proses wat die kreatiewe klas inspireer.

In 'n kwessie van maande, die EU het daarin geslaag om sy ekonomie na nuwe energieverskaffers te heroriënteer en het 'n werklike stukrag aan alternatiewe energieprojekte gegee. Die krisis het 'n ongekende hupstoot gegee aan eko-opwekking en groenenergieprojekte, wat 'n integrale deel van die kennisekonomie en 'n strategie gebaseer op mensekapitaal is. Kreatiwiteit plus nuwe energie blyk die nuwe formule vir ekonomiese welvaart te wees.

Die kreatiewe segment van die Europese ekonomie groei steeds. In 2022 was Switserland eerste in WIPO se jaarlikse Global Innovation Index, wat die Verenigde State oortref het, wat daardie posisie die afgelope 12 jaar beklee het. Swede, Groot-Brittanje en Nederland is van die suksesvolste lande hier. Beginners lok beleggings, en regerings loods spesiale nasionale programme in film, media, ontwerp, teater, kontemporêre visuele kunste en toerisme. 

Die Europese kreatiewe ekonomie was so volhoubaar danksy die regte keuse van beleide om mensekapitaal te ondersteun wat ooreenstem met nasionale identiteit en sy onderliggende waardes. Die Europese voorbeeld is 'n verdere bewys dat mensekapitaal nie net gedefinieer moet word as vaardighede, kennis en vermoëns nie, maar ook as 'n netwerk van instellings wat help om dit in ekonomiese waardes te omskep. Andersins sal dit nie in kapitaal verander nie, maar net 'n informele gemeenskap van talentvolle mense bly. Alle suksesvolle lande wat die struktuur van hul ekonomieë verander het, het hul instellings verbeter, soos IP en sy beskermingstelsel, die skepping van 'n finansiële stelsel wat in staat is om ontasbare bates te hanteer, en 'n fiskale stelsel wat aangepas is vir die spesifieke behoeftes van die kreatiewe ekonomie .

Ons kan nou met sekerheid aflei dat beide globale botstoetse 'n verrassend kreatiewe effek gehad het. Die eerste een het 'n sterk stukrag gegee aan die opkoms van digitale tegnologieë en dienste en gereedskap om digitale inhoud op die mark te bring. Dit het 'n magdom nuwe geleenthede vir verhoogde kommunikasie geopen, en dit is die intensiteit hiervan wat as 'n katalisator vir verdere groei sal dien. Die tweede het grootskaalse migrasie veroorsaak, die uitvloei van mensekapitaal na die gebiede wat daarvoor die veiligste is, en die vermenging van gemeenskappe met verskillende stelle waardes. Ekonomieë wat nie voorheen aan kreatiewe bedrywe gedink het nie, het weens die skaarste aan mense met die regte vlak van vaardighede en die beskeie grootte van die mark die infrastruktuur vir innovasie begin skep en nuwe talent lok. Boonop ding hul instellings reeds mee. Kyrgyzstan skep 'n Creative Industries Park, en Kazakhstan is die tuiste van die Astana International Financial Centre, wie se hof op die Engelse gemenereg gebaseer is. Georgië berei voor om 'n wêreldwye kreatiewe sentrum te begin. Dubai, wat eens hoofsaaklik met olieproduksie verband hou, het die Al Quoz Creative Zone geopen. Die Buenos Aires munisipale regering herontwikkel sommige depressiewe gebiede van die stad deur 'n sekere kreatiewe bedryf bekend te stel: sommige gebiede word die tuiste van ontwerpers, ander huisves film- en musiekprofessionele of tegnologiese entrepreneurs. Sodra lande instellings skep, het hulle 'n regmatige verwagting dat hierdie instellings 'n kritieke massa talent en hulpbronne sal skep om 'n kreatiewe ekonomie tuis te loods.

Maar sal die "hergeplante bome", dit wil sê spanne, produkte, IP, in die nuwe omgewing kan wortel skiet? Watter impak sal hierdie vloei op die samelewing se waardes hê? Sal beleidmakers in staat wees om hierdie veranderinge te bestudeer en toepaslike hulpmiddels te bied om die oorgang na 'n kreatiewe ekonomie te stimuleer? In die verlede is die antwoorde op hierdie vrae intuïtief of empiries gesoek, maar vandag het ons moderne metodes, in die besonder die Poolkinetika-metodologie, en kan groeistrategieë op grond van wetenskaplike bewyse vorm. Dit is immers die antwoorde op hierdie vrae wat die sukses van beide opkomende en gevorderde ekonomieë bepaal.

die outeur

Endre Birich, HUB Kettari Foundation. Die Kettari-stigting is 'n nuwe generasie waagbelegging met 'n fokus op skeppers en kreatiewe bedrywe. Onlangs het Kettari groot sukses behaal in sy ondersteuning van jong skeppers, veral daardie 'digitale nomades' wat deur die oorlog verplaas is. Oekraïne

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels