18.3 C
Brussel
Dinsdag, September 26, 2023
GodsdiensChristendom'n Woord oor die heerlike hemelvaart van ons Here Jesus Christus

'n Woord oor die heerlike hemelvaart van ons Here Jesus Christus

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Gasskrywer
Gasskrywer
Gasskrywer publiseer artikels van bydraers van regoor die wêreld

Meer van die skrywer

Sahel - konflikte

Sahel – konflikte, staatsgrepe en migrasiebomme (I)

0
Die nuwe siklus van geweld in die Sahel-lande kan gekoppel word aan die deelname van die Toeareg gewapende milisies, wat veg vir 'n onafhanklike staat
Voorgestelde wet teen die openbare verbranding van heilige geskrifte in Denemarke

Voorgestelde wet teen die openbare verbranding van heilige geskrifte in Denemarke

0
Denemarke is 'n vreedsame land waar wette gerespekteer word, en die samelewing gebruik 'n eeue oue spreekwoord; Mens kan altyd saamstem om nie saam te stem nie. Hierdie ingesteldheid het Dene gehelp om groot verskille te vermy, sosiale konflikte te minimaliseer en 'n taamlik vreedsame lewe te lei. Die hoeksteen van die aanvaarding van die verskillende menings is die idee van onbeperkte vryheid van uitdrukking. Dit beteken dat mense enigiets kan sê, asseblief. Dit het gewerk omdat Denemarke vir byna duisend jaar 'n mono-kulturele, mono-etniese en 'n Christelike nasie is. Daardie houding het egter ook 'n onderliggende onverdraagsaamheid en vyandigheid teenoor ander kulture, gelowe en leefstyle geskep, veral teenoor Moslem-gemeenskappe en Islam.
OESO-opname - EU het 'n dieper interne mark nodig

OESO-opname - EU het 'n dieper interne mark nodig en om emissievermindering te versnel ...

0
Die jongste OESO-opname kyk na hoe Europese ekonomieë reageer op die negatiewe eksterne skokke sowel as die uitdagings wat Europa in die gesig staar wat vorentoe beweeg.

deur Gregory, Biskop van Rusland (Metropolitaan van Kiëf en Wes-Rusland Grigory Tsamblak, 1364 – omstreeks 1420*)

Vandag se vakansiedag is die vervulling van die voorsienigheid wat die Eniggebore Seun van God vir die menslike geslag uitgevoer het, nie diensbaar nie, maar goddelik gestuur as die vervulling van die wil van die Vader; Hy het nie in voorkoms aan die wêreld verskyn nie, maar eintlik: in ons swakheid, toe Hy menslike gestalte aangeneem en menslike gestalte aangeneem het, het Hy soos die vlees van ons niks geword, soos die wyse leermeester Paulus sê. En nie net deur die kruis, die spykers en die steek met 'n spies in die ribbes, die waarheid oor Homself bewys nie, maar ook deur die dood, die graf, die Opstanding, die aanraking van die dissipel, en – laastens – vandag deur Sy goddelike Hemelvaart Hy het almal oortuig. Die hemelvaart, waardeur Hy die ou Adam opgelig het en Hy die Nuwe Adam geword het, want dit was gepas dat die oue deur die nuwe vernuwe moes word, die siekes deur die geneesheer genees moes word, die gevalle deur die sterkes opgewek moes word, die dooies moet deur die lewe opgewek word, die veroordeeldes deur sonde – van die sondelose om geregverdig te word, die verganklikes uit die onverganklike om onverganklik te word, die aardse uit die hemel om verhoog te word. En nadat Hy verwant geword het aan ons, slawe, aan ons vlees en bloed (behalwe slawerny!), het ons ook by Sy heerlikheid en eer aangesluit (behalwe heerskappy!). En omdat Jesus die eerste was onder die baie broers, was Hy ook die eerste uit die dood (opgestaan). Deur die naam van aanneming het hy diegene geëer wat in sy naam geglo het, en deur onsterflikheid het hy hulle begunstig, wat die weg gebaan het vir die Opstanding, sodat diegene wat weens die ou Adam sterf, herleef sou word as gevolg van die Nuwe. En terselfdertyd sal daar geen neerdaal na die hel wees, soos daar was as gevolg van die een nie, maar 'n opgang na die hemele, soos vandag, vanweë die Nuwe. En aangesien die mens, nadat hy in alles oud geword het vanweë misdade en toe nutteloos geword het, omgekom het, nadat hy die rede deur die dwaling van vergoddeliking aangetas het, die redelike van die siel in onredelik verander het (hieruit het hy heeltemal onredelik geword en slegs in voorkoms verskil van sprakelose diere), die Woord word hy vlees, hy word vet, sodat hy die onredelike deur homself kan genees; hy aanvaar die intelligente en sielvolle mens, sodat hy die beskadigde verstand kan genees en die verleide siel kan herstel, en die mens in alles heeltemal volledig en volmaak deur homself kan vernuwe. Want nie vir engele nie, nie vir aartsengele nie, nie vir gérubs en serafs nie, nie vir enige ander skepsel was hierdie werk gepas nie, maar net vir Hom wat in die begin die mens geskape het. Omdat hy hom volkome vernuwe het en die nuutheid aangetrek het (volgens Kol. 3:10), soos ons gesê het, terwyl Hy ly, het Hy hom van lyding bevry; sterwend, het hy hom verewig; opstanding, hom opgewek; en dan opvaar, klim hy ook saam met Homself op en plaas hom aan die regterhand van God en die Vader, van wie Hy nooit gewyk het nie. Hy sal sy Heilige Gees in die vorm van tonge van vuur stuur om die wêreld te verlig, die bedroefde dissipels te vertroos, gawes aan hulle te skenk, hulle te doop, hulle wys te maak, hulle met goddelike krag te bewapen en hulle te stuur om te preek, hulle tonge as smee en verskerp soos tonge van vuur. Aangesien die Seun in die wêreld verskyn het en saam met mense gewoon het, was dit gepas dat die Gees ook sou neerdaal en Sy dade toon. Jy bly – het hy gesê – in die stad Jerusalem totdat jy met krag van bo beklee is (Luk. 24:49). En toe Hy dit gesê het, terwyl hulle dit sien, is Hy opgehef, en 'n wolk het Hom voor hulle oë geneem. En terwyl hulle opkyk na die hemel, staan ​​twee manne in wit klere voor hulle en sê: Galilese manne, waarom staan ​​julle en kyk op na die hemel?

Sê vir my, hoeveel moes die dissipels toe gely het, wat soveel tyd saam met die Meester deurgebring het, Sy lyding ervaar het, en toe hulle, na soveel hartseer, pas die vreugde van die Opstanding gesien het, sodat dit dadelik weggeneem kon word. Van hulle? So het hulle stilgestaan ​​en opgekyk na die lug, oorweldig met hartseer. En asof in ontsag het hulle gedink dat hulle Hom nie sien nie, maar engele wat verskyn het om aan te kondig dat Hy weer kom. En hulle is in wit klere, sodat hulle uit hierdie klere droefheid in vreugde kan verander. Galilese manne het gesê, omdat die Jode die Here 'n Galileër genoem het en Hom beledig. Dit is hoekom die manlike engele van Galilea hulle noem, en met dieselfde naam, deur hulle aan te sluit, het hulle moed en vertroosting aangewakker. Hierdie Jesus, wat van jou opvaar na die hemel, sal kom op dieselfde manier as wat jy Hom na die hemel sien opgaan het (Hand 1:11). Hierdie Jesus, nie 'n ander nie – het hy gesê – maar hierdie een. Nie op wie die Jode as verlosser (self verloorder!) wag nie, maar die Een van wie julle getuies is: gekruisig, begrawe, bedrieër genoem, opgewek, en nou uit julle midde opvaar na die hemel – het hy gesê – sodat hulle moenie dink dat Hy soos Elia in die lug gedra is nie, want daar is oor hom geskrywe: en Elia is in 'n warrelwind gedra asof in die hemel (volgens 4 Konings 2:11), en hier nie asof in die hemel nie, maar in die hemel. Hierdie Jesus wat van jou na die hemel opvaar, sal op dieselfde manier weer kom. Hoe so! In die vorm waarin jy Hom na die hemel sien opvaar het, so sal Hy in die vlees kom om alle vlees te oordeel! So, op die wolke van die hemel, met heerlikheid aankom, sal elke mens Hom sien! Laat die onrein monde van die ketters toegesluit word, want God vaar op in die vlees, maar bly onveranderd in beide: in een wese twee nature wat onvermeng dra.

Nie alleen Tomas het, wat Hom aangeraak het, God en mens bely nie, maar die engele het ook die apostels so geleer en gesê: so sal dit kom, want God is nie naak nie en ook nie 'n gewone mens nie, maar God en mens, mens met God verenig. . Waarom staan ​​jy en kyk na die hemel, asof jy wil sê: Waarom treur jy terwyl Hy na die Vader gaan, asof jy verlaat is? Onthou julle nie dat Hy voor die kruisiging, deur 'n testament te maak, met julle gesê het: Ek sal julle nie verlaat nie (Joh. 14:18), en op die berg in Galilea het Hy beloof om by julle te wees en gesê: Ek is met julle al die dae tot aan die voleinding van die wêreld (Matteus 28:20). En omdat Hy julle uit die wêreld uitverkies en julle sy vriende genoem het (volgens Joh. 15:19; 15:15), gaan Hy om vir julle plek te berei by die Vader, sodat julle by Hom kan wees (volgens Joh. 14:2-3) en sien Sy heerlikheid, wat vir ewig bestaan ​​saam met die Vader en die Heilige Gees wat hulle het van voor die skepping van die wêreld af, en die Trooster wat van die Vader vir julle gestuur moet word, die Gees van die waarheid (Joh. 15:26), nie in die vlees nie, soos Hy geïnkarneer was, maar self sal Hy neerdaal omdat Hy God is en verskyn soos Hy wil (volgens Johannes 14:16-17).

O heerlike dade! O, onkenbare geheimenisse! Want eens op 'n tyd, van die begin af, is groot en reddende geskenke uit die hemel gestuur na die aarde onder, en dan van bo na die onderste plek, soos in Eksodus: 'n wolkkolom bedags en 'n vuurkolom in die nag (Eks. 14:24) , en in die woestyn manna en kwartels (Eks. 16:13), en 'n Verbond wat op die berg gegee is, en 'n wolk wat die tent van samekoms oorskadu (Eks. 33:7-11) ) toe Aäron en sy seuns bedien het, en vuur neergedaal het op die offer wat gebring is (Lev. 9:24), en die verskillende verskynings van engele, asook saam met Jesus (Jes. Nav. 5:14), Manoag (Rigt. 13). :3), Daniël (Dan. 9:21), Sagaria (Luk. 1:11-13) en Esegiël, toe die engel in een nag honderd vyf-en-sewentig duisend van die Assiriese leër vermoor het (2 Kon. 19:35; Jes. 37:36), en die staan ​​van die lampe en die omgekeerde beweging, soos dit was in Jerigo onder Jesus (Jes. Nav. 10:13) en in Jerusalem onder Jesaja (Jes. 38:8) en vele ander. Vandag baat die hemel by die aarde, goddelike en groot gawes word van onder af gestuur – bo (bonatuurlik!) en hulle begin is die Hemelvaart van die Here vanaf die Olyfberg. Vandag is die profesie uit die psalm vervul, wat sê: God het opgevaar met geroep, die Here het opgevaar met die geluid van 'n basuin (Ps. 46:6). En dit was meer gepas, want dit is gepas dat die Koning met 'n uitroep opvaar, want die uitroep is 'n aankondiging en verheerliking deur die volk, gegee aan konings en oorwinnaars, en ons Koning as 'n oorwinnaar het opgevaar na die Vader, wat die heelal vir Sy diens.

Hulle het die engele leërskare uitgeroep en met groot vrees en haas aangekondig. Hulle trompetstem was soortgelyk. Wat het die hemelse magte gesê en uitgeroep: hulle het verheerlik, hulle het gesing, hulle het geprys, hulle het die drie-heilige lied as geskenk aangebied, hulle was verwonderd oor so 'n afkoms, terwyl hulle Hom by die Vader sien, sit op die gérubs en gesing deur die serafs, in die vlees soos die Here wat van die aarde af opvaar. En oorweldig deur bewing, het hulle die superieure magte beveel om die deur te lig. Toe hulle in verwarring vra: “Wie is hierdie?”, het hulle verneem dat hy sterk en magtig in wapenrusting was, die erekoning en die Here van die leërskare. Hy is inderdaad die een wat die dood deur die dood vertrap het, en die een wat die verdeelde verenig het. "En hoekom is sy klere rooi," het hy gesê. "Sodat dit bekend kan wees dat hy ons Koning is, maar ons het hom nooit in pers gesien nie." En hulle sê weer: “Hy kom van Vosor” (volgens Jes. 63:1). “Vlees dra – het hy gesê – wat hy ter wille van die mensdom aanvaar het” (volgens Jes. 63:9), want in Siriese word vlees vosor genoem. Dit blyk dat selfs die hemelse magte Hom met afgryse en verbasing bevraagteken. "En waarom is u klere rooi soos iemand wat 'n voor getrap het?" (volgens Jes. 63:2). As hulle na Hom kyk met gewonde arms, bene en ribbes, kom hulle by hierdie vraag. “En as Hy vanweë Sy groot goedheid – het Hy gesê – Hom deur genade met vlees beklee het, waarom dra U dan bebloede en deurboorde ledemate, as U nie pyn voel vanweë U goddelikheid nie?”. “Hy het gestaan ​​– hy het gepraat – ek het alleen vertrap, ek het my bloed alleen vir almal vergiet, en daar was geen man by my onder die nasies nie (volgens Jes. 63:3). En nie onder die nasies nie – het hy gesê – het Ek hierdie stand van my bloed getrap nie, maar onder die geliefde wingerd, onder Judea, buite die stad Jerusalem, wat Ek verwag het om druiwe te dra, maar dit het dorings gedra. Daarom is My klere rooi” (volgens Jes. 63:3). En wat van hulle: “Eer aan U, Here, eer aan U lyding, Opstanding en Hemelvaart!”.

Sy heilige fees is van ver af deur die Godvader uitgeroep en gesê: “Klim op na die hemel, o God, en laat u heerlikheid oor die hele aarde wees!”. Sedert Hy opgevaar het, word die kruis oor die hele aarde aanbid, want oral word die kruis heerlikheid genoem. En Habakuk: Die Here het opgevaar na die hemel en gedonder; sal die eindes van die aarde oordeel en regverdig wees (1 Konings 2:10). Daar sê Dawid: Die Here het opgevaar met die geluid van 'n basuin (Ps. 46:6), en hier het Habakuk gedonder en gesê: Die Here het opgevaar na die hemel en gedonder. En wat meer is: toe Hy opgevaar het, het die evangelie-basuine oral geblaas. Boonop verkondig die goddelike Johannes, deur die Here self die seun van die donder genoem, asof uit een of ander hemel van teologie, van bo af tot aan die eindes van die aarde met 'n stem helderder as die donder: In die begin was die Woord en die Woord was by God, en God was die Woord. Alle dinge het deur Hom ontstaan, en sonder Hom het nie een ding ontstaan ​​wat ontstaan ​​het nie (Joh. 1:1; 1:3).

Kom ons gaan weer na die evangelis Lukas en kyk hoe Hy, na die Verlosser se Opstanding, die dissipels in (hulle) uitputting vergesel het, herhaaldelik hulle gevalle gees opgehef het en hulle gedagtes na die hoogtes gelei het. En so was dit vir baie dae: Hy het veertig dae lank aan hulle verskyn en oor die koninkryk van God gespreek (Hand 1:3). Hy het nie gesê: “Vertig dae lank verskyn Hy aan hulle nie”, maar in veertig dae. Nie soos voor die Opstanding, toe Hy altyd by hulle was nie, so dan, soms het Hy verskyn, soms het Hy weggegaan. Wanneer hy verskyn het, het hy dikwels by hulle aan tafel aangesluit, hulle herinner aan hul vorige gewoontes en hulle ingelig dat hulle nie in die steek gelaat sou word nie. Die hoofpunt van dit alles is die Opstanding om te bewys. Hy het dus by die tafel aangesluit en hulle beveel om nie ver van Jerusalem af te gaan nie (volgens Handelinge 1:4), omdat Hy hulle met vrees en bewing na Galilea gelei het, vanweë die vrye ruimte en die stilte van die berg met baie stilte en vryheid om te hoor wat hy praat. Toe hulle dit hoor en hulle ontvang en veertig dae lank deurgebring het, het hy hulle van Jerusalem af beveel om nie ver te gaan nie. Hoekom? Want as 'n paar teen baie oorlog voer, laat niemand hulle toe om uit te gaan voordat hulle gewapen is nie, sodat die wat voor die neerdaal van die Heilige Gees is, nie toegelaat word om in die geveg te verskyn nie, sodat hulle nie maklik deur baie gevang en gevang kan word nie . Nie net dit nie, maar omdat baie sou glo uit wat daar gebeur het. En derdens, sodat sommige nie kan sê dat hulle die Jerusalemiete wat hulle ken, in die steek gelaat het en hierheen gekom het om trots te wees nie. Wag op die belofte van die Vader, waarvan julle van My gehoor het (Hand 1:4). Wanneer het hulle daarna geluister? Toe Hy dan gesê het: En wanneer die Trooster kom wat Ek na julle van die Vader sal stuur, sal Hy van My getuig (Joh. 15:26). En meer: ​​As Ek nie weggaan nie, sal die Trooster nie na julle toe kom nie (Joh. 16:7).

Terwyl Hy hier was, het die Trooster nie gekom nie, maar toe Hy weg is, het Hy dadelik gekom, maar na tien dae. En hoekom, sal jy sê, het die Heilige Gees nie dadelik na Hy opgevaar het neergedaal nie? Dat hulle Hom baie begeer, dat hulle kan treur oor die verwagting en Hom met groot ywer kan ontvang. Want as die een neergedaal en die ander opgevaar het, sou (die Trooster) oorgebly het en sou die troos nie so groot gewees het nie. Daarom vertraag hy en kom nie dadelik af nie, sodat hulle 'n bietjie treur en dors na die beloofde, pure genot om die belofte te ervaar. En aangesien hulle almal die doop van Johannes geprys het, dat hulle nie self iets mensliks dink vanweë eenvoudigheid nie, wat wys hoe groot die verskil tussen Hom en Johannes is en beklemtoon dat Johannes met water doop, en jy sal met die Heilige Gees gedoop word. (Handelinge 1:5). En nie net dit nie, maar hulle is self groter as Johannes getoon, want deur die Heilige Gees sou hulle ander (mense) doop. En hy het nie gesê totdat Ek jou gedoop het nie, maar totdat jy gedoop is, in alles wat voorbeelde van nederige wysheid vir ons nagelaat het. En kyk, na soveel woorde, na soveel instruksies, na soveel besoeke, hoe onredelik en nuuskierig hulle was. En hy het gepas bygevoeg: en 'n wolk het Hom oordek (Hand 1:9), want 'n wolk het eenmaal die tempel oordek (volgens Eks. 33:9-11).

En in (die boek van die profeet) wys Daniël die visioen van die Here op 'n wolk: Ek het gesien, het hy gesê, en kyk, op die wolke van die hemel het soos die Seun van die mens gekom, Hy het gekom tot die Oue van Dae (Dan. 7:13). En aangesien hy met heerlikheid op die wolke sal kom (volgens Handelinge 1:11), was dit gepas dat hy ook so sou opvaar. Die skouspel was wonderlik: 'n man wat op 'n wolk gedra word, wat deur die lug vlieg en die hemelse sirkels bereik, en die hemele onder Homself verlaat en bo die serafs sit met die Vader op die troon. Henog is vervoer, maar op 'n ander, onbekende manier (Heb. 11:5); Elia het opgevaar, maar op 'n vurige strydwa en vurige perde, wat tekens van aardse dinge is, en nie (hy het opgevaar) op 'n wolk (volgens 4 Konings 2:11): daarom het Elia, as 'n slaaf, deur homself die Hemelvaart vooruitgeloop. van sy Meester. Soos Moses, wat die volk vertaal het, was hy 'n beeld van Hom wat ons uit die duisternis en die doodskaduwee gebring het (Ps. 106:14). Want die goddelike profete het nie net alles oor Christus met woorde voorspel nie, maar ook met materiële dinge. Ander het Hom deur hulleself voorgeskryf. So het ook die mantel van Elia, wat op Elisa geval het, die neerdaling van die Gees op die apostels voorspel, want nadat hy die mantel ontvang het wat op hom geval het, het hy dubbele genade gehad en met hom het die Jordaan geskei. Nadat hulle hulle met die krag van die Gees beklee het, het hulle deur die dwaling gesny en die heelal met die evangelienet bedek. Laat ons ook deel wees van sy erfdeel, sodat ons ewige weldade kan ontvang in die Naam van Christus Jesus, onse Here. Aan Hom en die Vader, saam met die Heilige Gees, kom toe heerlikheid, krag, heerlikheid en aanbidding, nou en tot in ewigheid en tot in alle ewigheid. Amen.

* Nota oor die skrywer: Die emblematiese figuur van Grigoriy Tsamblak sal nooit ophou om een ​​van die granietfondamente van die Bulgaarse Middeleeuse kultuur te wees nie. En op sy eie manier deel te wees van die geskiedenis van baie ander lande en volke, asook van die tyd waarin hy geleef en gewerk het. Deur sy wyse internasionale optrede gekombineer met tydlose literêre kreatiwiteit, het Tsamblak gewys dat hy gesonde verstand bo vooroordeel verkies, empirisme bo skolastiek. en dat hy in die politiek meer 'n realis as 'n teoretikus was. Daarom sal ons met elke kontak met sy werk voortdurend die lewenspad ontdek wat onlosmaaklik van hom is, wat hy as 'n betekenisvolle skrywer en 'n briljante strateeg volg. Hy was eenvoudig sy tyd vooruit en het die nuwe geopolitieke realiteite in Europa begryp. Gebore in die hoofstad van Middeleeuse Bulgarye – die stad Tarnovo, 'n student van St. Patriarg Evtimii Tarnovski. Hy het 'n uitstekende onderwys in Konstantinopel ontvang, in 1390 het hy kloosterwese aanvaar en na St. Berg Athos opgevaar. In 1401 is hy deur die Patriarg van Konstantinopel na Moldawië gestuur, in wie se hoofstad hy gebly het om te dien en 'n stormagtige kerklik-diplomatiese aktiwiteit te ontwikkel. Ten einde die rol van die Ortodokse Kerk in die Litause staat te versterk, is hy in 1415 deur 'n raad van Wes-Russiese biskoppe as metropolitaan van die Moldawiese Kerk, wat van Moskou geskei het, georden; die volgende jaar is hy as die eerste Metropolitaan van Kiev en Litaue (1413-1420; later Metropolitaan van Moldo-Wallachia) georden. As gevolg hiervan is hy uit beide Konstantinopel en Moskou geëkskommunikeer, maar het altyd getrou gebly aan die Ortodoksie. Hy was vir 'n kort tyd abt van die Dečani-klooster in Serwië, en vanaf 1430 verhuis hy na Moldawië, waar hy 'n uiters belangrike rol gespeel het in die verspreiding van die Roemeense alfabet en die versterking van die gesag van Slawiese liturgiese boeke.

Op versoek van die prins van Litaue het hy deelgeneem aan die Raad van Konstanz (gehou van 1414 tot 1418), met die doel om die sogenaamde Pouslike skeuring te oorkom, maar het geweier om die unie met die Katolieke, wat vir Ortodoksie vernederend was, namens Litaue te onderteken. Hiermee het hy die prins se haat op die hals gehaal en sy lande verlaat. Kort daarna is Metropolitan Gregory dood.

Skrywer van baie preke, lewens en lofwoorde, wat vir eeue deur die Ortodokse wêreld gekopieer is – van Moskou tot Ohrid en Konstantinopel, en daarom het baie voorbeelde en afskrifte daarvan bewaar gebly. Reeds vanaf die 15de eeu is sy preke opgeneem in versamelings van kerklike leerstellings saam met die preke van St. John Chrysostom en ander heilige vaders, insluitend in "Cheti-Minei" deur Metropolitan Macarius.

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -